jak sm řekl objektivy používá stejné.. nikon made in japan..... takže objektivem to nebude. ten foťák je nevím tuším že je to D70ka ale asi bych kecal kybych řekl že to vím jistě. jinak samozřejmě žádný JPG ani jiný zvrhlosti... surový data z chipu.Wohma píše:tak pozor kamo, ted vstupujes na tenkej led, o fotaky se zajimam uz dost dlouho a par zrcadlovek uz jsem protocil... Kdybys neco o zrcadlovkach vedel, tak bys tohle nerikal. Kvalita fotky je v prve rade urcena objektivem, ac tomu mozna nebudes verit, velkou cast barevnyho podani vytvari prave objektiv - ja sam fotim skrz 40 let stary objektivy (manualni, na stary analogovy zrcadlovky), protoze maji kresbu lepsi nez vetsina bezne prodavanych objektivu na DSLR. Pak taky zalezi na tom, jestli pouziva nejaky kompresni format (JPEG) nebo foti do RAWu a nakonec je dulezity post processing, budes zase rvat, ze to je digitalni uprava a blablabla, jenze pri vyvolavani fotek se delaji podobny veci, jen jinymi prostredky (samozrejme nemluvim o retusi a podobnych prasarnach). Nevim, jakou zrcadlovku tvuj otec ma, jestli je to nejakej hodne starej model, tak bych tomu veril, ze kresba nic moc, ale pokud vezmes zrcadlovku s crop faktorem kolem 1.5x a rozlisenim 6mpx a klasickej 35mm kinofilm, nemas ani na formatu A4 (!) sanci poznat rozdil mezi fotkou ze slr a dslr, pokud se bude fotit pres stejny sklo. A muzes si byt jist, ze dnes uz drtiva vetsina fotografu foti pres digital (i kdyz to jsou zas jiny tela, takovy Canon 1D Mark II nebo Mark III je telo za 100K+, ale zas ma APS senzor a obrovsky rozliseni). Doporucuju ti opustit srovnavani s fotakama, protoze tady nemas sanci vyhrat.
takže ty těla byla:
F80, F100, F80s (to poslední si nepamatuju přesně)
D70
tyto používal F100 už prodal