Cubase

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
ASmith

Re: Cubase

Příspěvek od ASmith »

Moc díky za ochotu :D. Bydlím v Psárech ale jsem právě ochoten někam po 4/10 klidně zajet :).
Squier classic Vibe 50's Stratocaster Olympic White HSH /Squier Affinity '04 Stratocaster 3TSB HH / Stagg S200 natural relic / Squier Affinity '99 Stratocaster AW / Cremona Luby / Line 6 Micro Spider / Superlux HD681B
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D já jsem kousek za Zličínem.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
ASmith

Příspěvek od ASmith »

Kdyztak SZ ;)
Squier classic Vibe 50's Stratocaster Olympic White HSH /Squier Affinity '04 Stratocaster 3TSB HH / Stagg S200 natural relic / Squier Affinity '99 Stratocaster AW / Cremona Luby / Line 6 Micro Spider / Superlux HD681B
Burns

Příspěvek od Burns »

Zdravím, poprosil bych o radu :)
Lze v Cubase nějak smazat nepotřebnou část wavu, ve které se zrovna nehraje?

Např. na zkušebně nahráváme 2 hod 18 stop, ale stereo klávesy, dvě stereo kytary, akordeon atd hrají jen v některých písničkách. Pokud před změnou nestopnu nahrávání, uloží se jeden gigovej wav a celek má 15GB.
Teď už před každou změnou stopnu/zapnu nahrávání. Mám ale hodně starších nahrávek, které nechci smazat a zabírají přes 2TB :roll:

Ještě jedna technická - nahrávám do 44/24 bit. Bude na kvalitě nějak moc znát přepnutí do 44/16 bit?
Pokud jde jen o dělání mptrojek pro pracovní použití. Předpokládám, že méně bitů, menší wavy.
Není pak problém s dynamikou a přebuzením?
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Smazat nepotrebnou cast wavu nejde - to je princip nelinearni/nedestruktivni editace. Mozna na to ma cubase nejaky extra destruktivni funkce, to netusim.

Prepnuti na 16bit poznat prakticky nebude, na pracovni nahravky to staci urcite. Usetris 1/3

Pozor ale, aby DAW nepouzival pro ukladani nejaky extra specialni format (napriklad 32bit float nebo tak neco). Over si, ze se to opravdu nahrava do 16bit wavu!
Hodně budem někde...
Burns

Příspěvek od Burns »

To SUK: Přesně jak píšeš, na pracovní nahrávky je 16 bit v pohodě. 2x 5GB týdně ušetřeno :)

Zkušebně jsem smazal konec jednoho wavu v audio/video editoru. Z gigovýho wavu bylo potřeba jen 100Mb a po vložení a dorovnání v Cubase to funguje v pohodě. 3 min práce. Ani nevadí, že je 16 bit do 24 bit projektu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, takhle ručně to jde udělat celkem OK.

P.

Palino
Nový uživatel

Příspěvek od Palino »

Ahojte . Potreboval by som radu. Uz mam v Cubase zmixivanu hudbu ale je velmi slabo oproti ostatnym piesniam co mam v pc . Co mam pouzit aby som danu mp3 zvysil hlasitost uroven a bolo to ako tie ostatne skladby . Dakujem caute
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

A jsme u toho. Zpracuj ten výsledný mix limiterem - z free třebas Aradaz Maximizer nebo TLs Pocket limiter (všechno to jsou VST efekty) - čímž "možná" docílíš kýženého. Píšu "možná" proto, že nemáš-li udělaný dobrý mix, budeš muset zesilovat víc a tím se ti změní vzájemné hlasitostní poměry a vylezou některé frekvence.

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

A ja prihodím moju radu na základe skúsenosti - ak ti skladba stojí za to, nestrácaj s tým (masteringom) čas a daj to urobiť skúsenému človeku. Ale ak to chceš len tak pre seba, tak potom follow pavlii. To je úplný iný level ako mix. Ja osobne sa už ani nesnažím robiť mastering, ide to rovno profíkovi.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
fanyn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanyn »

Palino píše:Ahojte . Potreboval by som radu. Uz mam v Cubase zmixivanu hudbu ale je velmi slabo oproti ostatnym piesniam co mam v pc . Co mam pouzit aby som danu mp3 zvysil hlasitost uroven a bolo to ako tie ostatne skladby . Dakujem caute
Ahoj! Pokud Ti jde pouze o hlasitost, potom Ti funkce "Normalize" poslouží. :)
---
Stručné řešení, jak jej používám já v Cubase AI:
1.) vybereš si stopy (lze i více najednou, stačí držet "ctrl")
2.) hlavní horní lišta: Audio - Process - Normalize
3.) v dialogovém okénku si nastavíš výstupní úroveň hlasitosti (maximum je 0,00 dB)
4.) můžeš rovnou kliknout na "Process", nebo ještě předtím na "Preview" (zde program přehraje zesílenou ukázku)
5.) průběh "Normalize" trvá tak dlouho, kolik toho chceš zesílit (vyskakují dialogová okénka u jednotlivých stop včetně updatu obrázků stop)
6.) po dokončení máš opět klasické prostředí, stopy jsou upravené a je to patrno i na obrázcích stop
7.) tyto kroky lze bez potíží vrátit, takže pokud se Ti to bude zdát moc či málo, není problém cokoli změnit
---
Tak, takhle nějak to řeším já. Jak bylo napsáno v příspěvcích výše, nejde o profi řešení a také Ti tímto vyleze úplně všechno, co zesiluješ. Nejedná se o mastering. Ať se daří! :)
LTD EC500 black (EMG60/EMG81), ENGL E322 Thunder 50W
TC Sub 'N' Up, Zander Circuitry SiClone Fuzz, DOD Carcosa, BOSS CH1, Razzor Delay Box, BOSS RV6
HB Power Plant Junior, Hendrex Patch Bay 4TRS, Hendrex Silver guitar cables, Hendrex Flex patch cables
PRO-CO mic cable, Shure SM57 LCE, Steinberg UR12, Cubase AI
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Jedná se o jednu ze součástí masteringu.
Nicméně, pokud máš nahrávku dynamickou (stačí jeden úder na virbl hlasitý "jako kráva"), tak prostě přestože "nejhlasitější vzorek" bude zarovnán na 0 dB, tak RMS bude malé a nahrávka stejně bude tichá.
Obecná rada je tím pádem kompresor (nebo limiter), případně pásmový kompresor, pokud víš, že ti ty špičky vylejzají ve specifickém frekvenčním pásmu a nechceš zbytečně komprimovat všechno
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně, jak píše Moleek.

2fanyn: tohle lze udělat, ale pouze jako první krok. Jinak je zahozená veškerá předchozí práce s mixem.

Nicméně to nedoporučuji - výrazně se tím snižuje headroom a fader stopy pak musíš stahovat o to víc. Když to vezmu kolem a kolem, tak tím stejně prakticky nic nezískáš (teda kromě ztraceného času).

P.

torst

Příspěvek od torst »

souhlas s předchozími. normalizováníí stop v Cubu není dobrej nápad.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
HonzaH
Nový uživatel

Zaučení

Příspěvek od HonzaH »

Zdravím, je tu někdo z Brna, kdo ma zkušenosti s domácím nahráváním s Cubase? Potřebuji lekci pro začátečníka :)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

A tak tu je zase srpnová akce -40% na upgrade Cubase na verze Artist a Pro.
https://www.steinberg.net/en/landing_pa ... de%20Offer
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Ivan

Příspěvek od Ivan »

LUBOSH píše:A tak tu je zase srpnová akce -40% na upgrade Cubase na verze Artist a Pro.
https://www.steinberg.net/en/landing_pa ... de%20Offer
Hm, a k tomu bude treba aj ten USB E-Licenser, či? Btw., to je niečo, čo musí byť v USB pichnuté non-stop počas prevádzky Cubasu?
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

USB eLicencer musíš dokoupit. V USB portu musí být jen při nahození Cubase. Ale já ho tam mám neustále, koho by bavilo ten klíč neustále vyndávat, zandávat. Ale má to tu výhodu, když si nainstaluješ Cubase i na jiný počítač tak stačí jen přehodit USB eLicencer.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen mírně poupravím - pokud je mi známo, je eLicenser třeba mít zasunutá v USB portu pořád, Cubase (případně další SW) se náhodně dotazuje na validitu licence).

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Aha. Já jsem někde četl, že si Cubase šáhne na ten eLicencer jen při startu. Nezkoušel jsem to. :-) Další sw, to mě nenapadlo. Dík za upřesnění.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“