SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...
Pravidla fóra
Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...
blbý. obávám se, že nevim, leda vyměnit celej nulák. Nebo jinak: Kup nějakej noname nulák, vypiluj na kytaře zub cca 4 mm a vlep do něj tu novou drážku pro H. ale nikdy jsem to nedělal.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Čas vyměnit nulák, třeba za kost?
no to si už radšej dám asi vymeniť gitarárovi... kedysi mi jeden malý výrobca akustických gitár hovoril, že sa to robí aj tak, že naniesť sekundové lepidlo a vysypať na to prášok z kosti (on používal výrezy z byvola)... to sa mi ale nezdá nejak. navyše kde zoženiem na to kosť z byvola, že áno
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
nooo s tou sodou to stoji za pokus, len este taky tenky pilnik zohnat... to bude asi koser na nultaky
- billie.raf
Tohle už jsem jednou dělal bráchovi na kytaře. Akorát jsem tam nesypal kost ani sodu, ale napiloval jsem do toho jinej nulák za dvacku z hudebnin. Pilníky se dají koupit v každym železářství, řiká se jim jehlový
třba toto https://www.eva.cz/zbozi/18699/pilniky- ... GwodJlcMRw
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
aha, tak potom to asi skúsim, myslím, že mám nejaký starý nulťák niekde.billie.raf píše:Tohle už jsem jednou dělal bráchovi na kytaře. Akorát jsem tam nesypal kost ani sodu, ale napiloval jsem do toho jinej nulák za dvacku z hudebnin. Pilníky se dají koupit v každym železářství, řiká se jim jehlovýtřba toto https://www.eva.cz/zbozi/18699/pilniky- ... GwodJlcMRw
dik
dej tam tu sodu, bude to lepší...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
raději syfón !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ta soda funguje překvapivě dobře, opravoval jsem tak několik nulťáků včetně mého Fender CS, na kterém je už ta oprava přes 3 roky, neprořezává se to, zvukový rozdíl nebo to, že by to nějak strunu tlumilo, jsem nezaznamenal (a to občas slyším i trávu růst...).
S pilníky, které doporučuješ uděláš možná drážku pro silné E. Na toto existují sady pilníků po 6ti kusech. Každá je na různé síly-sady strun, 008,009,010 atd. Já jim na ně kašlu, stojí cca 3300,- Kč. Já si vystačím s různými plátky do lupínkový pilky atd. S mým namontovaným patentem si můžu ladit přesně a dělat dohmat jak mi vyhovuje, prostě paráda. Každý by měl vědět, že po výměně strun i za úplně stejné, co tam byly, se změní i ladění oktávy, kterou byste měli mít seřízenou, což je od 12tého pražce po kobylku se kterou oktávu doladíte. Když dáte silnější sadu strun, může se změnit i prohnutí krku pro větší tah silnějších strun. Ale dopr....le, proč nikoho nezajímá prostor-poloha od nultého pražce po oktávu? Vždyť i tady se to musí měnit, tedy doladit. No a čím Lojzo, řekni čím? Pane Michale Tučný jedině nulťákem, kterej vymyslel, zkonstruoval a nebál se říznout do Fendra, jasně že kopie, starej bigbíťák Bobas a ta 49 je rok mého narození. Jóóó a 6 jednotlivých kamenů je z hovězí kosti.billie.raf píše:Tohle už jsem jednou dělal bráchovi na kytaře. Akorát jsem tam nesypal kost ani sodu, ale napiloval jsem do toho jinej nulák za dvacku z hudebnin. Pilníky se dají koupit v každym železářství, řiká se jim jehlovýtřba toto https://www.eva.cz/zbozi/18699/pilniky- ... GwodJlcMRw
Čau kluci, teď mám teplotu, jdu se léčit a zejtra hrajeme v Trutnově U Draka na náměstí. Kapela Sirius.
- Přílohy
-
- Můj seřiditelný nultý pražec a zárověň ukázka toho, že kytara s pevným, věky podle mě blbě umístěným nulťákem, nemůže přesně ladit v dolních polohách. Všiměte si původní polohy pražce a kolik hmatníku jsem musel odříznout, aby po seřízení hrané akordy D,C,E,A,prostě všechny po 5tý pražec, rozloženě, tón po tónu, přesně ladily-měřeno ladičkou Peterson Strobo, která měří s přesností 0,1 centu. Mám to u nás patentované.
Naposledy upravil(a) Bobas49 dne 25.04.2017 13:30, celkem upraveno 1 x.
- billie.raf
Gratuluju, že máš patent, mně tyhle pilníky ovšem stačily i na tenké e u desítkové sady. A kytara mi ladí asi jako kytaristum v šedesátých letech a vadí mi to asi jako jim.Bobas49 píše:S pilníky, které doporučuješ uděláš možná drážku pro silné E. Na toto existují sady pilníků po 6ti kusech. Každá je na různé síly-sady strun, 008,009,010 atd. Já jim na ně kašlu, stojí cca 3300,- Kč. Já si vystačím s různými plátky do lupínkový pilky atd. S mým namontovaným patentem si můžu ladit přesně a dělat dohmat jak mi vyhovuje, prostě paráda. Každý by měl vědět, že po výměně strun i za úplně stejné, co tam byly, se změní i ladění oktávy, kterou byste měli mít seřízenou, což je od 12tého pražce po kobylku se kterou oktávu doladíte. Když dáte silnější sadu strun, může se změnit i prohnutí krku pro větší tah silnějších strun. Ale dopr....le, proč nikoho nezajímá prostor-poloha od nultého pražce po oktávu? Vždyť i tady se to musí měnit, tedy doladit. No a čím Lojzo, řekni čím? Pane Michale Tučný jedině nulťákem, kterej vymyslel, zkonstruoval a nebál se říznout do Fendra, jasně že kopie, starej bigbíťák Bobas a ta 49 je rok mého narození. Jóóó a 6 jednotlivých kamenů je z hovězí kosti.billie.raf píše:Tohle už jsem jednou dělal bráchovi na kytaře. Akorát jsem tam nesypal kost ani sodu, ale napiloval jsem do toho jinej nulák za dvacku z hudebnin. Pilníky se dají koupit v každym železářství, řiká se jim jehlovýtřba toto https://www.eva.cz/zbozi/18699/pilniky- ... GwodJlcMRw
Čau kluci, teď mám teplotu, jdu se léčit a zejtra hrajeme v Trutnově U Draka na náměstí. Kapela Sirius.
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
Díky, ty pilníčky. Asi existuje několik sad různě silných. Já mám doma takový kopyta a na novou sadu jsem se neptal. Sehnal jsem různě silné plátky do lupínkový pilky. Ty mi zatím vyhovují. Jééé, poslechl jsem si Tvou kapelu, no to je nářez. Super! Už se nedivím, že Tě až tak moc nezajímá přesné ladění. Já hraju taneční muziku a big beat, kde to rozladění tahá za uši.
kdysi jsem si nulák na Jolanu Strat vyrobil z kousku obyč. plastové destičky a místo zářezů pilníčkem jsem udělal zuby tvaru "V" a fungovalo to.
Seřízení
Zdravím, koupil jsem si kytaru značky Epiphone, četl jsem že bych ji měl dat seřídit (jsem nováček, teprve začínám) ale v mém okolí není žádný servis. Tak bych se chtěl zeptat jsetli nevíte o nějakem servise kam bych ji mohl poslat.
Díky všem za pomoc
Díky všem za pomoc
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se na nějaké posílání někam vykašlal. Je to dvojí risk, že kytara dorazí neplánovaně "rozložená" na více dílů.
Napiš odkud jsi a domluv se s někým z fóra v okolí tvého bydliště, kdo by ti ukázal, co a jak. Navíc je tady o seřizování spousta vláken, kde se můžeš na konkrétní věci zeptat, nebo lépe odpovědi, které tu již určitě jsou, sám najít. Nástroj si musí umět seřídit každý sám.
Napiš odkud jsi a domluv se s někým z fóra v okolí tvého bydliště, kdo by ti ukázal, co a jak. Navíc je tady o seřizování spousta vláken, kde se můžeš na konkrétní věci zeptat, nebo lépe odpovědi, které tu již určitě jsou, sám najít. Nástroj si musí umět seřídit každý sám.
souhlas s Hendrekem. Pravda je, že probírání se všema příspěvkama bývá úmorné. Zkusil bych i video na YT.
Video - SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...
Zdravím Vás všechny. Jestli chcete vidět jak funguje moje seřiditelné zařízení nultého pražce tak zde : https://youtu.be/eI6FW3QsEgM nebo si zadejte : Seřiditelný nultý pražec.
Je mi to jasné, že po těch znalostech, které většina z Vás má se tomu jen těžko dá uvěřit. Kdybych toto fórum našel dříve tak se do toho vůbec nepouštím! Jenže jsem jen prostudoval několik článků v časopise Muzikus, kde si většina oslovených kytaristů stěžuje na nedobré ladění v dolních polích a tím mi potvrdili, že se mám do toho pustit. Byly mě u zadnice všechny dané zákony, míry a postupy ohledně stavby a úpravy kytar. Spoustu zákonitostí a i to, že už někdo se tím zabýval jsem ani nevěděl:). A to bylo jen dobře, protože kdybych měl větší znalosti o problematice, tak ten nulťák nikdy takto nevymyslím a nevyrobím. Jen bych pořád dával pozor na menzúru a další Vámi dávno známé, neměnné rozměry. Jenže jsem šel svou cestou proti všem základům stavby kytar. Musel jsem např. zkrátit krk o 5 mm, abych mohl na kobylce doladit oktávy. A rozměry dané ??? Potřeboval jsem 5 mm, tak jsem si je nahnal krkem a jestli to je dobře nebo úplně špatně jsem neřešil. Tak se opravdu dá říct, že jsem objevil Ameriku, ale jen pro sebe. Máte asi pravdu, že o to nebude mít nikdo zájem, což je pro mne velké zklamání.
No, mějte se všichni fajn, ať Vám to hraje a hlavně vězte, že HUDBA LÉČÍ.
Bobas49
Je mi to jasné, že po těch znalostech, které většina z Vás má se tomu jen těžko dá uvěřit. Kdybych toto fórum našel dříve tak se do toho vůbec nepouštím! Jenže jsem jen prostudoval několik článků v časopise Muzikus, kde si většina oslovených kytaristů stěžuje na nedobré ladění v dolních polích a tím mi potvrdili, že se mám do toho pustit. Byly mě u zadnice všechny dané zákony, míry a postupy ohledně stavby a úpravy kytar. Spoustu zákonitostí a i to, že už někdo se tím zabýval jsem ani nevěděl:). A to bylo jen dobře, protože kdybych měl větší znalosti o problematice, tak ten nulťák nikdy takto nevymyslím a nevyrobím. Jen bych pořád dával pozor na menzúru a další Vámi dávno známé, neměnné rozměry. Jenže jsem šel svou cestou proti všem základům stavby kytar. Musel jsem např. zkrátit krk o 5 mm, abych mohl na kobylce doladit oktávy. A rozměry dané ??? Potřeboval jsem 5 mm, tak jsem si je nahnal krkem a jestli to je dobře nebo úplně špatně jsem neřešil. Tak se opravdu dá říct, že jsem objevil Ameriku, ale jen pro sebe. Máte asi pravdu, že o to nebude mít nikdo zájem, což je pro mne velké zklamání.
No, mějte se všichni fajn, ať Vám to hraje a hlavně vězte, že HUDBA LÉČÍ.
Bobas49
Bobe, máš body za odvahu až hrdinství, takhle se pustit do nuláku. Nějakou dobu jsem se tomu věnoval, udělal pár nenastavitelných kompenzovaných z kosti i mosazi. Pro nešťastné kolegy kytaristy s netopýříma ušima, které každý cent dráždí. Ty tvoje jsou tak brutálně překompenzované, že buď je nastavuješ na nějakou konkrétní tóninu nerovnoměrně temperovaného ladění, nebo je někde chyba. V dohmatu, síle přítlaku?
Dokoukal jsem video, ladění rovnoměrně temperované, dohmat se zdá být na prvních pražcích příliš velký. Raději nulák snížit na nedrnčící minimum a o to méně kompenzovat směrem k 1. pražci.
Dokoukal jsem video, ladění rovnoměrně temperované, dohmat se zdá být na prvních pražcích příliš velký. Raději nulák snížit na nedrnčící minimum a o to méně kompenzovat směrem k 1. pražci.
Ahoj, je to neuvěřitelný, ale takhle to fakt funguje. Mám to laděný normálně - prázdný struny, oktávu a potom ladím nultým jako na videu. Překontroluju oktávy, pokud je někde větší rozdíl, doladím a znovu nulťák. Mám před seřízením samo, že nový struny, který se více po chvilkách hraní rozjedou. Zase jen ladím prázdný struny. Nulťákem už hýbat nemusím. Jenže jsem měl dole i krk, mechaniku a furt jsem laboroval, tak to bude chvíli trvat než si to sedne. Dohmat, jak vidíš při ladění Háčka, kde jsem musel kámen zdvihnout je minimální. Já jsem měl na konci ukázky natočit jak to zní při rozložených akordech kdy zahraju za sebou E,D,C,A, F#mi, Hmi, a vezmu to znova dokola a neslyšíš falešný tónkmensik píše:Bobe, máš body za odvahu až hrdinství, takhle se pustit do nuláku. Nějakou dobu jsem se tomu věnoval, udělal pár nenastavitelných kompenzovaných z kosti i mosazi. Pro nešťastné kolegy kytaristy s netopýříma ušima, které každý cent dráždí. Ty tvoje jsou tak brutálně překompenzované, že buď je nastavuješ na nějakou konkrétní tóninu nerovnoměrně temperovaného ladění, nebo je někde chyba. V dohmatu, síle přítlaku?