Gibson SG standard

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Gibson SG standard

Příspěvek od bubucci »

Spíš jsem poukazoval na to, že ten zvuk,co máš v ukázkách, úplně smaže rozdíly v obou kytarách, tím pádem je to ‘bottleneck’ celého srovnání. A přesně to je ono, řešíš 240 vs 280k je to ‘dost vzdálený’ a přitom z toho zvuku nejde poznat ani co je to za kytaru...
Aby to bylo k tématu, tak jsem měnil 300k za 500k v SG s Burstbucker2/Tarback snímači a určitě to byl posun k lepšímu, pevnějších basy a otevřenejší, detailnější výšky. Nevidím jediný důvod u dobře hrající kytary nechávat 300k, které jsou celkově středovější a dynamicky plošší. Ale chápu, že to může kompenzovat nepříjemně chlupatý zvuk Peaveye.
innerself

Příspěvek od innerself »

No tak je to high gain, tam se mažou rozdíly dřeva. Možná o to líp, že člověk může použít cokoli. Rozdíly elektroniky a hodnoty poťáků smazaný ale nejsou.

240 a 280 vzdálený jsou, ale oboje jsou značený jako 300K :D A nerozumim tomu, proč by mělo bejt poznat co je to za kytaru? Naopak je dobrý vědět, že když použiju stejnou elektroniku, můžu mít ten samej zvuk prakticky ze všeho.

Tak Gibson tam ty 300k poťáky nedává jenom tak ze srandy, ale má k tomu nějakej důvod. Osobně ale když jsem měl v Richi těch 280k, tak mi ten zvuk přišel taky nejhorší :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

ok, tady na to téma taky končím, fakt to nemá smysl. Ani z těch ukázek nejde ten rozdíl slyšet a bavit se tady o rozdílech mezi poty u nějaké VST simulace nebo 6505 s gainem na 8 je úplně mimo a je asi dobře pro Tebe, že nejdou poznat rozdíly.
Gibson dává 300k poty, aby odlišil levnější od kytary od dražších, takže úmyslně dává hůř hrající poty. Nebo si snad někdo myslí, že je to sonické vylaďování nižších řad ? 😀😀
innerself

Příspěvek od innerself »

Rozdíl nejde slyšet? Ok tak to cenu nemá no. Jsi první kdo to neslyší. Většinou lidi slyší i ten nepatrnej rozdíl mezi gibsobem a richem. Vst simulace to neni. Gain je na čtvrtce u jsx. Když to gibson osazuje jenom na levnejch nástrojích tak pak už vůbec nerozumím proč jsou ty gibsony tak drahý. No to je jedno, stejně to nezmění nic na tom, že se muj původní dotaz nedozvim.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jirko, trpělivost je moje druhé jméno : D

Já myslím že málokdo měří hodnoty potenciometru, jen vytáhne 300k a dá tam 500k, "zvuk je teď brilantnější, dobrý nechám to" a je po pokusech..

To že že je 250ka napsaná někde jako 300 je jiná věc, ostatně na potu by měla být k nalezení hodnota dráhy v kodu na něm vyraženým, je tam někde něco?

Innere, v tvém případě si musíš uvědomit, že to na co a jak hraješ, je trochu extrém a nejde tu porovnávat "kvalitu kytary nebo zvuku" na to jsou zesilovače, které fungujou trochu jinak než hi gainy a jiný repráky než čínský v30 (můj osobní názor!)
To že jsi kytaru, když to tak napíšu, tou úpravou "zahuhlal" tak, že ti to do tvého stylu tak víc sedí pro ucho, není podle mne obecné zlepšení vlastností,ale tvoje individuální změna k lepšímu v tom, co chceš dosáhnout.

Každá slušná součástka má datasheet, našels ke gibson něco?
podle mě jsou používaný cts, nebo aspoň byli, a ty mají několik řad tolerance, ta nejhorší je asi +-30% lepší 10% myslím,co tam cpe gibson je otázka, samozřejmě nejdražší je na tom to logo, že..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No chápu že to nikdo neměří. Mně by to předtim taky nenapadlo to měřit.

Co jsem koukal tak na tom gibson poťáku něco je, ale snad to bylo všude stejný.

Tak já hraju high gain, tak mě zajímá co funguje na tenhle druh co hraju. Já osobně tam rozdíl slyšel i z nahrávek. Volfi třeba přímo veřejně psal, že je taky slyší. Neřikám všeobecně že je to lepší a ať to má každej. Jenom že mě to tak sedlo. A z nahrávky se mi to líbí.

Datasheet jsem hledal ale nenašel. Jenom zmínku, že to dělá nějakej výrobce CGE, ale o těch jsem vůbec nic nenašel.

Já jenom chtěl potvrdit nebo vyvrátit to tvrzení. Ale už je mi jasný že to kvůli mně nikdo měřit nebude.
torst

Příspěvek od torst »

Na svém G SGJ 2014 naměřim na Volume Potu mezi jezdcem a koncem 3,7 kOhm (při připojeném snímači). Plyne z toho nějaký závěr? Se zvukem jsem spokojen.
Higain už nehraju, a tak snímač i potenciometr zatím nechám ve dřevě.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

No právě se musí odpojit snímač. Kámoš měl ten quick connect v podobě skládačky, takže jsem nemusel nic odpájet a jednoduše odpojil změřil a zase připojil. A závěr by ti plynul kdybys měl tu samou kytaru ještě jednou a ona ti hrála jinak. Nebo respektive tu druhou by měl někdo z tvojí kapely a jeho zvuk by byl lepší. Fascinuje mě že se tu řeší kdejakej true bypass nebo top kytary ale tohle je naprostej nic nedokazující blábol.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Hele já mám pocit že se tu vliv hodnoty potenciometru na zvuk kytary taky někde řešil, mylsel jsem že je to obecně v povědomí u kytaristů (nebo jsem už tak profesně poznamenaný tím, jak jsem to mnoha lidem vysvětloval?)
Stejně jako vliv síly a materiálu strun atd... samotná kytara se zkouší i bez zesíku, aby o sobě něco prozradila ohledně dřeva, HW jí pak může jen pomoci, tak to vnímám já tedy : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A stačí si vzít jiné trsátko a rozdíl bude nejmarkantnější :wink:
innerself

Příspěvek od innerself »

Trevor píše: 26.12.2020 1:21 Hele já mám pocit že se tu vliv hodnoty potenciometru na zvuk kytary taky někde řešil, mylsel jsem že je to obecně v povědomí u kytaristů (nebo jsem už tak profesně poznamenaný tím, jak jsem to mnoha lidem vysvětloval?)
Stejně jako vliv síly a materiálu strun atd... samotná kytara se zkouší i bez zesíku, aby o sobě něco prozradila ohledně dřeva, HW jí pak může jen pomoci, tak to vnímám já tedy : )
Jako je to asi jasný všem, že má na zvuk vliv víc věcí. Ale za mě vidim jako "problém" to, že stejně značená věc, dá pokaždý jinou hodnotu, která na výslednym zvuku prostě podepíše. Možná je to blbost, ale přirovnal bych to výměně lamp v koncáku. Tam taky když měnim čtveřici za jinou mi může bias skočit někam pryč a proto to musim dolaďovat. Kdybych to nechal bejt a bylo to samozřejmě provozuschopný, tak to na zvuku bude taky znát. Nebo jako extrémnější příklad bych uved, že kdybych pořizoval nový struny, mohla by mi pokaždý přijít jiná tloušťka.

Lidi jako ty co o tomhle ví dlouho tak je mi jasný, že je to nepřekvapuje, ale pro mě je to realitivně novej objev. Věděl jsem teda, že rozdíl mezi 250k a 500k je, ale ne že jsou zkrátka rozdíly i mezi stejně označenym výrobkem. No a já se chtěl jenom zeptat, jestli gibson má ty hodnoty vždycky nižší, než je ta třístovka (jak tvrdí ten zahraniční příspěvek), nebo jestli je v tom bordel, protože používaj ty nejlevnější poťáky, kde je právě ta tolerance až klidně 30%.Hodil bych na ně špínu, že si za ty prachy dovolí tam tohle cpát a bylo by to vyřešený. :D Kdybych věděl co se z toho zase vyklube, tak radši nenapíšu nic.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Gibson ti ale neprodává samostatné potenciometry, ale celou kytaru. To je záležitost mezi Gibsonem a jeho dodavatelem a na očividně to nikoho u G. netrápí. Navíc jsi to sám dokázal těmi ukázkami, kdy pro člověka, který si je poslechne 3x, jsou ty rozdíly naprosto neznatelné. To že, ty to slyšíš akorát dokazuje, že si žiješ ve svém pidi-světě dvou kytar, dvou snímačů a dvou aparátů a přikládáš tomu pro ostatní naprosto nepodstatný význam.
Navíc nevidím jediný důvod proč se omezovat na 300k, když si můžu více způsoby udělat 300k z 500k. Daleko větší vliv, než 20-30% tolerance u volume potů, má no-load tone, kabel a určitě i ty trsátka a celkově pravá ruka.
Sám si potenciometry měřím a víc než na samotné hodnotě mi záleží na průběhu (taper) a tuhosti. Navíc nikdo nikomu nabrání si koupit potenciometry přesně podle svých specifikací a udělat si zapojení podle svých představ.
José

Příspěvek od José »

Takze abych si to nejak shrnul, resis snizeni hodnoty otevreneho volume potu (ktery dohromady s kabelem reze nejak (zavisi na kabelu) vysky), aby ty vysky rezak nejak vic, protoze je to pak prijemnejsi (ovsem od nejake miry je to moc).
Tyjo ja ti nevim, ale uz na relativne prvnich kytarach byl knoflik oznaceny tone, ktery ty vysky pomahal nastavit na prijemnou miru aniz by clovek musel menit poty - navic s nim clovek mohl aktivne regulovat aktualni parametry - stav strun, kabel. Pritom elektricky je to to same (lpf 1.radu).
Jen v higainu se clona nepouziva, tak jeji pouziti budem neprediktibilne simulovat vyberem hodnoty vol potu?
Resit hodnoty vol potu, kdyz ho clovek nepouziva jako pot, ale jen jako switch pro odpor je nesmyslne.
Nacpat tam 1M, nebo rovnou spinac a serez vysek delat nastrojem na to urcenym, neboli nebudeme prece na krajeni chleba schanet co nekratsi a nejmene prohnutou kosu..
P.s aby to bylo zrejme reagoval jsem na innera
innerself

Příspěvek od innerself »

Bubucci: no spíš jsi jedinej ty, kdo to neslyší. Nechci útočit ale fakt mi lidi dali za pravdu, že rozdíly slyší. A právě s tone vs. volume je to naopak. Větší vliv na zvuku vytvoří právě volume poťák.

José: když jsem snížil tónovou clonu, tak mi to přišlo jakoby to zabralo na jiný frekvenci a hlavně to tam hledat se mi nechce. To když ty poťáky to maj tak na max je prostě blbuvzdorný a je to tam.

Ale i tak to je jedno. Já chtěl vědět jenom jak to maj ostatní gibsony a my tu relativně zbytečně plácáme nad něčim, co mám už vyřešený.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Innere a vážně se to týká jen Gibson SG Standard? Protože mě nějak uniká, proč to řešíš v tomto tématu???
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak já kvůli tomu založim nový témata, když se to týká většiny SGček a Les Paulů od Gibsona :D Na všechny dotazy dáme nový téma a na každou kytaru zvlášť. By to dopadlo tak, že by to moderátoři stejně sloučili.

A zase tu plácáme zbytečně okolo a já se nic nedozvěděl.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Tady jsou poteniometry z 1977 SG. Nic to ale nemění na tom, že ta kytara hraje líp s 500k poty a to je důvod, proč je Gibson osazuje na nižší modely svého portfólia.
Duncan SH-4 je jeden z mála HB, který hraje líp s 300k potem. Ale světe div se, stačí si ubrat na 500k potu na 8 a je to to samé.
Přílohy
6EFED6BD-B7C2-4666-A01C-E093CD5E859F.jpeg
grock

Příspěvek od grock »

Nebudeš tyhle 77 poty prodávat ?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
innerself

Příspěvek od innerself »

bubucci píše: 27.12.2020 18:28 Tady jsou poteniometry z 1977 SG. Nic to ale nemění na tom, že ta kytara hraje líp s 500k poty a to je důvod, proč je Gibson osazuje na nižší modely svého portfólia.
Duncan SH-4 je jeden z mála HB, který hraje líp s 300k potem. Ale světe div se, stačí si ubrat na 500k potu na 8 a je to to samé.
Super. Díky :!: :!: Píšu z mobilu, takže nevim už jestli jsem to nepsal, ale mou naměřená 281k s 405k hrála podstatně hůř, než když byly oba poťáky okolo 500k a vejš. S tou značenou třístovkou to chytlo nějakou blbou frekvenci a hrozně to cinkalo :D Ale zase s 240k to bylo zase frekvenčně podrobnější 500k, ale víc sevřenější no. Jinak tenkrát mi Trevor někde vysvětloval, že poťák například 300k na max, nebude úplně to samý jako, když tlumim 500 na tu hodnotu 300.

Každopádně to teda vypadá, že Gibson odebírá docela levný poťáky, když 300 padá i pod 26% tolerance. Nicméně zase může bejt fakt, že na 77 ročníku ještě tolik nešetřili a tam to mohlo okolo tý třístovky fakt lítat. :D
Ale jo díky moc ještě jednou. Tohle mě celou dobu zajímalo.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Mně u Gibsonu připadá vůbec zhovadilej ten model používání PCB u poťáků na SG a Les Pauly. Je sice super, že máš ten "quick connect" model na případnou výměnu snímačů, ale který nový snímače, co koupíš, to maj v základu. U Explorerů to třeba vůbec nepoužívají, nevím teda, jak modely 2020, ale moje 2012 i 2019 jsou pájený klasicky.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“