The Edge (U2)

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Re: The Edge (U2)

Příspěvek od Disasterpiece »

dokaze me nekdo vysvetlit co je na nem tak uzasnyho?zahraje akord zapne delay a de na kafe, v tom neco extra nevidim.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

To samé můžeš říct o jakémkoli kytaristovi.
Já třeba hudbu U2 neposlouchám, ačkoli ... tvrdost mé hudby je jim blízká... :) (I když normálně hraji věci jiného ražení)
EDGEho si rád poslechnu, něco do sebe to jeho hraní má. Navíc je sympatickej, příjde mi, že to není žádný namyšlený ňouma.
Lamps

Příspěvek od Lamps »

Disasterpiece píše:dokaze me nekdo vysvetlit co je na nem tak uzasnyho?zahraje akord zapne delay a de na kafe, v tom neco extra nevidim.
Tohle je s prominutim na facku :roll:
Epiphone Les Paul Special II (vyměněný kobylkáč za SH-4.. takže to aspoň trochu hraje)
Vox Valventronix VT30
Dunlop Tortex 1.0 (modré)
Vox Satchurator
honzek68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzek68 »

Disasterpiece píše:dokaze me nekdo vysvetlit co je na nem tak uzasnyho?zahraje akord zapne delay a de na kafe, v tom neco extra nevidim.
Sorry, ale tady se U2 spis chvali
-- je v tom srdce je v tom duse a ma to uroven.
-- ja zas nevidim umeni v koncertech kde kytarista vynecha vic tonu nez trefi, repraky nestihaj, ale nejakej rev se z toho lihne.
-- kytarovy solo kde nekdo zahraje 10 tonu zasekundu je mozna otom se to naucit, ale kdyz tam udela chybu tak to ubec nikdo nepozna :lol:
panedge

Příspěvek od panedge »

Buď tak hodnej a zkus to-zahraj akord,zapni delay a dej si kafe,pak nám to tady pusť ok?
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

panedge píše:pupack-no však tohle je tubedrive!akordy jsou screamer,ale ten hlavní riff a solo je tubedrive,tak si s tím hold musím pohrát ještě no
Edit.už sem si poslechl ten tvůj vzorek,tak já nevím tobě to zní dobře no

aha.. no ten tube drive by měl být i právě přes ty akordy, tam je to slyšet nejvíc.. holt prostě on tam má přímo Boss OD - 2 těch overdrivů je mraky, tuny.. ale starý vintage OD-2 s turbem je holt nenahraditelný, resp. můžeš se přiblížit hodně tím tube drivem, nebo novým OD -2 ale nikdy to nebude tak jako ten OD -2 ze starší výroby, s tim člověk nic nenadělá :) no a kdyby jsi měl kupovat všechno co má Edge, tak můžeš prodat barák rovnou :DD

ono se i hodně v "kuloárech" povídá, že právě poslední leta místa OD-2 používá na Until Korg A3 a je pravdou, že ten zvuk co z toho leze je luxusní, a to jsem to na tenhle song ještě nešteloval, jen asi 10 minut... Jinak běžně mi trvá tak týden štelování než vytvořim zvuk u kterýho si řeknu "víc blíž už se prostě nedostanu"
prostě správný zvuk u U2 dělá opravdu minimálně 50% songu... to je holt fakt. můžeš hrát dobře jak chceš, ale jak máš špatnej zvuk, je to o ničem.

Přesně jak řekl Jimmy Page a někdo to tu citoval, Edge je prostě hudební architekt, ne kytarista jako takovej :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jo hochu, OK je to preci jednoduche :)

jestli seš fakt frajer, nastav si delay na 355 milisekund a zahraj mi blbou minutu ze Streets have no name ;) nahraj to a postni to sem... pak o tom můžeme diskutovat. Jestli tohle nechceš zkusit, nemá smysl to rozebírat.

Ono rázem zjistíš, že Tvůj rytmus je uplně v prdeli, že s delayem to neni až zas taková sranda, a že se ti to slejvá jak prase :)

nechci vyvolávat flame... ale s delayem to opravdu není tak jednoduchý ;) preciznost, naprostá rytmická přesnot, a to je jen základ, o stylu hry trsátkem, úderech od spoda, a síle úhozu ani nemluvě ;)

a to nemluvim o delay pod ušmudlaný solo, kde si nastavis zhruba nějaký čas a jen ti to dělá atmosféru (to používá kdejakej vocas), mluvíme o rytmickém delyi který ti neodpustí ani jedno BPM ...

kdyby to bylo tak že zapne delay a de na kafe, asi by nebylo tuny diskusních for a jen pár vyvolených, kterým se podaří se vůbec přiblížit... natož aby to znělo stejně
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
panedge

Příspěvek od panedge »

pupack-no jooo tejden si hrát s naštelováním,tak hochu takhle to u mě nefunguje-rodinka zmizí z baráku a já si letím zahrát a protože sem nadrženej na to hraní,tak si přejedu známý songy,zahraju si a na naštelování mám tak 3 minuty-takhle sem v podstatě šteloval dneska Until :lol: prostě dvakrát zatočit čudlíkem a jede se.Už se těším až budu mít nahoře v baráku svoji místnost tam se s tím pak můžu zabejvat,ono možná stáhnout jen vejšky na tom tubedrivu no uvidíme.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

panedge píše:pupack-no jooo tejden si hrát s naštelováním,tak hochu takhle to u mě nefunguje-rodinka zmizí z baráku a já si letím zahrát a protože sem nadrženej na to hraní,tak si přejedu známý songy,zahraju si a na naštelování mám tak 3 minuty-takhle sem v podstatě šteloval dneska Until :lol: prostě dvakrát zatočit čudlíkem a jede se.Už se těším až budu mít nahoře v baráku svoji místnost tam se s tím pak můžu zabejvat,ono možná stáhnout jen vejšky na tom tubedrivu no uvidíme.
chapu chapu, ale proste to stelovani je opravdu zaklad.. ja kolikrat tak steluju ze spis nestihnu poradne ani nic zahrat... :) to prehanim, ale pravdou je, ze spravny zvuk je opravdu u U2 zaklad, dej tomu vic, vrati se ti to v podobe spokojenosti a i to hrani pak de tak nejak lip ;) at se dari
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

jako nemyslel jsem to nijak utocne jen me fakt zajima co je na nem tak uzasnyho, zatim me nikdo poradne neodpovedel.
panedge

Příspěvek od panedge »

No tak nejprve musíš mít rád U2,no a samozřejmě tě zajímá jejich zvuk,mě se třeba Edge líbí od 13 a je mi 33.Nehraje žádný technický cvičení,ani tisíc no za hodinu.Zahraje jich pár,ale ty tóny tam přesně zapadaj.Navíc pro nás je to krásnej,parádní,vymakanej zvuky kytary-který tvoří hlavně několika komby Vox AC30,neuvěřitelně narvaným rackem a většinou vintage kytarama.Hlavní složka je delay-ale to není delay,že si před sebe položíš Boss DD3 a budeš si myslet,že to stačí.Jsou to rackový zařízení jako je TC Electronic,Korg apod.Na každou píseň musíš mít nastavenej jinej čas,protože ten samozřejmě záleží na rytmu a rychlosti skladby-je dost těžký to celý nastavit tak,aby to šlapalo.Jak říkám,když nemáš rád jeho zvuk,tak tě to nezajímá a ani tě nenapadne se nad tím pozastavit,když ten zvuk miluješ,tak tomu úplně propadneš :wink: A že to není lehký zahrát si opravdu vyzkoušej-na youtube si najdi Where the streets have no name a zkus ten začátek-je to arpeggio D,čas delay je 355 ms.Zkus si jaký to je, to zahrát v rytmu.
Lamps

Příspěvek od Lamps »

Tak.. celkem hezky řečeno. Jak už tu bylo několikrát zmíněno, Edge není obyčejný kytarista, je to architekt a hračička.. jeho zvuk je opravdu jedinečným požitkem :) Ani bych se tolik nebál říct, že u U2 mě drží právě Edge :P
Epiphone Les Paul Special II (vyměněný kobylkáč za SH-4.. takže to aspoň trochu hraje)
Vox Valventronix VT30
Vox Satchurator
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Disasterpiece píše:jako nemyslel jsem to nijak utocne jen me fakt zajima co je na nem tak uzasnyho, zatim me nikdo poradne neodpovedel.
Vytvořil si svůj charakteristický zvuk, podle kterého ho pozná i hudební laik. A takových kytaristů, ruku na srdce, moc není. A to ti píše ten, komu Bonovy zpěvové manýry lezou krkem a prakticky U2 neposlouchá. Ale to není důvod neuznat něčí kvality.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Disasterpiece píše:jako nemyslel jsem to nijak utocne jen me fakt zajima co je na nem tak uzasnyho, zatim me nikdo poradne neodpovedel.
jeste aby jsi to myslel utocne :twisted: :mrgreen:

ne tak to víš.. muzika je subjektivní..

Co se nám na tom líbí? Ten zvuk přeci, ten styl hraní... 90% spodní melodické struny, minimální nebo žádné powery, cinkavé sexty, práce s delayem, božské a přitom jednoduché riffy, vytvoření atmosféry, nové věci které pak ostatní přebírají (shimmer sound)...

je toho mraky :)
honzek68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzek68 »

Prosím vás, kdo by jste vědel jak získat tento efekt na Gearboxu dejte vědět
Diky : :)

http://www.youtube.com/watch?v=INbaE7Ekf9g
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

honzek68 píše:Prosím vás, kdo by jste vědel jak získat tento efekt na Gearboxu dejte vědět
Diky : :)

http://www.youtube.com/watch?v=INbaE7Ekf9g
nelze - až od řady M13/M9 je octoverb z Line6 verzbzilla a další ambient reverby

ALE

můžeš se částečně přibílížit i v gearboxu, ale jen přiblížit a bude to bez zvednuté oktávy (což je základ)
1 . prostě si jen nastav reverb na typ cavernous a u nej nastav položku DECAY na 100% mix od 50% více

2 .pred tim jeste musis mit delay nastaveny na osminu s teckou vuci rytmu ktery budes hrat aby ti ten tahly zvuk prodluzoval

3. jako stompbox si nastav AUTOSWELL ten postupne ztlumuje a zesiluje signal (jako prace s volume potakem na kytare) a dotvari tak opet tahly ton
panedge

Příspěvek od panedge »

Tak jsem to nastavil podle U2 guitar tutorial
Lamps

Příspěvek od Lamps »

To zní už celkem slušně, nicméně se nemůžu zbavit pocitu, že ti to neladí..
Vox Valventronix VT30
Vox Satchurator
Lamps

Příspěvek od Lamps »

Jen tak nečinně sedím s otevřenou hubou a žasnu nad tím, že to opravdu vytáhli.. :)
Vox Valventronix VT30
Vox Satchurator
honzek68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzek68 »

Tak to mě potěšili 8) .....
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“