Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Predator

Re: Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Příspěvek od Predator »

Presne tak, treba minimálne 12 vstupový mix na takéto použitie, čím viac tým lepšie ... my hráme iba ako duo, a z 8-vstupového digitálneho mixáku používame na live 6 vstupov, míňajú sa jak divé :D .
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Takže v mixpultu a monitorech mám víceméně jasno. Bude to Soundcraft a THE BOX. Teď už se jen rozhodnout ohledně majků. Nakonec vybírám mezi AKG Perception 120 a MXL 990.
Vaše tipy jsem zohlednil, ale potřebuji mikrofon do ceny max. 2500 Kč.

Oba mají své klady i zápory:
Plusy AKG: výrobce uvádí, že je vhodný i pro live aplikace, byť se jedná primárně o studiový mikrofon. Má nějaké switche na -20dB a bass cut filter.
Mínusy AKG: je to prkotina, ale není uvedeno, zda k tomu dostanu nějaký ochranný kufřík, protože o kondenzátor je třeba se taky dobře starat a mít ho dobře uložený. Počítám, že kuférek nedají.

Plusy MXL: mám zkušenost s live zvučením pomocí MXL V67i a není s ním žádný problém. Dále má ve standardní výbavě pavouka a kufřík. Pavouk by se mohl hodit, protože když stojíme na dřevěné podlazem je slyšet každé dupnutí.
Mínusy MXL: snad jen, že za cca stejnou cenu má víc vybavení v základu (pavouk, kufřík), z čehož selským rozumem odvozuji, že AKG jako samotný mikrofon je "lepší" (se svýma switchema, atp.). Ale na druhou stranu si myslím, že takhle uvažovat je blbost :lol: . Taky není uveden jako mikrofon na live, ale jak zmiňuji výše, V67i taky není, a jak pěkně mi zvučí :).

Já se zatím přikláním víc k tomu MXL, ale třeba mi to ještě někdo moudrý a osvícený rozmluví... :D

P.S.: Včera jsem měl čas, tak jsem vyfotil s jakým mixem pracujeme teď. Podotýkám, že z šesti kanálů fungují čtyři a při kroucení poťáků to krásně škvrčí :?.
Obrázek

Obrázek
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

V inzerci je tohle:
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=

Za tu cenu není co řešit
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Že bych koupil mikrofony přímo od Karla Plíhala? :D :D :D
Ty budou mít i sběratelskou hodnotu.

...potřeboval bych ty mikrofony čtyři :( (za cenu max. 10k).
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tak dve naky aspon trochu slusny tuzky na jeden stojan, tim vem celej prostor vokalistu. porad mi prijde pulka toho, co uvadis, jako vyhazovani penez - vzhledem k tomu, co to ma mit za funkci a pres co chces hrat...

edit: mimochodem ... cely tohle tema mi prijde skoro zbytecny. stejne si cetl jen to, co si chtel slyset.
Naposledy upravil(a) Paris dne 18.11.2011 12:29, celkem upraveno 2 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Taky možnost...
...ale ideálně bych byl rád za něco univerzálního, co mi vezme sbor, solo zpěv nebo nástroj. Primárně sbor, ale ty další použití se taky občas vyskytnou.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.11.2011 12:37, celkem upraveno 3 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a tim mixpultem ses si taky jistej? ses si jistej, ze nakonec nebudes potrebovat vic tech monitoru? a opravdu nebudes potrebovat poustet do kazdyho odposlechu neco jinyho? opravdu ne? a i potom ses si jistej, ze to nebude vic piskat, nez hrat?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tohle téma alespoň pro mě zbytečné není. Zvážil jsem všechny vaše návrhy. Dal jsem na vaše rady, co se týče mixu i monitorů. Samozřejmě jsem se podrobně nezabýval hodně kvalitními (a drahými) věcmi, které se tu nadhodily, protože mám zkrátka cenový strop. Musím zkrátka udělat kompromisní řešení.

Mix: dle manuálu se dá pro více monitorů použít výstup pro monitory, a nezávisle i AUX OUTa FX OUT.
Alespoň tak to chápu z manuálu - strana 38.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.11.2011 12:45, celkem upraveno 2 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

co se tyce mixu? takze proto mas mix s jednim auxem? (ja sem dycky myslel, ze jediny, co muze zachranit to, aby to nepiskalo, je prave selekce toho, co do kteryho odposlechu pustit. ale tohle je (krome toho, ze beden je malo) tomu dava docela ranu. takze presvedceni o tom, ze asi vis sam nejlip, co delas, je ted docela pryc...)

edit: osobne bych to cely zrevidoval a sel teda dusledneji po cene i v tech dalsich vecech, kdyz sou tak osekany ty poslechovy/PA cesty. treba by se na ne jeste neco vysetrilo....
Hendrek píše:Mix: dle manuálu se dá pro více monitorů použít výstup pro monitory, a nezávisle i AUX OUTa FX OUT.
Alespoň tak to chápu z manuálu - strana 38.
neboli to ma jeden AUX (o FX si psal, ze budes pouzivat efekty).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dobře...nemám patent na rozum, a pokud má někdo pod nickem napsáno rádce nebo odborník, tak ty rady beru vážně, neboj.
Ale zase z toho přehršle informací, které tu jsou a spousty doporučení musím udělat nějaký závěr a rozseknout to.
Co mám zkušenost z akcí, kde nás zvučil zvukař, tak měl monitory dva, a pustil do nich nástroje, které šly rovnou do mixu (basa, piano, el.ak. kytara).
Tudíž vidím to řešení podobně. Vokály v monitoru nepotřebuji, ty uslyším akusticky.

Edit: Parisi, nevím. Podle schématu je AUX OUT jiná sběrnice než MONITOR OUT (ten je na sběrnici celkového mixu). Tedy budu-li chtít na monitoru slyšet celý mix, zapojím to do MONITOR OUT, budu-li tam chtít jen něco, dám to do AUX OUT. Co se týče efektů, viděl jsem to jako bonus na případné obohacení aranží. Zatím nemám konkrétní představu jak často a kdy to použiju...

Edit2: Parisi, mix jsi doporučoval s více AUX sběrnicema na monitory, vím. Ten Soundcraft doporučoval zas někdo jiný.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.11.2011 13:29, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pockej, pockej. ty prece ale nebudes cely mix poustet ani do jednoho z monitoru. dokonce to sam pises nekde vejs na tyhle strance...

jo... a o ktery mix teda vlastne jde? ty soundcrafty jsou tu zmineny tri.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, asi začínám být už docela zmatený a píšu bludy a bloudím v kruzích. Jsem u toho ještě v práci a něco řeším, takže je to záhul na mou sériovou sběrnici, co mám v hlavě. Omlouvám se :).
Mix jsem i přes veškeré dobré rady ohledně počtu vstupů zredukoval na EFX 8. Včera, jak jsem fotil ten starý mixák, tak jsem si měřil místo, kde bude ten nový umístěn a jsem bohužel prostorově omezen (komplikace, se kterou jsem předtím nepočítal :() - jinak by byly ve hře i ty 12-ti kanálové a tím pádem i ten Mackie s více AUX.

Edit: teď se dívám znovu na ten Mackie a možná by se vešel... achjo, komplikace, komplikace :?

Edit2: co se užitečnosti tohoto tématu týče, asi to ostatním skutečně bude k ničemu, ale mi ty vaše rady a poznámky alespoň slouží k opětovnému zkoumání a dolaďování představy o tom, co vlastně chci...jestli budu potřebovat to, či ono, jestli to využiji nebo ne, atd. Konečné rozhodnutí bude stejně na mě a následky si ponesu sám. Pak budu moct říct - vy jste mi to říkali.
...takže abych stále nebloudil kolem toho mixpultu: 1 AUX mi na akce, kde budu zvučit tímto vybavením stačí. Bude-li něco většího, stejně tam pak bude zvukař s vlastním vybavením.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.11.2011 14:03, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

mozna to ted bude znit divne - (a pravda, ze si ted protirecim, ale ma to trochu ucel) - ale ja si myslim, ze je to v zasade rozhodovani dobrym smerem (mam na mysli to omezeni mixu). vlastne uz sem to rikal, ze na to, pres co a proc budes hrat, sou ty ostatni veci zbytecne predimenzovany. mel si tam dobry mikrofony a slusny mixy ... a cely se to zabijelo v nakejch levnejch bednickach (ted nemluvim o konkretnim modelu, ale o celkove o ty kategorii, o ktery je tu rec). takze ta dobra cast vybaveni defakto zustavala absolutne nevyuzita.

vetsi logiku by pak mel vyber i toho ostatniho tak, aby to bylo z podobny kategorie (a nebyla toho takova skoda). tedy to nejlevnejsi funkcni (kramy uplne k nicemu nebrat ani ted). treba bysme se pak dostali k nejaky vic vyvazeny sestave.

tohle, jak to mas ted (teda hlavne nez se zkrouhnul ten mix na mensi), to bylo imho spis na nahravku, nez na produkci (nebo to aspon tak vypada, vzhledem k tomu, na jakou stranu tlacis). a to se moc se zakladem tematu neslucuje.

hele ... ted uplne mimo doposud navrhovana reseni: co z toho zkusit vybehnout smerem individualniho reseni kazdy z tech 3-4 oblasti? neco jako, kdyz hraje takova ta bezna kapelka v hospode/malym prostoru - resit ozvuceni kazdyho zvlast. jednak usporadanim (aby ste se v tomhle pripade vzajemne slyseli) a jednak jen nutnejma modifikacema stavajicho aparatu kazdyho s nastrojem. neco jako "zvukovy port k tomu druhymu, co me potrebuje slyset". na zpevy by potom stacilo neco hodne malyho (mixacek).
(a nektery kouty dokonce i za cenu toho, ze to nebudou veci od zvukariny, ale treba o pocitacu za zlomek ceny...)

---

edit: jako priklad bych uvedl "prolinkovani" tech klaves a kytar ze strany na stranu. a to cimkoliv, co bude hrat aspon trochu odpovidajicim zpusobem. jednak se tim poresi to vzajemny "slyseni se", jedna se tim i celkovy zvuk sam tak nejak rozlozi do prostoru. a mozna tyhle dve veci vubec nebudes muset hnat do mixu.

edit2: opravil sem par preklepu.
Naposledy upravil(a) Paris dne 18.11.2011 14:49, celkem upraveno 2 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Parisi, dík za snahu mi poradit, ale buď je to pátkem, nebo jsi to napsal moc obecně a já jsem to nepobral :(.

Pochopil jsem, že je to celkem dobré, co se mixu a mikrofonů týče, ale řešení odposlechů je na prd?
Možná tu pozornost monitorům moc nevěnuji, protože vím, že ty monitory tam mám asi jen na malé procento akcí, kdy je budu potřebovat, a proto tam mám jen to, co bude alespoň trochu fungovat a nezatíží to moc rozpočet.

Potom tedy jestli není lepší ty monitory nepořizovat vůbec a zaměřit to vybavení jen na tu většinu akcí, kdy není odposlech nutný. Basu hrát dál jen přes kombo, stage piano dál zvučit mikrofonem a moc už to nekomplikovat.

Abych to úplně zabil, tak podotýkám, že ta většina akcí sestává z toho, že se z našeho mixu jde mono linkovým výstupem do stávajícího ozvučení, na jehož konci jsou středopásmové reproduktory. Přes to bohužel nejede vlak :(. Prostě jsem chtěl nahradit staré vybavení, které už moc nefunguje, něčím novým, co bude alespoň fungovat. :?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja sem ti tu uvahu nechtel rozhazovat, spis rozsirit (a v nekterych ohledech zjednodusit). ale asi sem toho napsal moc najednou (treba si to pozdeji preberes jeste nejak).

taky mi (nam vsem mozna) tady nektery informace chybi. napriklad z toho, co pises v poslednim prispevku, me trkla jedna myslenka: "na co teda takovej mix, kdyz se ve vysledku budes snazit odposlechy nepouzivat?" a k tomu nekde na prvni strance to o tom, ze ze "ozvuceni do salu" pujde jen vyjimecne. ale ta "myslenka" nema s resenim (nebo navodem, nebo doporucenim) vcelku nic spolecneho - uvadim to jen, aby ti bylo jasnejsi, kudy uvazuju. a sam si z toho vzal jen to pro tebe podstatny (klidne nic, jestli to nesedi).

edit: treba k tomu stage pianu by se zrovna hodilo neco jinyho, nez mikrofon. at se nezhorsuje situace. stacilo by dovest zvuk taky k sekci s kytarou a basou...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Na začátku jsme se měli zeptat, co máš za vybavení - všechno a co chceš vyměnit a proč.

Teď je to fakt guláš - Ty se snažíš jít po co nejnižší ceně, ale takhle to prostě nefunguje.

Začíná to tím, že výrobci udávají parametry, které tyhle levné věci nemají ani omylem, jde to přes chaos s jednotlivými komponenty co vlastně potřebuješ a končí to tím, že se ukáže, že ten layout je vlastně jinak.

Vem v úvahu, že vše se vším souvisí a tak to skus trochu shrnout, jinak tu budou spousty názorů a pohledů, kdy všichni budou mít pravdu, ale nikdo s nikým nesouhlasí.

Když to vezmeme obráceně, tak nakup to nejlevnější na co narazíš a bude to jednodušší.
Sice to nejspíš nebude pořádně fungovat, ale za ty peníze - no nekupte to...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dobrá, vezmu to od začátku a co nejjednodušeji, abychom to trochu usměrnili do správných kolejí, vedoucích k cíli...

Stávající mix TESLA je zobrazen na předešlých fotkách - udělej si obrázek sám. Nyní používáme 4 kanály, protože, zbylé 2 nefungují. Navíc to při otáčení potenciometrů škvrčí.

Stávající mikrofony: dynamiky, sbor nepojmou dobře, takže buď je to celé potichu a není tomu zpěvu rozumět, nebo to naopak vezme jen ty, co stojí v ose a mají silný hlas. Pak je tam ovšem ten zbytek sboru jen do počtu.

Stávající PA: není naše, jdeme do něj mono linkou a repráky jsou středopásmové, dělané na mluvený projev :?. To je sice na hov*, ale bohužel se s tím nedá nic dělat, na to jsem malá páka.

Nový mix: musí umět alespoň to, co starý mix, a všechno ostatní, co bude umět navíc, je bonus, který budu moct využít pro lepší zvučení (tady mám na mysli i ty možnosti monitoringu, ale jak říkám, zatím jsme bez něj existovali). Prostě bude-li mix něco umět, budu se toho snažit využít. Bude-li mít alespoň 8 mic vstupů, bylo by to pěkné (4 stávající + 4 nové mikrofony).

Nové mikrofony: takové, aby to pojalo sbor, ale mohly se použít i na případné solo vokály, akustické nástroje. Představuji si 4ks, kvůli větší variabilitě.

Monitory? Budu-li hrát piano a basu rovnou do mixu, musím je nějak slyšet (nejen já, všichni :)). Při běžném hraní se bez monitorů obejdu, basu můžu hrát přes kombo a majkem snímat zabudovaný reprák od piana, tak jako doposud, ale nevím, jestli není lepší varianta hraní rovnou do mixu (výkon zabudovaného repra v pianu stačí na to, aby jsme jej všichni slyšeli - ovšem jen při běžném vystoupení).

Neběžným vystoupením myslím to, že se nás při nějaké příležitosti sejde už víc, a jsme tak prostorově roztahaní, že se slyšíme málo. Pak bych potřeboval do monitorů hodit ty nástroje, aby je všichni slyšeli. Ale nepotřebuji z monitorů žádný kravál, stačí hlasitost, jakou maximálně nakroutím na 10W trans. kombu, které mám na domácí hraní (to je příklad, protože neumím přesně popsat míru hlasitosti).

Cena - 25tis. Přes to nejede vlak. Pokud se tady usneseme, že ty peníze mám místo investice do nového vybavení radši vyhodit z okna, tak nové vybavení pořizovat nebudu. Vím, že za 25tis. to nemůže být kvalita, jakou byste si mnozí u vašich kapel představovali, ale zase vycházím z toho, že to pak píchnu do něčeho, kde ten zvukový výstup bude takový, jaký bude.

Závěrem: kdyby nám za naše vystoupení někdo platil, cítil bych potřebu předvádět po všech stránkách kvalitní vystoupení, s kvalitním zvukem, atd. Je to vůči platícímu divákovi, když už ne nic jiného, přinejmenším slušné. Vezmu-li konkrétní příklad, kdy se sebereme, zajedeme zahrát např. do domova důchodců babičkám a dědečkům, tak jde hlavně o to tam být a udělat jim radost. A to nové vybavení by nám mohlo pomoct trochu zkomfortnit hraní (nebo taky ne). - to je jen příklad, ten domov důchodců nehrajeme zase tak často. A když už, tak se to dá akusticky. Jen jsem tím chtěl říct, že s lepším vybavením (více funkcí, možností,...), než máme teď, by se dalo i zvučení našich akcí vymyslet jinak a mnohdy lépe, než je tomu teď.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

No, tak já už trochu chápu, ale stejně bych rád věděl, jaké konkrétní mikrofony máte - možná najdeme lepší využití, upgrade ap.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

omlouvam se predem za odbocku, jen tu odlozim par odkazu na levny veci, u kterych me napadlo i neco jinyho, nez "nepouzitelny". ;)

http://www.tipa.eu/cz/zesilovac-nightli ... k/d-86521/ - nightline? to bude hrat jen v noci? nebo to bude jen svitit? nemaj to s cervenejma nebo zelenejma svetlama?

http://www.ppelectronic.cz/zbozi/zesilo ... pa-amp2400 - co znamena "Poloprofesionální" nevim presne. snad, ze to dokaze shoret za polovinu doby, nez profesionalni zesilovac.

http://muziker.cz/reprobedny/pasivni-re ... rer=lewitz - Lewitz. hm... to bude nejakej slechtic, co se rozhodl nabidnout zbozi svetove kvality muzikantum s omezenym rozpoctem. buh mu zehnej.

http://www.thomann.de/cz/kustom_ksc10ml.htm - malicky odposlech za 997,-? za 997? to se da za tuhle cenu vyrobit, sestavit, dovezt a prodat? kdyby to melo slouzit jako rekvizita ke skeci "stryc trochu prebral a rozslapl klukum reproduktor", tak je to dobry...

http://www.thomann.de/cz/the_tbone_em700_stereoset.htm - dve tuzky. mozna je jedna modra a jedna cervena, nevim. nahradni tuhy ale asi nevedou.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Stávající mikrofony: vlajkovou loď tvoří AKG C 1000 S - tím snímám sbor (mikrofon umístěn uprostřed). Na boku mu sekunduje Shure PG58 a ze druhé strany nějaká dynamika (zítra bych to snad mohl upřesnit, ale bude to asi něco levného). Poslední dynamikou (taky levnou) snímám kytaru.

No, myslel jsem, že to vyřešíme tento týden, protože v úterý odjíždím do Německa a nebudu mít pak čas to řešit.

Takže se ptám - myslíte, že mi Soundcraft EFX8 neposlouží? Manuál jsem prostudoval a má to vše, co potřebuju, dokonce i mono out, což je přesně to, co potřebuju poslat do stáv. PA.
Má to jeden AUX, pokud nebudu zrovna potřebovat FX, tak se dá využít FX bus jako druhý AUX. Otázka je, zda budu potřebovat druhý AUX - myslím, že ne. Do obou monitorů dám to samé. Stejně uvažuju o koupi aktiv + pasiv od THE BOX.

A tím se dostávám k monitorům - v jiném tématu jsou tyto hodně chváleny, proč tady naráží na odpor?

Nakonec mikrofony - ze stávajících bych použil AKG C1000S a Shure PG58, ty zbylé 2 určitě ne. K nim dokoupit mikráky pro snímání sborových vokálů.
Proč uvažuji o 4? Protože mimo tento soubor, který vedu, zvučím občas (ale pravidelně) chrámový sbor, kde je cca 20 lidí. Ti teď zpívají na 4x Shure SM58. Výsledek je bídný, buď není slyšet nikdo pořádně , nebo jen někdo, ale to je u sboru nežádoucí. Proto jsem myslel, že ty 4 nové kondíky bych použil i tam (samozřejmě bych k tomu využil i ten nový mix s phantomem, protože teď tam mají nějaký svůj homemade bez phantomase).

P.S.: Parisi, díky za odkazy.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“