struny na 12ti strunnou kytaru

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Čavli

Re: struny na 12ti strunnou kytaru

Příspěvek od Čavli »

Mám taky cedr Art&Luthrie a sada .010 má většinou oktávové G .009" nebo dokonce .008" (některá ale .010"), a to prostě kňourá a kňučí. A na slabší už to nehraje, kytara se prostě musí vybudit. Né nadarmo dávají a doporučují výrobci (Taylor, Martin) na 6 strg. .012" a na větší těla .013", a na 12 strg. .010".
Taylor.png
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
accc

Příspěvek od accc »

Já bych asi "9" nedal na "12" kvůli ladění, to už bych se dost bál. Samozřejmě jedna věc je seřízení ale pokud to nějak je a jedná se ti o pohodlí hraní, myslel bych si, že je lepší varianta tam dát tvrdší struny - tedy ty "10" a podladil bych je, klidně o tón. Už jen proto, že používám Elixíry a ty se měkčí nedělají.... Tak spíš nápad na jinou možnost, jak nakrmit kozu aby vlk.... nebo vlka. No a ještě jsi se ptal na kapodastr, tak tam ty levné na pružinku nestačí silou na umáčknutí, spíše nemusí stačit... Tedy šroubovací. A doplním, že u "12" už je to rozladění zmáčknutím kapodastru dost slyšet, trošku pomůže planžetka pod kapodastr mezi struny a krk o kousek slabší, než je výška pražce ale stejně... Každopádně šroubovací kapodastr za mě...
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kapodastr na 12 strg. musí mít buď přiměřeně měkkou gumičku (síla strun na střídačku a blízko sebe), nebo nějakou "zubatou" konstrukci. Chce to vyzkoušet. Ale i klasický SHUBB funguje.
g7th-newport-12-string-silver.jpg
https://kytary.cz/g7th-newport-12-strin ... GfEALw_wcB
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
RudyW.

Příspěvek od RudyW. »

Lidi díky moc za cenné informace,struny zkusím ty devítky,ale mám v zásobě pro jistotu i 010 a kapo jsem teda už koupil dřív,než jste mi doporučili a koupil jsem toto,tak snad jsem neudělal blbost.No ale vypadá to,že funguje,jak má.Tak ještě poladit dohmat a můžu začít....díky všem

https://dhn.cz/kapodastr-shubb-l3-12-st ... tara-45338
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kapo super, také používám.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“