Stavba MIDI controleru

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Chuck

Re: Stavba MIDI controleru (spíše el. bicích)

Příspěvek od Chuck »

core88 píše:pokud to budeš mít píchnutý do PC tak to problem nebude . možnej problém bych vyděl v tom že někerý (věčina) klávesnice maj problém rozpoznat víc stisků na jednou .
No, nad tím taky přemýším. I teď ba ntb mi nejde zmáčknout některé kombinace, vždy to ale zklame až u čtvrté klávesy, tři vždy fungují. Nemyslím si ale, že mi to bude až tak zavazet. Snad se tenhle problém nevyskytne u bezdrátové klávesnice, kde to omezení může být třeba jen na dvě klávesy :D snad ne..
Jen se mi nechce mačkat klávesnice, aby to nevypadalo tak uboze :) Jinak je to ale samozřejmě zbytečnost, pořád člověk může mačkat klávesnici, že.
zenhas

Příspěvek od zenhas »

Co to založit na nějakým švábu a piezo senzorech? třeba takto: http://www.instructables.com/id/A-posit ... -drum-pad/
nebo takto http://www.spikenzielabs.com/SpikenzieL ... itKit.html
Chuck

Příspěvek od Chuck »

zenhas píše:Co to založit na nějakým švábu a piezo senzorech? třeba takto: http://www.instructables.com/id/A-posit ... -drum-pad/
Tak to bych určitě nezvládl :D pokud by to byly jen ty piezza, tak možná, ale ty další součástky :( absolutně nechápu ( stejně jako to, proč pán ve videu nenavštíví holiče )
Člověk s mými technickými znalostmi se musí podřídit a použít logiku klávesnice :D
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Chuck píše:
core88 píše:pokud to budeš mít píchnutý do PC tak to problem nebude . možnej problém bych vyděl v tom že někerý (věčina) klávesnice maj problém rozpoznat víc stisků na jednou .
No, nad tím taky přemýším. I teď ba ntb mi nejde zmáčknout některé kombinace, vždy to ale zklame až u čtvrté klávesy, tři vždy fungují. Nemyslím si ale, že mi to bude až tak zavazet. Snad se tenhle problém nevyskytne u bezdrátové klávesnice, kde to omezení může být třeba jen na dvě klávesy :D snad ne..
Jen se mi nechce mačkat klávesnice, aby to nevypadalo tak uboze :) Jinak je to ale samozřejmě zbytečnost, pořád člověk může mačkat klávesnici, že.
no bezdratova klavesnice je to samy co dratova jen má navíc vysílač. takže to může dělat taky . me se treba stava to že když zmášknu určtou kombinaci klaves tak zmacknu maximalne 3 ( kdyz sou blizko sebe např. wsxedcrfv ) ale kdyz sou ty klavesy dál od sebe tak jich zmacknu víc. vono to má asi co dělat stim jak je ta která klávesnice vevnitr po spojovaná nejčastěji do matice . a pak ten švám má problem poznat stisk urcity kombinace klaves. No tak já by sem to jako zbytečnost nevyděl , udelas si rozvrzeni klaves podle sebe a je to . je to jako by si chtel hrat pomoci klavesnice na piano ... de to ale blbe :D
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Chuck

Příspěvek od Chuck »

core88 píše:
Chuck píše:
no bezdratova klavesnice je to samy co dratova jen má navíc vysílač. takže to může dělat taky . me se treba stava to že když zmášknu určtou kombinaci klaves tak zmacknu maximalne 3 ( kdyz sou blizko sebe např. wsxedcrfv ) ale kdyz sou ty klavesy dál od sebe tak jich zmacknu víc. vono to má asi co dělat stim jak je ta která klávesnice vevnitr po spojovaná nejčastěji do matice . a pak ten švám má problem poznat stisk urcity kombinace klaves. No tak já by sem to jako zbytečnost nevyděl , udelas si rozvrzeni klaves podle sebe a je to . je to jako by si chtel hrat pomoci klavesnice na piano ... de to ale blbe :D
Přesně tak!
Bylo tu řečeno taky, jak to propojit s piezo snímači, ale to bych taky těžko vyrobil bez podrobnějšího plánku :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

zenhas píše:Co to založit na nějakým švábu a piezo senzorech? třeba takto: http://www.instructables.com/id/A-posit ... -drum-pad/
to je docela pěkný :) ale bez znalosti programování a hračky Arduino se neobejdeš :(
Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Může být problém už i u tří kláves najednou
Já zaboha v Need For Speed underground 2 nebyl schopen jet s nitrem do pravotočivý zatáčky.... do leva to šlo... do prava už ne
(strany možná naopak.. to si vážně nepamatuju) .. jednalo se o šipky a levý alt
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Chuck píše: Bylo tu řečeno taky, jak to propojit s piezo snímači, ale to bych taky těžko vyrobil bez podrobnějšího plánku :)
no ty piezo snímače to chtěl na bicí ale tobe by stačili jen talčítka pokud chces delat takovej ten DJ pultík
Moleek píše:Může být problém už i u tří kláves najednou
Já zaboha v Need For Speed underground 2 nebyl schopen jet s nitrem do pravotočivý zatáčky.... do leva to šlo... do prava už ne
(strany možná naopak.. to si vážně nepamatuju) .. jednalo se o šipky a levý alt
přesně ten samej problem sem měl taky :D
Obrázek
Chuck

Příspěvek od Chuck »

Stejně mě ale trochu zajímá varianta s piezy :) kontrolery mají také citlivosti tlaku a s piezy by toho šlo dosáhnout. Jen absolutně nechápu, jak je tam napojit. Řečeno to tu okrajově bylo, moc do toho ale nevidím.
zenhas

Příspěvek od zenhas »

Chuck píše:Stejně mě ale trochu zajímá varianta s piezy :) kontrolery mají také citlivosti tlaku a s piezy by toho šlo dosáhnout. Jen absolutně nechápu, jak je tam napojit. Řečeno to tu okrajově bylo, moc do toho ale nevidím.
No jestli tomu správně rozumím, nemělo by to být tak těžký. Piezo senzor je vlastně váleček, ve kterém se tvoří napětí když se "stlačí" (zjednodušeně řečeno). Protože velikost toho napětí je závislá na tlaku, stačí to připojit na AD převodník a podle získaných úrovní tvořit data dynamiky padu. To spolu s informací o který pad se jedná (tón) pošleš přes MIDI do drum controlleru nebo drum programu v PC a bude to hrát.

Jasně že s tím bude spousta babračky, ale princip nijak složitý není. Chce to jen bastlit a trošku programovat. Na AVR, nebo PIC by to mělo jít postavit.
Chuck

Příspěvek od Chuck »

No, je tady psáno "poslat do midi a pak do drum controlleru". Já nemám midi, jen používám klávesnici s virtuální midi a zajímá mě, jak pieza napojit namísto mikrospínačů klávesnice.
Ale možná jsem tě nepochopil, dost v těchle věcech plavu :)
V podstatě pracuju pořád s klávesnicí, ale i ta je na mě dost složitá. Rád bych ty kontakty napájel přímo na tu destičku, kam se zbíhají cestičky od mikrospínačů. Má teorie je taková, že každá ta cestička je jeden kontakt mikrospínače. Mám pravdu? :D ono mi to totiý nevychází počtem na všechny klávesy.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

zenhas píše:velikost toho napětí je závislá na tlaku
Velikost napeti je zavisla na zmene tlaku, to jen tak pro upresneni. Kdyby byla zavisla jen na tlaku, tak bys podlozil barak jednim velkym piezem a mel bys elektrarnu...
Hodně budem někde...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no jen tak napojit piezo snimac na midi kontroler nejde . to co leze z toho snímače se musí napřed usměrnit a vyfiltrovat a pak se stim může pracovat dál.
to že počet pinů co leze z plošnáku nesouhlasí z počtem kláves je normální pač klávesnice je zapojená do Matice. http://www.8bitu.cz/images/clanky/pic_13_1.jpg
Obrázek
Chuck

Příspěvek od Chuck »

core88 píše:no jen tak napojit piezo snimac na midi kontroler nejde . to co leze z toho snímače se musí napřed usměrnit a vyfiltrovat a pak se stim může pracovat dál.
to že počet pinů co leze z plošnáku nesouhlasí z počtem kláves je normální pač klávesnice je zapojená do Matice. http://www.8bitu.cz/images/clanky/pic_13_1.jpg
Jak to tedy napájet na plošňák? Bude to potom jeden drátek na jeden kontakt?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Chuck píše:
core88 píše:no jen tak napojit piezo snimac na midi kontroler nejde . to co leze z toho snímače se musí napřed usměrnit a vyfiltrovat a pak se stim může pracovat dál.
Jak to tedy napájet na plošňák? Bude to potom jeden drátek na jeden kontakt?
napřed musíš zjistit kudy ty cestišky od toho tlačítka vedou k plošnáku a pak si podle toho udělat schéma .
EDIT: a to zapojení musí bejt stejný jako je to na tom tištěným spoji jen s rozdílem že dam nebudou odbočky pro vsechny tlačítka.
Obrázek
zenhas

Příspěvek od zenhas »

SUK píše:
zenhas píše:velikost toho napětí je závislá na tlaku
Velikost napeti je zavisla na zmene tlaku, to jen tak pro upresneni. Kdyby byla zavisla jen na tlaku, tak bys podlozil barak jednim velkym piezem a mel bys elektrarnu...

Jéé to jsem ale trubka. Samozřejmě. Díky za upozornění. Ikdyž tu elektrárnu bych takhle chtěl.
A protože to co leze z piezo má charakter střídavého proudu, stačilo by to jen "trošku poladit" a mohli bychom to pustit na zásuvky a žárovky v tom baráku. :D
Chuck

Příspěvek od Chuck »

core88 píše:
Chuck píše:[quote="core88"
napřed musíš zjistit kudy ty cestišky od toho tlačítka vedou k plošnáku a pak si podle toho udělat schéma .
EDIT: a to zapojení musí bejt stejný jako je to na tom tištěným spoji jen s rozdílem že dam nebudou odbočky pro vsechny tlačítka.
Takže když chci napojit např. klávesu A, stačí vysledovat, kam na plošňák vedou cestičky + - od klávesy A a na tyto pozice napájet mé drátky. Snad to konečně chápu :( Měl jsem ve fyzice dávat větší pozor..
Děkuju za rady
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

přesně tak . vysledovat co kam vede a jaký klávesy maj společnej vodič . a havně si nakresli schema jinak to nedáš dohromady .
Obrázek
Chuck

Příspěvek od Chuck »

Výborně, na zkoušku jsem přiložil na plošňák zvonkový drátek na příslušné pozice a fungovalo :-) takže jakmile dorazí bezdrát. klávesnice, pustím se do toho. Jen doufám, že si pájením neponičím plošňák :( abych ho nepřepálil nebo něco jiného.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Samotnej plosnak neprepalis. Samotnej plosnak se nici docela tezce, je to nejakej laminat a znicit to neni zadan sranda :D Horet jsem to jeste nevidel (i kdyz je pravda, ze s teplotama tak 3x vetsina nez ma pajecka by to chytit mohlo)
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“