zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Bejk
Moderátor

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od Bejk »

Někde jsem slyšel, že než na neck+midle je lepší mít tone na neck+bridge snímače.
A já bych ti řekl, že je nejlepší mít tone na bridge+ middle. To přece opět záleží jen na tobě jak to chceš mít zapojený a jakej zvuk (popř. u kterých snímačů používáš tone) se ti líbí.

1. Je to úplně jedno kam ho dáš
2. Je jedno, které schéma si vybereš, to je na tobě jaké chceš zapojení (pokud jsem tento dotaz nepochopil tak se omlouvám)
3. V Brně nevím, ale já je kupoval u Bacha a nebo u RM pickups.
drahec

Příspěvek od drahec »

Bejk píše:A já bych ti řekl, že je nejlepší mít tone na bridge+ middle. To přece opět záleží jen na tobě jak to chceš mít zapojený a jakej zvuk (popř. u kterých snímačů používáš tone) se ti líbí.
O přehození tónové clony z midle na bridge jsem se dočetl od uživatelů grock, Fořt a kmensik ve vláknu, kde se řešilo, jestli je "lepši" mít na stratovi hss nebo sss snímače. konkrétně tady
No a ze čtení fóra jsem usoudil, že by zrovna jejich rady nemusely být úplně od věci, třeba se tu nakonec taky zapojí.. :)
Bejk píše: 2. Je jedno, které schéma si vybereš, to je na tobě jaké chceš zapojení (pokud jsem tento dotaz nepochopil tak se omlouvám)
Tady by mě zajímaly osobní zkušenosti, pro a proti, jestli někdo má. Nechce se mi to dělat 2x, takže si rád nechám poradit
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Ano, ale tam Fořt (myslím) mluví o částečném nahrazení humbuckeru. Měl jsi na to odkázat předem. Nicméně, je to pořád jen na tobě. Určitě neuděláš chybu, že budeš věřit jim a stejně tak neuděláš chybu, když budeš věřit milionu lidí, kteří mají tone zapojenou na svém stratu "klasicky".
Záleží jaký zvuk chceš preferovat a co se ti líbí. O ničem jiném to není.

Ohledně těch dvou zapojení- nezkoušel jsem je, ale když se na ně podívám tak nevím co bys chtěl slyšet pro a proti. Každé bude mít asi něco co to druhé ne. Funkční budou obě (pokud je správně vydrátuješ :D). Ikdyž sem přijde někdo, kdo třeba obě zkoušel, tak každej stejně máme jiné uši (nehledě na to, že by musel mít stejné snímače jako ty a stejnou kytaru), takže jeho názor bude hodně neobjektivní.
Udělej si jedno odpoledne čas a vyzkoušej si, co se dá, potom se pro jedno zapojení rozhodni a uvidíš, že ti to dá víc než tisíc reakcí místních uživatelů (nic proti zkušenostem místních). A příště už budeš vědět jaké polohy a jaké zapojení se ti líbí a které ne.

Podle mého nemá smysl se takhle ptát, protože každej z nás to uslyší trochu jinak a taky nemáme všichni stejné snímače a dřevo na kytarách. Rád bych ti poradil, ale asi si to budeš muset vyzkoušet sám.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Zdar lidi, mám dotaz na nějakýho schopnýho elektrokutila. Já jsem na tohle pako a bez schémat nezapojím ani prd. Dokončuju kytaru, zapojení by mělo vypadat takhle http://www.seymourduncan.com/support/wi ... t_3w_phase s tím rozdílem, že se jedná o DiMarzia, ale s tím se poperu. Jde mi o to, že bych do toho chtěl ještě přidat jeden switch, kterej by při přepnutí pustil signál z kobylkovýho snímače přímo na výstup, tzn. že obejde veškerou ostatní elektroniku a její nastavení. Stejný přepínač maj i Graziosa Petra Henycha. Nejsem si ale jistej, jak to přesně udělat. Mám na to koupenej minipřepínač on/on s třemi piny. Mám takovou představu, že hot z kobylkáče povedu na krajní pin přepínače, ze stejného pinu bych vedl signál na přepínač snímačů, prostřední pin by vedl signál na výstup, a na druhý krajní pin bych přivedl signál (hot output) od volume potu. Myslíte, že to bude fungovat a dělat to, co chci, aby to dělalo? A je vůbec ten miniswitch na tohle použitelnej nebo jsem měl koupit něco jinýho?
Předem dík za každou radu a reakci.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jak píšeš to fungovat bude, ale snímač bude pořád zatěžován odporem volume potu a tónovkou. Aby to byl opravdový direct out, musíš mít DPDT přepínač (dvojitý, s šesti piny), a odpojovat hot ze snímače od 3p přepínače snímačů. Jestli chceš, nakreslím ti to, až si ten switch koupíš.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Dík, to bych ocenil. Už jsem objednal v Aleximu tenhle typ http://shop.sollerguitars.com/product_i ... ff-gd.html. Snad to bude ten správnej. Jen pro zajímavost, jak a v čem by se projevovalo zatížení snímače odporem volume a tone potů? Asi by z toho lezl slabší signál, že?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Proč takto?
Nebylo by jednodušší dát switch prostředním kontaktem za přepínač, s tím, že jedna strana půjde na volume&tone a druhá přímo do samice na kábl takže by šlo poslat oba símače na fest do výstupu, nebo dát switch hned za bridge snímač, takže bys mohl mít i bridge naostro a neck přes tonovku? :roll:
krys96
Bandzone: krys96

Příspěvek od krys96 »

Zdravím chtěl jsem na svém les paulovi zkusit nějaké alternativní zapojení snímačů a tak jsem se nechal inspirovat u Jimmyho Page a chtěl zkusit jeho zapojení, jenže v diagramu na stránkách sd se mi zdají nějak divně zapojené kondenzátory. To se mají opravdu zapojovat jedním koncem do zemění? Moc nechápu k čemu tam teda budou když skrz ně nic nebude procházet. Diagram jsem našel tady: http://www.seymourduncan.com/support/wi ... c=jp_style
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nezkoumal jsem detailne cele to schema, ale kondiky se v kytarach opravdu zapojuji takhle - jednim koncem na zem. A prochazeji skrz ne prave vyssi kmitocty do zeme = vysky se zkratuji a zvuk co proje dal je pak vic stredobasovy, kulaty, zahuhlany,..... = funkce tonove clony.
Hraju výhradně na šrot.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

bridge direct out
bridge direct out
Pro JJ kobylkový snímač přímo ven. Modře jsou nové spoje, oranžově rušené spoje. Takhle tím přepínačem signál úplně obejde korekce, takže z něho dostaneš maximum. Takový true-bypass.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kmesnik: Já jsem to mezitím zdrátoval sám a kupodivu to funguje, dokonce mám všechno pěkně uzeměný a žádná zem není zdvojená, takže to je naprosto bez šumů a brumů (dokud se nerozepnou cívky :lol: ) Ale to je úděl singlů. Jo zvolil jsem nakonec jinou variantu zapojení viz příloha s přidaným svištěm na direct out kobylkovýho snímače. Každopádně jsem ten přepínač na direct out od kobylkáče vyřešil jinak a taky to funguje. To Tvoje řešení vypadá jednodušeji, ale v podstatě to moje funguje úplně stejně a jde ten signál taky přímo na výstup. Co mi v tom dělá trochu bordel a myslím si, že to s tímhle DPDT nepůjde, je rozepínání snímačů pushpull volume potem. Pří rozepnutí cívek pushpullem zůstanou cívky rozepnutý i při přepnutí na direct out, což je celkem na prd. Přemýšlel jsem, že by to vyřešil trojitý přepínač, který by zároveň ještě přerušil to rozpojení cívek. Každopádně by mi ta výměna přepínače přišla vhod, protože tenhle, co mi přišel je poškozenej a při přepnutí zlobí a přerušuje signál. Bohužel v takovýmto designu jsem zlatý ani černý trojitý miniswitch nikde neobjevil a ten velkej 12mm ve stejným designu jako je přepínač snímačů by tam vypadal podle mě strašně blbě, takže ho tam dávat nechci.
Moje zapojení toho DPDT sviště bude v příloze.
Přílohy
Dimarzio3wppsplitvolume.gif
Dimarzio3wppsplitvolume.gif (9.74 KiB) Zobrazeno 2394 x
IMG.pdf
moje zapojení switche na direct out
(295.17 KiB) Staženo 138 x
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Elektricky to máš zapojené v podstatě stejně.

Tady inzeruje 3pdt v černé, ale asi jen s mezipolohou.
http://www.rmpickups.cz/mini-switch%C2%B4s.html
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Nabízí i zlaté provedení ;)
RMPickups píše:3DPDT - dvojitý třípolohový (ON-ON-ON)...
...Zlaté provedení na objednávku.
Kdyby ses spokojil i s chromovanou variantou, tady to mají levnější (+ stovka poštovný). Jinak jeden tenhle přepínač se mi ještě válí doma - stejně ho už nebudu potřebovat, tak bych ti to kdyžtak dal, kdybys měl zájem.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kmensik: Na R.M. jsem koukal, ale mám pocit a podle fotek to asi není jen pocit, že u nich ta trojka na začátku neznamená trojitý přepínač, ale třípolohový přepínač, bohužel jen dvojitý. Taky tam není 3pdt, ale 3dpdt. Každopádně díky za snahu. Stejně jim asi zkusím napsat, zda by 3pdt v černý nebo zlatý barvě nebyli schopný sehnat.

hatrson: SZ
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Mám dojem, že jsem je viděl na sollerguitars- koukni tam ;)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Díky,už jsem tam koukal a má tam jeden chromovej miniswitch, kterej je dokonce čtverný a pak tam má jeden zlatej trojitej, kterej má ale úplně stejnej design jako mám na přepíní snímačů, což by podle mě vypadalo celkem divně. Navíc tam mám díru 6mm na miniswitch a tenhle má montážní otvor 12mm. Snad by se to i povedlo převrtat, tak aby to nenadělalo moc škod na laku, ale nejsem si jistej, jestli by se mi tohle hovado vlezlo do díry na elektroniku, mám to zrovna v tomhle místě dost natěsno u stěn a ještě se tam plete jacková samice, když on ten spodek je možná stejně velikej jako na tom miniswitchy. Ještě zkusím hodit dotaz k různým prodejcům, zda by byli schopný sehnat dvojpolohový trojitý miniswitch ve zlatý nebo černý barvě pokud možno s montážním průměrem 6mm.
krys96

Příspěvek od krys96 »

Zdravím, nově jsem na kytaru nainstaloval zapojení snímačů jako měl Jimmy Page (4x push pull...), ale mám takový problém: Když stáhnu volume na nulu tak kytara pořád hraje sice jen velmi slabě a kombo musí být hodně zesílené aby to bylo alespoň trochu slyšet ale přece to hraje. A taky trochu zlobí zemění a to už jsem zkusil kdeco (dokonce i vnitřek kytary je odstíněn jakýmsi nátěrem). Nevíte někdo co by s tím mohlo být?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, příčin může být celkem dost, nejpravděpodobnější dle Tvého popisu vypadá špatný kontakt studeného konce "volume" potenciometru. Tím pádem když stáhneš hlasitost "na nulu" běžec se "neuzemní" a signál ze snímače se dostává na výstupní jack. Mohl jsi tam třeba při té přestavbě nechtě vyrobit "studeňák".
Zkontroluj pájené spoje, ty podezřelé propájej za notné dotace kalafuny. Ještě může být vadný ten potenciometr, zase špatný kontakt uzemněného konce s odporovou dráhou. Většinou je to dutým nýtkem nýtovaný spoj. Oprava je problematická, jednodušší je výměna potenciometru. Přeji rychlé odstranění potíží :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
krys96

Příspěvek od krys96 »

Díky za radu, nicméně ještě přihodím poznatek že když stáhnu i ten druhý poťák tak kytara opravdu ztichne ale jen za předpokladu že jsou oba volume poťáky na nule. Ještě přihodím odkaz na to schéma: http://www.seymourduncan.com/support/wi ... c=jp_style
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

To ale platí v případě, že přepínač je uprostřed (že jsou zapojeny oba snímače) ne? Nebo ikdyž je přepnutý jen na ten co zlobí?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“