Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
panedge

Re: Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock - S jakou kytarou začít

Příspěvek od panedge »

60'Rock_N'_Roll píše:tak to asi vypadá, že máme odlišné názory na to co to blues a jazz je... Jaguára mám ted tejden pujčený a můžu říct, že ta kytara je na jazz dělaná :!:

Jaguár vychází z modelu Jazzmaster, kde jazz máme přímo v názvu... je to kytara dělaná na styl surf, nebo jak tomu říkali. Ale pokud někomu se P90 nelíbí, tak šel do Jaguára.

S tvým nařčením, že to není kytara na jazz naprosto nesouhlasím :!:
Jazz má v názvu ,ale nikdo to nikdy nepochopil proč a ani žádnej jazzista ji nepoužíval :wink: ,každýho věc ..jasně že to asi ten jazz zahraješ i blues ...ale mě to nesedne
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Vzdyt je to jedno, kazdy at si hraje na co chce... :)
http://www.youtube.com/watch?v=2IDvFRqo04g
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

panedge píše:ale mě to nesedne
aha, takže svět se řídí kolem tebe, co ti nesedne na jazz automaticky neni...
panedge

Příspěvek od panedge »

60'Rock_N'_Roll píše:
panedge píše:ale mě to nesedne
aha, takže svět se řídí kolem tebe, co ti nesedne na jazz automaticky neni...
Tak nevím jestli si mám sednout a začít o sobě přemejšlet nebo tě poslat do prdele.K tématu-nebudu brát jedince ,kteří potvrzujou pravidlo,ale prostě na jaguara nebo jazzmastera sem neviděl nikoho hrát ani blues ani jazz,2 nebo 3 černoši z roku 1960 mě jako příklad nezajímaj a už vůbec ne bezejmenný hrdinové z youtube.Zadání znělo kytara na blues ,rock,jazz,takže je jasný že se dá zahrát cokoliv na cokoliv,ale třeba specifická kytara pro tenhle styl je lubovka nebo les paul nebo strat .Nebudeme mu doporočuvat třeba hokejku ESP že ne :roll:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Blues na *oprava, Jazzmastera :)* (mimo jine) v 50. letech hraval treba Otis Rush, myslim ze jeho nejznamejsi singly nahral prave s touhle kytarou (All Your Love I Miss Loving, I Can't Quit You Baby...) - krasny nahravky, peknej zvuk... Jinak, prijde mi, ze srovnavat tyhlety kytary s Floyd-EMG hokejkama je trochu ujety, jsou zadani daleko bliz a prijde mi fajn ukazat i tyhle moznosti, jen at si to vyzkousi a uvidi, jestli mu to nahodou nevyhovuje - on totiz nakonec muze bejt ta "vyjimka potvrzujici pravidlo" :)
Naposledy upravil(a) Farrell dne 1.11.2009 15:21, celkem upraveno 2 x.
Regular John

Příspěvek od Regular John »

60'Rock_N'_Roll píše:Jaguára mám ted tejden pujčený a můžu říct, že ta kytara je na jazz dělaná :!:
A co to máš za jaguára? Amerikána? Japonce? Nebo Mexiko?
panedge

Příspěvek od panedge »

Farrell píše:Blues na Jaguara (mimo jine) v 50. letech hraval treba Otis Rush, myslim ze jeho nejznamejsi singly nahral prave s touhle kytarou (All Your Love I Miss Loving, I Can't Quit You Baby...) - krasny nahravky, peknej zvuk... Jinak, prijde mi, ze srovnavat tyhlety kytary s Floyd-EMG hokejkama je trochu ujety, jsou zadani daleko bliz a prijde mi fajn ukazat i tyhle moznosti, jen at si to vyzkousi a uvidi, jestli mu to nahodou nevyhovuje - on totiz nakonec muze bejt ta "vyjimka potvrzujici pravidlo" :)
Nesrovnávám jaguára s hokejkama,to sem uvedl jako příklad,že se snažíme najít optimální kytaru na určitej styl,to bysme pak každou debatu jakou kytaru koupit ukončili,že vše se dá zahrát na cokoliv.Takže sem to záměrně přestřelil.
woro90

Příspěvek od woro90 »

panedge píše:Nesrovnávám jaguára s hokejkama,to sem uvedl jako příklad,že se snažíme najít optimální kytaru na určitej styl,to bysme pak každou debatu jakou kytaru koupit ukončili,že vše se dá zahrát na cokoliv.Takže sem to záměrně přestřelil.
Jenže blues, rock a jim příbuzné styly nejsou tak vyhraněné že by na to některé kytary byly vhodnějš či méně vhodné. Zvláště blues, kde jde výhradně o expresivní projev, tedy hlavním požadavkem je široká paleta dostupných zvuků, tvořených buď rukama nebo elektronikou a dostatečná reakce barvy zvuku na dynamiku. V tom mi přijdou lepší singly (např. třískání strun o hmatník je nejlépe slyšet právě u jaguara či telátka), zvuk HB mi přijde takový moc plochý. Se zkreslením ale zní lépe, tedy jde asi spíš o to, jestli půjdeme blíž k blues nebo blíž k rocku. Jazz neřeším, zvuk do jazzu je daný spíš aparaturou, obstojí každá kytara. Prostě určujícím faktorem by podle mě mělo být, jestli jde spíš o expresivní hraní nebo o měkčí rock hraný v bluesových a jazzových harmoniích.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Regular John píše:A co to máš za jaguára? Amerikána? Japonce? Nebo Mexiko?

Japonec
panedge

Příspěvek od panedge »

woro90 píše:
panedge píše:Nesrovnávám jaguára s hokejkama,to sem uvedl jako příklad,že se snažíme najít optimální kytaru na určitej styl,to bysme pak každou debatu jakou kytaru koupit ukončili,že vše se dá zahrát na cokoliv.Takže sem to záměrně přestřelil.
Jenže blues, rock a jim příbuzné styly nejsou tak vyhraněné že by na to některé kytary byly vhodnějš či méně vhodné. Zvláště blues, kde jde výhradně o expresivní projev, tedy hlavním požadavkem je široká paleta dostupných zvuků, tvořených buď rukama nebo elektronikou a dostatečná reakce barvy zvuku na dynamiku. V tom mi přijdou lepší singly (např. třískání strun o hmatník je nejlépe slyšet právě u jaguara či telátka), zvuk HB mi přijde takový moc plochý. Se zkreslením ale zní lépe, tedy jde asi spíš o to, jestli půjdeme blíž k blues nebo blíž k rocku. Jazz neřeším, zvuk do jazzu je daný spíš aparaturou, obstojí každá kytara. Prostě určujícím faktorem by podle mě mělo být, jestli jde spíš o expresivní hraní nebo o měkčí rock hraný v bluesových a jazzových harmoniích.
Jasný,já sem hned na začátku říkal,že můj tip je stratocaster,až pak se to zvrhlo :P Jinak myslím,že jazzmani maj rádi lubovky,pro jejich dřevní zvuk
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

černoši z roku 1960 mě jako příklad nezajímaj
Což je možná trošku škoda...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
panedge

Příspěvek od panedge »

Atkins píše:
černoši z roku 1960 mě jako příklad nezajímaj
Což je možná trošku škoda...
Prosím nevytrhávat z kontextu,bylo to myšleno slovy dva černoši,jakože to sou ty ,který potvrzujou pravidlo...takže kdyžtak číst pozorněji :wink:
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Chci jen podotknout ze kobilka u Strata krom 5 pruzin jde samozrejmne zablokovat uplne napevno takovou tycinkou (nevim jak se to spravne jmenuje) ci se tam muze dat spalicek napriklad.
Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek Kysely »

Podle mě bude na Blues/Bluesrock/Jazzrock/Rock nejlepší pololubovka od Gibsona, nějaká ze série ES (asi ES-335, popřípadě s menším tělem ES-339). Má suprový zvuk, Jazz&Blues se s tím hraje normálně, ale když ji nakreslíš, tak hraje skvěle i do Rocku :)
Podle mě by taková kytara byla velmi kvalitním řešením ;)
Gibson ES-339, Hohner B2A '89, Shure SLX14, homemade Kalamazoo Model I
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Sedí, a když použíješ rozpínatelné humbuckery a doprostřed prdneš jetě jednu P90tku, tak jsou to velmi univerzální nástroje.

Ale není jazz jako jazz, na opravdu tradiční jazz, swing bych použil celolubový nástroj s "efky" a flying snímačem přišroubovaným ke krku.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:Sedí, a když použíješ rozpínatelné humbuckery a doprostřed prdneš jetě jednu P90tku, tak jsou to velmi univerzální nástroje.
Pouze s lesem přepínačů :wink:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Né nutně - takový ty PushPull věci taky udělají své.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

kazdymu sedne neco jinyho, obecne mi do tehlech stylu sedi spis klasictejsi nastroje - strat, tele, LP, SGcko, lubovky. klidne i PRSko.

do toho co je v nazvu topicu bych pouzil cokoliv z jmenovanych, ale spousta lidi hraje treba na firebird, parker fly nebo gambale mel signovanou skorohokejku od ibanez (ktera hrala super) - a jestli ten nehraje fusion tak uz nevim :)

jaguar nebo jazzmaster bych na jazz treba nepouzil, ackoliv jazzmaster to ma v nazvu (at se jmenuje treba kus ho*vna, me to na ty zvuky proste nesedi). resp jazzmaster by mozna jeste sel, jaguar uz je vubec divocina :) na blues si ale umim predstavit oboje.

svet se ale neridi zadnejma dogmatama takze at si kazdej hraje na co chce :) umim si predstavit swingovej koncert hranej na warlocka a krankensteina :)
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:Né nutně - takový ty PushPull věci taky udělají své.
Kolik? :lol: Navrhl jsem si kytaru, kterou hodlám stavět až bude teplo a trocha peněz, a i přesto, že bude mít jen 2 rozepínací HB a push-pull, bude na ní slušný lesík. A to plánuji jen 1 volume, 1tone na ořez shora a 1 tone na ořez zdola (netradiční ale zajímavá věc), přesto na tom budou ještě tři třípolohové přepínače a push-pull na volume i jednom tone a dost možností bude vynechaných. To je ta honba za univerzálností :lol:

...původně jsem plánoval právě 2 rozepínací HB a P-90 mezi ně, ale rozepsal jsem si všechny ty zvuky ze 2 HB a stačilo mi :wink:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

"Ořez zdola" - To vůbec není špatný nápad. Univerzálnost je vůbec hrozně ošemetná záležitost a nakonec skoro vždycky kompromis. Ale když člověk není mobilní a nechce se vláčet se třemi nástroji. :x
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“