Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
lunchie

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od lunchie »

urcite promer ty napeti na anodach a katodach. Kdyz tu hodnotu, co je ve schematu vynasobis koeficientem 0.85 (340/400), tak bys mel +/- dostat to co bys mel namerit. Pokud se to bude lisit hodne, tak vis, kde je problem.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Dan Rohanský píše:Tomu že bych tam měl sudeňák moc nevěřím, zkusím to projít voltmetrem, jinak těch 360 V jsem tam měl když jsem ještě měl jako konec el84, ted s el34 mám 340 V, jinak vazební kondíky a podobně chci řešit až s novým trafem, když nechodím s volume za půlku tak to hraje pěkně.
Pro mmjuz: tady je kdyžtak schema http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#MBDR1.jpg

Vykašli se na výměnu trafa ve zdroji. Pokud Ti málo kreslí předzesilovač, řešit to tímhle způsobem je ta nejdražší cesta s nejistým výsledkem. Změř si U na anodách, jak píše Lunchie. Pokud ho budeš chtít zvýšit, stačí abys snížil hodnotu odporu v RC článku ve zdroji pro napájecí větev předzesu, zřejmě to bude ten poslední. A jestli budeš chtít dále zvyšovat zkreslení, hraj si se zesílením jednotlivých stupňů. Začni od první triody a v katodě vyměň elytek 1 mikro za vyšší hodnotu, klidně můžeš jít až na 47mikro, více už nemá moc smysl. Postupuj takto od prvního až ke třetímu stupni. Hlcení zesu v basech se zbavíš tím, že snížíš včera zmíněné vazby, tedy v Tvém případě 20n. Začni od toho posledního a vraž tam rovnou 10n, určitě to aspoň trochu pomůže, když to bude málo, postupuj směrem ke vstupní triodě a snižuj na 10n i ty ostatní.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Tak jsem to změřil, není divu že mi to nehraje, když koukám na ty hodnoty, myslím že výměna trafa by to mohla vyřešit. Tady je výsledek měření: http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#KIF_8829.JPG je to takový pracovní schema z doby kdy jsem ještě měl v konci el84.

Edit: Těch 340 V mi dává trafo po usměrnění a zatížení, takže to mám možná tak na výstupním trafu.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

no ty napeti jsou opravdu o dost nizsi nez co ma rectifier, ale jak jsem jiz psal - soldano GTO ma napeti kolem 300V a zkresleni to ma hromadu, jenom me neprijde takove 'zive' jako kdyz je to napeti na lampach vyssi. Kazdopadne, zkus neco nahrat a postni to sem, treba nekoho neco napadne, v cem by mohl byt problem, jestli tam nejaky je. (mas udelanej heater-elevation? u katodoveho sledovace mas na katode hrube pres 100V a pokud nemas zhaveni vyzdvizeno aspon na 50-60V, tak prekracujes max. povoleny napeti heater-katoda, ktere je podle datasheetu 100V).

Co se tyce tech napeti - pred paru mesici jsem dokoncil zesik, ktery ma pre-amp na zaklade MB mark2c/mark4 do PP konce se dvema 6sn7 double triodama. Napeti tam mam lehce pres 400V (myslim 420 na prvni triode). Jak cisty, tak zkresleny kanal maji hromadu dynamiky a jsou nadherne zive. Uplne jde citit, jak to jde krasne za rukou. Na druhou stranu, ted co jsem dokoncil ma napeti kolem 230V na prvni a 250 na PI. Hraje to moc pekne, ale :). To ale je, ze celkove je tam citit daleko vice komprese a diky tomu me prijde, ze to neni tak zive. Ale na vyslednem zvuku se urcite podepisuje vice veci. kazdopadne jsem i s timhle hodne spokojeny, protoze z nej zase muzu vyloudit krasny lead zvuk blizici se zvuku housli :).
Bilardy

Příspěvek od Bilardy »

Pročetl sem si celý téma ale nějak sem se ztratil. existuje nějakej malinkatej lampovej zesilovač co nestojí moc peněz a dají se díly v pohodě koupit v Praze. díky za odpověď
Dan Rohanský

Tak tady mi asi něco uniká, co to je hearter elevation? Co jsem ted koukal tak nikde překročený napětí nevidím :?
Dan Rohanský

Bilardy píše:Pročetl sem si celý téma ale nějak sem se ztratil. existuje nějakej malinkatej lampovej zesilovač co nestojí moc peněz a dají se díly v pohodě koupit v Praze. díky za odpověď
Jak jsi to četl? 5W plexi není dost malá? Tak zkus P1 to má o lampu míň: http://www.ax84.com/static/p1/AX84_P1_091125.pdf
lunchie

Příspěvek od lunchie »

hmm, nevim presne jak to napsat cesky ... ok ... ve specifikacich u elektronky je vzdy udavano limitni maximalni napeti, ktere muze byt mezi katodou a napajenim pro zhaveni. Standardne se dava 'center tap' od zhaveni na zem nebo na katodu u elektronky v konci (tam byva podle pouzite elektronky cca 15V, timhle se zvysi potencial pro napajeni zhaveni).
Tech 15V ale nemusi stacit, pokud mas v zesilovaci katodovy sledovac, ktery treba krmi tone stack nebo efektovou smycku. Katoda toho sledovace treba u rectifieru je pres 200V, kdbyby bylo zhaveni na zemi, tak ten limit je prekroceny o 100V, coz zarucene snizi zivotnost te elekronky. Jestli to bude mit nejaky vliv na zvuk - nevim. Kdyz kouknes treba na nejake schema z ax84 - power amp sekce, tak tam maji napetovy delic, ktery pouzivaji na zvyseni potencialu pro zhaveni - 2 odpory, 1 kondik.

Ted jsem se tak prohraboval souborama na HD a nasel jsem nasledujici, co by mohlo snad nekoho zajimat ...
I built and modified a lot of highgain and these are my points.
The more distortion the more bas and treble cut. Cut a lot of bas and a lot of low mid before the first distortion stage. Cut a lot of treble after the first distortion stage.
Go for small bypass caps on the cathodes. I?ve tried big bypasscaps and filter down more between the stages but the sound becomes more muddy and not as separated in the notes.
Go full signal into the first and second distortion stage.
Scale down the signal into the third to taste.
Lots of compression, sustain, easy shredable and all that sh*t if you put high signal into it.
More separated notes, dryer sounding distortion, more dynamic string respons if lower signal goes into the third stage.
If you feel the need for a fourth distortion stage, just put a dc coupled cathode follower at the end and that will cut the other half of the signal and ad more distortion.
Gridstoppers is a must if there is no other big resistors before the grids or they can load down the stage before and it sounds like sh*t. Remember, the gridstoppers roll of treble.
Big giant caps like sprauge orange drops can be giant antennas in the amp. Use small caps. Use shielded cables as much as possible.
Modifying an amp like the JMP with huge PCB traces could leed to squeeling. The traces act like big antennas. Avoid using those traces.
Dan Rohanský

Aha, ale pouze kdyby bylo žhavení na zemi, což já nemám, takže je to v klidu jestli dobře chápu? Jinak angličtinou vládnu velmi slabě, takže mi to mnoho neřekne.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Koukam, ze tam mas 146 voltu na katode, jak vysoko mas teda to zhaveni? mas tam alespon 50V?

Jinak ta citace je ohledne pristupu k problematice navrhu high-gain predzesilovacu. Narazil jsem na to pravdepodobne na http://music-electronics-forum.com/f10/ no a pokud se clovek podiva na par komercnich zesilovacu, tak vidi podobny pristup - male katodove kondiky ... napetove delice mezi jednotlivymi triodami, grid stoppers atd. atd.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Dan Rohanský píše:Tak jsem to změřil, není divu že mi to nehraje, když koukám na ty hodnoty, myslím že výměna trafa by to mohla vyřešit. Tady je výsledek měření: http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#KIF_8829.JPG je to takový pracovní schema z doby kdy jsem ještě měl v konci el84.

Edit: Těch 340 V mi dává trafo po usměrnění a zatížení, takže to mám možná tak na výstupním trafu.

Z toho schema není jasné, jestli to napětí máš na anodě, nebo před anodovými odpory. Pokud na anodě, tak by to mělo stačit. Chceš-li přidat, sniž hodnotu odporu ve zdroji, a případně zalaboruj s těmi anodovými odpory, respektive sniž jejich hodnotu. K čemu pak tam asi tak jsou? Pokud máš na trafu menší U než originál, jehož kopii stavíš, musíš s tím počítat a hodnoty upravit. Na vstupní elku můžeš do anody místo těch 220K dát klidně 150K. Také můžeš zalaborovat s hodnotami katodového odporu. Místo 1K8, dej třeba 1K2 a hned Ti napětí na anodě poskočí. Než uposlechneš skvělé rady nechat v provozu ECC83 s 400 - 420V, tak si pozorně přečti hodnoty doporučené výrobcem. A nebo si třeba kup nový trafo....
Dan Rohanský

Tak jsem udělal podle tohodle: http://www.freewebs.com/valvewizard/heater5.jpg ten spodní dělič, jenže když je střed připojený k děliči 100R 100R na žhavení, tak je na něm pouze 5,3 V, měřil jsem ho i nepřipojený a pak tam bylo 38 V. To +HT jsem připojil na B(306 V), kde mám připojený i výstupní trafo.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

pockej, kdyz pripojis stred zhaveni na delic, tak napeti na delici je 5.3V? Pokud je to pravda, tak tam musis mit nekde pripojeny drat zhaveni pravdepodobne na zem. Poradne zkontroluj, jestli tam nekde nemas kratas k zemi. Pokud mas vsechno v poradku, napeti na delici bude stejne kdyz tam stred pripojeny bude nebo nebude. Ten delic dava pouze referenci na vyssi napetovy potencial.

Zkus vzit multimetr a promer si draty zhaveni vuci zemi/ostatnim komponentam.
Dan Rohanský

Jo aha, už jsem to našel, já mám jako napětí na relátka usměrněný žhavení, ty relátka přepínám footswitchem a na něj mám použitou kovovou díru (mám hliníkový přední panel). Takže jdu koupit plastovou díru. Ted už je to OK na stědu žhavení mám 42 V. Dělič 200k/33k a kondík 47uF.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Mel jsi to zhaveni pripojene na katodu jako je to v p1x? Pokud jsi to tak mel pripojeny, tak ti s nejvetsi pravdepodobnosti tenhle 'kratas' posouval bias ty el34 - misto aby byl 15V, tak to srazelo na tech 5v ...
Dan Rohanský

Neměl, tohle mi přišlo jako lepší řešení, už tam mám plastovou díru.
Jestli to dobře chápu, tak pokud bych chtěl na sledovači mít 200 V, tak bych musel dát na střed žhavení 100 V?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

asi tak nejak. Ale koukal jsem na schema soldano slo100, ten ma na sledovaci cca 200V a delic ma udelany na 50V ... taky je pravda, ze tu cold biased triodu ma anadovy napeti 360V a na katode necelych 5V - takze i tam prekracuje max. anodove napeti (300V) o peknych 50-60V. A ty zesilovace hraji :) a moc pekne. Schema jsem postnul v jinym tematu (rectifier do jcm800 konce), muzes na to kouknout.

jak jsem delal markuse, tak tam mam taky sledovac z 400V - a katoda je na 200+V, ale delal jsem ten delic na kolem 100V.
Dan Rohanský

Jo koukám má to tam. Jsem zase k kousek chytřejší, díky. Jinak trafo už je objednané, tak jsem zvědav na 400 V, když tak může mesa fungovat, tak proč ne :P
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ono nejen mesa takhle jede, kdyz kouknes na jakykoli hi-gain zesik (krom teda bogneru, ten jede na 300V), tak uvidis, ze valna vetsina ma B+ v preampu vice nez 350V. M/B ma v mark i rectifier serii 400+V.
To, ze je B+ 400V neznamena, ze Ua je 400V - tam zalezi na tom, jak je to nabiasovany. Teda az na tu cold-biased triodu, kde opravdu u rectifieru je tam 380+V a u slo100 kolem 350-360V. Ono treba philips v datasheetu u 12ax7 ma specifikace pro napajeci napeti 400V. Kazdopadne takhle nad limit provozovat 12ax7 se podepise na jeji zivotnosit :).
Dan Rohanský

Tak mám trafo na 330 V a po usměrnění a zatížení mi dává 400V. Nastavil jsem si pomocí anodových odporů napětí na všech anodách, tak jak je to ve schematu, ale pořád ten zvuk není ono, přijde mi že to málo kreslí, až budu mít někdy čas, tak bych zkusil něco nahrát...

Ale spíš mám teď jiný problém, jak mám udělaný střed žhavení 50 V, tak z toho žhavení mám i usměrněný napájení pro relátka a když si šlápnu na footswitch tak mě to kope :D přes ruku struny zpátky na šasi. Dá se s tim něco dělat nebo musim mít oddělené napájení?
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“