Jak vybrat kytaru pro naprostého začátečníka

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Čavli

Re: Jak vybrat kytaru pro naprostého začátečníka

Příspěvek od Čavli »

Evangelyn píše:ahoj,
hrát na kytaru je jedna z těch věcí, co bych chěla umět než to tady úplně zabalím. :D Zatím jsem, ale úplný začátečník ve fázy hledání vhodné kytary. Přečetla jsem tady už skoro všechno a přemýšlím o té Cort earth 70, co je tady hodně doporučováná. Ráda bych také zapojila svého 11 letého syna - myslíte, že bychom mohli mít jednu kytaru? Klidně bych šla i do použité, pokud tady je někdo, kdo ví o vhodné kytaře, budu moc ráda za odpověď. Díky
Vlastní zkušenost - syn 11 let, většího vzrůstu - na moje akustiky už hraje. Zvládne už i 12ti strunku či Déčko se strunama .013. Ale začínal na menší.
Doporučuju koupit něco menšího či štíhlejšího "v pase", třeba tohle"

http://kytary.cz/recording-king-ro-06/HN116602/
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Menší tělo, proč ne, ale spíš by to chtělo vyzkoušet, třeba by zvládl normální déčko a pak není o čem.
Toho Record Kinga bych nedoporučoval, protože má sice menší tělo, ale zase širší krk, což vidím jako větší problém pro dítě.
Další věc je, že by to chtělo opravdu někoho zkušeného s sebou, kdo by vybral slušnou kytaru. Mezi RK jsem jich zatím moc neviděl a vyhodit 5000 Kč za nehrající kytaru se širokým krkem, ale malým tělem mi přijde jako nesmysl.

Za sebe mohu doporučit: http://kytary.cz/washburn-wd7s/HN131379/
Za poslední dobu jsem pomáhal vybírat 3 kytary a ze všech kytar na krámě jsme skončili právě u téhle a to jsem veliký fanoušek Cortů- přesto je tahle série, dle mého slušně válcuje. Chce to jen vyzkoušet, jestli by kluk stačil na dospělé tělo...
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Krk 44,5 mm bude pořád o hodně užší než dětská 7/8 španěla (běžně mívají 46-48 mm) tam problém nebude, spíš naopak.
Jak bude vadit velké tělo dítě nekytarista nepozná - to musí někdo posoudit kdo o tom něco ví. Navíc velikost stejně starých dětí je hodně rozdílná - to se na webu poradit nedá.
Kytary RK špatně nehrajou a že je třeba vybírat platí obecně, natož v téhle třídě. Hlavně bych ale ohlídal vady.

Ale opakuju, mám velké (největší ve třídě) 11 leté dítě, a normální D (Furch) je na něj fakt velký. To že na to zahraje je díky tomu, že hraje třetí rok, a ví co s tím ... S Dowinou GA už je to lepší, tělo si na noze sedne níž.
To je poznatek z praxe. Nejraděj hraje na GC (spíš skoro parlor) s 12ti pražcovým napojením krku. To prostě odpovídá jeho proporcím a je to pro něj pohodlné. A to jde.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Čavli píše:Krk 44,5 mm bude pořád o hodně užší než dětská 7/8 španěla (běžně mívají 46-48 mm) tam problém nebude, spíš naopak.
Jak bude vadit velké tělo dítě nekytarista nepozná - to musí někdo posoudit kdo o tom něco ví. Navíc velikost stejně starých dětí je hodně rozdílná - to se na webu poradit nedá.
Kytary RK špatně nehrajou a že je třeba vybírat platí obecně, natož v téhle třídě. Hlavně bych ale ohlídal vady.
Nikdo o dětské španěle neřekl ani slovo, tak nevím co to sem plácáš. Já jasně mluvím o standartním 42-43mm krku a zvlášť u dítěte bude sakra rozdíl jak dosáhne na basové struny (také hraje velkou roli profil krku).

Také jsem říkal, že to chce někoho zkušeného s sebou, nečekám, že malý kluk pozná, který tvar mu sedne a upřímně bych chtěl vidět někoho, kdo by si to myslel. Po netu těžko radit, to je pravda.

Ano, chce to vybírat, přesto jsou značky/ série, které jsou povedenější a pravděpodobnost slušných kusů je mnohem vyšší a RK to podle mě určitě není.

Nejsnadnější asi bude, když by Evangelyn napsala odkud je a někdo z nás bude třeba tak ochotný a zajde do obchodu s ní. Tohle je složitější než jen "běžný" výběr akustiky, musí na to moct hrát i menší kluk, takže sem nemůžeme dát běžné nástřely pár značek, chce to opravdu osobně vybrat.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Bejk píše:
Čavli píše:Krk 44,5 mm bude pořád o hodně užší než dětská 7/8 španěla (běžně mívají 46-48 mm) tam problém nebude, spíš naopak.
Nikdo o dětské španěle neřekl ani slovo, tak nevím co to sem plácáš. Já jasně mluvím o standartním 42-43mm krku a zvlášť u dítěte bude sakra rozdíl jak dosáhne na basové struny
Takže na 7/8 španěle děti nedosáhnou na basové struny ? Tak jsi to myslel? V tomhle věku už děti hrají na 4/4 nástroje, a dosáhnou ... a 52mm to už je opravdu rozdíl.
44,5 je naprosto standardní a spousty značek ho dělají jako základ. Jen je prostě 44,5 víc než 43. Nic jiného v tom není.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Evangelyn
Nový uživatel

Příspěvek od Evangelyn »

děkuji moc všem za odpověď - bydlíme kousek od Brna a co mohu posoudit, tak syn je vyšší než jeho kamarádi - bude mít už přes 150 - ráda bych se učila s ním a aspoň ze začátku jsem myslela jen na jednu kytaru.
Ještě jednou díky E
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“