Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
aldenson

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od aldenson »

Dobry den, potreboval bych poradit.

Vcera jsem byl u Humla v Praze mrknout se na kytary Furch. Byl to pro me vyznamny moment, protoze dosud jsem nevedel, jestli smrk, cedr a nebo neco jinho. Mel jsem jen zvuk v hlave a vcera se mi povedlo k nemu dosadit konkretni kytaru:

-Vrchni deska masivni cedr
-Boky a zadek indicky palisandr

-telo SuperJumbo s vyrezem (Zatim si ho preferuju, ikdyz ma udajne negativni vliv na zvuk. Ale tento konkretni kus se mi s vyrezem zvukove paradoxne libil vice nez bez vyrezu. A pochybuju, ze bych "slysel ocima". Zkousel jsem vice kytar s ruznym tvarem i drevem)

-Bez elektroniky (toto zatim beru jako plus, protoze platim jen za drevo a nejsem jeste uplne rozhodnuty, jakou elektroniku tam dat a jestli ji vubec vyuziju. U minule kytary jsem pres to hral horzne malo).

Tento konkretni kus byl za nejakych 26, ale presne modelove oznaceni si nepamatuju. Urcite to byla serie Millenium.

A ted k dotazu:

1) Existuje neco od jineho vyrobce v podobne cenove hladine s podobnou specifikaci, co bych mel vyzkouset, nez se definitivne rozhodnu pro Furcha? (za tu cenu mi to prijde velmi kvalitne zpracovane s citem pro detail a celkove to na me pusobi velmi dobre)

2) Cetl jsem tady o problemech s vlhkosti, ale nejsem z toho moc moudry - jak se o to bezne starat a v cem je cedr jiny oproti smrku (krome toho, ze se rychleji vyhraje a je mene odolny proti skrabancum)

3) Pokud se do budoucna rozhodnu pridat elektroniku, tak jakou? Nemam moc v lasce piezo a chtel bych hlavne mikrofon. A nebo elektromagneticky snimac? Jake k tomu potom vybrat akusticke kombo?

Zaverem bych uvedl, ze se povazuju za mirne pokrocileho hrace, ale ta kytara se mi fakt libi, protoze ten zvuk je proste ON a nemusi to byt Gibson za 120 (ten jsem kdysi zkousel a bylo to neco. Ale je jasne, zedneska uz by mi to mohlo znit jinak).
Gibson Les Paul Traditional PRO HCS (2011)
Gibson SG 50th Anniversary 12-string (2012)
Mesa/Boogie Express 5:50+ Head > Mesa 2x12 Rectifier Vertical
Blackstar HT-1R
Uz jen ty ruce mi chybi...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nepíšeš v jaké ceně chceš kytaru (u Milenií je dost rozsah), ani jaký styl hraješ - univerzální rada není.
Každopádně vyzkoušej Taylor (třeba DN3), a Martin. Je to ale o penězích.

Vlhkost většinou u nás není velký problém, a stačí případně pořídit zblhčovač.
U cedru se většinou uvádí nižší životnost desky. Pokud bys chtěl hrát na 13tky nebo 14tky struny, raděj bych vybíral asi smrk. Jinak má cedr takový barevnější zvuk, což se ne každému musí líbit.

Snímání je také o stylu hraní. Nejlépe mi vychází kombnace piezo a mikro.
Já mám v D28 D-Tar
http://www.thomann.de/cz/dtar_wave_leng ... cde316c803
nebo doporučuju
http://www.thomann.de/cz/lrbaggs_dual_source.htm
http://www.thomann.de/cz/fishman_ellips ... narrow.htm
Každopádně bych neřezal nic do lubů.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
aldenson

Příspěvek od aldenson »

Cenu jsem mel v rozsahu 20-25. Ten konkretni kus byl za 26. chtel bych se v teto hladine udrzet.
Styl mam praseci (techniku). A hraju rock a funky.

Huml mi rikal, ze bezne elektroniku dodelavaji rezanim do lubu. ze je to normalni. A odrazovali me od pridavnych snimacu treba do rezonancniho otvoru... Tak ted nevim...
Blackstar HT-1R
shoooter

Příspěvek od shoooter »

aldenson píše:
Huml mi rikal, ze bezne elektroniku dodelavaji rezanim do lubu. ze je to normalni. A odrazovali me od pridavnych snimacu treba do rezonancniho otvoru... Tak ted nevim...
Já také nemluvím o přídavných snímačích do rezonančního otvoru, i když i těch je pár solidních. Mně se ale nelíbí, a zatěžují přední desku.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
aldenson

Příspěvek od aldenson »

Ok, takze kdyz uz se ted budem bavit jen o elektronice (predpokladejme, ze bych ji potom chtel dodelat), tak jaky typ snimace pouzit? Nejrozsirenejsi je zrejme piezo (to mi prijde moc plechove a sterilni). Radeji bych mikrofon a nebo jejich kombinaci. A nebo i elekrtomagneticky snimas? Mam dojem, ze se to taky pouziva. O znacku mi az tak nejde. A system pripevneni? Dalsi a samostatna kapitola je adekvatni akusticke kombo. Predpokladam, ze uz to musi byt na urcite urovni, ale na AER penize nemam...

Diky.
Blackstar HT-1R
shoooter

Příspěvek od shoooter »

aldenson píše:Ok, takze kdyz uz se ted budem bavit jen o elektronice (predpokladejme, ze bych ji potom chtel dodelat), tak jaky typ snimace pouzit? Nejrozsirenejsi je zrejme piezo (to mi prijde moc plechove a sterilni). Radeji bych mikrofon a nebo jejich kombinaci. A nebo i elekrtomagneticky snimas? Mam dojem, ze se to taky pouziva. O znacku mi az tak nejde. A system pripevneni? Dalsi a samostatna kapitola je adekvatni akusticke kombo. Predpokladam, ze uz to musi byt na urcite urovni, ale na AER penize nemam...

Diky.
No vždyť to píšu výše - piezo + mikro, a všechny 3 odkazy jsou na systémy piezo + mikro.
Elektromagnetický snímač zní na akustice divně, mikrofon uvnitř vazbí. Proto ta kombinace, a mikrofonu dát jen co snese vazba.
Kombo je otázka jestli vůbec potřebuješ. Já dávám kytaru rovnou do mixu a kombo vůbec nemám.
jinak:
MARSHALL AS 50D - z Marshalla má asi jen to logo, ale dá se koupit pod 7kKč nové
Roland AC-60 - měl jsem, je to dobrá volba
aldenson

Příspěvek od aldenson »

1) jestli to dobre chapu, tak vsechny systemy se nejak lepi na vrchni desku zevnitr, aby nenarusovaly nastroj vyrtanim.

2) kombo zrejme casem potrebovat budu, protoze pro svou aplikaci PA neuzivim. ale to je momentalne pomerne vzdalena budoucnost. Zkusim jeste vyzkouset ty ostatni kytary, jestli na ne narazim.

Diky
Blackstar HT-1R
golf33

Příspěvek od golf33 »

Tak teď koukám na stránky Furcha a zjišťuji, že se zřejmě přestaly dělat Duranga. Tak pokud někdo bude chtít levnější kytaru od Furcha, tak je asi nejvyšší čas koupit nějakou skladovku. Asi se už budou dělat jen celomasivní modely.... :(
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnB4H_zJ6U
jorix

Příspěvek od jorix »

golf33 píše:Tak teď koukám na stránky Furcha a zjišťuji, že se zřejmě přestaly dělat Duranga. Tak pokud někdo bude chtít levnější kytaru od Furcha, tak je asi nejvyšší čas koupit nějakou skladovku. Asi se už budou dělat jen celomasivní modely.... :(
Nevím, jestli už přestali, ale každopádně přestat chtějí. Durango byla polomasivní řada s lepenými zadními deskami a luby, které si Furch po špatných zkušenostech s dodavateli lepil sám. Nicméně prý tato metoda je téměř stejně drahá jako udělat celomasivní kytaru, která vyjde jen o něco dráž. Momentálně nejlevnější celomasiv prodávají za 13000kč (20CM). A hraje to za ty peníze super!!
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

Do prodejny Furch v Brně mám příští týden cestu, tak se vám můžu poptat jak to momentálně je s řadou Durango. Mimochodem na prodejně mají teď dokonce Vánoční slevy, tak jsem zvědavý :-)
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

Zdravíčko :-) Bylo mi řečeno, že kytary ř. Durango se již vyrábět nebudou. Vánoční slevy mají parádní (i kytary v ceně kolem 25ti tisíc slevněné na 18, i 16 tisíc, což je nádhera). Přeji hezké svátky! Mějte se! ;)
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Pan Furch se vrhnul na klasické kytary! Má je nově na webu. To jsem zvědavý, jak se s tím popere, už se těším, až si ji někde vyzkouším.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jazzman píše:Pan Furch se vrhnul na klasické kytary! Má je nově na webu. To jsem zvědavý, jak se s tím popere, už se těším, až si ji někde vyzkouším.
Asi jsem slepý, ale nikde je tam nevidím... :shock:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Díky. Jít přes "Rysy" a ¨Tvary těl" mne tedy nenapadlo...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já jsem na nylonku/klasiku od Furcha hrál cca před čtyřmi roky. Měli ji v Brně ve firemní prodejně v komisním prodeji. Tak nevím, jestli to byl nějaký prototyp, když je začíná vyrábět teprve teď. Díval jsem se tehdy po westernkách, takže jsem ji vyzkoušel jen tak mimochodem (navíc jsem tehdy koupil před pár měsíci svoji klasiku), ale vím, že mě hrozně příjemně překvapila. Stála cca 10kKč a zvuk byl parádní, jakoby stála tak 2x tolik.
jorix

Příspěvek od jorix »

Můj bratr řeší podobný problém, jako já zde jiném vláknu, a sice výběr kytary vyrobené z konkrétního materiálu. Chce Furcha (proto to dávám sem), a to v kombinaci smrk - mahagon (celomasiv). U Furchů dělají pouze jeden model (vintage bluegrass D 32 SM / 43mm, což mi přijde zvláštní , že Furch má v této kombinaci pouze jeden model v jedné řadě), kdežto on by radši hmatník 45mm. Krom toho je tenhle typ cenově kolem 30K, což je na něj moc.

Uvažoval nechat si vyrobit ze základu D20CM (ccá 13K) alternativu D20SM (čili místo cedrové desky dají smrkovou), což prý Furch na zakázku umí udělat, cena by byla prý o 2-3K vyšší, výrobní doba 2-3 měsíce.

Co si myslíte po Vašich zkušenostech o takovém nápadu? Není to risk dát peníze předem, aniž by člověk mohl ozkoušet zvuk v prodejně před koupí?

Krom toho řada 20 je v matu, což na zvuk asi taky vliv mít bude.

Díky!
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

jorix píše:Můj bratr řeší podobný problém, jako já zde jiném vláknu, a sice výběr kytary vyrobené z konkrétního materiálu. Chce Furcha (proto to dávám sem), a to v kombinaci smrk - mahagon (celomasiv). U Furchů dělají pouze jeden model (vintage bluegrass D 32 SM / 43mm, což mi přijde zvláštní , že Furch má v této kombinaci pouze jeden model v jedné řadě), kdežto on by radši hmatník 45mm. Krom toho je tenhle typ cenově kolem 30K, což je na něj moc.

Uvažoval nechat si vyrobit ze základu D20CM (ccá 13K) alternativu D20SM (čili místo cedrové desky dají smrkovou), což prý Furch na zakázku umí udělat, cena by byla prý o 2-3K vyšší, výrobní doba 2-3 měsíce.

Co si myslíte po Vašich zkušenostech o takovém nápadu? Není to risk dát peníze předem, aniž by člověk mohl ozkoušet zvuk v prodejně před koupí?

Krom toho řada 20 je v matu, což na zvuk asi taky vliv mít bude.

Díky!
Co na to říct no... Podle mne lpět na jedné konkrétní značce nemá valného smyslu... Tedy pokud není podobného ražení jako kdysi jeden výtečník tady na fóru, který chtěl mocí mermo Gibsona a bylo mu jedno, jak to hraje :lol: Jesli pan bratr hledá kvalitu a dobrý zvuk, nevázal bych se jen na Furcha...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ja sem mel od Furcha kytaru dost modifikovanou od nabizeneho typu, kolega si nechal dokonce udelat jumbo s nylonkama :) Takze zakazkove prace bych se nebal.
A ze by takova kytara vubec nehrala? To se v techto cenovych kategoriich uz nestava.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

I tak je to zvlastni trvat na Furchovi, nic proti, ale kdyz chce neco, co nenabizeji, at se diva jinam ne?..
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“