Overdrive nebo Distortion efekt??

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Stanley Glazoff

Re: Distoration a Overdrive

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Tube Guru píše:Zdar, když před JCM800 dáš zkreslující krabičku, připravíš se o všechny benefity, které osmikilo nabízí. Je to samozřejmě věc názoru, myslím, že by Ti udělal nejlepší službu nějaký jednoduchý nezkreslující booster, který by dal vyniknout zkreslení elektronek a dynamika by zůstala téměř zachována. Tip LPB-1 od EH.
No nevim,nakopavani osmikila drivem je osvedcena klasika,prece sam o sobe high gain neumi,v době když takhle hral každý druhy,evergreenama byly a porad jsou tubescreamer a zluta SD 1,ovsem distortion uz je jiny pribeh,a tam bych zkusil spis plexinu.Nic méně,problemu c cistym zvukem te drive nezbavi,kdyz nakopnes crunch z hlavy drivem,budes mit silnejsi zkresleni,ale když drive vypnes,zase ti zustane jen crunch.Nakopavat distortionem je nesmysl,takze při takovem pouziti ho ani nepotrebujes.Jina moznost-nastavit hlavu na cisty zvuk,a kreslit jen pedalem,tam uz potrebujes jen ten distortion,protoze drive samotny ti na ten styl svým zkreslenim nestaci.Ale ja bych se priklanel spis k první moznosti a cisteho zvuku dosahoval stazenim hlasitosti na kytare při vypnutem drivu.Nebude to sice dokonaly,ale v seznamu kapel,kterym se snazis priblizit,jmena jako Police chybeji,takze nemelo by to tak vadit,kdyz ten cisty nebude az tak cisty. :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Overdrive nebo Distortion efekt??

Příspěvek od Nero »

S tímhle aparátem mi přijde zbytečný kupovat i OD i dist. Podle toho, jak s aparátem pracuješ, bych vybíral, jestli chceš dokopávat již zkreslený zvuk nebo od základu z nuly zkreslovat čistý zvuk.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
moudy

Příspěvek od moudy »

a mysliš tedy že by to udelalo lepši zvuk než treba Metal Muff od EH ?? ja bych prave chtel proste neco co to nakopne ten zvuk no

Já bych potřeboval něco kde bych proste bud nakopval čistej zvuk a nebo nakopoval ten crunch .... Crunch bych si nechal na čistej se ztlumenou kytarou ... pak bych potreboval neco zkreslenyho a pak bych potreboval neco co by mi proste nabudilo kytaru na sola např... sorry sem v tomhle trochu amatér ... celej život hraju pres multiefekt ale je to s****a mi přijde proste...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jde o to, co od toho čekáš. Metal Muff už je docela agresivní a dost charakteristické zkreslení. Jestli chceš "nakopávat zvuk", šel bych cestou overdrivu. Jsou i efekty, které pracují duálně - obsahují separátní OD a Dist nebo OD a Booster, to by pro tebe mohlo být docela zajímavé.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley Glazoff

Cisty zvuk potrebujes zkreslit,k tomu ti poslouzi distortion,ale crunch staci nakopnout,a drivu uz je dnes na trhu tolik ze nechtel bych si dnes vybirat :D Ale pokud nemas v hlave smycku,s jumpem na sola asi bude problém.Hlasitost ti nikdy nepujde nad tu hladinu kterou určuješ posledním volume v retezci,a to je v tvym pripade master na hlave.Cokoliv pridas před to,bude ti zvyšovat jen zkresleni a bordel.Aspon u mne to zatím tak vždycky fungovalo :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Stanley Glazoff píše:Hlasitost ti nikdy nepujde nad tu hladinu kterou určuješ posledním volume v retezci,a to je v tvym pripade master na hlave.
Zase bych to nepřeháněl - tohle hodně záleží na aparátu a hlavně na jeho nastavení. Přidání hlasitosti na krabičce před preampem může zvedat hlasitost.

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley Glazoff

Třeba nejaka krabice to umi,mne se to nikdy nepovedlo :( Proto bych radsi mel tu smycku,dam tam ekvaliser,tam se da jit s hlasitosti kam potrebuji,a je po problemu :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, po zhlédnutí tohoto videa by jste měli mít v této problematice jasno :)
https://www.youtube.com/watch?v=b871FRjDWAs
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Kouknul jsme na to video, ale popisuje "jen" co se děje s amplitudou signálu v rámci zapojení kytara - amp bez kreslících krabiček a nakopávadel. Vyjma clean a treble boosterů každej OD či DIST pedál má svoje volume a slouží tedy primárně k tomu, aby signál ořezal a s patřičnou hlasitostí distrubuoval dál např. v takové hladině, v jaké preamp aparátu běžně produkuje čistý zvuk... tímhle způsobem asi naživo funguje dost lidí, včetně mě, nevim jak jinak bych měl ze svýho nonmaster jednokanálu dostat nějaký zkreslení, aniž bych chtěl terorizovat všechny okolo vysokou hlasitostí...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, subroofer(e) u Tvého Voxe bys mohl vyzkoušet to co dělají běžně majitelé nonmaster plexin (1959) a sice vyjmout dvě z koncových EL84 (např. V6 a V7) a přepínač impedance SW6 přepnout ze 16Ω na 8Ω. Tak se sníží výkon cca na polovinu a hlasitost taky trochu poklesne ovšem na polovinu zdaleka ne. Zároveň se trochu změní projev komba. Možná, že se Ti to zrovna bude líbit a navíc budeš šetřit dvě lampy :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

:)
No, za předpokladu, že bych to provedl (a nejsem si teď uplně jistej, jestli je to úplně bezpečný) by to stejně znamenalo naučit se pracovat s volume na kytaře, nemluvě o tom, že by to pak asi chtělo trochu překopat poty, pač každá kytara co mám nebo jsme měl ztrácela s hlasitostí i presenci. Tak či onak, nehraju zrovna styl, kterej by k tomuhle byl vhodnej a jinak se VOX H2 dá zapojit na triody + lze EF86 přepnout taky na triodu, čili výkon jde stáhnout, ale všichni víme, že je to trochu jinej sound.

Mě prostě docela vyhovuje kreslit krabicema, Ibanez OD-855, RAT a FUZZY s tím rozumí suprově ;)
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Tož kresli krabicema když Ti to vyhovuje. To "krabičkové kolečko" si asi musí každý osobně projít, než třeba zjistí, že jsou krabice na p*d :? . Další "výhoda" krabiček je neustálé kupování devítivoltovek, nebo věčné tahání a zapomínání adapteru, řešení zemních smyček atp. :? :). Leč proti gustu žádný dišputát :D.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Na nahrávání občas použiju vyhulenej apec a je to to nejlepší v mnoha ohledech, ale krabičky často poskytujou charakter, kterej z aparátu prostě nedostaneš, nebo velmi těžko, např. za cenu hlasitostní devastace, obrovského šumu apod. V tom videu se mj. zapomíná na jednu důležitou věc, a tou je fakt, že kromě preampu a konce kreslej taky reproduktory, nemluvě o tom jak zásadní vliv na celkovej zvuk a charakter mají i proporce boxu. Každopádně absolutně nezavrhuju klasickou cestu, musel bych ale změnit aparát, nemá totiž ani loopback a posílat delaye a verby do zkreslení není moc dobrý ;)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, reprobox má jistě vliv na celkový zvuk svým rezonančním kmitočtem a citlivostí, ale že by se nějak zásadně podílel na zkreslení bych neřekl. Leda, že by membrána lítala v tak velkém rozsahu, že by cívka opouštěla mag. pole a to by znamenalo, že je pro daný zesilovač výkonově poddimenzovaný.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Je zlevněný MXR Distoršón+ a to nějak plošně, takže jde pořídit levněji nejen na Kytarách, ale všude možně: http://kytary.cz/dunlop-mxr-m104-distortion/HN073857/
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ahoj, mal by som otázku ohľadom distortion krabičiek s lampou, konkrétne napríklad tento: http://kytary.sk/vox-v8-distortion/HN142744/. Dosť sa hovorí o tom, že lampu treba nechať nahriať, aby "hrala", neviem však, či sa to týka aj tohto typu lampičiek. Ak je to pravda, považujete tento typ krabičiek vhodné pre niekoho, kto zopne dist. pedál len sem tam v rámci songu (refrén, sólo...)?
Dik
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
torst

Příspěvek od torst »

Malá lampa se nahřívá rychle, ta čekací lhůta se vztahuje ke koncovým, výkonovým lampám.
Ne, nepovažuju. Osobně mám k těmhle jednolamp. hračkám averzi a to jsem nikdy na žádnou nehrál !
Kup si normální overdrive/dist. (u mě je favorit Behr. OD100, 300) a budeš spokojenej. ..... no, nebudeš ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ivan

Příspěvek od Ivan »

torst píše: a budeš spokojenej. ..... no, nebudeš ...
Torste, to, že mám výhrady k tvojej modle G1, neznamená, že budem a priori nespokojný so všetkým...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
imucz

Příspěvek od imucz »

Ivan píše:Ahoj, mal by som otázku ohľadom distortion krabičiek s lampou, konkrétne napríklad tento: http://kytary.sk/vox-v8-distortion/HN142744/. Dosť sa hovorí o tom, že lampu treba nechať nahriať, aby "hrala", neviem však, či sa to týka aj tohto typu lampičiek. Ak je to pravda, považujete tento typ krabičiek vhodné pre niekoho, kto zopne dist. pedál len sem tam v rámci songu (refrén, sólo...)?
Dik
Mám od VOXe Flat 4. Je to vyřešeno tak, že vedle jacku pro napájení je spínač on/off. Ten zapneš a lampa se po cca 30s zahřeje do použitelného stavu i když je efekt v té chvíli bypass. A potom jen spínáš klasicky nožním spínačem když efekt potřebuješ (lampa zůstává nažhavená pořád)....

PS: Mám to místo lampového předzesu za tranzistorovýma hračkama před vstupem do returnu hlavy. S gainem na nule. Jen pro zjemnění tranzistorové ostrosti...
Gibson SG standard ´78, Bach SG, Foxrox CC hybrid, Radial Bones Hollywood, MXR Super Badass, EHX Satisfaction, HOT Sunset drive, HOT Spring-Verb, HOT The Thirty KT66, 1x12" Engl 112 PRO, Schecter SGR SA-1, Cremona ´86 (samodomo vybavená 1xhumb.+1xsingl), Zoom G3, Roland Cube 10GX
Ivan

Příspěvek od Ivan »

imucz píše:Mám od VOXe Flat 4. Je to vyřešeno tak, že vedle jacku pro napájení je spínač on/off. Ten zapneš a lampa se po cca 30s zahřeje do použitelného stavu i když je efekt v té chvíli bypass. A potom jen spínáš klasicky nožním spínačem když efekt potřebuješ (lampa zůstává nažhavená pořád)...
No ten Vox V8 má On/Standby, asi obdoba tvojho spomínaného spínača on/off. Teda ak to správne chápem, lampička pri "on" je nahriata nonstop, aj keď je pedál práve bajpasnutý.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“