lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Ralan

Re: lakování kytary

Příspěvek od Ralan »

Hehe díky :)
To s tou vodou mě vůbec nenapadlo. Dřeva je na zkoušení dost, takže vám děkuju. Případně tím rozprašovačem taky no.
Když se to tak vezme, tak bych to mořidlo mohl i stříknout pistolí. No zkusím i tohle někde vedle a uvidí se.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Ralan píše:Hehe díky :)
To s tou vodou mě vůbec nenapadlo.
Mě to taky tenkrát někdo poradil, taky by mě to nenapadlo.
Trochu jsem pohledal a ejhle:
Tip: hrany navlhčete napřed vodou, pak docílíte rovnoměrného pracovního výsledku.
:!:
http://www.bauhaus.cz/index.php?id=4740
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Zdravím, zatím jsem se ještě nepohnul z místa, akorát na krku mám olej. Co jsem se ale chtěl zeptat...Pořád na kousku dřeva zkouším mořidlo a pak olej... Když to natřu mořidlem, tak v pórech dřeva je to vždy takové tmavší, skoro až černé. Když mořidlo vyschne, je to ok a je to jednotilý povrch.
Po přetření olejem se ale ta černá v pórech zas objeví a zůstane tam i po zaschnutí...

Děje se Vám tohle i když na mořidlo dáváte lak?

Už s tím laboruju dost dlouho a říkám si že od mořidla nakonec ustoupím. Vedle v dílně známý dělá dveře a používá na to nějaký Balakryl Dixol. Vypadá to hodně pěkně. Zkusil bych to a co s tím udělá zas olej...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ralan píše:Zdravím, zatím jsem se ještě nepohnul z místa, akorát na krku mám olej. Co jsem se ale chtěl zeptat...Pořád na kousku dřeva zkouším mořidlo a pak olej... Když to natřu mořidlem, tak v pórech dřeva je to vždy takové tmavší, skoro až černé. Když mořidlo vyschne, je to ok a je to jednotilý povrch.
Po přetření olejem se ale ta černá v pórech zas objeví a zůstane tam i po zaschnutí...

Děje se Vám tohle i když na mořidlo dáváte lak?

Už s tím laboruju dost dlouho a říkám si že od mořidla nakonec ustoupím. Vedle v dílně známý dělá dveře a používá na to nějaký Balakryl Dixol. Vypadá to hodně pěkně. Zkusil bych to a co s tím udělá zas olej...
Jak dlouho jsi nechal to mořidlo schnout? Nemořil jsi to na sluníčku? A vykartáčoval jsi to před lakováním?
Ralan

Příspěvek od Ralan »

No :evil:
Mořidlo schlo pár hodin. Chtěl jsem to zkusit natřít olejem co to udělá... Mořil jsem to na sluníčku... Vykartáčoval jsem to...

Takže myslíš teda že když se budu držet pravého opaku tak by to mělo jít?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak já lakoval ta 24 hodin po nanesení lihového mořidla... a to schne dost rychle (oproti vodou ředitelnému). Zkus to nechat zaschnout déle, nelakovat na sluníčku a pak použij ten olej. Podle mého to mořidlo bude v kombinaci s olejem víc náchylné na rozpouštění (pokud si to myslím dobře, tak olej se nanáší nějakou houbičkou a vtírá se do dřeva, a tak se mořidlo může uvolňovat zpět do oleje), než u nitro nebo PU laků.

Možná by nebylo špatný zkusit, co udělá, když zaschlé mořidlo přebrousíš jemným smirkem (a pak samozřejmě vykartáčuješ).
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Tak jo, díky, vyzkouším. Já už s tím chtěl právě praštit, protože furt to bylo stejné a asi to bude taková "banalita", spíš jsem to dělal kvůli tomu že příští týden jsem pryč a chtěl jsem to mít komplet aby ten olej mohl pořádně vyschnout když nejsem doma.
Trochu náchylné na rozpouštění to je, olej jsem vtíral hadříkem, no když si dám pozor, tak to problém ani není. Spíš mě štvalo že zůstaly černé ty póry po zaschnutí. Vypadalo to prakticky stejně jako když zrovna nanesu mořidlo. V pórech je to taky tmavší, akorát po vyschnutí to zmizne. Po naolejování to tam bylo zas.

Dám si teda s tím tu práci i když to nestihnu, tak to radši vyzkouším pořádně vedle dokud to nebude 100%
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Počkej, můžeš to vyfotit? Ono to mořidlo ti ztmaví póry a leta... to je normální. Otázkou je, v jaký míře se ti to dělá. Pokud to nechceš tak výrazné, dalo by se tomu možná zabránit použitím mořidla na jiné bázi (nemám vyzkoušeno). Jinak, mě se ukázalo, že po nalakování to mořidlo bude vypadat cca stejně jako čerstvě po nanesení.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

To jsem právě chtěl vědět. Tak ono to tak sedí, po nanesení a uschnutí oleje to vypadá zhruba stejně jak po čerstvém nanesení mořidla, tak jak říkáš.
Já právě přemýšlel jestli to dělá i jiným, protože z fotech celé kytary to moc poznat nejde, když někdo mořil...
Zkusím kdyžtak ještě ten Dixol, jestli to bude dělat.

(První dvě fotky jsou mořidlo + olej, poslední fotka je jen mořidlo)
Přílohy
IMG_4410.JPG
IMG_4407.JPG
IMG_4401.JPG
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak to vypadá v celku normálně... ono, na kytaře to tak výrazný nebude (předpokládám, že tam sis dal dost práce s broušením dřeva, aby to bylo hladký)... Jinak, ono se mořidlo, krom obarvení dřeva, často používá právě k vytažení struktury dřeva...
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Tak to si mě uklidnil :) Tady jsem to tak moc nebrousil, tak já to teda zkusím :)

Dobrý díky, ono to nešlo poznat moc z fotek mořených kytar, tak mě to docela zmátlo. Jak říkáš, tak výrazné to tam asi nebude...

Každopádně děkuju, udělám ještě pár pokusů a jdu na to :wink:
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak zkus zbrousit do hladka jeden zkušební kousek dřeva a uvidíš, co z toho vzejde... až pak bych případně zkoušel mořidlo na jiné bázi... každopádně, dej vědět, jak to dopadlo ;)
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Zdravím, opět jsem tu s dotazem, již né tak závažným. Dnes jsem s úspěchem namořil tělo, myslel jsem že to bude horší, vzal jsem pistoli, mořidlo stříkl a pak hubkou stíral. Teď to jemným smirkem přejedu a pude na to olej.
Co se chci zeptat, udělalo mi to i na kousku dřeva, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornost, myslel jsem že to je hubkou, kterou jsem měl trochu od prachu. Po zaschnutí mořidla se mi na dřevě vytvořily takové bílé krystalky, je toho celá kytara, nevíte co to je a co to způsobuje?
Neměl by to být nějaký problém, jde to setřít a přejedu to jemným smirkem, jen by mě zajímalo jestli byla někde chyba, nebo je to normální popř. co to způsobuje.

Díky
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Je to normální... jedná se o mořidlo, které se nevsáklo a zaschlo na povrchu... kup si jemnější kartáč a pečlivě to vykartáčuj, pak přebruš a znovu vykartáčuj... :wink:
Avi

Příspěvek od Avi »

Zdravím,
zdědila jsem po tátovi hodně starou kytaru. Jsou na ní různé nečistoty, to by až tak nevadilo, ale spíš mě štve, že má všude po laku takové úplně drobounké prasklinky. Chtěla jsem se tudíž zeptat, co by se s tím dalo provést. Jestli by třeba nešlo prostě zbrousit jenom horní vrstvu laku a dát tam nějakou novou průhlednou.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Co to je za kytaru? Můžeš sem hodit nějaké fotky?

Jinak tohle popraskání je celkem běžný u starších nástrojů, je to vlastnost laku (tuším, že zejména nitra)

Nejsnažší cestou by bylo samozřejmě přelakování (tedy, zbrousit až na dřevo a udělat nový lak), ale není úplně jednoduché dosáhnout dobrého výsledku. Navíc, u akustických nástrojů může dojít i ke ztrátě zvuku, pokud se tam toho laku dá moc, špatně se vytvrdí apod.

Osobně bych to neřešil a pokud je ta kytara v hratelným stavu, hrál na ní. Alespoň je vidět, že ten nástroj už má něco za sebou... dokonce, některým lidem se tento vzhled líbí (viz. relic nástroje)
Avi

Příspěvek od Avi »

Tak nějak jsem doufala, že se budu moct vyhnout lakování úplně od píky... :-)
Dobře, tak se asi vykašlu na nějaký přelakování těla, a jenom si projedu fóra a najdu si něco o čištění.
A ještě bych se chtěla zeptat, dá se něčím nabarvit hmatník? Trochu vybledl a ohrál se. :-)
http://ivka95.rajce.idnes.cz/nastenka
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Hmatník není třeba barvit. Musí se jen pravidelně čistit a napouštět k tomu určeným olejíčkem. Mrkni třeba sem: snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/k ... atn%C3%ADk
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Lak na těle bych neřešil, prostě se na něm podepsal čas. Hmatník vypadá, že je palisandrový nebo tak něco (není to jako komunistická španěla- javor hmatník a mořený na "eben" :D), takže bych použil k tomu určený olej, jak píše bummer. Ale zatím bych spíš řešil, zda kytara ladí jak má. ;)
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já bych řekl, že to je komunistická španěla... měl jsem jednu takovou doma, ale v dosti zbídačenějším stavu (zřejmě jí párkrát někdo topil). Lak šel dolů a taťka do ní pájkou udělal nádhernou kresbu, pak se to přemořilo a nalakovalo a byl z toho pěknej dárek pro třídního učitele mojí ségry... :lol:

Pokud ta kytara hraje, jak má, udělal bych si z toho speciáln na čundry, tam ještě odvede spoustu dobré práce :D.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“