Pochlubte se s vasim nastrojem, tim akustickym :-)
Pravidla fóra
Re: Pochlubte se s vasim nastrojem, tim akustickym :-)
znám to tam, mají tam i novou gibsonku od Stamaru již elektroakustickou ale na tu původní od Cremony natož třeba od Patočky to nemá
Má to tam můj tak trochu známí....,ale snad to nemá tak drahé,já měl u něho dobrou cenu za S6
Jojo, pravda po tý stamarce jsem koukal a nevypadala vzhledově ani zvukově zle... Ale na starý Gibsonky to fakt nemádopocital píše:znám to tam, mají tam i novou gibsonku od Stamaru již elektroakustickou ale na tu původní od Cremony natož třeba od Patočky to nemá
Re: Tak to je moje Hanka
Podobnou mám doma po tatovi a vůbec nevím co to je,nálepka nejde vidět.Ta moje má stejné upevnění,stejnou kobylku,stejný ten plast pod strunama,akorát jiné tělo a ten krk není u otvoru myslím seřízlý.Jinak upínání strun a všechno je stejné bych řek.Co by to mohlo přesně být?A je hodně stará.Kdyžtak dodám někdy fotku.Akorát že já ji nemám tak čistou,je celá popsaná pálením skupinama a vším možným...F.H. píše:Tak toto je Moje Hanka.
Tak ona se ta fotka nezobrazila.Každopádně vypadá jak ta Cremona 530,akorát jiné tělo trochu a ten krk u otvoru jak jsem psal...
Ale jak to tady tak čtu,tak žádný luxus to nebude,když to berete k ohni
-
woro90-1
Pokud to má obyčejné flattop tělo, je to nejspíš jen topné dříví se spoustou vzpomínek. Zvuk obvykle nic moc až hrozný, hratelnost jak kdy, vzhledem k rovné kobylce nikdy úplně neladí h struna. Ale vydrží kdeco, moc neváží a téměř nevyčnívá přes obrys kletru. Mám dvě podobné. Zkus tu fotku někam vyvěsit, ať se podívám jestli je to ona.
Tak tady je Woroworo90-1 píše:Pokud to má obyčejné flattop tělo, je to nejspíš jen topné dříví se spoustou vzpomínek. Zvuk obvykle nic moc až hrozný, hratelnost jak kdy, vzhledem k rovné kobylce nikdy úplně neladí h struna. Ale vydrží kdeco, moc neváží a téměř nevyčnívá přes obrys kletru. Mám dvě podobné. Zkus tu fotku někam vyvěsit, ať se podívám jestli je to ona.
-
woro90-1
Tohle je nejspíš jedna z nejstarších verzí, levnější provedení, a je to skutečně klasické čundrácké pádlo
Každý tramp měl někdy takovou.
Tělo je z nějaké překližky, možná topolové, krk s hmatníkem jsou nejspíš z javoru, bez výztuhy, hmatník je černě mořený. Pozdější verze neměly pickguard a dělaly se v několika provedeních - nejchudší byly jen lehce mořené luby a krk, hrany přední desky a ozvučného otvoru byly většinou přetaženy černou linkou místo lemovky, ale viděl jsem i jeden kus bez linek a asi dva s linkou jen u ozvučného otvoru; bohužel netuším, zda tak vyšly z výroby nebo je někdo obrousil a přetřel. Lepší varianta měla tenhle tmavý sunburst nebo hnědý, více "rozplizlý", s černou linkou po obvodu desky - jednu z variant má třeba Hanka, kterou tu ukazoval F. H. - to je také dost starý exemplář, nejspíš stejně jako ta tvoje z padesátých let. Kolem ozvučného otvoru pořád černá linka. Nejlepší varianta (třeba typ 525, jeden kus z jednašedesátého vlastním) měla stejný tmavý sunburst (často tmavší než u tvého kusu) jako prostřední model, a měla navíc světlou plastovou lemovku hrany přední desky a ozvučného otvoru, a skutečný palisandrový hmatník. Nižší modely měly jen mořený javor. Nejsem si jistý, zda jsem na jedné z těchto "nejlepších z mizerných" nezahlédl i lignamon.
Přední deska je z třívrstvé překližky, příčně žebrovaná, snad na čtyři žebra. Největší je přímo pod kobylkou a zachycuje tlak strun, jak bývá u této koncepce zvykem. Zadní deska se dělala jak žebrovaná (3 žebra?) tak nežebrovaná. Luby úplně obyčejné. Špalky drží velice pevně, způsob vlepení krku do předního špalku neznám, ale údajně se jednu dobu vyráběly i se šroubovaným krkem. Struník drží tři poměrně malé vruty, prošroubované skrz lub do zadního špalku. Volná kobylka přidržovaná jen tahem strun, je dřevěná s vlepenou plastovou vložkou, která udržuje hranu jakžtakž ostrou po několik desetiletí. Jak jsem již napsal, nemá kompenzaci, takže H struna nikdy nijak zvlášť neladí - vzhledem k určení nástroje to ale příliš nevadí.
Vyráběla se ještě varianta s kobylkou španělského typu a plochou hlavou s mechanikami tak, jak je to u kovových strun zvykem dnes (v tomto případě ale šlo jen o otočené mechaniky pro okénkovou hlavu), která se příliš neujala. Není divu, boulily se jim přední desky (jsem přesvědčen že je měly shodné s modelem s volnou kobylkou a struníkem, tedy nemohly jen s příčným žebrováním vydržet ten tah), trhaly se kobylky, ohýbaly se krky, lámaly se rondelky o stůl... Většina jich skončila darovaná dětem na hraní, pohozená na půdě nebo přibitá na zdi. Mám dojem že se dělaly jen v nejlevnějším provedení, tedy jednolitě mořené a s černými linkami. Pak se snad dělala ještě taková pseudošpanělka, kterých se vyrobilo dost málo, a byly to snad ještě horší krámy. Ty člověk vůbec moc nepotká, a je to jedině dobře.
Pokud drží pohromadě a má rozumný dohmat (vzhledem k absenci výztuhy mají tyto kytary sklon k ohýbání krků), je to věrný společník do lesa, schopný přežít snad cokoli. Nevýhodou je nevalný zvuk, dost z nich zní spíš jako krabice od bot než jako kytara - ale to chraplavé třískání, to bučivé "křachchrastychrastkřach", nesoucí se na kilometry daleko, má svoje kouzlo; mě (ze vzdálenosti 50m a více) oslovuje víc než dunivé rány linoucí se na dálku z déčka nebo teskné hučení jumba. Značí veselou společnost, která rozhodně nemá nejnovější výbavu od Deuteru a nevaří na plynu; bohužel to s sebou nese i riziko, že budou mít maskáče, kanady, u.s.rance a klobouky s ocasy, ale takoví obvykle už mívají podstatně lepší nástroje, přece jen už na to mají léta.
Pokud je toho schopna, natáhni na ni desítky Alfa (po revoluci převzal jejich výrobu Gorčík) a mazej s ní do lesa, dokud je na to ještě jakžtakž počasí
Tělo je z nějaké překližky, možná topolové, krk s hmatníkem jsou nejspíš z javoru, bez výztuhy, hmatník je černě mořený. Pozdější verze neměly pickguard a dělaly se v několika provedeních - nejchudší byly jen lehce mořené luby a krk, hrany přední desky a ozvučného otvoru byly většinou přetaženy černou linkou místo lemovky, ale viděl jsem i jeden kus bez linek a asi dva s linkou jen u ozvučného otvoru; bohužel netuším, zda tak vyšly z výroby nebo je někdo obrousil a přetřel. Lepší varianta měla tenhle tmavý sunburst nebo hnědý, více "rozplizlý", s černou linkou po obvodu desky - jednu z variant má třeba Hanka, kterou tu ukazoval F. H. - to je také dost starý exemplář, nejspíš stejně jako ta tvoje z padesátých let. Kolem ozvučného otvoru pořád černá linka. Nejlepší varianta (třeba typ 525, jeden kus z jednašedesátého vlastním) měla stejný tmavý sunburst (často tmavší než u tvého kusu) jako prostřední model, a měla navíc světlou plastovou lemovku hrany přední desky a ozvučného otvoru, a skutečný palisandrový hmatník. Nižší modely měly jen mořený javor. Nejsem si jistý, zda jsem na jedné z těchto "nejlepších z mizerných" nezahlédl i lignamon.
Přední deska je z třívrstvé překližky, příčně žebrovaná, snad na čtyři žebra. Největší je přímo pod kobylkou a zachycuje tlak strun, jak bývá u této koncepce zvykem. Zadní deska se dělala jak žebrovaná (3 žebra?) tak nežebrovaná. Luby úplně obyčejné. Špalky drží velice pevně, způsob vlepení krku do předního špalku neznám, ale údajně se jednu dobu vyráběly i se šroubovaným krkem. Struník drží tři poměrně malé vruty, prošroubované skrz lub do zadního špalku. Volná kobylka přidržovaná jen tahem strun, je dřevěná s vlepenou plastovou vložkou, která udržuje hranu jakžtakž ostrou po několik desetiletí. Jak jsem již napsal, nemá kompenzaci, takže H struna nikdy nijak zvlášť neladí - vzhledem k určení nástroje to ale příliš nevadí.
Vyráběla se ještě varianta s kobylkou španělského typu a plochou hlavou s mechanikami tak, jak je to u kovových strun zvykem dnes (v tomto případě ale šlo jen o otočené mechaniky pro okénkovou hlavu), která se příliš neujala. Není divu, boulily se jim přední desky (jsem přesvědčen že je měly shodné s modelem s volnou kobylkou a struníkem, tedy nemohly jen s příčným žebrováním vydržet ten tah), trhaly se kobylky, ohýbaly se krky, lámaly se rondelky o stůl... Většina jich skončila darovaná dětem na hraní, pohozená na půdě nebo přibitá na zdi. Mám dojem že se dělaly jen v nejlevnějším provedení, tedy jednolitě mořené a s černými linkami. Pak se snad dělala ještě taková pseudošpanělka, kterých se vyrobilo dost málo, a byly to snad ještě horší krámy. Ty člověk vůbec moc nepotká, a je to jedině dobře.
Pokud drží pohromadě a má rozumný dohmat (vzhledem k absenci výztuhy mají tyto kytary sklon k ohýbání krků), je to věrný společník do lesa, schopný přežít snad cokoli. Nevýhodou je nevalný zvuk, dost z nich zní spíš jako krabice od bot než jako kytara - ale to chraplavé třískání, to bučivé "křachchrastychrastkřach", nesoucí se na kilometry daleko, má svoje kouzlo; mě (ze vzdálenosti 50m a více) oslovuje víc než dunivé rány linoucí se na dálku z déčka nebo teskné hučení jumba. Značí veselou společnost, která rozhodně nemá nejnovější výbavu od Deuteru a nevaří na plynu; bohužel to s sebou nese i riziko, že budou mít maskáče, kanady, u.s.rance a klobouky s ocasy, ale takoví obvykle už mívají podstatně lepší nástroje, přece jen už na to mají léta.
Pokud je toho schopna, natáhni na ni desítky Alfa (po revoluci převzal jejich výrobu Gorčík) a mazej s ní do lesa, dokud je na to ještě jakžtakž počasí
Já můžu s kytarou do lesa maximálně tak na medvědy:-),když hrát neumím.jinak dohmat je mozna dobry,ale nevim,jestli je to prazcema nebo cim,kdyz chci at to nedrnci,tak musim strunu drzet hned u prazce a sakra poradne tlacit,jinak to bud nevyda skoro zadny zvuk,nebo drnci.mozna to jen ja neumim,ale ikdyz zmacknu strunu mezi prazcema uplne na plno,tak nehraje,prinejlepsim drnci.takze jestli uz prazce uplne zbrousene,jestli to vubec jde,to nevim.a kdyz uz to hraje,tak zvuk je takovy,jak pises:-).
To, že mačkáš strunu u pražce, je v pořádku a správně...Nicolas píše:Já můžu s kytarou do lesa maximálně tak na medvědy:-),když hrát neumím.jinak dohmat je mozna dobry,ale nevim,jestli je to prazcema nebo cim,kdyz chci at to nedrnci,tak musim strunu drzet hned u prazce a sakra poradne tlacit,jinak to bud nevyda skoro zadny zvuk,nebo drnci.mozna to jen ja neumim,ale ikdyz zmacknu strunu mezi prazcema uplne na plno,tak nehraje,prinejlepsim drnci.takze jestli uz prazce uplne zbrousene,jestli to vubec jde,to nevim.a kdyz uz to hraje,tak zvuk je takovy,jak pises:-).
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
No jasny,ale u kazdeho hmatu nelze mit vsechny prsty u prazce a jak mile k tomu dojde,nelze to zahrat bez drnceni nebo treba vubec,tak jsem to myslel,ale jinak mas samozrejme pravdu.tak se to mi to teda zda z toho jak jsem to zkousel,ale hrat neumim(zatim snad):-).a na dobre kytare musi struna dobre znit ikdyz ji zmacknes mezi prazcema,ne?nebo se pletu?
Ta struna znít bude, ale čím dále od pražce ji zmáčkneš, tím větší sílu budeš muset vynaložit, a tím hůře se Ti bude hrát - bude Tě bolet ruka, bude to nepohodlné...Nicolas píše:a na dobre kytare musi struna dobre znit ikdyz ji zmacknes mezi prazcema,ne?nebo se pletu?
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Jasny,chapu,prave na te stare,ikdyz jsem zatlacil na plno,tak jen drncela.nastesti dnes rano dorazila nova kytara,tak stara uz bude snad jen odpocivat.
Nicolas píše:Jasny,chapu,prave na te stare,ikdyz jsem zatlacil na plno,tak jen drncela.nastesti dnes rano dorazila nova kytara,tak stara uz bude snad jen odpocivat.
Tak pokud čtu dobře už to máš doma:-) a co první dojem????:-)
prvni dojem zatim nijaky,jsem v praci,kytaru prebrala pritelkyne:-).vecer hodim nejakou fotku kdyztak a prvni dojmy...jirkatol píše:Nicolas píše:Jasny,chapu,prave na te stare,ikdyz jsem zatlacil na plno,tak jen drncela.nastesti dnes rano dorazila nova kytara,tak stara uz bude snad jen odpocivat.
Nicolas píše:prvni dojem zatim nijaky,jsem v praci,kytaru prebrala pritelkyne:-).vecer hodim nejakou fotku kdyztak a prvni dojmy...jirkatol píše:Nicolas píše:Jasny,chapu,prave na te stare,ikdyz jsem zatlacil na plno,tak jen drncela.nastesti dnes rano dorazila nova kytara,tak stara uz bude snad jen odpocivat.
Jasně:-)
Tak jak jsem slíbil,tak činím.Tady je moje nová Washburnka WD7SATB.Z mého pohledu musím říct,ačkoliv jsem amatér,že má velice příjemný zvuk.Slyšel jsem ji jen na youtube,ale zvuk má prakticky stejný,jako na zmíněném videu.
http://www.youtube.com/watch?v=stncP2ZrnA0
A tady je ta má.
http://www.youtube.com/watch?v=stncP2ZrnA0
A tady je ta má.
-
woro90-1
Ta tečka je v pohodě, tam nikdo nekouká...
Ale vidět to je docela hodně.Myslíš,že by sis jí všiml kdybys o tom nevěděl?woro90-1 píše:Ta tečka je v pohodě, tam nikdo nekouká...
- ...EDGE...
No mozna jo, ale rozhodne bych to nehrotil.
...EDGE... píše:No mozna jo, ale rozhodne bych to nehrotil.
Přesně,tečka mimo osu nehraje:-)