Kvalitní výživa hmatníku

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
faki

Re: Kvalitní výživa hmatníku

Příspěvek od faki »

Obrázek
Je nezávadný, dermatologicky testovaný a hlavne žiadna agresívna chémia :D Používam ho roky a plní svoj účel ako na hmatníku, tak na prstoch...mám ich hebké ako detský zadoček :mrgreen: A stojí okolo 0,70€ (Mne zostalo po deťoch za kartón, prečo nevyužiť...)
FENDER AM Perf Strat HSS RW 3STB, CORT M520 tab, CORT X11 blb, Oscar Schmidt OG8ceB, MARRIS LesPaul, Marshall VM 2266C, Tuner, Dunlop CryBaby Original, Mooer Hustle Drive, FRIEDMAN Dirty Shirley, FX~EHX-SmallStone, JT-AMPS Clean/Boost, MOOER Ensemble King, TCE AnalogDelay, JT-AMPS TBloop, Digitech RP-350
shoooter

Příspěvek od shoooter »

faki píše:Obrázek
Je nezávadný, dermatologicky testovaný a hlavne žiadna agresívna chémia :D Používam ho roky a plní svoj účel ako na hmatníku, tak na prstoch...mám ich hebké ako detský zadoček :mrgreen: A stojí okolo 0,70€ (Mne zostalo po deťoch za kartón, prečo nevyužiť...)
Má hojivé účinky, a byl dermatologicky testován, tak proč ne? Dřevo nebo dětská prdýlka.
Pokud je to olej, neplesniví nebo nežlukne, fungovat to bude.
Nakonec zuby jdou také vyčistit třeba solvinou.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Já jsem koupil ten Ikea olej, tak jsem zvědavý.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
novic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novic »

Já mám celou čistící sadu od Dunlopu :D takže na hmatník prvně 01 na vyčištění a přípravu a pak to namastím 02 kondicionerem a je jak nový :D
Kytary: EPIPHONE LES PAUL BLACK BEAUTY (korea), FOKUS Les Paul (EMG 81 - bridge) AXL HEADLINER
CORT
AD810 CREMONA 1971 Dreadnought vlastní výroby
Kombo: PEAVEY BANDIT 112l TRANSTUBE, Crate Flexwave 15w
Krabička: Marshall Jackhammer, Fab Metal Distortion, NuX - Time Core Delay
MULTIEFEKT: KORG AX1500G
http://bandzone.cz/morfetamin
http://bandzone.cz/astaroth
shoooter

Příspěvek od shoooter »

novic píše:Já mám celou čistící sadu od Dunlopu :D takže na hmatník prvně 01 na vyčištění a přípravu a pak to namastím 02 kondicionerem a je jak nový :D
Také mám a kdysi jsem používal - dnes už jedině lněný olej. Komerční sračičky nejsou bůhví co. Nakonec ani kytaráři to nedoporučujou.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Já to vždycky vezmu kartáčkem a lihem a následně napouštím Dunlopem 02 (dvě vrstvy, druhou nechám zaschnout) a hmatník vypadá pořád dobře. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pokud je hodně zahumusený, používá se ocelová vlna, lihem bych na to raděj nešel.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ocelovou vlnu nemám. Ale ten líh tomu zjevně nijak neškodí. Dovnitř se nevsákne a kartáčku pomůže spolehlivě. To dřevo vypadá i po 4 letech, co to tak dělám, pořád stejně dobře.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
novic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novic »

shoooter píše: Komerční sračičky nejsou bůhví co.
S tím souhlasím... nicméně, myslím že pořád lepší tyto sračičky než žádná údržba :D
Kytary: EPIPHONE LES PAUL BLACK BEAUTY (korea), FOKUS Les Paul (EMG 81 - bridge) AXL HEADLINER
CORT
AD810 CREMONA 1971 Dreadnought vlastní výroby
Kombo: PEAVEY BANDIT 112l TRANSTUBE, Crate Flexwave 15w
Krabička: Marshall Jackhammer, Fab Metal Distortion, NuX - Time Core Delay
MULTIEFEKT: KORG AX1500G
http://bandzone.cz/morfetamin
http://bandzone.cz/astaroth
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Já teda hmatník vždycky nejdřív vydrhnu jen navlhčenou útěrkou z mikrovlákna a pak používám ten citron oil od Dunlopu (myslím, že má označení 05, ale nechce se mi teď hledat) a hmatník je pořád jako novej. Už to používám roky na různejch kytarách a zatím mi nikde nazačal hmatník praskat, vylejzat pražce... no prostě žádnej negativní dopad.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
tomasberan218

.

Příspěvek od tomasberan218 »

.
Naposledy upravil(a) tomasberan218 dne 18.01.2017 18:24, celkem upraveno 1 x.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

U javorového hmatníku je ti to poměrně k ničemu. Je totiž zalakovaný, takže žádné ošetřování není potřeba. Stačí přejet vlhkým hadříkem, abys odstranil špínu.
tomasberan218

.

.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Nevím, jestli někdo něco vyhledává, já určitě ne :) Prostě javorový hmatník je zalakovaný - zakonzervovaný, podobně jako tělo kytary. Ošetřuje se palisandrový hmatník, protože ten není nijak upravovaný - je to surové dřevo, navíc hodně pórovité.
José

Příspěvek od José »

tomasberan218 píše:Tohle mi nějak nejde do hlavy. Tím chceš říct že všechny javorové hmatníky mají v sobě lak, který vydrží věčně a není potřeba ošetřovat?
No nic nevydrží věčně, ale zrovna lak na hmatníku není za běžného provozu nějak zvlášť namáhanej.

Koukej, takhle bude vypadat tvůj hmatník tak za dvacet let intenzivního používání. To už se lak trošku ztrácí..
Obrázek
A ano to lesklé je onen lak. A míra lesku záleží na druhu laku. Třeba na mém telátku se nic neleskne.
tomasberan218 píše:Proč potom majitelé javorových hmatníků vyhledávají přípravky které se smí používat na javorové hmatníky?

Nikoho takového neznám..
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Jenom teda, mám javorový hmatník na kytaře z roku 1989 a vypadá pořád parádně (až na malinký kousek laku, který se odloupl někde pod 11. pražcem na krají. Ani náznak po onom vymačkání prstů. Navíc nevím, jak ostatním, ale mě se prsty při hraní hmatníku dotýkají minimálně. Na takové poškození by to fakt musel být nástroj, na který se hraje hodiny denně fakt spoustu let :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

... s dlouhými nehty a špinavýma rukama. Na to je každý olejíček krátký. Buď se každý smíří s tímto druhem opotřebení, nebo se k nástroji zašne chovat jinak. To je jako řešit leštěnku na auto a pak s ním jet ralley.
tomasberan218

.

.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

tomasberan218 píše:občas prostě nehtem zajedeš do hmatníku a nebo při bendování musí hmatník, lak i pražce strašně trpět...přitom je to běžná součást hraní
Jojo, občas, takže by ti to dalo tak 1000 let to poničit. Pražce při bendování pochopitelně trpí, ale jak by trpěl hmatník? Vždyť se ho tou strunou vůbec nedotýkaš, maximálně po něm lehce přejedeš prstem. Zkus třeba jezdit prstem po lakovaném stole nebo skříni a schválně, za jak dlouho ten lak odřeš :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nemám nic proti nástrojům odranejm na kost, mají svoje kouzlo. Jen je naivní si myslet, že tomu zabráním leštěnkou, voskem nebo olejíčkem. Je to buď a nebo. Nemůže zůstat vymydlená naleštěná nedotčená, když se k ní chovám jako ke staré ku*vě.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“