Výměna tvrdších strun za měkčí.

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Andrea Vyskoká

Re: Výměna tvrdších strun za měkčí.

Příspěvek od Andrea Vyskoká »

Ok, tak ja vyzkouším od každého něco:-)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

rastakvajanasta píše:jedenáctky pro lenochy
Dosti odvážné tvrzení...a podle mne i nesmyslné...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
rastakvajanasta

Příspěvek od rastakvajanasta »

rocky77 píše:
rastakvajanasta píše:jedenáctky pro lenochy
Dosti odvážné tvrzení...a podle mne i nesmyslné...
O dvacetiletou praxi se opírat nebudu, to na těchto fórech obvykle není berná mince. Tak spíš o to, že solidní výrobci akustických kytar pouštějí z fabriky nástroje osazené tenčími strunami jen výjimečně.
Herdemond

Příspěvek od Herdemond »

V jedné věci musím souhlasit s Rastakvajanastou: Tenší struny ovlivňují zvuk a u levnějších kytar ladění.

Používám jako táborákovou kytaru Epiphone DR 200 a je pravda že po výměně 12tek, které mi začali tvořit bouli na přední desce.

Nechal jsem u kytaráře snížit dohmat a natáhnout 10ky. Světe div se drnčelo to a ladění taky nic moc.

Hned jsem natáhnul 11ky a co myslíte kytara začala hrát úplně parádně. Chtěl jsem přejít ještě na 12ky ale zatím jsem spokojen.

Navíc mi bylo sděleno, že u této překližkové kytary víc jak 11 není dobrý nápad.

Nemám těchto kytar více takže nemohu soudit, ale třeba tato zkušenost někomu pomůže.

H.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

To je pravda, ale o důvodech by se dalo krásně teoretizovat :) Co zní lépe - dvanáctky, nebo jedenáctky? Nu samo, že dvanáctky... Takže co lépe pomůže nástroji prodat se? :wink: Stejně tak důvodem může být, že dvanáctky jsou rozšířenější než jedenáctky, tak je tam výrobci rovnou dávají...

Že většina špičkových kytaristů používá dvanáctky, neznamená, že jedenáctky jsou pro lenochy... Chtěl jsem to jen vyjádřit, aby případný nováček, který toto téma bude číst, nebyl stresovaný, že musí začít či časem přejít na dvanáctky... Může klidně hrát celý život ne jedenáctky a bude hrát jak z partesu...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
shoooter

Příspěvek od shoooter »

rocky77 píše:To je pravda, ale o důvodech by se dalo krásně teoretizovat :) Co zní lépe - dvanáctky, nebo jedenáctky? Nu samo, že dvanáctky... Takže co lépe pomůže nástroji prodat se? :wink: Stejně tak důvodem může být, že dvanáctky jsou rozšířenější než jedenáctky, tak je tam výrobci rovnou dávají...

Že většina špičkových kytaristů používá dvanáctky, neznamená, že jedenáctky jsou pro lenochy... Chtěl jsem to jen vyjádřit, aby případný nováček, který toto téma bude číst, nebyl stresovaný, že musí začít či časem přejít na dvanáctky... Může klidně hrát celý život ne jedenáctky a bude hrát jak z partesu...
My chlapy hrajem na .13. Jednak je doporučuje výrobce na Martin D-28 (a spoustu dalších výrobců, kteří vedí, že si to můžou na své nástroje dovolit), ale hlavně - je to o stylu, o konstrukci nástroje, o kvalitě kytary, menzuře a dalších věcech. Bavit se tedy obecně je nesmysl. Kdybych to ale zobecnit měl, tak napíšu asi tohle:
Pod .11 - nesmysl - mám kamaráda, který hraje na .10 po úrazu na cirkulárce
.11 pro děti a baby, nebo na chatrné kytary (i na kvalitní, ale subtilnější konstrukce) a ultrajemné styly,
.12 je standard, vyhoví většinou každému a všem nástrojům,
.13 je na tvrdší styly a
.14 je pro masochisty (málo která kytara to vydrží).

.12 se označuje jako light (lehké) - takže určitě nic, na co by nešlo hrát.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

to je nereálné. pokud ještě někdy 12ky, tak až za dlouho. musím do tří týdnů nahrát album a pak koncertovat, to je tloušťce strun nadřazené..
Nahrát album na tenké struny, na které nejsi zvyklý, které promačkáváním na pražcích nebudou ladit a ani hrát? No, to bude album.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jazzman píše:
to je nereálné. pokud ještě někdy 12ky, tak až za dlouho. musím do tří týdnů nahrát album a pak koncertovat, to je tloušťce strun nadřazené..
Nahrát album na tenké struny, na které nejsi zvyklý, které promačkáváním na pražcích nebudou ladit a ani hrát? No, to bude album.
Klídek, jeto rok a půl staré, a kolegu už tady rok nebyl :lol:
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
MilanT

Příspěvek od MilanT »

shoooter píše:kolegu už tady rok nebyl :lol:
Dva :) member/moss/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

MilanT píše:
shoooter píše:kolegu už tady rok nebyl :lol:
Dva :) member/moss/
Takže 2,5 roku starý, a 2 roky tu nebyl.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

shoooter píše: .11 pro děti a baby, nebo na chatrné kytary (i na kvalitní, ale subtilnější konstrukce) a ultrajemné styly
Já je tahám kvůli tomu, že po problémech se šlachama se nechci trápit a koledovat si o další zánět. Bohužel na své kytaře se s 12 už musím prát. Na lepších nástrojích to tak už díky bohu není, ale to mi je aktuálně jedno.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.Laser

Příspěvek od J.Laser »

Tuhle mi půjčil kamarád kytaru s třináctkami, abych si brnkl na "drsnej" nástroj. Jó zvuk to byl hezkej, ale asi mám moc velkou sílu v palci protože E6 A a D zněly jak varhany kdežto H a E1 bych snad musel urvat aby si někdo všiml,že hraju taky nahoře.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Herdemond píše:Nechal jsem u kytaráře snížit dohmat a natáhnout 10ky. Světe div se drnčelo to a ladění taky nic moc.
Navíc mi bylo sděleno, že u této překližkové kytary víc jak 11 není dobrý nápad.
U-ha. Co to bylo za kytarare?
JaKr
Nový uživatel

Příspěvek od JaKr »

Oživuji starší vlákno, které jsem si svědomitě prošel, ale třeba se za tři roky názory nebo diskutující obměnili.
Koupil jsem si akustiku Cort AD810. Z výroby by na nich měly být nataženy struny D'Addario EXP11 80/20 Bronze Light - což pokud jsem správně identifikoval jsou 12-tky v ceně cca 375,-kč (více než 10% ceny nové kytary), s prodlouženou životností. Jsem úplný začátečník, který se půl roku až rok bude šmrdolit doma, omačkávat si prsty a snažit se hrát spíše co nejtišeji, aby po večerech nerušil okolí. Takže hlasitost a možná lepší zvuk tvrdších strun neocením. Všude se začátečníkům radí struny co nejměkčí - 9,10. A i já mám pocit, že raději zahraju s méně kvalitním zvukem (ale zahraju, akord domáčknu), než se trápit a možná celé své snažení naučit se v pokročilém věku hrát vzdát. Na druhou stranu tady čtu, že pod 11 to nemá cenu apod. A další faktor, přijde mi škoda stávající drahé struny vyhodit, kupovat nové, možné muset ke kytaráři kvůli seřízení výšky dohmatu atd.
Prosím o Vaše názory a názorovou pestrost vítám.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Struny bych za měkčí neměnil. Sám píšete, že jste dospělý, nemáte již určitě slabé a měkké dětské prsty, abyste měl s tvrdostí problém.
Tuto kytaru (včetně strun) jsem před časem doporučil náctileté holčině křehké tělesné konstituce. Nikdy si nestěžovala, že by se strunama musela bojovat.
starypard

Příspěvek od starypard »

U tak extrémně levné kytary (bez potenciálu "ohromujícího zvuku") bych volil tak "tlusté" struny, jak to jen jde. Devítky jsou na déčko naprostý nesmysl, desítky budou slabota, kytara nebude mít žádný zvuk. Pokud neutáhneš ty dvanáctky, které tam údajně jsou, dej si tam jedenáctky, smiř se s "tišším" zvukem a hraj. A už o tom nešpekuluj, ono to je v rukách, ne ve strunách a kytaře. MImochodem, tu kytaru znám velmi dobře, neb jsem ji asi rok či dva vlastnil. Používal jsem jedenáctky.
ekvb

Příspěvek od ekvb »

Tak pokiaľ s tými 12kami pán bojuje a odrádza ho to od hrania, tak by som sa tenším strunám nebránil. Sám používam 12ky, ale zčasu načas natiahnem na domáce hranie aj 11ky. Zrovna včera som si na jednu gitaru naťahoval D'addario EXP26 :wink:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Z toho dotazu bohužel není moc jasné, zda už jedenáctky zkoušel, nebo je jen domněnka, že mu to s nima půjde lépe. Já jsem to pochopil spíše takto.
Klidně ale dvanáctky vyměn, nastavit prohnutí krku podle návodu zde na fóru nebo na YouTube zvládne každý. Sundané struny si můžeš nechat v záloze.
ASmith

Příspěvek od ASmith »

Vyzkoušej klidně tenčí. Já mám na kytarách (elektriky) 8,5ky. Hraju jen doma, na tlustém zvuku moc nelpím a že by to byla nějaká extrémní změna bych neřekl, u akustiky možná trochen, ale přece se nebudu tahat třeba s 12kama, je mi to prostě nepohodlné. Nebudeš jediný kytarista na světě co hraje na tenčí struny než by muzikantská společnost uznala za vhodné...
Squier classic Vibe 50's Stratocaster Olympic White HSH /Squier Affinity '04 Stratocaster 3TSB HH / Stagg S200 natural relic / Squier Affinity '99 Stratocaster AW / Cremona Luby / Line 6 Micro Spider / Superlux HD681B
JaKr
Nový uživatel

Příspěvek od JaKr »

Hendrek píše:Sundané struny si můžeš nechat v záloze.
Struny natažené z výroby mají uštípané konce, tak právě netuším, zda je šance je případně po zácviku (až snad jednou budu umět a chtít hrát hlasitěji a zvučněji pro kamarády) natáhnout zpět.
Jinak jedenáctky ani jiné slabší jsem zatím nezkoušel, jen vycházím z pouček a informací na Netu, že pro začátečníky jsou lepší slabé/měkké struny. Jakožto kancelářská krysa mám prsty dost měkké.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“