Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
pain2

Re: Homemade kytara

Příspěvek od pain2 »

:D to jsou mi to zase otázky. Já bych měl strach jen, že bych se při hrani dotkl nejakeho kontaktu. Ale jinak vím, že někdo to sem tam udělá taky bez kryti.

Hlavni je, ze to hraje, ladi a navic vypada moc hezky :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tremolo, které mám v novém RG, je celé zasažené šíleným kutilem. Blok je např. o cca 6mm uříznutý (navíc nakřivo), takže pružiny do něj nejdou zasunout, a kdyby šly, dřely by o dřevo (na fotce to tak nevypadá, ale spodek bloku je jen asi 2mm nad dnem šachty), nemluvě o příliš velkém tahu kvůli kratšímu rameni síly. Přemýšlel jsem, jak blok nadstavit nějakým špalkem z oceli. Cvičně jsem prohloubil závity na spodní přítlačnou lištu pružin, dal do nich dva imbusy, do imbusů vyvrtal 1,5mm dírky a strčil do nich pružiny. Bohužel se mi nepodařilo šroubky vyvrtat dost hluboko, tak jsou ty pružiny dost na krajíčku. Stojanovka má sklíčidlo od 3mm a 1,5 vrták tam nechytnu. I tak se mi vrtáček párkrát zakousl, když se zahřál a zvětšil se.
No na vyzkoušení dobrý. Teda špatný, moc stabilní to není, a to hlavně kvůli špatným břitům.
Máte nějaký nápad, jak blok elegantně nadstavit? Vyměnit za nový hranolek nejde, je to tvarově dost složitý odlitek.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše:....Přemýšlel jsem, jak blok nadstavit nějakým špalkem z oceli.....
Myslím, že ocelový hranolek, přilepený vhodným epoxidem by, vzhledem k převážně smykovému a jen částečně loupavému namáhání, ten problém vyřešil.
Mělo by stačit dvousložkové lepidlo "UHU plus endfest 300" (ne ty, co tvrdnou rychle - 5 nebo 2 minuty).
Hlavně opracovat broušením styčné plochy tak, aby vrstva lepidla byla rovnoměrně ca. 0,1 mm.
Pro jistotu ještě dodatečně nalepit (na pružinám protilehlou stranu) 10 - 15 mm pásek 0,3 mm ocelového plechu.
Zásady pro lepení kovů: http://www.ceskykutil.cz/hlavni-zasady-pri-lepeni-kovu
podrobněji: http://ust.fme.vutbr.cz/svarovani/opory ... __mrna.pdf
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Našel jsem jakési lehoučké dřevo, vypadá jako topol, hustotu má jen 330kg/m3, při řezání docela smrdí, je měkké skoro jako balsa. Nepozná to někdo? Je to asi zbytek po výrobě jachty.
Neodolal jsem a začal z toho tvořit tělo k jednomu osiřelému krku. Jako zvukový experiment. Tvar vychází z Ibanez Radius/JS, kvůli velikosti řeziva a kazům je mírně upraven .
Taky mi jde o hmotnost. K minulé mahagonové mi jeden bigbíťák vzkázal, že z takové kytary by měl plochý nohy, že to není nic pro něj.

červík nesmí chybět

http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Featherweight/
Naposledy upravil(a) kmensik dne 16.06.2015 12:35, celkem upraveno 1 x.
lathur

Příspěvek od lathur »

To vypadá jak ta osika, co mám nachystanou na experimentování, má rozměr 60x90x4(cm) a skoro nic to neváží. Ale mám ji bez červíků, bohužel. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
daimondia

Příspěvek od daimondia »

To může být topol taky mám doma kus. Kdysi mi nějakej týpek tvrdil že se z topolu vyráběly kramerky. A někde jsem se dočetl že se z něj vyrábějí rakve. To dřevo při řezání smrdí a strašně tupý řetěz u pily.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jo, z topolu mám Jacksona, ale ten je o dost tvrdší a těžší. Tento je extrémně lehoučký. A svěrky se do něj boří jak do polystyrénu. Tělo je teď 43mm silné a váží 1,280kg. Sapeli mělo 3kg.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

daimondia píše:To dřevo při řezání smrdí a strašně tupý řetěz u pily.
S tím naprosto souhlasím, je v něm plno písku, kamínků, co do sebe "natáhne".
lathur

Příspěvek od lathur »

daimondia píše:strašně tupý řetěz u pily.
:twisted: Zkus si ho nabrousit. :twisted: JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
ajdam

Příspěvek od ajdam »

kmensik píše:Jo, z topolu mám Jacksona, ale ten je o dost tvrdší a těžší
Jestli je to "poplar", tak ta Jacksonka není z našeho topolu ale ze stromu s názvem Liliovník tulipánokvětý.
http://www.gaskellguitars.com/downloads/77-woods.html
daimondia

Příspěvek od daimondia »

lathur píše:
daimondia píše:strašně tupý řetěz u pily.
:twisted: Zkus si ho nabrousit. :twisted: JleT
Dobře kurvý po rozřezání špalku byl na odpis a rozžhavený. 8)
José

Příspěvek od José »

:D :D Myslím, že lathur se tě snažil upozornit, že v češtině se v přítomném čase na konci slovesa píše měkké í. Tak jak si to napsal to vypadá jako přídavné jméno a věta nedává moc smyslu a ty to teď zabiješ slovem na k.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Ok díky kupuji pravidla českého pravopisu.
Našel jsem http://www.pravidla.cz/
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Konec vyučování češtiny, zpátky do dílny!

Je lehoučká 2,3kg. Hraje hodně nahlas nasucho, víc než smrková, a navíc má plnější barvu zvuku.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Já už pomalu taky finishuji :)

jinak to budeš opět olejem řešit povrchovku? A ty dírky po červíkách budeš tmelit nějakým způsobem? :) Nebo je to jen čistě prostě pokus z dříví, co jsi měl po ruce
Přílohy
11537713_401461203395267_3797271030014796987_n.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pokus z nejlehčího možného dříví, co jsem kde našel. Leželo ve stodole nejméně 14 let diletantsky obřezané do tvaru houpacího koně. Dírky nevadí. Červotoč je sice můj třídní nepřítel (v nábytku a krovech), u kytar je to součást charakteru. Fakt to hraje. Dřevo je tak měkké, že se do toho hned všechno otlačí, každý tah tužky, hobliny na stole. Tak budu muset zvolit nějaký tvrdší finish. Nejraději bych to odýhoval něčím solidnějším, což s těma konturama už dělat nebudu.

Exp vypadá dost profi a krásně.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

pain2

Příspěvek od pain2 »

jo tak, je to moc pěkný. Hrozně se mi líbí ten nápad těch otvorů na elektroniku zezadu :) v jednoduchosti je krása
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Taky hotovo.
P6150005.JPG
P6150006.JPG
P6150008.JPG
Budu muset oživit vlákno J.J.Gtrs už se mi tam ty restíky nějak množí.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

JJ- opravdu super. Zvlášť se mi líbí barva s tím "open pore". Jinak to není můj styl, mít to pevnou kobylku a normální snímače... :D. To vykládání umělou perletí je provedeno parádně, ale mě to přijde přeplácané, nemám takhle hodně zdobené kytary rád a hmatník už vůbec ne.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“