Učení - metalový začátečník

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Učení - metalový začátečník

Příspěvek od Nero »

mtmccox píše: Tak přidám postřeh i ze své strany - pro mě je nanic vysouvat špičku ukazováku, protože tím akorát znejistím celý hmat, mnohem jednodušší je přes všech 6 strun plácnout přostředník, a zatlumí se to dobře.
To není optimální řešení :wink: Tlumení špičkou ukazováku je narozdíl od toho dost vhodné.

Ještě k těm úderům - samozřejmě především tlumit, tlumit, tlumit - pravou, levou, horní, dolní, já nevím čím vším :wink: Ale je důležité se naučit strefovat trsátkem na ty správné struny. Začít tím, že člověk zahraje třeba jen spodní 4, střední 4, horní 4. Pak to stáhnout na trojice. A pro pokročilého kytaristu je vhodné umět i trefit dvojice nebo jednu jedninou strunu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

To je všechno krásný, ale já jsem se učil chytat struny, aby byl poslední článek prstu kolmo na plochu hmatníku, sice to nejde chytit pod ideálním úhlem (u malíčku už vůbec ne), ale snažím se mířit "do krku" a ne podél. Takže abych mohl tlumit struny okolo, to bych musel mít místo prstů buřty.

A čím to není optimální řešení? :)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Protože se ten prostředník hodí i k jiným věcem - to především :wink: Pak hrozí u některých hmatů, že jím budeš tlumit něco, co nechceš. A taky se může stát, že ti tu basovou strunu pořádně nezatlumí, ale jen se ti tam vyloudí flažolet. A u rychlých riffů, kde se ti rychle mení polohy powerů, to už je celkově dost kostrbatý.

A i s normálními prsty se to tak dá bez problémů chytnout. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

mtmccox píše:A čím to není optimální řešení? :)
Inu zkus tak schválně tlumit toto:

Kód: Vybrat vše

e --5-
h --6-
g --7-
D --7-
A --5-
E ----
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Bummer: Mluvil jsem o obyčejných powerech, ne o barré, kde využiju všechny 4 prsty.
V tomhle tvém případě se to tlumit špičkou ukazováku dá v pohodě, protože ho mám položen podélně rovnoběžně s hmatníkem a ne kolmo.

Nero: Jo, s těmi flažolety to beru. Pokud bych teda ten prostředník potřeboval jinde, tak to budu muset vymýšlet nějak jinak, to jo, ale nechce se mi pokládat ty prsty rovnoběžně, protože se mi zase o dost zmenší přítlačná síla a tím pádem ji jistota. Nemluvím už o tom, když se netrefím s ukazovákem napoprvé, budu chtít trochu povystrčit špičku a vyloudím tím akorát nelibý bend.
A co se týče rychlého střídání, tak je to úplně naopak, v rychlých pasážích je to univerzální, protože prostředník prostě fláknu přes všechny a poloha ostatních se nezmění (až na rozestupy pražců). Samozřejmě když hraju power, co vychází od nejnižšího E, tak konec prostředníku nepokládám až dolů, abych si ji netlumil. Ale to je jenom tahle anomálie, jinak mi to vyhovuje.

Todle to mě vždycky rozladí, už si myslím, že jsem na dobré cestě a zjistím, že něco dělám "zle". :roll: :)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

mtmccox píše: Todle to mě vždycky rozladí, už si myslím, že jsem na dobré cestě a zjistím, že něco dělám "zle". :roll: :)
A zrovna tahle věc se tu řeší skoro pořád :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

mtmcox: Jo, mně je to jasný. ;) Jen si myslím, že je zbytečný se učit dva druhy tlumení, když tenhle jeden využiješ všude. Držet prsty kolmo má možná smysl na akustice, ale u powerů, kde to akorát přináší problémy s tlumením? A snad nehraješ na třináctky v E, abys to neudržel. ;)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Zvláštní že tenhel problém jsme nikdy neřešil.Já osobně si myslim že je lepší trénovat normálně pravou ruku než "zatěžovat" levačku nečim co zvládne pravá.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Trey píše:Zvláštní že tenhel problém jsme nikdy neřešil.Já osobně si myslim že je lepší trénovat normálně pravou ruku než "zatěžovat" levačku nečim co zvládne pravá.
Hehe a pravačkou bys to chtěl dokázat jak? Snažil by ses trefovat v rozmachu jen do těch třech strun? Bránil bys vazbě tlumením pravačkou i během hraní, kdy musíš mít ruku jinde? Nějak si to nedovedu představit... Určitě to jde, pokud hraješ bez zkreslení a třeba prsty. Ale o tom tu řeč není.

Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Teda, tlumení levačkou bych rozhodně neříkal zatěžování, schválně by mě zajímalo jak hraješ (bys zahrál) Cant Stop tlumením pravačkou. Tlumení levou a pravou rukou se každé používá na něco jiného a jak řekl Bummer, pravačkou u powerů určitě netlumíš, to spíš u sól basový struny, palm muting ... Obecně se u sól nižší(s vyšším tónem) struny než hraná tlumí levou , vyšší struny (s nižším tónem, basové) tlumí pravačkou.

Jak říká Nero, je dobré umět trefovat jen pár strun, ale podle mě to příjde samo hraním a cvičením, ta určitá přesnot. Ze začátku asi nikdo netrefí trsátkem jednu strunu, ale po pár měsících to jde i po slepu a tlumení vám umožní na tu přesnost tolik nehledět a jenom řezat a řezat :D

edit: Can´t Stop omýlám dokola, protože je to ukázková písnička na tlumení levačkou, je v ní jak tlumení ukazovákem, tak i zmiňovaný prostředník. :) Tak ještě přihodím ukázkovou lekci Can´t Stop - tlumení levačkou , už jsem ji sem dával v jiném topicu, ale zde se taky hodí pro ilustraci zmiňovaných technik.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tlumení levačkou není zbytečné zatěžování, ale absolutní nutnost a samozřejmost :roll:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“