lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
carver

Re: lakování kytary

Příspěvek od carver »

Kolegovci kutilovci :) uvažujem nad kúpou kompresora a nejakej striekacej pištole, ale príliš sa v tomto nevyznám, vedeli by ste mi poradiť nejaké minimálne, respektíve optimálne požiadavky na parametre kompresora a pištole? Nerád by som totiž kupoval zbytočne veľký a drahý kompresor. Chcem to prioritne na nastriekanie rozrobenej gitary, takže nepotrebujem striekať veľké plochy bez prestávky. Ide mi teda o to, aby si kompresor s pištolou rozumeli. Vopred vďaka za rady :wink:
PS: zatiaľ mám vyhliadnutý tento kompresor, čo poviete?
http://eshop.doem.sk/detail/25/kompreso ... 0/cat/1920
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

carver píše:Kolegovci kutilovci :) uvažujem nad kúpou kompresora a nejakej striekacej pištole, ale príliš sa v tomto nevyznám, vedeli by ste mi poradiť nejaké minimálne, respektíve optimálne požiadavky na parametre kompresora a pištole? Nerád by som totiž kupoval zbytočne veľký a drahý kompresor. Chcem to prioritne na nastriekanie rozrobenej gitary, takže nepotrebujem striekať veľké plochy bez prestávky. Ide mi teda o to, aby si kompresor s pištolou rozumeli. Vopred vďaka za rady :wink:
PS: zatiaľ mám vyhliadnutý tento kompresor, čo poviete?
http://eshop.doem.sk/detail/25/kompreso ... 0/cat/1920
Doma jsme právě postavili zhruba stejně velký kompresor s tlakovou nádobou a výkonem.
Naprosto vyhovuje - ofuk špíny, foukání nafouknutelných věcí, stříkání barev a laků v běžné kvalitě.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Pokud to oba nevíte, tak na tyhle stroje,nástroje a přístroje tu máme vlákno - nastroje/rucni-el-naradi-t38390-160.html

Honzo/Martino, ani se nedivím, že sis kompresor postavil. Ale tím jsi carverovi nepomohl a neodpověděl na dotaz. Co takhle založit vlákno s postupem výroby, fotografiemi, radami kde sehnat tlakovou nádobu, jaký pojistný ventil...?
carver

Příspěvek od carver »

sorry, moja chyba :oops: ospravedlňujem sa, ale v tej rýchlosti mi to vôbec nenapadlo :oops:
pain2

Příspěvek od pain2 »

Nexan píše:uuuf já to snad nenatřu :D Mám doma nějakou nitroceluosu na vrchní lak, ale nevim jestli se do toho pustit, kor bez stříkací pistole. Vidim to prostě na ty akryl. spreje..ten plnič by se nedal obejít? :? když ybch stříknul na tu hlavu jen ten vrchní tak co se stane ? neochrání moc(vubec)?
Ochrání ;) jenom tam budeš mít viditelnou strukturu dřeva z určitého úhlu pohledu. Nic víc :) Ale budeš tam muset nastříkat větší množství vrstev, protože dřevo saje do určitého momentu.

Jinak dneska jsem leštil ručně ten samopal a teď u televize to jdu poskládat :D
ten finishing musím ještě hodně vypracovat. Zatím zjišťuji pořád, co na co použít, jakým postupem atd.
Přílohy
904507_231850230356366_6736620383339466475_o.jpg
Pikus

Příspěvek od Pikus »

pain2:
Ohledně toho akrylu... mám ho na starý jolaně a bez problémů.. jinak, pokud se nepletu, tak fender snad i ten akryl používá na auta...

Ale, jestli můžu udělit jednu radu... nejlepší je, když se sebereš a půjdeš do nějaké specializovanější prodejny laků. Tam řekneš, na co to chceš, jaký chceš, aby to mělo vlastnosti, jak to chceš nanášet (spray, stříkací pistole, štětka) a oni ti ochotně poradí ;).

Jako vrchní laky jsem právě ozkoušel jen polyurethan a nitro. Ten akryl, co mám na jolaně je dost podobnej nitru (na dotek), jen mi přijde na odolnější.

Nexan:
Jako plnič buď koupíš přímo plnič nebo stříkací tmel... je to v podstatě (na použití a výsledek to samý), jen ten tmel je vhodnější, pokud tam máš nějaké drobné škrábance apod, protože ti je navíc umožní docela dobře vyrovnat.

Vzhledem k tomu, že jolana, kterou dávám do kupy je na tom dost špatně (ale několik hodin broušení a kitováni tomu dost pomohlo), tak na povrch ještě použiju stříkací tmel, kterým zadělám ty drobné nedostatky, co tam ještě místy zbývají a nejde je eliminovat jinak. Samozřejmě, počítám s tím, za na 60 let staré kytaře bude vidět, že má něco za sebou i po pořádné (v rámci možností) renovaci ;).
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

http://img14.rajce.idnes.cz/d1403/10/10 ... es/pnt.jpg
Na hulváta akryl sprej. Dotaz zní, přelakovat PU lakem nebo nechat bejt?
Pro a proti?
Díky
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Akrylový sprej bez vrchu na tom dlouho nevydrží. Určitě bych to aspoň tenkou vrstvou nějaký vrchního laku zafixoval. PU by měl být v pohodě.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
roosta604

Příspěvek od roosta604 »

poraďte mi prosím jaký PU lak použít, a kde ho koupit - je jich tolik, že opravdu nevím jaký vybrat

díky
pain2

Příspěvek od pain2 »

urcite vynech ty vodou reditelne. Ja jsem s nimi zacinal, zkusil jsem 3 znacky a zadny nevytvrdl (daji se udelat vrypy) jako ten dvouslozkovy na bazi rozpoustedel.
eLGI

Příspěvek od eLGI »

Zdravím, pročetl jsem si celé tohle forum a ješte bych si potřeboval něco upřesnit - je tady toho spousta o lakováni ale nejsem si jistý, jaké barvy se používají pod lak. Opravdu stačí akrylátová barva ve spreji na auto? Nebo se kytary barví jiným typem barev? A co je nejlepší? Chtěl bych bílou barvu a nitrolak. Díky :)
pap

Příspěvek od pap »

Zdravim, co říkáte na tohle
http://www.ebay.co.uk/itm/Nitrocellulos ... 19f20cd5c5
měly by to bejt stejný barvy co se používali na starý fendery, myslíte že bych to jako laik zvládl sám, píšou tam, že je to snadný na aplikaci a že se to nemusí "sanding" pískovat nevim :)). Dík
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Sanding je broušení a jeho potřeba bude dost záviset na tom, jak budeš šikovnej a kolik bordelu ti na to při aplikaci napadá. Jinak u nás ti ve specializovaných prodejnách do plechovky natlačej, co budeš chtít a myslím, že za rozumnější cenu.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Dají se podobné nitrocelulózové laky nějak rozumně tónovat?
Chci rekonstruovat jednu starší Jolanu. Ta má dost výrazný tmavočervený lak a nechce se mi používat ausgerechnet akrylové barvy na auto. Nebojím se mnoha vrstev a broušení, ale rád bych chytil ten původní odstín a hlavně kryvost, aby neprosvítalo dřevo.
Vojta Mach

Příspěvek od Vojta Mach »

Zdravím, chtěl bych se zeptat jaké barvy zvolit na 3 tónový sunburst. Mám na mysli typ barvy, popř. výrobce. A ještě otázka na nitrolak. Našel jsem toho spoustu, ale většina byla do interiérů. Vadilo by to ? Díky za odpovědi. S pozdravem Vojta. :)
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Plánuju takový menší tuning svého Gibson SGJ 2014. Kromě dodělaní pickgardu a výměny snímačů a knobů uvažuju i o úpravě laku.

Kytara má nyní povrchovou úpravu "satin". Je nalakovaná tenkou vrstvou měkkého nitrolaku. Na místech kde dochází ke kontaktu ruky s tělem kytary je ale lak už celkem solidně vyleštěný. Proto mě napadlo, že bych mohl kytaru naleštit celou. Jak na to?

Stačila by nějaká obyčejná leštící pasta a hadřík? Jakou byste doporučili?
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Počítej s tím, že ikdyž to naleštíš, tak už to pak budeš muset leštit do konce života a nebo než tě to přestane bavit, protože se ti to naleštěné zase ohmatá a bude to zase matné... Počítej taky s tím, že to v ruce nevyleštíš tak jako na kotouči a ještě na tom necháš ruce. Ať použiješ pastu, karnaubský vosk nebo olej. Musel bych to jedině naleštit a přelakovat leským lakem (což v domácích podmínkách nedoporučuju, pokud na to nemáš nějaké vybavení a zkušenosti).
Když bys chtěl náhodou to vyleštěné od ruky zase zmatnit, tak to vezmi smirkem, tak 600-1200 chce to vyzkoušet, co by si sedlo ke zbytku. Opět ale platí první věta a to, že to budeš muset opakovat- není to natrvalo. Navíc to nemůžeš dělat donekonečna, protože ta vrstva laku nebude asi tak silná, takže by to brzo mohlo mít slušný relic ;).
pain2

Příspěvek od pain2 »

Rozlestit to jde v pohode, ale mat je pruser :D jak je tam jednou mat a rypnes do toho jakymkoliv smirkem, tak to zmeni odstin. A navic jdou videt skrabance. U smirku od 1000 nahoru uz se mat zacina lesknout :D proste mat nezmatnis podruhe. Musel bys prejet celou kytaru za cenu viditelnych skrabancu. Rozlestit se da prakticky cokoliv.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Rozlešit se to dá, ale nevěřím tomu, že to vydrží, pokud to nepřelakuješ. Zkoušel jsem olej i vosk a oboje se po čase prostě ohmatá.

Mat jsem znovu nezmatňoval, ale je to zajímavý poznatek. Já postupoval podle zmatnění leského, kdy to není problém a nějaké velké škrábance jsem neviděl. Zapomněl jsem, že je to nitro, kdyby to bylo normálně namořené a přelakované matným lakem, tak si myslím, že by to neměl být problém, ne? Brousil bys jen vrchní lak, barva by měla zůstat, ale nějaké škrábance by tam samozřejmě byly. Záleží na každém, někdo je z každého škrábance nervózní, někdo naopak netrpělivě čeká na relic...
ajdam

Příspěvek od ajdam »

OK, pak sem hodim výsledek. Nějaké rady k výběru pasty?
pain2 píše:Rozlestit to jde v pohode, ale mat je pruser :D jak je tam jednou mat a rypnes do toho jakymkoliv smirkem, tak to zmeni odstin.
To můžu potvrdit. Na místech kde je na SG lak naleštěný, tak má výrazně sytější a světlejší barvu.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“