Stavba Fuzz Face

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
Trevor
Odborník

Re: Stavba Fuzz Face

Příspěvek od Trevor »

jj takový ten základ teorie je treba 80 a 120 ale je pravda že ucho někdy řekne víc : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, těch "echt" tranzistorů pro fuzz je více, jak ses torste jistě dočetl (NKT275, AC128 a SFT363E). Zapomínáte, že koncem 60. a začátkem 70. let ještě nebyly běžně k mání křemíkové tranzistory a když ano, tak pro vojenské a průmyslové účely, proto byly také mnohem dražší. Do "krabiček" se dostaly až později. Dnes už nemá valného opodstatnění používání zastaralých Ge tranzistorů. Snadno dostupné a velmi levné BC109, KC109, KC509 plně vyhoví, přestože jsou křemíkové. Komu se "zvuk křemíkových tranzistorů" nezamlouvá, může ty ostrosti zmírnit následný filtr (stačí i obyčejná tónová clona). Komu by se ani to nelíbilo, nezbude mu než se pachtit za Ge typy, za které si ovšem pravděpodobně řádně zaplatí, neboť je jich už málo. Při letních venkovních koncertech taky "oceníte" tu teplotní nestabilitu pracovního bodu. Když bude slunko svítit přímo na Váš fuzz, třeba si přes něj ani nezahrajete. :? :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

My metalisti s horkem počítáme, je to jako u nás doma a ti opatrnější používají termistor, ale ten není dle mne "in" jsou i jiné způsoby ...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
noc33

Příspěvek od noc33 »

Tubeguru: trochu nechápu tvoji starost o to, jaké tranzistory si dáváme do Fuzzface, přeci po tobě nikdo nechce, abys to platil.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Co ty víš co má za lubem, vánoce se blíží!
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ono nejde jen o cenu... Možná, že Vám v tom metalovém rachotu nebude vadit ani šum Ge tranzistorů...
Nerozčilujte se, udělejte si to podle sebe tak, abyste byli totálně spokojení. Nakonec je to trendy dělat věci složitě, nákladně a nekvalitně. Přeji Vám dosažení lepších výsledků než dosáhl v 60. letech Roger Mayer. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Tam přeci nejde o šum atd. stejně tak by ses mohl vyhnout elektronkám, nebo lp deskám a tak vůbec, ale simulace ani cd nosič prostě nemají uplně vše
rm není etalon zvuku ani kvality, každý muzikant si hledá to svoje nej
nakonec by se mohlo všechno deformovat podle momentálního stavu techniky, ale prostá pravda je že různou technologií vyrobené součástky mají různé vlastnosti, někomu se holt líbí těch vlastností využít a složitě, nákladně (nevím proč nekvalitně?) vytvořit něco individuálnějšího, co jemu nebo jinému udělá radost
mám zavrhnout slídu kvůli keramice, papír kvůli plastu, germanium kvůli křemíku, wolfram kvůli molybdenu ?
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

tepelná nestálost Ge je jasná. Známej příklad jednoho známého kytaristy (Eric Johnson?), kterej si dává před koncertem ge FF do mrazáku ! A taky používá napůl vybitou 9V baterku pro lepší zvuk.
Jinak souhlas s Trevorem. Když vintage, tak se všim všudy. Tak raději Ge. On by se ten FF taky nechal doplnit o 3way EQ, gate a další. Ale kdo by to chtěl?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

Tak pořádné poleno pod kotel diskuse Germanium vs. křemík. Mám oba, stavěné, AC128 a KC 508. Tvrdím, že je zvukový rozdíl - Si jedovatější. Tak jsem to včera nahrál. Nejdřív jen linkou do zvukárny, přes analog Speak. sim. Ať jsem poslouchal sebevíc, rozdíl jsem neslyšel (!). Tak jsem zapojil domácí tranďák Laney a před něj Shure 57. Tady už rozdíl slyšet je, hlavně ve výškách, ale na rovinu, myslel jsem si, že to bude výraznější.
https://soundcloud.com/torst2/ff-ge-si
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bundes »

Mně se víc líbí ta druhá nahrávka, tedy křemík :D
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Rozdíl je opravdu velmi dobře slyšitelný, a jen EQ ho IMHO nesrovná. Preference toho či onoho je věc názoru, mně se líbí ta první (tedy Ge?) víc.
Na tom Laney jsi měl čistý zvuk? Zajímalo by mě, jak by to hrálo do lampáče na hranici break-upu.
torst

Příspěvek od torst »

Samozřejmě. 1. Ge, 2. Si. Ano, Laney byl na clean. Lampu a 2x12 Celestion doma mám, ale nevím, jestli se mi bude chtít to oživovat kvůli testu. Osobně si myslím, že lampáč tu jedovatost Si spíš zamázne.
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Vracím se k tématu:

Zkusil jsem tedy vyrobit vlastní kopii FuzzFace, ale nehraje. Tedy hraje, ale divně. Při zapnutí obrovský drop hlasitosti, zvuk přeskakuje a je slabý. Vím, že je tady spousta lidí 'od fochu', mohl by mi prosím někdo poradit, kde by mohl být problém?? Nebo to mám zahodit a koupit si FF v obchodě?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Voltmetr a zmerit napeti na tranzistorech,pak se da neco resit
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

divný. jsem laik, měřit trandy neumím, jen jsem pospojoval součástky podle schematu a vyrobil už 3 FF a všechny hrály hned dobře. Nemáš chybu v zapojení nebo hodnotách součástek?
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Hele, teď jsem se do toho kouknul, a asi jsem tam prohodil omylem 2 odpory (R5 a R6).
Screenshot_2019-12-02-18-48-29-1.png
Tak snad...
jurator

Příspěvek od jurator »

Tím to nebude...
https://www.musikding.de/docs/musikding ... schalt.pdf

Křišťálovou kouli tu mám, ale na tohle zatím nestačí.

Pokud nevíš, jak to proměřit pod napětím, tak sem aspoň nahraj detailní fotku:
1. osazené PCB
2. osazené PCB zespodu
3. celého zapojení s prodrátováním všech komponent mimo PCB
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Vyměnil jsem ty dva odpory a už to hraje normálně. Sice to pořád přeskakuje, ale to bude někde špatnej dotek.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,
na mém tonebenderu MK III něco docela dost píská. Nějaké nápady co by to mohlo být ?
schéma: http://pedalparts.co.uk/docs/ToneBenderMkIII.pdf
Postaveno soulful schéma s voltage inventorem...
Děkuji za rady
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Když odpojíš ten 7660S a napájíš to bez něj, tak to píská taky ?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“