Kytarový popruh, řemen, pás...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Popruh, pás, řemen na těžkou kytaru

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše:Je to dle mého odhadu rozdíl cca 0,5 kg mezi tím když je kytara nepříjemně vysoko a téměř nehratelně nízko. Ale připomínám, že je to síla, která táhne ramena dopředu, ne dolů.

Třeba já řešim každý deka, protože mám problémy s blokací zad.

P.S.: Chyba opravena.
Kdyby se ti to chtělo spočítat, tak se pak pochlub s reálným rozdílem :wink:

Jinak pokud uvažuju správně, tak vzhledem k tomu, jak máš dlouhej popruh, tak se ti rozdělí síly na tyú, co ti působí kolmo dolů na ramena, a na tu co tě táhne dopředu - jejich součet ale bude pořád stejný tudíž si k ničemu nepomůžeš, pokud teda nemáš přímo problém s tím, že ti vadí "tahání" dopředu. Pak to můžeš řešit leda lehčí kytarou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Samozřejmě, že jejich součet nebude stejný, když se jedna z nich mění a o tom to celé je. Je to středoškolská fyzika, skládání sil, silová výslednice, jde to řešit i graficky, nemusí se to nutně počítat. P.S. Jestli bych tady na fóru mohl být vůbec na něco "Odborník", tak to je vzhledem k mému vzdělání mechanika. :lol:

mtmccox: Skvělý tip!
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Chceš mi říct, že 5 kilová kytara v závislosti na délce řemenu na tebe jednou bude působit výslednou silou odpovídající 4 kilům a jednou pro změnu silou odpovídající 6 kilům?

No, už jsem ve fyzice pochopil, že když se kolem mě náhodou prožene 100 metrů dlouhý vlak rychlostí 260 000 km/s a já ho změřím, tak naměřím jen délku 50 metrů, ale tvojí teorii nějak nestíhám :D
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Nero píše:Chceš mi říct, že 5 kilová kytara v závislosti na délce řemenu na tebe jednou bude působit výslednou silou odpovídající 4 kilům a jednou pro změnu silou odpovídající 6 kilům?
Přeženem-li to opravdu hodně, blíže k zemskému jádru je silnější působení gravitace, tudíž :lol:
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Já si myslím, že tu asi jde o nedorozumění, ono když budeš mít břuch (aspoň takový jako já :-D) tak ten břuch bude tlačit kytaru do předu a to možná ubere na síle působící na ramena. Ale kytara bude vážit pořád 5kg, jen bude jinak rozdělená váha v mém případě rameno, záda a břicho...

Edit: mě šlo o to, že jsem nemohl přijít kde by se brala nějaká síla do boku, kdyby ta kytara jen visela na popruhu, aniž by se jinde dotýkala těla.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nero: Ne, 5tikilová kytara na tvé rameno a záda ve výsledku bude působit cca od 5,1 kil do 6 kila. 5,1kilo = popruh nejníž, 6 = popruh nehratelně vysoko.

Teorge: Jdeš spprávnou cestou akorát s rostoucím přichem se ta síla působící dolů prakticky nesnižuje (max. o tření mezi kytarou a břichem). Kdežto ta vodorovná síla jen a jen zvětšuje (změřte si úhel, jaký svírá kytara s vaším tělem a vynásobte ji tangento úhlu, dostanete tu přibližnou vodorovnou sílu).
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, zítra mě ve škole čeká dost nudných předmětů, takže dost času na bádání, kde se vezme to kilo navíc :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytarový popruh

Příspěvek od Radek Kysely »

Já používám Tweed Strap od Dunlopu a taky docela lahůdka. Je to nylon, ale docela dost robustní, kytara mi moc záda nezatěžuje (ikdyž, vlastně ona sama ta kytara je docela lehká :D), konce jsou z kůže, ale i tak raději používám zámky.

Ještě co se týká úrovně pověšení kytary. Já to dělal tak, že jsem si nastavil popruh na tu úplně nejkratší délku, pověsil na sebe (kytaru jsem měl hned pod krkem :D) a postupně uvolňoval, až jsem došel tam, kde mi to nejvíce sedělo, nechal jsem to tak a nic neřeším.
Gibson ES-339, Hohner B2A '89, Shure SLX14, homemade Kalamazoo Model I
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak jsem si trochu pohrál se svou středoškolskou fyzikou :mrgreen:

Aneb mějme kytaru o váze X (pro mou SZ520 x = 4kg) a řemen, jehož délka se může pohybovat v rozpětí Y1 (nehratelně vysoko) až Y2 (nehratelně nízko). Pro délky Y1 a Y2 si spočítejme odchylku řemenu α od pomyslné svislé přímky. Pro Y1 (kytara vysoko) to v mém případě činí asi 40°, pro Y2 (kytara nízko) odpovídá odchylka cca 30°

Ilustrujme si příklad názorně :wink:

Obrázek
Pozn.: α na obrázku neodpovídá úhlu α, s kterým počítám, je jeho doplňkem do 90°, síla F2 není síla F2, o které budu později mluvit. Lepší obrázek se mi nechtělo už hledat...

Ze zadání je jasné, že Fg = 40N, nás zajímá síla označená jako F1. Pomocí jednoduché trigonometrie se dostaneme k tomu, že F1 = cos α x Fg.

A skutečně se dostaneme k tomu, že pro délku Y1 (kytara nahoře) je síla F1 asi 30,64N (odpovídá 3,064 kg), pro Y2 (kytara nízko) je to 34,64N (tedy zátěž 3,464kg) - takže zde je zvýšení zátěže, pokud kytaru budeme věšet níže. Dayslypper i docela dobře odhadlo ono půl kilo. Tudíž by se na první pohled mohlo zdát, že je výhodnější pověsit si kytaru co nejvýše.

Nicméně nesmíme zapomenout, že svislá gravitační síla se rozloží na 2 síly. Na naší F1 a sílu, která je na F1 kolmá - nazvěme ji třeba F2 (POZOR - není to F2 na obrázku, naše síla tam vůbec není zanesena. F1 a F2 tvoří rovnoběžník, jehož úhlopříčkou je Fg. V našem případě je F2 na F1 kolmá - to vychází z faktu, že kytara je zavěšena na řemenu, tudíž F1 a F2 tvoří obdelník.)

Zde platí, že F2 = sin α x Fg. Pro kytaru zcela nahoře (Y1) je tato síla rovna asi 25,71N (odpovídá 2,571 kg), pro kytaru zcela dole (Y2) má síla velikost asi 20 N (tedy asi 2 kg). Tato síla nepůsobí ale vodorovně, ale pod úhlem (90 - α)° vůči svislé přímce.

Je zřetelné, že zatímco velikost jedné síly (F1) roste, jak se pás prodlužuje, velikost druhé (F2) klesá. A naopak

Shrnutí
1) kytara nehratelně vysoko - na ramena/krk ve směru řemenu působí síla odpovídající 3,064 kg. Na vaši hruď působí síla odpovídající 2,571 kg.
2) kytara nehratelně nízko - na ramena/krk ve směru řemenu působí síla odpovídající 3,464 kg. Na vaše břicho působí síla odpovídající 2 kg.

Když tyto dvě síly složíte, tak vám výjde síla 40N, která je svislá. Na vaše tělo jako celek tedy pořád kytara působí tou samou silou, která odpovídá síle gravitační. Rozdíl je pouze v tom, jak se tato síla rozloží. Jestli víc půjde o sílu působící ve směru řemenu, nebo o sílu, kterou vám kytara bude tlačít na vaši hruď nebo na vaše břicho.

A teď pojďme do praxe...
Při prodlužování či zkracování řemenu rozhodne nepoznám rozdíl onoho půl kila, co působí ve směru řemenu. Je ale pravda, že mi je nepříjemnější, když je kytara nahoře a víc mi tlačí na hruď. Nicméně abych to poznal, musí být kytara opravdu nehratelně vysoko, kdy je v podstatě problém se protáhnout do řemenu. Je též pravda, že čím je kytara výše, tím víc se řemen zařezává do krku, nicméně to je dle mého názoru dáno tím, že se mění jeho náklon, ne změnami v silovém působení kytary. Zásadní je ale to, že kytara na vás v součtu bude pořád působit stejnou silou, čili vaše záda jako celek dostávají zabrat pořád stejně. Neulevíte si, když budete libovolně hýbat s délkou popruhu.

A teď ještě skok do reality - zcelá tahle úvaha je dost problematická, protože kytaru jsme smrskli do fyzikálního modelu hmotného bodu (nebo jak se tomu nadává), stejně tak jsme z ramene udělali jeden bod, na který je kytara zavěčena, a z pásu a kytary jsme udělali něco na způsob kyvadla... Z toho si odvoďte, k čemu tohle celé uvažování asi je :D

Teď jen doufám, že jsem se někde v rychlosti neupsal a neudělal nějakou chybu. Dayslyppere, pokud s mou úvahou nesouhlasíš, tak mi prosím řekni, v čem dělám chybu. :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Nikdy bych nevěřil jak se dá rozpatlat téma o popruhu :D :D :D :mrgreen:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Nero musím s tebou souhlasit :-) Ani náhodou to nebudu přepočítávat. I když bych klidně mohl. Ale tvé úvahy jsou správné. Je logické, že když kytara váží 4kg tak tuto váhu nezměním ať si ji navleču jak chci :mrgreen:
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nero, v podstatě jsi zabránil komukoliv pochopit tvou myšlenku jak laikům, tak i mě, a to už první poznámkou ve stylu "tahle síla vlastně vůbec neodpovídá obrázku, ale je spíš takhle". Bylo by opravdu jednodušší vzít papír a nakreslit to přesně, jak myslíš.

Ze začátku jsem to pochopil špatně, že jsem dokonce myslel, že jsi prohodil cosinus = přilehlá / ku přeponě, za přepona / ku přilehlé.

A pak mi došlo, že to řešíš opravdu přesně jako matematické kyvadlo:
Obrázek

Ale to tak snadno nelze. Tedy šlo by to, ale jen pokud bys měl kromě popruhu stejně skloněnou i hruď o těch 30° a takto na ni opřel kytaru. Nicméně sám uznáš, že kytara se přeci opírá hruď, která je spíš zcela kolmo k zemi, což dost mění silové působení. A změní se to právě takovým způsobem, že síla tahající za popruh už nebude o něco menší než Fg, ale naopak o něco větší!

Tedy tys to počítal, jako kdyby platilo, že cos α = F' / Fg na mém obrázku,
ale přitom to je ve skutečnosti spíš sin α = Fg / F1 z tvého obrázku.

Tedy pak F resp. F1 vychází větší než Fg a přitom je to z fyzikálního hlediska zcela korektní:
pro 30°: F1 = 46N
pro 40°: F1 = 52N

Ten rozbor tedy udělám nyní se svou fyzikou, nebo spíš strojařskou mechanikou. Je to v podstatě základní úloha předmětu Statika na strojních průmyslovkách a VŠ, z nichž oboje jsem absolvoval. Nejsem elektrotechnik, ani super kytarista, ale v tomto oboru bych měl být snad celkem znalý.

Je tam samozřejmě kupa zjednodušení. Tlak, kterým působíme prostřednictvím ramenem a zad na popruh, je zjednodušen do jedné síly na ramenu (Fa). A celé je to bráno jakobyste si dali kytaru na krk jako přívěšek a kytara byla dole zavěšena v jejím těžišti, kde se ve stejném místě působí na břicho.
Kytarovy_popruh_silovy-rozbor.jpg
Reference: Sešit ze cvičení z předmětu Statika :lol:

Pokud vás nepřesvědčí ani ten můj výpočet, pak si sami můžete vyzkoušet takto si na sebe pověsit kytaru, opřít se o její zadní čelo prsty a postupně ji oddalovat od těla. Stejně tak, jako budete muset tlačit víc prsty, tak o TU SAMOU SÍLU vás to bude tlačit víc za krkem a v tom je ta základní myšlenka. :idea:
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 29.01.2010 23:03, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mno, aivn mojí teorii evidentně pochopil, tak to zas tak hrozné nebylo :wink:

Osobně mám spíš problém se orientovat v tvých poznámách a pochopit z nich co a jak a proč. Což bude do značné míry dáno i tím, že dál než na středoškolskou fyziku nevidím (a ani mi to nevadí :mrgreen: ), natož pak na strojařinu...

Poněkud z tvého postu nevím, jaké jsou tedy výsledky. Jaká síla působí na co při zavěšení nahoře či dole.

A co je prosím tě "zadní čelo kytary"?

Pokud budu brát tvůj rozbor jako fakticky správný (což o ničem nevypovídá, protože kdybys mi nakukal, že tě na statice učili, že ta kytara bude v jednom případě levitovat a v druhým naopak přitahována nějakou záhadnou silou ještě více k zemi, tak to pro mě vzhledem k mým znalostem statiky bude mít asi stejnou vypovídající hodnotu :wink: ), tak budu mít dvě poznámky:

1) celé je to teorie a zanedbává se tak tolik faktorů, že je značně diskutabilní, jestli z jakýchkoli výpočtů lze vyvodit něco relevantního
2) pokud si pověsím na krk kytaru, tak poznám maximálně tak to, co jsem popisoval v předchozím postu - a to je pro mě jaksi směrodatnější něž jakákoli fyzika

PetrPeter 1975 - 2008
Teorge

Příspěvek od Teorge »

A navíc to ve fyzice může být jinak, protože kytara visí pověšená z obou stran.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Kurna co to je toto :D
Bezte s tim nekam vy sexualne atraktivni carovi segmenti ;)
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Teorge píše:A navíc to ve fyzice může být jinak, protože kytara visí pověšená z obou stran.
Samozřejmě, je to zjednodušené. Počítání s upnutím na dvou místech po mě nechtěj. Tady je to zhluklé do jednoho.

Nero:
Zadním čelem jsem myslel zadní stranu těla kytary.

Je fakt, že jsem opomněl nějaké vyhodnocení. Je to řešené obecně. Snad ale není problém si do toho dosadit. Tedy, jsou zde obecně vyjádřeny tyto síly v závislosti na Fg a úhlu α, což je odklon řemene od svislé osy těla.

Fax = Fg. tg(α) ..... vodorovná složka síly která působí ramenem proti popruhu

Fay = Fg ..... svislá složka síly která působí ramenem proti popruhu, a je rovna tíhové síle

Fb = Fax ..... síla tlačící na břicho má stejnou velikost jako Fax, akorát má opačný směr.

Fa je celková síla, kterou působí rameno na řemen (jedná se o vektorový součet Fax a Fay).

A z mého výpočtu je zřejmé, že Fa = Fg / cos α.

Ty počítáš s tím, že Fa = Fg . cos α, což je naprostý nesmysl a dovolím si tvrdit, že vpodstatě nevíš, co počítáš. Chtěl bych vidět, jak chceš docílit, aby ti síla, co tlačí na břicho, působila se sklonem 30 - 40°, už chápeš, jak jsi to vlastně počítal? Touhle chybou zanášíš do výpočtu naprosté nesmysly a je z toho fyzikální paskvil. Ten můj model sice zanedbává kdeco, ale aspoň má trochu kontakt s realitou.

Dál jsem si vyzkoušel sklon popruhu se svou kytarou a úhel α je dle mých odhadů v rozmezí α = 10 - 30° v rozmezí, kdy se dá ještě na kytaru hrát (30 - 40° se mi zdá velice přehnané - ledaže bys bral v potaz sklon popruhu směrem na stranu - což je nesmysl s tímto počítat, protože ty síly navíc způsobené tímto sklonem se vyruší díky tomu, že je kytara zavěšena z obou stran - výchozí je úhel, který svírá popruh s tělem, když se na člověka s kytarou podíváš z boku).

Tedy, když dosadím do svých výpočtů s ohledem na sklon v rozmezí α = 10 - 30° a Fg = 40N, pak mi vychází toto:

10°
Fax = 7N . . . . vodorovná síla od řemenu
Fay = 40N . . . . svislá síla od řemenu
Fa = 40,6N . . . . celková síla od řemenu

30°
Fax = 23N . . . . vodorovná složka od řemenu
Fay = 40N . . . . svislá síla od řemenu
Fa = 46N. . . . celková síla od řemenu

Tedy, když máš řemen hodně dole, je to zanedbatelné (5 deka).

Když máš řemen hodně nahoře, tak tě řemen táhne celkovou silou cca o 0,5 kg navíc, než je skutečná váha kytary.

P.S.: To pověšení kytary za krk jsem radil jen z toho důvodu, že změna síly popruhu se tak jeví citelněji, protože to půlkilo na 4 kilech se na zádech snáze ztratí, pokud je váha rozložena jen na krk, změna je citelnější. Samozřejmě kytaru nesmíš chytnout ale jen ji odtlačovat od těla, případně si mezi kytaru a tělo nacpat polštář.

EDIT: Tak jsem to ještě probral s kámošem, taky kytarista a doktorand na našem ústavu mechaniky těles :lol:
Jen bych prej dostal kuli za kreslení vazeb do uvolnění, což jsem už opravil, ale početně je to v pořádku.

Ještě přiložil grafické řešení.
st.gif
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 29.01.2010 23:32, celkem upraveno 2 x.
dfleischer

Příspěvek od dfleischer »

Děte do pr. s fyzikou :D každej to cejtí jinak a sám si musí najít "kde" mu to vyhovuje...nemam rád když mam kytaru na prsou,nejsem při hraní uvolněnej,nemam rád když mam kytaru u kolen,kroutí se mi ruka při palm mut.,takže kytaru mam +- nad koulema :twisted:
Teorge

Příspěvek od Teorge »

no já mám rád řemen tak, že mi kytara sedne na nohu, když sedím :-D ve stoje se mi hraje blbě :-D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše: Nero:
Zadním čelem jsem myslel zadní stranu těla kytary.
OK, to jsem si myslel, jen jsem si tím nebyl jist...
Fax = Fg. tg(α) ..... vodorovná složka síly která působí ramenem proti popruhu

Fay = Fg
..... vodorovná složka síly která působí ramenem proti popruhu, a je rovna tíhové síle

Fb = Fax ..... síla tlačící na břicho má stejnou velikost jako Fax, akorát má opačný směr.

Fa je celková síla, kterou působí rameno na řemen (jedná se o vektorový součet Fax a Fay).
Fay není vodorovná... :wink: Navíc tvém nákrese je zcela špatně zakreslená, aspon pokud statici pracují s vektory stejně jak my obyčejní středoškoláci. Dle tvého nákresu totiž směřuje do ramene a její působiště je někdě uprostřed hrudního koše. Pak nevím, jak bys je chtěl sčítat a i kdybys je sečetl, tak by to znamenalo, že by se vlastně pás nadnášel, ne? :wink:

Navíc pokud (zase dle tvého nákresu) Fax působí směrem "za záda", tak síla Fa součet Fax a Fay bude směřovat taky za záda a tudíž nebude tahat dopředu, jak říkáš. Tohle moc nechápu, prosím o vysvětlení...

Ty počítáš s tím, že Fa = Fg . cos α, což je naprostý nesmysl a dovolím si tvrdit, že vpodstatě nevíš, co počítáš. Chtěl bych vidět, jak chceš docílit, aby ti síla, co tlačí na břicho, působila se sklonem 30 - 40°, už chápeš, jak jsi to vlastně počítal? Touhle chybou zanášíš do výpočtu naprosté nesmysly a je z toho fyzikální paskvil. Ten můj model sice zanedbává kdeco, ale aspoň má trochu kontakt s realitou.
Vím, co počítám - vždyť jsem tam psal, že jsem to zjednodušil a bral to jako kyvadlo. Že to je nepřesné jsem taky věděl. Že to může být mimo - to jsem risknul, nejsem statik a statika mě nikdy živit nebude. Proto jsem taky na konec celého postu napsal: "Dayslyppere, pokud s mou úvahou nesouhlasíš, tak mi prosím řekni, v čem dělám chybu." Rád se nechám poučit, ale tvé předchozí posty prostě neobsahovaly dost informací na to, abys vysvětlil, v čem je teda zádrhel. Proto jsem postavi proti-teorii a čekal, jestli mi ji konečně vyvrátíš něčím, z čeho si odnesu něco nového. (A stalo se... :mrgreen: )

(A jen detail, nikdy jsem neříkal, že ti to břicha působí síla o úhlu 30 - 40 stupňů, ale 50 - 60, když už se mi tu snažíš ukázat, jakej jsem mimoň. :wink: A jako zas tak očividnej nesmysl bych to jako středoškolák nebral, kdyby tu zavěšenou kytaru spustil z výšky a nechal ji dopadnout na břicho, tak na mě bude působit silou kolmou na řemen :P )
Dál jsem si vyzkoušel sklon popruhu se svou kytarou a úhel α je dle mých odhadů v rozmezí α = 10 - 30° v rozmezí, kdy se dá ještě na kytaru hrát (30 - 40° se mi zdá velice přehnané - ledaže bys bral v potaz sklon popruhu směrem na stranu - což je nesmysl s tímto počítat, protože ty síly navíc způsobené tímto sklonem se vyruší díky tomu, že je kytara zavěšena z obou stran - výchozí je úhel, který svírá popruh s tělem, když se na člověka s kytarou podíváš z boku).
Měřeno (přibližně) jako odklon pásu od svislice u úchytu na pravé straně kytary (tedy úchyt za kobylkou, abych byl přesný). Tam je ten úhel samozřejmě větší, protože to je na té straně, kde ti jde pás za ramenem a ke kytaře se vrací pod ním mezi rukou a tělem :wink:
Tedy, když dosadím do svých výpočtů s ohledem na sklon v rozmezí α = 10 - 30° a Fg = 40N, pak mi vychází toto:
(...)
Tedy, když máš řemen hodně dole, je to zanedbatelné (5 deka).

Když máš řemen hodně nahoře, tak tě řemen táhne celkovou silou cca o 0,5 kg navíc, než je skutečná váha kytary.
Znovu říkám - na zádech (což je směrodatné) tu změnu osobně necítím a proto ji považuji za zanedbatelnou. Navíc je otázka, jestli při reálných podmínkách ta změna opravdu je tak výrazná...

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

OK, pokusím se to vysvětlit tak, aby to bylo poučné.

Fay skutečně není vodorovná, vzniklo to kopírováním textu z předchozího řádku, za což se omlouvám. Je samozřejmě svislá. A dále v textu takto byla zmiňována. Opravil jsem to.

Každopádně síla je zakreslena zcela správně dle zvyklostí, protože
toto o-----> je identické, jako toto ----->o

Jen to chce se zbavit toho čistě matematického pojetí vektorů, že působiště MUSÍ být vždy zakresleno na začátku šipečky. Působiště je dáno jasně polohou vazby, a ta je dána tím kroužkem "o". Jedná se pouze o rozdílnou formu zakreslení, ale význam je zcela totožný. Je to, jakobych do toho bodu tlačil prstem, ale ty za něj chceš tahat provázkem. V obou případech je ale působiště, směr i velikost síly totožná. :wink: Prolistoval jsem skripta a ten druhý způsob zápisu je snad i častější. Mě se též zdá názornější "tlačení prstem".

A dokonce ty síly jde bez problémů sčítat. V případě grafického řešení (viz. obrázek v závěru mého příspěvku) si stačí vynést někam vedle nositelky sil a na ně vynést správný směr a velikost sil. Zcela běžný postup.
Navíc pokud (zase dle tvého nákresu) Fax působí směrem "za záda", tak síla Fa součet Fax a Fay bude směřovat taky za záda a tudíž nebude tahat dopředu, jak říkáš. Tohle moc nechápu, prosím o vysvětlení...
Fa je síla, kterou působí rameno na řemen, a ta musí působit za záda nahoru. Ty zřejmě myslíš sílu, která působí řemenem na rameno. Tato síla je stejně velká jako Fa, pouze má opačný směr. Ale jedná se v podstatě o výslednici působení Fg a Fb, tudíž by nebylo korektní ji do obrázku zakreslovat.
kdyby tu zavěšenou kytaru spustil z výšky a nechal ji dopadnout na břicho, tak na mě bude působit silou kolmou na řemen )
Tady je právě ten kámen úrazu. Představ si, že máš doma váhu, která ti ukazuje přímo Newtony. Položíš na ní vozíček. Nasledně na vozíček zatlačíš třemi způsoby:
1) Když na něj zatlačíš kolmo zezhora silou 1N, pak váha ukáže 1N
2) Když na něj zatlačíš ve vodorovném směru silou 1N, vozík odjede a váha neukáže nic.
3) Když na vozíček zatlačíš jednou rukou svisle silou 1N a druhou rukou vodorovně též silou 1N, tak naměříš kolik? Logicky jen sílu od ruky tlačící ve svislém směru, tedy 1N. Vodorovná složka na ukazatel váhy nemá žadný vliv. Jenže ty, jakoby ses svou teorií snažíš tvrdit, že bychom navážili výslednici těchto dvou 1Newtonových sil, to je 1,41N. A to prostě tak není.

Pokud tedy budeme uvažovat dopad na svislé břicho v okamžiku, kdy výchylka popruhu bude 30°, pak při nárazu kytary na břicho bude působit pouze vodorovná složka této síly, která je na břicho kolmá. Svislá složka té síly směřuje dolů a tady sám uznáš, že tato síla nemůže žádným způsobem na břicho působit.

Nazornější to bude na obrázku. Ty to chceš řešit tím způsobem vlevo, proto ti vycházela síla na popruh menší než Fg, nicméně je to nutné řešit tím způsobem vpravo.
image144.jpg
Teď už ti musí být jasné, proč "Obecná vazba může přenášet pouze sílu ve směru normály." Samozřejmě to takto přesně platí, jen pokud je ve vazbě nulové tření.
Měřeno (přibližně) jako odklon pásu od svislice u úchytu na pravé straně kytary (tedy úchyt za kobylkou, abych byl přesný).
Aha, já to bral spíš od levého ramene, protože to zachytává 70-80% váhy celé kytary a proto je i vhodnější vycházet z tohoto místa. Ale nejpřesnější by bylo to brát, jako sklon imaginárního popruhu , který je je na jedné straně upnut kdesi uprostřed zad a na druhé přesně v těžišti kytary.

Ještě jsem to své řešení z prdele probral s kámošem, je to doktorand od nás z ústavu mechaniky těles a je jak o mnoho lepší kytarista, tak i mechanik, bo tyhle věci i učí. :lol:
Jen bych prej dostal kuli za kreslení vazeb do již uvolněné soustavy. Vazby mají být totiž nahrazeny silami (to jsem už opravil). Nicméně výpočet je to v pořádku.

Ještě přiložil grafické řešení.
st.gif
st.gif (3.2 KiB) Zobrazeno 1928 x
Ještě bych doplnil, že by bylo přesnější to řešit takto:
kyt.jpg
Nicméně, pokud je místo opření kytary o břicho přibližně v poloze těžiště kytary, vyjde úplně stejně.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“