Kytary Hagstrom

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
colonelship

HAGSTROM kytary na tvrdší styl?

Příspěvek od colonelship »

Zdravím!
Rozhodl jsem se pořídit si novou kytaru. Jelikož nejsem příliš zkušený a znalý kytarista, chtěl bych se zeptat tady. Hraji poměrně agresivní tvrdou hudbu a zajímalo by mě, jaká kytara/značka by pro mne byla nejvhodnější. Co jsem se tak díval, tak nejvíce mě zaujaly HAGSTROM kytary, které mají (alespoň dle zahraničních fór) výbornou pověst. Navíc nejsou ani moc drahé, takže jsem se zaměřil na ně.

V úvahu by nejvíce připadala tahle:
http://kytary.cz/hagstrom-swede-blk/HN109736/

Popřípadě tahle pololubovka:
http://kytary.cz/hagstrom-viking-wct/HN121578/
(nejsem si jistý, jestli je zrovna vhodná na tvrdší hudbu, ale co jsem tak četl, tak jsou pololubovky velmi všestranné a zvládnou skoro vše - navíc je to obzvlášť krásnej kousek).

Ocenil bych Vaše rady, popřípadě tipy na jiné značky a kytary.
Cena by neměla překročit 14 000. Děkuji všem.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 25.06.2013 19:23, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Tvoje téma jsem sloučil s duplicitním. Příště prosím nejdříve hledej. Děkuji.
reason

Re: Kytary Hagstrom

Příspěvek od reason »

colonelship píše:V úvahu by nejvíce připadala tahle:
http://kytary.cz/hagstrom-swede-blk/HN109736/
kamarád má stejnou. je to vynikající kytara. kytara má podle mě na LP dost ostrý zvuk, ale tónová clona si s tím snadno poradí. zní spíše jako SG. to ale nic nemění na tom, že jde o výborný stroj. opravdu doporučuji vyzkoušet
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Hagströmy všeobecně doporučuju, ale na "poměrně agresivní tvrdou hudbu" bych rozhodně nekoukal po těhle řadách - Swede ještě dejme tomu, ale Viking určitě ne.

Spíš bych to viděl na Utra Swede, případně F nebo XL, které jsou ted ale hůř dostupné.
http://kytary.cz/hagstrom-ultra-swede-blk/HN140497/
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
frytol

Příspěvek od frytol »

Nero píše:Hagströmy všeobecně doporučuju, ale na "poměrně agresivní tvrdou hudbu" bych rozhodně nekoukal po těhle řadách - Swede ještě dejme tomu, ale Viking určitě ne.

Spíš bych to viděl na Utra Swede, případně F nebo XL, které jsou ted ale hůř dostupné.
http://kytary.cz/hagstrom-ultra-swede-blk/HN140497/
Když ale na tohle mrkneš a srovnáš s tím, co on postoval, tak tahle kytara není moc pěkná, to uznej sám. :roll:
Hlavně. Já osobně jsem si teď půjčil pololubovku na nějaký to domácí hraní a můžu zodpovědně říct, že drop B jí nedělá problem a hraje dost dobře i ten tvrdší styl, nějaký ty riffy, akordy, vyhrávky. Myslim, že bych na ní mohl v budoucnu minimálně nahrávat. Líbí se mi poslední dobou hodně zvláštní kytary. Zkoušel jsem třeba i telecastera na tvrdší styl, opět mě nezklamal, drop B v cajku a ladil pěkně.
Já mam názor, že v dnešní době se dá hrát víceméně všechno na všechno, když jen trochu víš jak to nastavit/upravit/vychytat. Ale to je dost OT, k tématu - BER LUBOVKU.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jestli ona ta pololubovka není vhodná proto, že může mít v tvrdším stylu problém se zpětnou vazbou. Hraní doma nebo ve studiu není to samé co na pódiu.
Kdyžtak mě opravte, má-li někdo jiný názor.
frytol

Příspěvek od frytol »

Hendrek píše:Jestli ona ta pololubovka není vhodná proto, že může mít v tvrdším stylu problém se zpětnou vazbou. Hraní doma nebo ve studiu není to samé co na pódiu.
Kdyžtak mě opravte, má-li někdo jiný názor.
To mě vůbec nenapadlo. Já nadtímle moc nepřemýšlím, řešil bych to spíš noisegatem.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

frytol píše:...řešil bych to spíš noisegatem.
Vazbení?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

frytol píše:
Když ale na tohle mrkneš a srovnáš s tím, co on postoval, tak tahle kytara není moc pěkná, to uznej sám. :roll:

Hlavně. Já osobně jsem si teď půjčil pololubovku na nějaký to domácí hraní a můžu zodpovědně říct, že drop B jí nedělá problem a hraje dost dobře i ten tvrdší styl, nějaký ty riffy, akordy, vyhrávky. Myslim, že bych na ní mohl v budoucnu minimálně nahrávat.
Ad 1) - vzhled je subjektivní a hlavně nehraje :)

Ad 2) - že si zahraješ na pololubovku doma je super, ale jakmile bude hrát s větším zkreslením někde na pódiu, nezbaví se zpětné vazby, a tu budeš řešit krabičkama hodně problematicky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
frytol

Příspěvek od frytol »

Nero píše:
frytol píše:

Hlavně. Já osobně jsem si teď půjčil pololubovku na nějaký to domácí hraní a můžu zodpovědně říct, že drop B jí nedělá problem a hraje dost dobře i ten tvrdší styl, nějaký ty riffy, akordy, vyhrávky. Myslim, že bych na ní mohl v budoucnu minimálně nahrávat.
Ad 1) - vzhled je subjektivní a hlavně nehraje :)

Ad 2) - že si zahraješ na pololubovku doma je super, ale jakmile bude hrát s větším zkreslením někde na pódiu, nezbaví se zpětné vazby, a tu budeš řešit krabičkama hodně problematicky.
Vzhled dle mého názoru je to proč si kytaru kupujeme. Navíc když už si v tý značce můžeš vybrat, půjdeš po hezčí kytaře, ne po tý, co sice hraje jak z pekla, ale vypadá jako každá jiná, takhle to mam teda aspoň já. :lol:

Zkusim jí teda vzít do zkušebny, vezmu noisegate a tsko a pokusim se, co z toho vyleze. :twisted:
colonelship

Díky všem za komentáře!
Já mam názor, že v dnešní době se dá hrát víceméně všechno na všechno, když jen trochu víš jak to nastavit/upravit/vychytat. Ale to je dost OT, k tématu - BER LUBOVKU.
Byl jsem rozhodnut o Swede, ale tenhle koment mě zase nalomil. Mozek říká Swede, srdce Viking :)
...že si zahraješ na pololubovku doma je super, ale jakmile bude hrát s větším zkreslením někde na pódiu, nezbaví se zpětné vazby, a tu budeš řešit krabičkama hodně problematicky

V tom bych problém neviděl, já živě hrát patrně nikdy nebudu. Mám svůj one-man projekt, nahrávám si basu i bicí, všechno sám. Jde mi spíš o samotnej zvuk. Abych to shrnul: chci ostrý chladnější sound. Nebráním se ale ničemu, čím víc bude kytara variabilní, tím lépe. Jde hlavně o to, aby měla dostatečnou sílu při zkreslení. Co se týče samotného těla, nemám žádné zvláštní požadavky. Snad jen že mi sedí více užší krky (právě Viking má užší).

Jinak ve Swede modelu bych problém neviděl, ale toho Vikingu se malinko bojím. Nevyznám se ve snímačích, vím jenom, že existují hambáče a singly :) Konkrétní modely neznám, takže nevím, jaký je rozdíl mezi humbuckery na Swede a na Vikingu.
vzhled dle mého názoru je to proč si kytaru kupujeme.
S tím bych úplně tak nesouhlasil. Ano, kytara se mi musí líbít a vyloženě nepěknou bych si nekoupil, ale není to přecejen to hlavní kritérium (pro mě).

Mám tedy dilema, jestli Viking nebo Swede. Vyloženě death metalový hutný basový sound nepotřebuju, hraji spíš chladnější ostřejší rychlou hudbu (konkrétně black metal, jestli to tady někomu něco řekne) - tj. jednodušší rffy, ale zato rychle hrané + fast tremola. Viking je krásná kytara, ale Swede bude patrně o něco vhodnější. Nicméně jsem schopen kompromisu a zvuk si dokážu upravit dle svých uší a potřeby. Používám čistě softwarové efekty + externí zvukovou kartu. O koncertní provedení vůbec nejde, na živo hrát nebudu.
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

Podle mě to přes PC není problém... Neznám úplně detailně tyto řešení, ale vazba by tam takhle být asi neměla (podle mě) a metalový zvuk jsem přes PC viděl i na stratu SSS
colonelship

haas12345 píše:Podle mě to přes PC není problém... Neznám úplně detailně tyto řešení, ale vazba by tam takhle být asi neměla (podle mě) a metalový zvuk jsem přes PC viděl i na stratu SSS
Tak metalový zvuk se dá vytvořit na všech kytarách, ale jde o to, jak bude znít. Na různých kytarách to bude různé...
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

To jo, ale na některých snímačích (třeba singlech) chyteš dřív zpětnou vazbu (většinou)...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

prestoze dnes se opravdu uz hraje skoro vsechno na skoro vsechno, tak black metal na lubovku jsem jeste nezaznamenal ;)
na ostrou, chladnou black vichrici rozhodne mnohem lip bude fungovat swede (anebo jakakoli jina "metal axe" s HB).

to vsechno ostatni... SSS, lubovka atd to jsou experimentalni veci, ktere chteji bourat hranice a byt vyjimecne. V pripade lubovky se silnym zkreslenim to ale nevnimam jako kroky spravnym smerem (prestoze se to cas od casu pouziva), imho do techto oblasti lubovka neprinasi zvukove nic lepsiho, pouze odlisneho.

Ale treba kolega chce byt od zacatku treskute originalni a nezaraditelny, ja bych ale doporucil odstartovat trochu standardneji, na experimenty bude casu jeste dost (po seznameni jak asi hrajou zakladni typy kytar, snimacu a co s nima jde delat)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

colonelship, opravdu ber Swede :)

PetrPeter 1975 - 2008
Doomio

Příspěvek od Doomio »

Osobně mám Hagstrom Ultra Swede CBB a tuhle kytaru, potažmo i ostatní kytary Hagstrom můžu vřele doporučit. Kvalitní zpracování a hlavně hodně dobrý zvuk za přijatelný peníze :) U nás sice nejsou moc dostupný, ale zas takovej problém s tim není.
Na nějaký tvrdší hraní bych taky bral ten Swede, ten Viking se na to podle mě nehodí, rozhodně jsem nikoho neviděl hrát na takovouhle kytaru nějakej tvrdší styl :)
colonelship

Děkuji za rady, pánové. Koupím Hagstrom Swede v bílé barvě :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak pak dej určitě vědět, jak to hraje :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Firex
Bandzone: http://bandzone.cz/_82156

Příspěvek od Firex »

colonelship píše:Děkuji za rady, pánové. Koupím Hagstrom Swede v bílé barvě :)
Myslím, že rozhodně neuděláš chybu. Já před 3 lety lovil ve značkách Ibanez a Jackson a když mi v obchodě dal do ruky Xl-5, tak jsem si myslel, že si ze mě dělá srandu. Ten první pohled na kytaru mě udivil! A to v negativním slova smyslu. Ale když jsem ji rozehrál "nasucho", už jsem věděl, že je to jiný zvuk než u "tupé" Ibanezky - pozn. ve stejné cenové relaci. A v zasáku na zkreslený kanál to byl fakt chlív!!! Hlavně ten krk!!! Déčkový, rychlý, nízký dohmat. Jak na riffy, tak sololing. Fakt sedne do ruky.
Doma jsem rozmýšlel a na druhý den ji koupil. Než mi ji zabalili, mechanik chtěl seřídit oktávy, ale jako by se už stalo. Seřízeno už z výroby. A co se týče vzhledu, ten jsem si vlastně zamiloval. Je tak trochu odlišný od ostatních kytar a to mi fakt imponuje. Když si vezmu jakéhokoli LP z Číny a LP Gibson a podívám se na ně z 10metrů, není v nich rozdíl. A Hagström ho vždycky mít bude 8)
Ta XL-5 je sice Čína, ale hraje se na ni bezvadně. Snímače jsou na úrtovni R.M.-ek. Jinak ty krky jsou na všech typech stejné, takže budeš fakt spokojený. Příští kytara...Hagström Swede!
Tonyp
Bandzone: http://bandzone.cz/cherryowl

Příspěvek od Tonyp »

Ahoj

Budu si kupovat novou kytaru, ale pořád nevím jestli HAGSTROM nebo FENDER.
Konkrétně okolo ceny do 16 tisíc. Rozhoduji mezi Fendrem Classic Series 50s Stratocaster MN FR a Hagstromem Swede WCT. Obě dvě jsou momentálně na Kytarách.cz a já opravdu nevím jakou. S Hagstromem jako výrobcem, ale nemám žádné zkušenosti takže hledám všude na webu jaké jsou jejich kytary a podle videí májí opravdu dobrý zvuk. Zato Fender je ověřená značka a všichni mi doporučují spíše jeho. Tak Prosím napište jakou by jste mi doporučili Dík. :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“