Drnčení strun obecně
Pravidla fóra
Re: Drnčení strun obecně
Struny (obzvlášť některé) se časem dost hýbou a i u sebe pozoruju, že čerstvě nandané struny drnčí méně než starší.
Pokud myslíš, že máš kytaru opravdu dobře seřízenou a drnčení není přes aparát nijak výrazně slyšet, odložil bych veškeré soudy na dobu, kdy ti tyto struny odejdou. Pak zkus koupit novou sadu a třeba i jinou značku a uvidíš.
Pokud myslíš, že máš kytaru opravdu dobře seřízenou a drnčení není přes aparát nijak výrazně slyšet, odložil bych veškeré soudy na dobu, kdy ti tyto struny odejdou. Pak zkus koupit novou sadu a třeba i jinou značku a uvidíš.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- jeleniste
To je i moje zkušenost. Mě takhle drnčela struna, na lapsteel, tj cenťák nad hmatníkem (kterej je navíc bez pražců), jsem to tady řešil, celý jsem to rozebral, zkoumal mechaniku (ta taky někd drnčí, když je tam něco uvolněný), byl jsem z toho dost nešťastnej. Pak mi tady poradil džetro (jestli se nepletu), že by to mohlo bejt ve struně. A fakt bylo. Byly to martinyky marquise cca dva měsíce starý. Na tý struně se krapet uvolnil oplet a to drnčelo.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Martin Marquise používám také. Vyhovují mi, zvukově. Nevydrží nic, prostě, jakmile je problém, vyhodit, všechny.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- jeleniste
No, já už ne. Byly mě doporučený adarka EJ 16 a na tý lapce zněj líp. Ty martinky mam na dreadnoughtu a tam jsou fajn, maj takovej měkčí a perkusivnější zvuk.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To je spíš vysoký dohmat. Zkusil bych tedy postě vyměnit struny, pokud jsi si jistý, že máš nástroj dobře seřízený. Možná jsi měl prostě smůlu na špatné balení.EL guitar píše:tak jsem nameril tyhle hodnoty
(...)
Martina72: jakou akustiku Martin máš, když na ni taháš martinky? Teda - pamatuju si snad dobře tvůj elaborát o tom, že na fender fender, na gibson gibson atd...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Dnes jsem vymenil struny, zadne vyraznejsi drnceni uz jsem nezaznamenal (teda az na klasicke drnceni neohranych strun)
Uz jsem hledal pomoc u kytararu.
Struny jsou GHS BOOMERS 010 tohle byl muj prvni problem po 2 letech pouzivani.
Uz jsem hledal pomoc u kytararu.
Struny jsou GHS BOOMERS 010 tohle byl muj prvni problem po 2 letech pouzivani.
Yamahu FG-B1N, prostě s ničím tak dobře nehrála, a už experimentovat nebudu.Nero píše: Martina72: jakou akustiku Martin máš, když na ni taháš martinky? Teda - pamatuju si snad dobře tvůj elaborát o tom, že na fender fender, na gibson gibson atd...
Na španělu to vyhraněné nemám, střídám levnější nylon, naposled efektní červené "flamenco" La Bella.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Nečisté tóny
Zdravím!
Jako samouk se snažím vyvarovat všech chyb, ale ohledně jedné si nevím rady.
K úvodu, kdysi jsem dostal kytaru, tak 6 let se mi válela doma, ale rozhodl jsem se na ní naučit hrát. Z toho, co jsem vypozoroval, mam dreadnought od Johnson by AXL (ručně dělaná v Číne
), ocelový struny logicky, sílu ale neodhadnu, a nějaký George Dennis 0,88 plastový (asi) trsátko.
A k problému: Pokud se struna drží daleko od pražce nebo je nedostatečně stisklá, drnčí. Tady nastává první problém, jak mam tedy hrát Ačko, u kterýho ukazováček blíž k pražci prostě nenarvu a tím pádem drnčí. A druhý problém, i za předpokladu pevného stisku co nejblíž pražci, pokud strunu rozezním trsátkem hodně, tak taky drnčí, ale jenom zpočátku, a já nevím proč. Jestli je rozkmitaná tak, že drnčí o další pražec, nebo to dělám špatně trsátkem, vážně nevím. Hodím sem i nahrávku.
Díky!
Jako samouk se snažím vyvarovat všech chyb, ale ohledně jedné si nevím rady.
K úvodu, kdysi jsem dostal kytaru, tak 6 let se mi válela doma, ale rozhodl jsem se na ní naučit hrát. Z toho, co jsem vypozoroval, mam dreadnought od Johnson by AXL (ručně dělaná v Číne
A k problému: Pokud se struna drží daleko od pražce nebo je nedostatečně stisklá, drnčí. Tady nastává první problém, jak mam tedy hrát Ačko, u kterýho ukazováček blíž k pražci prostě nenarvu a tím pádem drnčí. A druhý problém, i za předpokladu pevného stisku co nejblíž pražci, pokud strunu rozezním trsátkem hodně, tak taky drnčí, ale jenom zpočátku, a já nevím proč. Jestli je rozkmitaná tak, že drnčí o další pražec, nebo to dělám špatně trsátkem, vážně nevím. Hodím sem i nahrávku.
Díky!
- Přílohy
-
- Drnc.mp3
- (250.54 KiB) Staženo 164 x
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 10.09.2013 20:36, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Re: Nečisté tóny
1.Ahoj, jako nováčkovi na fóru pro příště poradím použít funkci hledat před založením nového tématu. Stačí napsat drnčení a najde to asi milion témat, který se tím zabývaj.
2. Základní akord Adur je na umáčknutí třemi prsty docela problematickej i pro zkušený hráče, obzvlášť na dreadnaughtu, kde jsou struny blízko u sebe a pokud máš silnější prsty, tak je tam stěží narveš natož, abys je pokládal ještě nějak rozumně za druhý pražec. Dá se to časem nacvičit, ale spousta kytaristů si to ulehčuje buďto mačkáním malého barré ukazovákem přes dvě struny nebo to hrajou prostředníkem prsteníkem a malíkem, který je menší a líp se tam ty prsty poskládaj. Má to svoje mouchy, protože tě to pak omezuje v střídání různých sus a add akordů.
3. Největší problém bych viděl asi v tý kytaře nebo minimálně v jejím seřízení. Tyhle levný čínský šunty (což Johson by Axl bezesporu je) nemaj od výroby zarovnaný pražce, kolikrát ani nemaj moc rovnej hmatník a pražce jsou tam jen narychlo nabouchaný, takže je potřeba si s těmahle levnýma nástrojema dost vyhrát, aby byly vůbec hratelný. Totéž seřízení dohmatu a prohnutí krku. Začal bych tím, že bych to svěřil nějakýmu kytaráři nebo šikovnýmu známýmu, kterej s tím má nějaký zkušenosti, aby to dal trochu do hratelnýho stavu.
P.S. nahrávku toho tvýho drnčení jsem neslyšel, protože mi to na tohle krumplu nejde spustit, takže to píšu, tak nějak všeobecně
2. Základní akord Adur je na umáčknutí třemi prsty docela problematickej i pro zkušený hráče, obzvlášť na dreadnaughtu, kde jsou struny blízko u sebe a pokud máš silnější prsty, tak je tam stěží narveš natož, abys je pokládal ještě nějak rozumně za druhý pražec. Dá se to časem nacvičit, ale spousta kytaristů si to ulehčuje buďto mačkáním malého barré ukazovákem přes dvě struny nebo to hrajou prostředníkem prsteníkem a malíkem, který je menší a líp se tam ty prsty poskládaj. Má to svoje mouchy, protože tě to pak omezuje v střídání různých sus a add akordů.
3. Největší problém bych viděl asi v tý kytaře nebo minimálně v jejím seřízení. Tyhle levný čínský šunty (což Johson by Axl bezesporu je) nemaj od výroby zarovnaný pražce, kolikrát ani nemaj moc rovnej hmatník a pražce jsou tam jen narychlo nabouchaný, takže je potřeba si s těmahle levnýma nástrojema dost vyhrát, aby byly vůbec hratelný. Totéž seřízení dohmatu a prohnutí krku. Začal bych tím, že bych to svěřil nějakýmu kytaráři nebo šikovnýmu známýmu, kterej s tím má nějaký zkušenosti, aby to dal trochu do hratelnýho stavu.
P.S. nahrávku toho tvýho drnčení jsem neslyšel, protože mi to na tohle krumplu nejde spustit, takže to píšu, tak nějak všeobecně
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- Trey
- last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu
Re: Nečisté tóny
Ano v tomhle případě špatně seřízený, podle toho zvuku bych tipoval že jsou moc nízko struny, takže nejspíš - prohlej krk, možná kobylka, nulák..rozhodně nechat seřídit
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Re: TO ZÁKLADNÍ O SNÍMAČÍCH
Ahoj,teď když jsem si konečně koupil kombo se mi podělala kytara.Můžu prosím o radu.Proč mi jako by "bzučí " kytara u dvou magnetů na jednom snímači??Zkouším na to drnkat a dívám se jestli náhodou nedrnčí o magnetky,ale nezdá se mi...čím to prosím může být???
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 17.08.2014 13:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do vhodnějšího tématu.
Důvod: Přesunuto do vhodnějšího tématu.
Tobě bzučí kytara? A to jako jak a kde? Na sucho nebo zapojená do komba? Je to slyšet z komba? Nebo ti bzučí snímače? Nebo ti drnčí struny a které? Zkontroloval jsi uchycení strun? Nedrnčí ti struny v ořechu? Nemáš volné ladící mechaniky? Jak máš staré struny? Nedrnčí ti snímače o korpus kytary? Jak dalece to souvisí s tímto tématem?
Zdar, Crozet(e) nerozumím řeči Tvého kmene
. Co myslíš tímto: "Proč mi jako by "bzučí " kytara u dvou magnetů na jednom snímači??" To kdybych věděl, možná bych Ti i poradil...
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ten zvuk je na sucho-drnčení (bzučení)....struny jsou úplně nové.Když to zapojím a hraju,tak z komba žádný špatný zvuk nevychází.Zapomněl jsem dodat,že se to děje při drnknutí struny naprázdno ale i přes držení prstu na libovolném pražci u struny G.Uchycení se mi zdá být v pohodě a ořech taky.A když prostě brnknu a poslouchám odkud to vlastně je,tak mi to drnčí u prvního snímače hned za posledním pražcem,ale tím netvrdím,že za to snímač může...určitě bude chyba jinde a ani bych se nedivil,kdyby ve mně 
Ahoj, mám problém. Moje Epiphone Les Paul Custom strašlivě drnčí. Nejvíc se to dá poznat, když hraju akordy. E, nebo A většinou nezahraju bez drnčení. Ale. i když jsem zmáčknul např. na 12, 14 pražci strunu, tak to občas zadrnčelo
. Struny jsem vyměnil na 11, nevím jaké tam byly původně(původní mi praskly při "ladění"
), ale zdá se mi, že problémy začaly až teď. Kytaru mám podladěnou o půltón. Docela mě to štve, krom toho, že z těch strun mám celkem rozsekané prsty
. Poradíte mi, prosím, co mám dělat? Nebo ji mám hodit ke kytaráři? Díky za odpověď 
No tak že ti to drnčí takhle daleko, to mi přijde celkem normální. Zbavit se toho můžeš, ale za cenu vyššího dohmatu a ztráty spousty času, který strávíš štelováním.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Takže, nemám měnit struny na třeba 9ky, nebo tak? Štve mě, že na tom pomalu bez drnčení nezahraju ani akord
.
Seřizoval jsi kytaru po přechodu na silnější struny?
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Nene, jakmile mi ty staré praskly(určitě byly slabší), tak jsem tam hodil tyhle struny. Já jsem v tom celkem začátečník
.
Jestli si troufneš, tak zkus kytaru seřídit. Je to dobré po každé výměně strun, po přechodu na jinou tloušťku víc než dobré. 
Snad prakticky vše o seřízení najdeš zde a v tématech, která jsou v tomto odkazu zmíněna.
Kdyby sis přeci jen netroufl nebo se ti nedařilo, tak zbývá kytarář. Sice stojí peníze, ale budeš ji mít poté v nejlepším pořádku.
Nebo třeba kamarád co hraje déle a poradí si s tím.
Snad prakticky vše o seřízení najdeš zde a v tématech, která jsou v tomto odkazu zmíněna.
Kdyby sis přeci jen netroufl nebo se ti nedařilo, tak zbývá kytarář. Sice stojí peníze, ale budeš ji mít poté v nejlepším pořádku.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“