lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
- 60'Rock_N'_Roll
Re: lampy, flašky, elektronky
chtěl jsem se zeptat...četl jsem, že lampy v zesilovači se daj libovolně měnit. mám tam 12AX7...prý se jen vyndaj, zandaj a je ten zvuk u jinýho druhu lampy o něčem úplně jinym. Je to pravda..? jaký druhy lampy v zesilovači můžu za 12AX7 měnit..?
12ax7 je vlastne ECC83 tak čistě teoreticky by to šlo měnit za ecc82 tj 12AU7 a 12AT7 to je něco mezi tím(hodnotou zesílení) slyšel jsem o výměně ecc83 za ecc82 změna nastala v intenzitě zkreslení....ale tak jde asi o to co je to za zesilovač....myslím že ne každy by to nesl dobře.....zas tak do toho nevidím60'Rock_N'_Roll píše:chtěl jsem se zeptat...četl jsem, že lampy v zesilovači se daj libovolně měnit. mám tam 12AX7...prý se jen vyndaj, zandaj a je ten zvuk u jinýho druhu lampy o něčem úplně jinym. Je to pravda..? jaký druhy lampy v zesilovači můžu za 12AX7 měnit..?
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
- DL
- Kontaktovat uživatele:
The other tubes like 12AT7 and 12AU7 are lower gain than a 12AX7. Here's the gain factors for some members of that family of tubes:
# 12AX7 (gain of 100)
# 12AT7 (gain of 60)
# 12AY7 (gain of 45)
# 12AU7 (gain of 19)
So using tubes other than a 12AX7 will give you less gain, hence less distortion. Much like turning down your guitar..
# 12AX7 (gain of 100)
# 12AT7 (gain of 60)
# 12AY7 (gain of 45)
# 12AU7 (gain of 19)
So using tubes other than a 12AX7 will give you less gain, hence less distortion. Much like turning down your guitar..
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
jj to je přesne to co jsem četl jednouDL píše:The other tubes like 12AT7 and 12AU7 are lower gain than a 12AX7. Here's the gain factors for some members of that family of tubes:
# 12AX7 (gain of 100)
# 12AT7 (gain of 60)
# 12AY7 (gain of 45)
# 12AU7 (gain of 19)
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
..
Je toho ale víc ve hře:
Gain Factor
AX=100 mu
AT=60 mu
AY=45 mu
AU=19 mu
But a lot of people look at these numbers and think..."that's all." And it's not.
Unfortunately, there is also this:
Plate Resistance
AX=80K ohms
AT=10.9K ohms
AY=25K ohms
AU=7.7K ohms
= změnou typu elektronky se tak přestaví bias (preampový lampy jsou taky biasovaný, ale už při designu, uživatel to štelovat nemůže..) a hraje to často jinak než optimálně.
Některý výrobci i doporučujou zachovat nejen typ, ale i výrobce elektronky. Právě z důvodu zachování nastavení biasu preamp.lamp.
BTW plně zaměnitelná s 12AX7 je lower-gain náhrada 5751. Má stejnej "plate" odpor.
Nicméně.. já to měním jak se mi zachce
Někdy k lepšímu, jindy k horšímu -- tak to vrátím zpátky.
Do V1 pozice se zdůrazňuje co nejkvalitnější lampička.. největší vliv na zvuk..
12AX LPS Sovtek - dobrá jako invertor, taky JJ 803S..
Shodou okolností (když je tady tohle téma) jsem včera večer vyndal TungSol 12AX7 zlacenou (Kč 455,-
1ks) z audio aparátu a dal jí do Viktorky do V1.. a přesto, že jsem i tady někde tvrdil, že je to zbytečný do kytarovýho aparátu, tak jsme poprvé opravdu jasně slyšel rozdíly mezi kabelama.. a vůbec ten zvuk byl barevnější, víc harmonickejch .. větší rozdíly mezi kytarama ..
(jasně že tady někdo napíše, že je to psychoakustika .. a že zlacený piny vyvolávaj všelijaký halucinace
ale nemyslím, byl to fakt rozdíl..
Zkoušel jsem to proto, že několik lidí se dušovalo, že tenhle TungSol zní stejně dobře jako NOS Telefunken 12ax7.. nevím, ten jsem neslyšel, ale hrálo to teda skvěle.
EDIT - pro úplnost - vyzkoušel jsem zatím všechny možný 12ax, dál místo nich 12 AY, i 12AT ... do všech preamp. pozic, něco bylo dobrý, něco nijaký.. vysloveně špatný nebylo nic.. 12AU mám taky ale ty jsem nezkoušel, moc malý mu
Zkazit se nemůže nic, chce to zkusit co komu vyhovuje..
Je toho ale víc ve hře:
Gain Factor
AX=100 mu
AT=60 mu
AY=45 mu
AU=19 mu
But a lot of people look at these numbers and think..."that's all." And it's not.
Unfortunately, there is also this:
Plate Resistance
AX=80K ohms
AT=10.9K ohms
AY=25K ohms
AU=7.7K ohms
= změnou typu elektronky se tak přestaví bias (preampový lampy jsou taky biasovaný, ale už při designu, uživatel to štelovat nemůže..) a hraje to často jinak než optimálně.
Některý výrobci i doporučujou zachovat nejen typ, ale i výrobce elektronky. Právě z důvodu zachování nastavení biasu preamp.lamp.
BTW plně zaměnitelná s 12AX7 je lower-gain náhrada 5751. Má stejnej "plate" odpor.
Nicméně.. já to měním jak se mi zachce
Někdy k lepšímu, jindy k horšímu -- tak to vrátím zpátky.
Do V1 pozice se zdůrazňuje co nejkvalitnější lampička.. největší vliv na zvuk..
12AX LPS Sovtek - dobrá jako invertor, taky JJ 803S..
Shodou okolností (když je tady tohle téma) jsem včera večer vyndal TungSol 12AX7 zlacenou (Kč 455,-
(jasně že tady někdo napíše, že je to psychoakustika .. a že zlacený piny vyvolávaj všelijaký halucinace
Zkoušel jsem to proto, že několik lidí se dušovalo, že tenhle TungSol zní stejně dobře jako NOS Telefunken 12ax7.. nevím, ten jsem neslyšel, ale hrálo to teda skvěle.
EDIT - pro úplnost - vyzkoušel jsem zatím všechny možný 12ax, dál místo nich 12 AY, i 12AT ... do všech preamp. pozic, něco bylo dobrý, něco nijaký.. vysloveně špatný nebylo nic.. 12AU mám taky ale ty jsem nezkoušel, moc malý mu
Zkazit se nemůže nic, chce to zkusit co komu vyhovuje..
I´m wheels... movin´wheels
Tungsoly jsou výborné, tu jejich 12AX7 naprosto miluju, vlastně používám jen 12AX7 RCA black long plate a tyhle Tungsoly, co jsem zkoušel EHX, JJ (i tu jejich long plate), Sovtek, Mullard RI, staré RFT a nevím co ještě, tak se to k těmhle dvěma ani nepřiblížilo, ale samozřejmě každý máme své ušiska. Někdy zkusím i tu zlatou verzi Tungsolu, zatím mám ale na ty zlacené piny hodně skeptický názor, některé ty moje staré RCA mají ty nožky za půl století slušně jeté a jsou v pohodě
Možná bych spíš věřil tomu, že má ta Gold Tungsol třeba lepší konstrukci a nebo je výběrová.
Při experimentech s preampovkama (s různými typy) doporučuju nejdřív zkusit 5751 - třeba si sehnat black plate RCA USA, ta se dá splašit za slušné peníze a hraje naprosto úžasně!
Při experimentech s preampovkama (s různými typy) doporučuju nejdřív zkusit 5751 - třeba si sehnat black plate RCA USA, ta se dá splašit za slušné peníze a hraje naprosto úžasně!
Tak - tohle si přesně myslím taky. Tím zlacením to nebude.qwer píše: Možná bych spíš věřil tomu, že má ta Gold Tungsol třeba lepší konstrukci a nebo je výběrová.
- 60'Rock_N'_Roll
a tedy když tam ty 12tky vyndám a dám tam tohle tak žádnej bias ani tyhlety věci nemusím řešit..?
Jde mi o to, jaký typ elektronek můžu vyměnit za mé preampové aniž bych musel cokoliv v aparátu přenastavovat, či štelovat...mám pocit, že kdysi Maples něco na tenhle styl říkal...tak jestli to doopravdy jde.
tak v tom případě skusit jinou značku nebo tu 5751čku60'Rock_N'_Roll píše:BTW plně zaměnitelná s 12AX7 je lower-gain náhrada 5751. Má stejnej "plate" odpor.
a tedy když tam ty 12tky vyndám a dám tam tohle tak žádnej bias ani tyhlety věci nemusím řešit..?
Jde mi o to, jaký typ elektronek můžu vyměnit za mé preampové aniž bych musel cokoliv v aparátu přenastavovat, či štelovat...mám pocit, že kdysi Maples něco na tenhle styl říkal...tak jestli to doopravdy jde.
Ono to není zas nic kritickýho s tím preampovým biasem, jen to prostě může hrát jinak (než by se dalo čekat jen podle jinýho gainu, podle těch parametru mu). Když se to posune do studenýho ("cold bias") tak je ten zvuk takovej sterilní , placatej - mrtvější .. )
Chápeš, že je to něco úplně jinýho než bias koncovejch lamp doufám..
Chápeš, že je to něco úplně jinýho než bias koncovejch lamp doufám..
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Takže v rámci osvěty:
Velmi zajímavý odkaz z jiného fóra, který si rozhodně zaslouží být nepřehlédnut: http://mtsforum.grailtone.com/viewtopic.php?t=10980
Pro méně chápavé - ukázka/test toho jaký vliv mají koncové lampy na higain zvuk - a to nejen doma v pokojíčku
Kdo najde všech deset rozdílů, vyhrává poukázku do tomboly na vánoční besídce
Velmi zajímavý odkaz z jiného fóra, který si rozhodně zaslouží být nepřehlédnut: http://mtsforum.grailtone.com/viewtopic.php?t=10980
Pro méně chápavé - ukázka/test toho jaký vliv mají koncové lampy na higain zvuk - a to nejen doma v pokojíčku
Kdo najde všech deset rozdílů, vyhrává poukázku do tomboly na vánoční besídce
pekny .) mam rad spise us sound - ale paradoxne nesnasim 6l6 6l6gc.. nejvic memu ousku zatim lahodi el34 - ale mam tam par vyhrad.. fajn se prosadi jsou skvely pri pm tenkych strun ale celkove je to jeste takove moc mekke a sweet .)) ktera je tak lampa nejvice charakterem podobna el34 - ale je trochu tvrdsi pevnejsi? ztech nahravek na foru se mi nejvic paci e34l tudy by mozna i cesta vedla .))
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Mno, mě ty rozdíly přijdou tak mikropidi, že bych se tím vůbec nezabýval a taky nezabývám...
Daleko větší vliv na zvuk má jestli mám staré struny nebo jestli se dobře vyspím... a s kým
Daleko větší vliv na zvuk má jestli mám staré struny nebo jestli se dobře vyspím... a s kým
Cos tímhle chtěl dokázatrain píše:Takže v rámci osvěty: ...... jaký vliv mají koncové lampy na higain zvuk - a to nejen doma v pokojíčkuKdo najde všech deset rozdílů, vyhrává poukázku do tomboly na vánoční besídce
Na higain pochopitelně vliv nemají skoro žádnej - ale to je snad jasný i bez týhle "osvěty", ne ?
Higain je mlejnek co semele všechno do jedný kaše, jak bys tam chtěl poznávat elektronky
Půjč si kvalitní aparát na čistej zvuk, tam ty rozdíly mezi lampama poznáš.
-
arcilucifer
hledal sem v threadu,jestli sem prehlid omlouvam se, nemate nekdo kontakt, kde poridit kvalitni 6L6ky
rad bych se ted vyhnul tem velkejm supermarktum z hudebnima nastrojema.
diky
rad bych se ted vyhnul tem velkejm supermarktum z hudebnima nastrojema.
diky
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
zkus tohohle pána ko@email.cz má ruské 6P3S, i párované dvojice za dobrou cenu...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Proč bych měl chtít něco dokazovat? Jenom jsem narazil na "zajímavý" test... a "pochopitelně a jasný" je to třeba pro tebe...Tonda píše:Cos tímhle chtěl dokázatrain píše:Takže v rámci osvěty: ...... jaký vliv mají koncové lampy na higain zvuk - a to nejen doma v pokojíčkuKdo najde všech deset rozdílů, vyhrává poukázku do tomboly na vánoční besídce
![]()
Na higain pochopitelně vliv nemají skoro žádnej - ale to je snad jasný i bez týhle "osvěty", ne ?
Higain je mlejnek co semele všechno do jedný kaše, jak bys tam chtěl poznávat elektronky![]()
Půjč si kvalitní aparát na čistej zvuk, tam ty rozdíly mezi lampama poznáš.
No a brutaltvrďáků kteží špekulují i nad tím jakou barvu má mít řemen na kytaru aby jim nekazil zvuk je tu víc jak dost
No a žádný aparát si půjčovat nemusím, já mám o zvuku naprosto jasnou představu a se svým zvukem jsem spokojen
A jakej máš aparát, můžu-li se zeptat?
Amp: Marshall JCM800 2204 + box 1960A
Kytara: Gibson LP studio, Kramer Delta (snímače EMG)
Krabky: Boss SD-1, Marshall Reflector
Mě teď odešla na mém JCM800 EL34. Taky zvažuju, co osadit. Asi pujdu do Tungsol.
Amp: Marshall JCM800 2204 + box 1960A
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Já? Původně jednokanálový Rockwel - něco jako Marshall Superlead, ovšem v kustom úpravě s přepracovaným hotroded preampem na trojkanál ve stylu třeba Engl R.Blackmoore (postupně se připojuje další stage). Konec 2x EL34, + paralelní vypínatelná lampová FX smyčka s nastavitelným ziskem...George73 píše:A jakej máš aparát, můžu-li se zeptat?