Výměna snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
blaruskrudiask

Re: Výměna snímačů

Příspěvek od blaruskrudiask »

ahoj, chci se zeptat - mám starou ibanez grx 40, kterou jsem chtěl osadit snímačem gibson 490t ke kobylce. Původní humbucker měl 3 dráty - 1 na volume pot. a dva na 5ti polohovým přepínači (červenej a bílej). Ale 490t má jen dva - zelenej a černej, vyčetl jsem, že zelenej je zem, tudíž připájet na volume a černej má být "hot", ten jsem připájel na místo původního červenýho, čili na místo bílýho nepřišlo nic. každopádně výsledek je žádná reakce. co jsem udělal špatně? nikdy jsem nic podobnýho nedělal, tak sory, jestli je dotaz hloupej.. 4 polohy z pěti fungujou, poslední pátá ne. Díky za odpověď.

EDIT: jo a ten černej u 490t není "pogumovanej", ale potaženej "tkaninou" a je silnější.
Naposledy upravil(a) Bejk dne 22.12.2013 19:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky, používej UPRAVIT.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Nevím, jestli tě správně chápu, ale tovární snímač možná mohl mít 4 žíly + zem ne? A Gibson má 2 žíly + zem (zem je to opletení/stínění kolem celého drátu). Nebo nevím, jak jsi to myslel.
Tovární snímač jsi mohl rozpínat a konminovat se singlama, tenhle nerozepneš a maximálně můžeš nechat hrát celý HB+SC, jestli si to myslím správně.

Možná ti pomůže tohle:
Obrázek

nebo

Obrázek
blaruskrudiask

Mě právě ty obrázky čím dál víc matou:) to, že stínění, sám ten zapletenej obal má taky funkci mi nějak uniklo, nevím ani, jak ho vyslíknout ze zbytku, tak proto mi tam přišel "napevno". Takže říkáš na volume jako zem tenhleten "obal", stínění. Pak teda ale ten zelenej mám připájet na místo původně bílýho, tj. k přepínači? čili na přepínači by byly černej se zeleným a jako zem to stínění.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Asi by to chtělo si o tom nejdřív něco pořádnýho zjistit a pak dělat. Pokud nevíš, jak odizolovat ten drát, abys nezničil opletení, tak bych ti asi přenechal někomu, kdo to umí (kytarář nebo kamarád- který to ale OPRAVDU umí). Odkud jsi? Třeba by ti někdo odsud pomohl.
Opravdu je ten 490T jen 2 žilový + zem? Navíc barvy zelená a černá se mi u něj nějak nezdají.

Pokud už se do toho budeš znovu pouštět, tak to stínění/ kovové opředení přiletuješ na kryt potenciometru (určitě už tam nějaký takový uzemňovací bod budeš mít). Takhle na dálku se špatně radí...
Awsys

Příspěvek od Awsys »

Takhle to tam je původně. Jeslti máš 2 žíly a zem, tak by to mělo jít napojit. Myslím :?:
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

To mě ani nenapadlo, že jednou stínění počítal a jednou ne :roll: . No samozřejmě, pokud i ten originální měl jen 2 žíly, tak se to zapojí úplně stejně jako to bylo... Žádnou vědu v tom nehledat.
blaruskrudiask

Bejk píše:Asi by to chtělo si o tom nejdřív něco pořádnýho zjistit a pak dělat. Pokud nevíš, jak odizolovat ten drát, abys nezničil opletení, tak bych ti asi přenechal někomu, kdo to umí (kytarář nebo kamarád- který to ale OPRAVDU umí). Odkud jsi? Třeba by ti někdo odsud pomohl.
Opravdu je ten 490T jen 2 žilový + zem? Navíc barvy zelená a černá se mi u něj nějak nezdají.

Pokud už se do toho budeš znovu pouštět, tak to stínění/ kovové opředení přiletuješ na kryt potenciometru (určitě už tam nějaký takový uzemňovací bod budeš mít). Takhle na dálku se špatně radí...
Tak víš co, já už projíždim fora (nejen český) asi 3 týdny, ale nenacházím, co hledám, resp. fakt jsem se mega snažil, vyčíst co nejvíc, pak až jsem dělal. Jinak jsem z Kunštátu, občas i z Brna. A fakt jsou ty barvy, jak píšu.
orig. byl v pogumovanym, tři vedly ven - holej, červenej a bílej. Pokud teda holej představuje stínění, zem, pak by to mělo bejt jasný. Nedošlo mi, že ten holej, co lezl z gumy se rovná ten vnější u 490t.
Awsys píše:Takhle to tam je původně. Jeslti máš 2 žíly a zem, tak by to mělo jít napojit. Myslím :?:
vyzkoušim, díky moc, z toho schématu si připadám, že chápu. Hodim echo za 3 dny, jedu zítra pryč.
Naposledy upravil(a) blaruskrudiask dne 22.12.2013 21:21, celkem upraveno 3 x.
Awsys

Příspěvek od Awsys »

Zdar, máte někdo zkušenost s SD SSH-BW set nebo je to jen marketingový klon SH-6 set? Dík a Š+V.
blaruskrudiask

takhle to vypadá teď, vim, že musim přepájet zelenej na ten přepínač, ale je mi divný, proč je připájenej k tomu stínění.. no hlavně mi jde teda o to, co s tím stíněním - je teda nějakej způsob, jak ho kousek "odmotat", abych ho připájel na volume? lepší fotku jsem nevyčaroval.díky moc.
Obrázek

a nebo můžu připájet to stínění v kterymkoli místě a nemusim ho odmotávat?
Awsys

Příspěvek od Awsys »

Takhle to vypadlo, kdýž jsi to vyndal nebo jsi už něco pájel? Stínění můžeš napájet na nejbližší odstíněnou věc. Ostatní dva dráty na kontakty přepínače.
blaruskrudiask

Awsys píše:Takhle to vypadlo, kdýž jsi to vyndal nebo jsi už něco pájel? Stínění můžeš napájet na nejbližší odstíněnou věc. Ostatní dva dráty na kontakty přepínače.
takhle to vypadalo po mým pájení, kdy jsem si myslel, že do přepínače příjde jen černej, zelenej, že je zem, čili na volume. no a teď mám dva (černej a zelenej) na přepínači, a stínění jsem připájel na volume, ale stejně je to špatně:
Obrázek
Awsys

Příspěvek od Awsys »

Zkoušel jsi ty dráty na přepínači prohodit (možná blbá otázka, ale přece)? Ještě bych proměřil ty výstupy přepínače, jestli je to spíná.
Tady jsou schémata ofiko zapojení 490thttp://www.gibson.com/Files/Downloads/P ... wiring.pdf, fakt tam máš těch drátů tak málo?
blaruskrudiask

popravdě ty dva na přepínači jsem prohodit nezkoušel, zkusím. schéma, co jsi poslal jsem viděl, ale právě mně moc nepomohlo, že se týká 490t, kterej si koupíš, zatímco "factory" verze je tady na obrázku ten "stock" (ale možná ani ten ne, protože má jen black (hot) a braided wire is ground, kdežto já mám k braided wire připájenej ten slabej zelenej) download/file.php?id=2553&mode=view
takže už jsem z toho docela debil:)
Naposledy upravil(a) blaruskrudiask dne 26.12.2013 14:10, celkem upraveno 2 x.
Awsys

Příspěvek od Awsys »

Už rozumím, je to ta verze jen na 2 dráty, to se dává do továrních instalcí. Tam je elektika jinak než u tvojí grx 40. Prodávají se i na 4 dráty. Pokud jsi to kupoval nový, tak to zkus vyměnit. Nebo předrátovat kytaru? Nevim.
blaruskrudiask

MĚLS PRAVDU!
jen jsem prohodil zelenej s černym a šlape to. každopádně bylo to porvý, co jsem něco pájel, tak snad je to pořádně a nebude někde studenej spoj.
Být to novej, kupovanej snímač, tak ho letím vyměnit, ale tenhle je vypreparovanej z mýho sg - měnil jsem ho u P.Dofka za DiMarzio SD, takže je v pořádku, že je to dvou drátová verze:). Býval bych dal tenhle "ibanez případ" taky k němu, ale chtěl jsem se to naučit dělat sám.
každopádně děkuju moc Tobě i ostatním.
Awsys

Příspěvek od Awsys »

No super, tak ať hraje!!!!
DenisEr

výměna snímačů - dotaz

Příspěvek od DenisEr »

Kdybych si vyměnil na svým SG od epiphone snímač (jenom jeden) za kvalitnější, nemohlo by to pak dělat nějakou neplechu s tím snímačem co tam je od výroby ? (myslim třeba nějakej zkrat, nebo jestli by se nemohl jeden snímač nějak odpálit)
GIBSON SG Special Faded MH 2016 T Satin Cherry
Epiphone SG G-400 PRO Cherry + Gibson 498T
Marshall DSL 5C
Fender Frontman 212r + Boss DS-1
trsátka BRAIN 0,88mm, Marshall MS-4ZW, struny Special Alloy Humbucker SA11, rozebranej Epiphone Les Paul Special II VS

Jsem vášnivý Doomař a milovník jitrnic
Tube Guru
Odborník

Re: výměna snímačů - dotaz

Příspěvek od Tube Guru »

Ne, nestane se nic - samozřejmě při správném zapojení. "Odpálený" snímač jsem ještě neviděl, co by ho asi tak mohlo odpálit? :D
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

DenisEr:
Nejdříve zkus hledat. Na otázky typu výměny snímače/ů je tady 17stránkové téma.
Sloučeno.

Zkus si taky třeba projít tohle téma - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/t ... t7031.html (zejména to o pasivních snímačích, které máš určitě v té Epi SG).
DenisEr

Příspěvek od DenisEr »

Dobře díky... Jen jsem se pro jistotu zeptal, protože jsem v tomhle ještě docela lama a furt se přiučuju něco novýho no...
GIBSON SG Special Faded MH 2016 T Satin Cherry
Epiphone SG G-400 PRO Cherry + Gibson 498T
Marshall DSL 5C
Fender Frontman 212r + Boss DS-1
trsátka BRAIN 0,88mm, Marshall MS-4ZW, struny Special Alloy Humbucker SA11, rozebranej Epiphone Les Paul Special II VS

Jsem vášnivý Doomař a milovník jitrnic
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“