Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
jorix

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od jorix »

Ono je to spíš tak, že Furcha vybral po dobré zkušenosti (měl nějakou dvanáctku) a je tak trochu patriot. Ono v téhle cenové relaci se z 90% jedná o čínské produkty (což mě až zas tak nevadí).

Ale je to asi i o něčem jiném. Byl jsem s ním v rámci svého výběru "osahávat" kytary u Humla v Pze a je to i o tom, jakej pocit z toho člověk má, včetně přístupu prodejce. Když jsme pak šli rovnou do Music City, bylo to jako jít ze speciálky, kde se prodávají opravdu "hudební nástroje" kvalifikovaným prodejcem, do supermarketu, kde se prodávají rohlíky. Prodejce sice ochotnej, ale nevěděl skoro nic (cokoliv o výrobci, modely, modelové řady, kdy co přijde, kde co má na krámě, atd.), nástroje zaprášený, struny zrezlý (!), to pak člověk moc nechce nechávat tam 15tis Kč a mít z toho i dobrej pocit, že si udělal radost něčím kvalitním, za co dal vcelku dost peněz. Nota bene, když nástroj ani pořádně nemůže vyzkoušet, jelikož struny prostě nehrajou. Samozřejmě je to spíš výjimka. Ale pak mi nepřijde ani tak divný, že ho napadla i varianta, nechat si nástroj individualizovat.
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

Jenom malý dodatek. Mám 20tkovou řadu Furcha Superjumbo a to že je v matu se mi zdá lepší. Mám lepší kontakt se dřevem a ne jenom s nalakovanou deskou a podle mého ucha, gusta a zkoušení bych řekl, že v matu i líp zní. Ale zas je to o vkusu. Na údržbu je to ovšem horší :wink:
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Té zkušenosti se zmíněnými prodejci rozumím - to, že je pan Huml dobrý prodejce, mohu je potvrdit... Na druho stranu - kvalitní prodejce nerovná se kvalitní nástroj (obecně míněno)...

Když si bratr nechá udělat od Furcha nástroj na míru, velmi pravděpodobně získá dobrý nástroj, i když riziko, že se mu výsledek nebude 100% zamlouvat, tu samozřejmě je...

Spíše jde o to, že minimálně pro srovnání není na škodu vyzkoušet maximum nástrojů, které jsou k dispozici... A určitě bych nezavrhoval ani bazarové nástroje...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
fingerstyle

Příspěvek od fingerstyle »

Furch 3.jpg
Furch 2.jpg
Furch 1.jpg
Tak sem si byl dnes v Brně na zelňáku udělat radost.Koupil jsem si jeden s posledních kousků polomasivů jětě za starou cenu:Vrchní deska cedr,luby a záď palisandr.Super jumbo z výkrojem zlatá mechanika.Přesně tyhle požadavky jsem měl,a sem rád že jsem přijel v pravou chvíli.Ani ji neměl na prodejně.Šel pro ni dozadu,tak to byl možná poslední kousek.Kdyby to někoho zajímalo tak cena byla 18000,- i s pouzdrem.Dál už budou jen celomasivi a cena v tehle kombinaci ( cedr-palisandr) přijde na 28 000,-
Ivan

Příspěvek od Ivan »

pekna, cedr s palisandorm je dost netradicna kombinacia by som povedal, keby si spravil nejake nahravky daj do fora
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Hezka, mam rad tuhle kombinaci. Gratuluju.
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

Waaau!!! To je paráda... 8)
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
martiner

Příspěvek od martiner »

Zdravím všetkých, hlavne znalcov "Furcha", ale aj ostatných, ktorý poradia!
Mám možnosť kúpiť gitaru Furch s 20 cm z druhej ruky, veľmi sa mi páči, ale je to rok výroby 2002, majiteľ však tvrdí že je v 100% stave a použitý len párkrát v štúdiu.
Neviem presne ani aký je materiál, mal by byť masív céder/predná doska+ mahagón zadná, ale neviem či masív?!
Čo si myslíte , mám do toho ísť , alebo radšej novú gitaru za tú cenu cca 6500-7500czk.
Dík za všetky rady a poznatky.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

to oznacenie S je asi small jumbo alebo tak, nie? je uplne jedno aky je to rok, pokial nie je nejak extra doobijana, doskriabana a pod. urcite by som bral, Furch nemoze byt zly... a z mojej skusenosti ti mozem povedat ze kombinacia ceder/mahagon je (pre mna) ten najkrajsi zvuk co moze byt. ak bola aj dost hrana, urcite to tej gitare neublizilo, skor naopak, nanajvys budes mozno musiet preprazcovat. pohraj na nej, skontroluj spoje, ci nie je nejak prasknuta kobylka, ci ladi, daj na celkovy dojem. ale je hlavne dolezite aky zaner chces hrat

edit: ak je to tato, nevahal by som ani zlomok sekundy, vyzera bohofsky, zadok je masiv... :
http://stageshop.hu/webaruhaz/furch-s20 ... uitar.html

ak to nezoberes, beriem ja :mrgreen:
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
martiner

Příspěvek od martiner »

Díky, za odpoveď Ivan, no chcem ju zobrať určite, len tým vekom som narážal práve na to. že ak bola za ten čas hraná len málo(predpokladajme že ozaj len 5-6x) či to ešte pojde vyhrať, alebo či to nebude mať vplyv na zvuk(ešte som ju nebol vyskúšať vďaka počasiu a kalamite, ktorá tu momentálne vládne)
čo sa žánru týka tak hrávam skoro všetko, ale hlavne nejaké countryjovky, folkovky, ale aj niečo ako fingerpicking, a nieže by som ju vláčil každý víkend niekde po vonku, ale keďže to bude moja jediná gitara tak sa na nejakú chatu, alebo k táboráku dostane určite tiež.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

martiner píše:som narážal práve na to. že ak bola za ten čas hraná len málo(predpokladajme že ozaj len 5-6x) či to ešte pojde vyhrať, alebo či to nebude mať vplyv na zvuk
Cedr se oproti smrku vyhrává výrazně méně (rozdíl ve zvuku po pěti letech bude u kytary s cedrovou deskou výrazně menší než u kytary se smrkovou deskou), takže toho bych se nebál...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

rocky77 píše:
martiner píše:som narážal práve na to. že ak bola za ten čas hraná len málo(predpokladajme že ozaj len 5-6x) či to ešte pojde vyhrať, alebo či to nebude mať vplyv na zvuk
Cedr se oproti smrku vyhrává výrazně méně (rozdíl ve zvuku po pěti letech bude u kytary s cedrovou deskou výrazně menší než u kytary se smrkovou deskou), takže toho bych se nebál...
tak tak, dokonca sa hovori, ze ceder ide s kvalitou zvuku vekom dole... co je ale podla mna uplna blbost (tomu smreku verim, sam som to pozoroval na svojej). ale raz mi chlapik v hudobninach v BA hovoril o nejakom jeho znamom, ktory mal cedroveho furcha a ze po niekolkych rokoch nech robil co robil, taky zvuk ako ked bola gitara nova, uz nevedel vyzmykat... opat ale subjektivny nazor
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Ivan píše:
rocky77 píše:ale raz mi chlapik v hudobninach v BA hovoril o nejakom jeho znamom, ktory mal cedroveho furcha a ze po niekolkych rokoch nech robil co robil, taky zvuk ako ked bola gitara nova, uz nevedel vyzmykat... opat ale subjektivny nazor
Ano, názor, že ten cedr se dokonce zvukově nepohne vůbec, jsem už také slyšel...
martiner

Příspěvek od martiner »

Cedr se oproti smrku vyhrává výrazně méně (rozdíl ve zvuku po pěti letech bude u kytary s cedrovou deskou výrazně menší než u kytary se smrkovou deskou), takže toho bych se nebál..

tak tak, dokonca sa hovori, ze ceder ide s kvalitou zvuku vekom dole... co je ale podla mna uplna blbost (tomu smreku verim, sam som to pozoroval na svojej).
Znamená to teda že ten smrek stratí na kvalite zvuku rýchlejšie?!

A ešte trochu inak: myslel som opačný prípad ak je cedrová gitara staršia , ale málo hraná má to vplyv na kvalitu zvuku? alebo nie
...EDGE...

Toto uz je takovy filozoforaptorismus ;)
Neres takhle teoreticky, zahraj si na ni.
juxxx

Příspěvek od juxxx »

Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

martiner píše:
Cedr se oproti smrku vyhrává výrazně méně (rozdíl ve zvuku po pěti letech bude u kytary s cedrovou deskou výrazně menší než u kytary se smrkovou deskou), takže toho bych se nebál..

tak tak, dokonca sa hovori, ze ceder ide s kvalitou zvuku vekom dole... co je ale podla mna uplna blbost (tomu smreku verim, sam som to pozoroval na svojej).
Znamená to teda že ten smrek stratí na kvalite zvuku rýchlejšie?!

A ešte trochu inak: myslel som opačný prípad ak je cedrová gitara staršia , ale málo hraná má to vplyv na kvalitu zvuku? alebo nie
praveze naopak, smrek ide k lepsiemu, to je vseobecny fakt, mozno pri niektorych kusoch malo badatelny alebo vobec ale pri niektorych viac, ale isty progres tam je. k tomu cedru - ceder je viac-menej stabilny, kazde drevo vzhladom k vlastnostiam - vlhkost a tym padom pruznost atd. meni trosku zvukove vlastnosti, drevo pracuje stale a tym sa meni aj zvuk, ale ucho to asi tazko rozozna... hovori sa, ze ceder nenapreduje k lepsiemu, je proste stabilny. u mojej dowiny mam vsak dojem, ze ma po tych troch rokoch co ju mam taky zvucnejsi "drevenejsi" zvuk, ale to bude asi tym, ze prazce su uz optimalne vyhladene, je mozno citlivejsia, a asi aj zvykom ucha... ja som toho nazoru, ze gitara, ktora nie je hrana ma uplne iny zvuk, ako s odstupom casu, ked sa na nej hra, bezohladu na to, ci je to smrek alebo ceder.
martiner, ak je ten furch za dobru cenu, nevahaj, ja by som to bral hned, zaujimavy je aj ten inzerat od juxxxa. keby som nemal gitaru...
designerroots

Příspěvek od designerroots »

Keby niekoho to zaujimalo, tu si mozete vypocut akusticky zvuk mojej a17-21 SF -ky. http://www.youtube.com/watch?v=tKcpxouQ8-s
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Chtěl bych se znalců kytar Furch zeptat, co je to ten "stařený smrk"? Nedávno jsem kamarádovi asistoval při koupi Furcha, nakonec jsme skončili u D33SR. U této řady je právě "stařený smrk" inzerován coby materiál, z kterého je rezonanční deska kytary. D33 sice hrála pěkně a je vůbec radost tuhle kytaru vzít do ruky. Zaujal mě však tmavý vzhled, oba kusy na prodejně vypadaly tak nějak hnědo-šedo-zaprášeně, vůbec se mi ta barva nezdála. Já sám mám hodně daleko k tomu, kupovat kytaru podle vzhledu, ale tohle mi opravdu přišlo divné. Stačil jsem jen zjistit, že tohoto "staření" se dosahuje nějakým ozařováním, osvěcováním (UV lampou?), prý v žádném případě nejde o moření dřeva. Čeho se tím "stařením" dosahuje, k čemu je to dobré? Proč tohle nedělá víc výrobců (i špičkové kytary bývají "blonďaté")? Má to zakrýt podřadnější kategorie dřeva? Když si vezmu Engelmanna, tak ten je bílý, skoro jako papír, když je nový. Sitka je jen o něco tmavší (směrem k světlounce hnědé). Adirondack je trochu do růžova. Ale na tom "stařeném" smrku je pendrek poznat, má to barvu jako zdi v hospodě, kde se 30 let nemalovalo...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
...EDGE...

No vypada to "stare", vic vintage, nic vic bych v tom nehledal, dela to i napriklad Martin u "V", tedy vintage kytar.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“