(Strejda ma banjo)
Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
- ...EDGE...
Re: Jaké používáte struny?
No, trinactky jsem jednou mel, a zvuk a vlastnosti jsou vynikajici, ale musel jsem mit dost nizky dohmat, abych na ne vubec mohl plnohodnotne hrat, takze jsem se rozhodl se vratit k dvanactkam. Ale kdyz jsem se strejdou hral bluegrass, trinactky byl k nezaplaceni 
(Strejda ma banjo)
(Strejda ma banjo)
A to se .013 označujou jako "medium"...EDGE... píše:No, trinactky jsem jednou mel, a zvuk a vlastnosti jsou vynikajici, ale musel jsem mit dost nizky dohmat, abych na ne vubec mohl plnohodnotne hrat, takze jsem se rozhodl se vratit k dvanactkam. Ale kdyz jsem se strejdou hral bluegrass, trinactky byl k nezaplaceni
(Strejda ma banjo)
Vyzkoušejte nějakou "bluegrass" (Light-Medium) sadu 12-56, je to menší kompromis
http://www.firstqualitymusic.com/p_1607 ... rings.aspx
http://www.firstqualitymusic.com/p_M240 ... rings.aspx
http://www.firstqualitymusic.com/p_VNB/ ... rings.aspx
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
A existujou nejaky "hard"?shoooter píše:A to se .013 označujou jako "medium"
Hodně budem někde...
-
woro90-1
Heavy. To jsou právě čtrnáctky. A používaly se docela dlouho. A když nad tím tak přemýšlím, asi přejdu na elektrice na tlustší, možná i na dvanáctky. Na akustice mi to vyhovuje, tak proč ne na elektrice, s nižším dohmatem.SUK píše:A existujou nejaky "hard"?shoooter píše:A to se .013 označujou jako "medium"Vzdyt to uz musi bejt i docela zahul i pro kytaru... to pak je, jak kdybych si na hlavu(kytary) nacpal stolicku a sednul si na to :-O
Výztuha v krku jsou dva celkem solidní ocelové pruty, ten tah to rozhodně zvládne. Jde jen o přední desku a hlavně o ruce.
-
John M. William
Na 12tky se ale budou hůř hrát rychlá sóla ne?woro90-1 píše:Heavy. To jsou právě čtrnáctky. A používaly se docela dlouho. A když nad tím tak přemýšlím, asi přejdu na elektrice na tlustší, možná i na dvanáctky. Na akustice mi to vyhovuje, tak proč ne na elektrice, s nižším dohmatem.SUK píše:A existujou nejaky "hard"?shoooter píše:A to se .013 označujou jako "medium"Vzdyt to uz musi bejt i docela zahul i pro kytaru... to pak je, jak kdybych si na hlavu(kytary) nacpal stolicku a sednul si na to :-O
Výztuha v krku jsou dva celkem solidní ocelové pruty, ten tah to rozhodně zvládne. Jde jen o přední desku a hlavně o ruce.

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
Nevidím žádný důvod dávat struny 11+, pokud ladí a vyhovuje zvuk

:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
-
John M. William
Taky si právě říkám. Podle mně na tomhle záleží jen u akustiky..mtmccox píše:Nevidím žádný důvod dávat struny 11+, pokud ladí a vyhovuje zvuk![]()

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Woro: oka oka... nebudu to radsi zkouset, uz jen kvuli strachu o uchyceni krku (ackoliv - strasne me to laka vyzkouset...
)
JMW: tak vzasade zalezi na konfiguraci, ale obecne - mekky struny - jde lip provozovat ťaping/priklepy (na akustice s velkym dohmatem jsem proste nebyl schopen cokoliv priklepnout)... rychlost se nejspis moc nezmeni, i kdyz tezko rict, protoze nejsem zrovna nejakej ultrashredder (shredding leda tak v 20bpm)
Cox: Ja nejakou chvili mel dvanactky - hlazeny dadarka, co znely po celou dobu naaprosto stejne - a je to fajn vec minimalne jako takova mala posilovna pro ruku...minutu hrat powerchordy nebo drzet barrecko bylo dost narocny
JMW: tak vzasade zalezi na konfiguraci, ale obecne - mekky struny - jde lip provozovat ťaping/priklepy (na akustice s velkym dohmatem jsem proste nebyl schopen cokoliv priklepnout)... rychlost se nejspis moc nezmeni, i kdyz tezko rict, protoze nejsem zrovna nejakej ultrashredder (shredding leda tak v 20bpm)
Cox: Ja nejakou chvili mel dvanactky - hlazeny dadarka, co znely po celou dobu naaprosto stejne - a je to fajn vec minimalne jako takova mala posilovna pro ruku...minutu hrat powerchordy nebo drzet barrecko bylo dost narocny
Hodně budem někde...
-
woro90-1
A co jiného než zvuk je důvodem pro tlustší struny na akustice? Sice Žlutá má zvuk spíš na hendrixoviny (dost se na tom asi podílí i lipové tělo), na krkový snímač se twang rozhodně dá snadno zkrotit, ale možná by mi sedl pevnější zvuk basových strun, ještě o něco mohutnější středy a vůbec pevnější tón. Navíc si chci ověřit jednu teorii. Navíc rychlá sóla u mě fakt nehrozí, neshredoval bych ani kdybych to uměl. Prostě mě to neláká, sázet jeden tón za druhým šílenou rychlostí. Radši to vezmu s rozmyslem, pomalu, a shrnu to všechno do pár správně položených tónů.
Proč by někdo hrál na akustice s velkým dohmatem ???SUK píše:/priklepy (na akustice s velkym dohmatem jsem proste nebyl schopen cokoliv priklepnout)...
Příklepy (odtrhy skluzy apod.) se samozřejmě na akustikách běžně hrají, takže tam hledej problém u sebe.
Samozřejmě na kytaře za 3.000,- jsou ty příklepy horší, ale na kvalitní akustice, se správným setupem, a správnou technikou zní příklepy a odtrhy zcela korektně, tzn. se stejnou sílou a podobnou razancí.
Vytahovat .013 o celý tón to už je jiná. Ale ve vyšších polohách to zas takový problém není.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Shooter: akustiku s velkym dohmatem jsem uvadel jako jeden z prikladu. S velkym dohmatem je ten pocit ze strun jako by byly tvrdsi (na elektrice jsem zahral barrecko na .12 mnohem snaz nez na akustickejch .10).
Co se priklepu tyce, budu si stat za tim, ze tvrdsi struny to dokazou ztizit. A samozrejme, ze je problem i u me, mozna priklepy provadim spatnou technikou, ale pak teda nevim, jaka je ta spravna...
Co se priklepu tyce, budu si stat za tim, ze tvrdsi struny to dokazou ztizit. A samozrejme, ze je problem i u me, mozna priklepy provadim spatnou technikou, ale pak teda nevim, jaka je ta spravna...
Hodně budem někde...
Příklepy se hrají i celé akordySUK píše:Shooter: akustiku s velkym dohmatem jsem uvadel jako jeden z prikladu. S velkym dohmatem je ten pocit ze strun jako by byly tvrdsi (na elektrice jsem zahral barrecko na .12 mnohem snaz nez na akustickejch .10).
http://www.youtube.com/watch?v=sBVfOZO1SqA
Ahoj, měl bych dotaz. Koupil jsem nedávno trochu dražší kytaru Furch. Jsou tam defaultně Elixiry 12, ale je to na mě moc tvrdé. Z US ebaye mám objednané Elixir nanoweb 10, zatím nedorazily. Action (výška struny nad pražcem) je při těch dvanáctkách dost velká. Ty desítky asi budou mít menší tah, ale stejně uvažuju že trochu upiluju sedlo kobylky. Chci tu kytaru mít perfektně seřízenou.
Problém je, že když mi nebudou vyhovovat desítky, půjdu asi do jedenáctek a pak by to s tím lehce upilovaným sedlem asi drnčelo.
Jak tohle řešíte?
Problém je, že když mi nebudou vyhovovat desítky, půjdu asi do jedenáctek a pak by to s tím lehce upilovaným sedlem asi drnčelo.
Jak tohle řešíte?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Nejdřív ozkouším struny a pak až začnu brousit
Hlavně bacha, s jinými strunami bude dost možná třeba pohrát si s výztuhou krku a to ti taky s dohmatem něco udělá.
Hlavně bacha, s jinými strunami bude dost možná třeba pohrát si s výztuhou krku a to ti taky s dohmatem něco udělá.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- ...EDGE...
Nevim no, osobne bych to delal tak, ze bych to zkousel na nejakych levnych strunach, jedenactky, dvanactky, desitky, hrat si s krkem, a pak podle potreby kdyztak zbrousit sedlo.
Podle toho co píšeš, bych se sám do žádného pilování nepouštěl - zřejmě netušíš jak kytaru správně seřídit.peteness píše:Ahoj, měl bych dotaz. Koupil jsem nedávno trochu dražší kytaru Furch. Jsou tam defaultně Elixiry 12, ale je to na mě moc tvrdé. Z US ebaye mám objednané Elixir nanoweb 10, zatím nedorazily. Action (výška struny nad pražcem) je při těch dvanáctkách dost velká. Ty desítky asi budou mít menší tah, ale stejně uvažuju že trochu upiluju sedlo kobylky. Chci tu kytaru mít perfektně seřízenou.
Jak tohle řešíte?
Menší tah se kompenzuje šroubem, rozhodně ne "pilováním" kobylky podle síly strun.
Nepíšeš co je to za model, ale každopádně počítej s tím, že .010 je na akustiku bláto, a nevybudí kytaru k dobrému zvuku. Výrobci sami doporučují většinou .012 - .013 (zůstal bych u .012, prsty si zvyknou).
Každopádně pokud úplně přesně nechápeš kdy je třeba brousit ořech, kdy sedlo, a kdy nastavit krk, nepouštěj se do toho.
U celomasivních nástrojů (proč nepíšeš co je to za model???) dělá hodně i vlhkost. Potom je třeba kytaru uvést do správné kondice zvlhčením nebo sušením, jinak správný setup často udělat nelze.
Jestli je ten Furch nový, měl by být celkem dobře seřízen.
- ...EDGE...
Tak jsem slibil, ze se ozvu, jak to pujde. No..po trech tydnech, co je mam natazene, uz samozrejme nehraji jako nove, rek bych stejne jak obycejne Martinky. Do tydne pujdou pryc a natahnu zas nove. Jestli Marquisky nebo ne, to se uvidi....EDGE... píše:Vcera mi byly jako znamka vdeku darovany struny Martin SP Marquis phosphor bronze light, tak jsem po skoro mesici svlekl stare a natahl tyto, a reknu vam, ze lip moje kytara jeste neznela. Ma to fakt neco do sebe, velice jemny charakter, krasny kovovy nadech a pritom se netvori nezadouci huhle. Jen skoda, ze se tak spatne shaneji.
...EDGE... píše:Tak jsem slibil, ze se ozvu, jak to pujde. No..po trech tydnech, co je mam natazene, uz samozrejme nehraji jako nove, rek bych stejne jak obycejne Martinky. Do tydne pujdou pryc a natahnu zas nove. Jestli Marquisky nebo ne, to se uvidi....EDGE... píše:Vcera mi byly jako znamka vdeku darovany struny Martin SP Marquis phosphor bronze light, tak jsem po skoro mesici svlekl stare a natahl tyto, a reknu vam, ze lip moje kytara jeste neznela. Ma to fakt neco do sebe, velice jemny charakter, krasny kovovy nadech a pritom se netvori nezadouci huhle. Jen skoda, ze se tak spatne shaneji.
Nevím jakou tloušťku preferuješ, ale nechceš zkusit Cleartone CT9409 *12 Bluegrass ?
Yamaha FG700MS --- Dowina D555
Harley Benton HB-35PLus Lemon --- Squier Affinity Telecaster
HUGHES & KETTNER TubeMeister Deluxe 20
"Jsem gentleman, ale pokud se jedná o ženy, je třeba přiložit ruku díru."
- ...EDGE...
Cleartony jsem jednou mel a nejak nadsen jsem z nich nebyl. Koupil jsem je protoze byly ve sleve, za 353, jinak bych je nebral. Jako byly dobre a dlouho vydrzely, ale neprisly mi nejak vyjimecne, uz vubec ne za ty prachy, ale holt kazdy mame jiny vkus. Treba jim zas nekdy dam sanci. Svou oblibenou znacku mam Martin, ty me zatim nikdy nezklamaly 
...EDGE... píše:Cleartony jsem jednou mel a nejak nadsen jsem z nich nebyl. Koupil jsem je protoze byly ve sleve, za 353, jinak bych je nebral. Jako byly dobre a dlouho vydrzely, ale neprisly mi nejak vyjimecne, uz vubec ne za ty prachy, ale holt kazdy mame jiny vkus. Treba jim zas nekdy dam sanci. Svou oblibenou znacku mam Martin, ty me zatim nikdy nezklamaly
Jiný kraj, jiný varm
Yamaha FG700MS --- Dowina D555