Technické Výkresy Kytar.....
-
woro90-1
Re: Technické Výkresy Kytar.....
Mám tu výkresy na elektrickou mandošku, ale ještě jsem to nepostavil a neozkoušel; ale zkus na to jít jako já: Nakreslíš si struny, nultý pražec, dvanáctý pražec, kobylku a obrys hmatníku. K tomu ti stačí menzura a rozteč strun v nultém pražci a v kobylce. Dvanáctý pražec je uprostřed (kompenzaci řešíš až později) a odstup struny od okraje hmatníku bych viděl na něco přes polovinu rozteče sousedních strun. Hlavu částečně okopíruješ a částečně navrhneš podle toho, jaká ladidla použiješ, a esteticky ji sladíš s tělem, takže si ji ze začátku rozvrhni jen tak nahrubo. Pak si ozkoušíš, kde chceš mít pas a boky nástroje a jak široké to chceš (prostě si vystřihneš z papundeklu obrys krku s malým beztvarým něčím místo těla a chytneš si to tak, jak by se ti na to hrálo pohodlně, a podle polohy odhadneš patřičné proporce) a vykreslíš si to. Následně si stáhneš prográmek G-Thang (odkaz na stažení a pár slov k němu) a navrhneš si nějaký hezký tvar s výřezem. Doublecut uděláš tak, že si zapamatuješ tvar jednoho výřezu a na zrcadlově obráceném těle odzkoušíš druhý výřez. Pak si vyneseš středy všech těch kružnic, pak příslušné oblouky kružnic - body dotyku kružnic jsou na přímkách spojujících jejich středy, takže ti na ně stačí obyčejné dlouhé pravítko.
Díky woro, nějak takhle jsem to chtěl udělat, jenže jsem si nebyl jistej postupem.
Ale i tak by se lépe pracovalo s nakresleným tenorem. 
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jak vidím, i přesto, že WORO vysvětlil všechno, co je potřeba vědět a umět, než se začne kutit, asi to nestačí přesvědčit, že první krok je výkres v měřítku 1:1.
O ukulele jsem se doposud moc nezajímal, ale s googlem roste chuť, si něco takového vyrobit, obzvlášt když na to stačí menší porce dřeva.
A tak jsem na to udělal "Koordinátor", s návrhem podle vzoru:
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... 0246942580
Podle údajů z jiných webů, se mi zdá menzura 416 mm (16 3/8" ) nejvhodnější.
Koordinátor se dá do měřítka 1:1 lehce převést (=překreslit) a obrysy se zpracují úměrně s polohou v jednotlivých polích rastru 100 x 100 mm. Pro menší detaily se příslušné pole "rozrastruje" na čtvrtiny 50 x 50 mm nebo ještě jemnější.
-kcr-
O ukulele jsem se doposud moc nezajímal, ale s googlem roste chuť, si něco takového vyrobit, obzvlášt když na to stačí menší porce dřeva.
A tak jsem na to udělal "Koordinátor", s návrhem podle vzoru:
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... 0246942580
Podle údajů z jiných webů, se mi zdá menzura 416 mm (16 3/8" ) nejvhodnější.
Koordinátor se dá do měřítka 1:1 lehce převést (=překreslit) a obrysy se zpracují úměrně s polohou v jednotlivých polích rastru 100 x 100 mm. Pro menší detaily se příslušné pole "rozrastruje" na čtvrtiny 50 x 50 mm nebo ještě jemnější.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
-
woro90-1
Pěkné, moc pěkné
Na tvých metodách se mi hrozně líbí, že nevyžadují žádné znalosti deskriptivní geometrie, které se spousta lidí zbytečně bojí. Myslíš že bych si mohl něco málo půjčit (samozřejmě s tím, že bych tě uvedl jako autora), kdybych psal nějaký tutorial k návrhu nástroje? Pochopitelně bych na tom nevydělával, bylo by to tady nebo bych vytvořil novou sekci na svých modelářských stránkách. Mám v hlavě takový zatím nejasný nápad o symbióze tvých souřadnic, metody sedmi kružnic (kterou jsem se naučil od R. Mottoly) a špetky deskriptivy (hlavní roli by hrála osová afinita), ale nejdřív si to musím ozkoušet (hlavně oCADit a ohmatat na modelech), protože z toho leze něco jako parametrické navrhování. Možná bych i ukecal nějakého dobrodince, aby na to zkusil napsat algoritmus, což by možná umožňovalo rovnou i propočítávat vyvážení nástroje.
Mým snem v tomto směru je přijít na nějakou sadu pravidel a vodítek pro co nejpřirozenější tvar se šikmým pasem, parametrický návrh odvíjející se od základů antropometrie a ergonomie, podvědomého psychologického působení tvaru a zažitých standardů estetiky. Tak, aby všechno souviselo se vším, a všechno mělo své místo v celkové harmonii. Pořád mi vrtá hlavou jeden tvar, který bych možná sice dokázal nakreslit od ruky, ale nedokázal bych ho zdůvodnit - vím proč vyhovuje, ale nevím jak bych k němu došel od požadavků. Celé to tak nějak visí ve vzduchu a je to podepřené jen mým odhadem, ale chci se aspoň přiblížit k ideálu racionálního, logického návrhu, kde každá křivka má přesně svoje místo, nepřekáží tělu a lahodí oku. Převést podvědomý proces, řízený citem, vkusem a zkušeností, do vědomé úvahy a ponechat podvědomí jen to z návrhu, co mu skutečně patří. Najít symbiózu ergonomie a estetiky. Získat funkční a zároveň krásný tvar bez jakéhokoli dekoru či ozdob, vypadající naprosto stejně v jakékoli barvě či povrchové úpravě, v jakémkoli kontextu. Absolutní moderna.
Teď když to po sobě čtu, to vypadá že mám horečku
Mazat to zatím nebudu, co kdyby to mělo nějaký smysl; pročtu si to po sobě až se trochu vyležím.
Mým snem v tomto směru je přijít na nějakou sadu pravidel a vodítek pro co nejpřirozenější tvar se šikmým pasem, parametrický návrh odvíjející se od základů antropometrie a ergonomie, podvědomého psychologického působení tvaru a zažitých standardů estetiky. Tak, aby všechno souviselo se vším, a všechno mělo své místo v celkové harmonii. Pořád mi vrtá hlavou jeden tvar, který bych možná sice dokázal nakreslit od ruky, ale nedokázal bych ho zdůvodnit - vím proč vyhovuje, ale nevím jak bych k němu došel od požadavků. Celé to tak nějak visí ve vzduchu a je to podepřené jen mým odhadem, ale chci se aspoň přiblížit k ideálu racionálního, logického návrhu, kde každá křivka má přesně svoje místo, nepřekáží tělu a lahodí oku. Převést podvědomý proces, řízený citem, vkusem a zkušeností, do vědomé úvahy a ponechat podvědomí jen to z návrhu, co mu skutečně patří. Najít symbiózu ergonomie a estetiky. Získat funkční a zároveň krásný tvar bez jakéhokoli dekoru či ozdob, vypadající naprosto stejně v jakékoli barvě či povrchové úpravě, v jakémkoli kontextu. Absolutní moderna.
Teď když to po sobě čtu, to vypadá že mám horečku
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Člověče,woro90-1 píše:..... Na tvých metodách se mi hrozně líbí, že nevyžadují žádné znalosti deskriptivní geometrie, které se spousta lidí zbytečně bojí. Myslíš že bych si mohl něco málo půjčit (samozřejmě s tím, že bych tě uvedl jako autora), kdybych psal nějaký tutorial k návrhu nástroje? ......
neváhej a piš /kresli /rýsuj /oCaĎ, a použij cokoliv z mého webu nebo z mých příspěvků v HuFo a jiných fórech. Moje krédo je, aby lidi prostřednictvím home made kytary už v ranném věku objevili užitečnost geometrie, matematiky a fyziky a ne jako já, až po padesátce. Proto mám i avatara R. Descarta, i když mu neodpustím, že na Bílé Hoře bojoval na druhé straně
Deskriptivní geometrie se sice nebojím, ale to málo ze školy se vypařilo a začínám mít chuť se aspoň na základy podívat.
Jen houšť a větší kapky....Mám v hlavě takový zatím nejasný nápad o symbióze tvých souřadnic, metody sedmi kružnic (kterou jsem se naučil od R. Mottoly) a špetky deskriptivy (hlavní roli by hrála osová afinita),....
To už mě taky dlouho zajímá, ale moje matematika bohužel ochabla už za trojčlenkouparametrické navrhování. Možná bych i ukecal nějakého dobrodince, aby na to zkusil napsat algoritmus, což by možná umožňovalo rovnou i propočítávat vyvážení nástroje.
Potlesk, Applause... Ovations...Najít symbiózu ergonomie a estetiky. Získat funkční a zároveň krásný tvar bez jakéhokoli dekoru či ozdob, vypadající naprosto stejně v jakékoli barvě či povrchové úpravě, v jakémkoli kontextu. Absolutní moderna....

Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
-
djumil
- Bydliště: morava slezko,neni žadne česko :-D,severni morava tam býývam :-)
čaute ,
nemate nekdo trochu zakladni rozmery tehle krasky
?
nebo aspon nejaky superstrat trochu na porovnani tela
chci ji zrobit
dik za kazde info...
nemate nekdo trochu zakladni rozmery tehle krasky
nebo aspon nejaky superstrat trochu na porovnani tela
chci ji zrobit
dik za kazde info...
´vyřiznout´ znamena vyřezat, ne OFREZOVAT a VYBROUSIT!!!!!!
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jedna superstratka HB-S-HB (Ibz RG) je zrovna po ruce, tak jsem její tělo oměřil do souřadnic.
-kcr-
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pro případ, že by někdo měl chut svojí kytaru do souřadnic "naskenovat", ještě prázdný rastr:
-
djumil
- Bydliště: morava slezko,neni žadne česko :-D,severni morava tam býývam :-)
diik moc....
jo este newite nekdo o nejakym vyrobci se sikovnyma udelatka na prazce....?
spise levnejsi... 
jo este newite nekdo o nejakym vyrobci se sikovnyma udelatka na prazce....?
´vyřiznout´ znamena vyřezat, ne OFREZOVAT a VYBROUSIT!!!!!!
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš něco takového?
http://shop.rall-online.net/epages/6151 ... egories/21
http://shop.rall-online.net/epages/6151 ... s/04080001
-kcr-
http://shop.rall-online.net/epages/6151 ... egories/21
http://shop.rall-online.net/epages/6151 ... s/04080001
Nemá někdo nákres na tuhle krásku

- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
neví někdo o výkresu Glennovo painkiller kytary?

St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Briggs Artisan Special-T podle jediného známého rozměru - šířky bardenovské kobylky zhruba překreslena doufám že to někomu pomůže
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No konečně se někdo našel
Tak se přidejte, ať je z čeho čerpat
Šuptotam:

-kcr-
Tak se přidejte, ať je z čeho čerpat
Šuptotam:
-kcr-
Ahojte,
Neměl by tady někdo výkres na tuto kytaru ??

Neměl by tady někdo výkres na tuto kytaru ??

Kytara: Dean ML Dime, Vintage SG VS6 Series, Cort G200 strattocaster
Aparát: Randall T2HLe, box Randall RV412A
Kabely: Sommer Cable s Neutrik konektory
Struny: GHS
Trsátka: Dunlop(Tortex 0.88)
Aparát: Randall T2HLe, box Randall RV412A
Kabely: Sommer Cable s Neutrik konektory
Struny: GHS
Trsátka: Dunlop(Tortex 0.88)
Ahoj. Mám v plánu někdy v budoucnu postavit si nějakýho gibsoňáckýho nebo esp(ale ty nový se mi vyloženě hnusí, líbí se mi jen starý) explorera a Včko ve stylu esp alexi laiho sawtooth, tak sháním, co se dá. Na expa se najít ještě dá, ale nemůžu najít nákres toho sawtooth. Měl byste někdo? Možná by se to dalo okopčit i z Jacson RR a vykousnout tomu spodní stranu, aby se dalo dostat k horním pražcům.
Případně nějaký tipy, jak na to...
Bude to prvotina, tak jestli se trochu nepřeceňuju 
Kdybyste mi někdo hodil někam kompletní výkresy, který by samotný stačily na explorera, taky bych byl moc rád
Případně nějaký tipy, jak na to...
Kdybyste mi někdo hodil někam kompletní výkresy, který by samotný stačily na explorera, taky bych byl moc rád
-
Nexan
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, nemáte někdo prosím výkres Telete Deluxe? http://www.dv247.com/assets/products/40945_l.jpg nemůžu to tu najít, buď jsou linky mrtvý nebo to neni uplně podle představ, perfektní by bylo kdyby jste to někdo měl nakreslený v autocadu v měřítku 1:1
Dík!
Dík!
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Paráda, předpokládám, že jsi to vytrasoval z nějaké fotky?MrB14ck píše:Briggs Artisan Special-T podle jediného známého rozměru - šířky bardenovské kobylky zhruba překreslena doufám že to někomu pomůže![]()
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ