Nejlepší repro na Blues

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejlepší repro na Blues

Příspěvek od Kinx »

jj, jsem si jistej, ze tam bude takovej ten goldback co se daval do valvestate :))

fenderoidni zvuk jsem s tim alnico gold napsal asi blbe, mam to ale asociovany s hodne vyskama :)

moderni hezky zvuky jsou prezitek, to nechci :)) od toho mam velkou bednu s V30.

qwer: cone cry snad bude v pohode, je teda fakt, ze fuzz + octaver pouzivam hodne :)
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Chápu tě, teď ve studiu nahrávám punk a jako aparát jsem nakonec zvolil Vox AC4TV. Taky mi ty hezký uhlazený zvuky už lezou krkem :-)

Jinak s Goldem jsem nahrával naší nahrávku Little F http://bandzone.cz/funkypunkymonkeydonkey Uznávám, z nahrávky si o repru asi velkou představu neuděláš, ale kdyby náhodou...

Neznáte někdo tyhle repra? http://hudebnibazar.cz/thd-10-reprodukt ... /ID920601/ Na telecaster fóru je celkem vychvalujou, údajně jsou určený do starejch Bassmanů.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Nejlepší repro na Blues

Příspěvek od Kinx »

Ty thd nebudou spatne.

Jinak nejvic me zajimaji momentalne asi ty isophony, byvaji na bazaru za slusne penize a z tech par telefonnich ukazek na netu soudim, ze prskat by mohly slusne - podobne jako ten Altec, co pouzivam ted.

Co Jensen P12R ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Ty nové Rka od Jensena jsou strašně "papírové". Pokud se bavíme o desítkách, tak ty jsou ok tak k 20-40W při použití 410 bedny. 210 bedna tak k 10-20W. Ty repra strašně brzo přijdou o basy a zůstanou tam pak jen jedovaté vyšší středy. Ve dvanáctkové verzi to nezvládá skoro nic... Ale třeba je to právě ten zvuk, který hledáš, popř. by to mohlo hrát dobře v kombinaci s něčím jiným... P12N je už o hodně dospělejší, ale pořád má dost "starý" charakter. Zkus ten, nebo P12Q, která je pro větší výkony (myšleno 10W+ na 1 repro) taky vhodnější.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

nemas nahodou zkusenost s jensenem NEO 12? ted je jeden na bazaru.

jinak bych to pouzival sice se 100W aparatem, ktery ale moc nahlas nepoustim. samozrejme bych byl ale radeji za nejakou vykonovou rezervu :)

na bayaru je ted za dvojku JBL D120-F s opravovanou membranou - ten se mi libi hodne, nicmene mam strach z te opravy - nemam tuseni co s tim puvodne bylo ani jak to bylo opravovane, tj nejistota z vysledneho zvuku. jinak by se mi toto konkretni repro libilo ze vsech nejvice, nicmene kusy v dobrem stavu vetsinou chodi docela draho.

kez by treba eminence delalo nejaky slusny klon :)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Od jensen jsem se potkal jen s tou klasickou radou - keramiky a alnica. Ty moderni repra jsem nepouzival nikdy :(
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: vintage alnico lepraky

Příspěvek od mmjuz »

Kinx píše:ma nekdo zkusenosti se starejma reprama Isophon co se davaly do aparatu Echolette? Hledam co nejvic vintage fenderoidni repra (rozumej na higain je to usyceny a na cisty zvuky je to hodne ostry - aby si fuzzy pekne zabzucely a straty zabrinkaly :)) do polootevrenyho boxu s dvema 12" (mozna i desitkama, kdyby se daly sehnat).
Nejvetsi jistota by byly JBL D120F nebo Celestion Alnico Gold, ale nechci za to utratit tolik penez. Momentalne ke spokojenosti sebe i okoli pouzivam v kombu prehistoricky Altec 417-8H, ale rad bych mel vetsi bednu a vic repro (chci zase pouzivat moduly) :).

snazim se najit nejakou cenove zajimavou alternativu nez ve finale zakotvim u thiele s EVM (ktera je od zminovanych zvukove dost odlisna, ale hrozne me bavi) a prendanym Altecem do openback boxu :))
Jeden zachovalý 12´´ Isophon mi doma někde už dobrých deset let leží. Klidně Ti ho nechám za flašku ginu. Ale budeš si pro něj muset sám přijet. Upozorňuji, že tato repra jsou sice nominálně 12´´, ale koš mají o nějaký milimetřík menší, než běžný současný standard. A také s citlivostí to není žádná sláva, respektive díky jejich poměrně vyrovnané frekvenční charakteristice hrají celkově mnohem méně hlasitě, než seš asi zvyklý. Inzerovaný JBL D 120 má odstřižený původní celopapírový rantl, který holt zub času zřejmě rozhlodal a vyměněný za textilní trojvlnku. Nápadně připomíná závěs od Electro Voice EVM 12L. Lis na tyto závěsy má určitě Libor Zvěřina a hrají dobře, ale může to být oprava z jiného servisu. Ovšem JBL K 120 mají také textil ( dvouvlnu ) a hrají dobře. Spíš bych se bál, jestli je tam originál cívka z Al pásku, pokud ne, tak by to mohl být hodně velký zvukový mínus oproti originálu.
Ze současných Jensenů s neodymem hraje zajímavě Tornado, mně se tedy líbí velice. Má ten starý tlustý zvuk s výraznými nižšími středy. Mimochodem v přímém srovnání s JBL D120 hrál každý opravdu výrazně odlišně.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

nakonec jsem u toho Golda skoncil. Skutecne s Fenderovskym zvukem nema spolecneho zbla nic, ale ve vysledku mi to ve spojeni s tim Altecem nevadi - poji se to dobre, na kazde akci se me zvukari ptaji co to je a jaktoze to hraje tak dobre :))
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Já jsem se ke Gold taky po nějaké přestávce vrátil a zatím super. Jak už jsem psal, tak mám radši živější repráky jako Blue nebo Greenback, ale ten Gold má taky něco do sebe. Přijde mi, že si hodně hraje po "svém", má kulatější attack než většina repráků, což může působit pocit, že to hraje tak nějak tupě a člověk má tendenci to dohánět přidáváním výšek/presence, což je ale někdy na škodu, protože Gold má výšek až až. No a ty výšky navíc neřeže tak jako Blue, takže z toho vzniká taková zajímavá modern-vintage směsice pocitů, kdy člověk neví, jestli to má nenávidět, nebo milovat. Ono to repro umí hrát tak nějak "mědově" a zároveň agresivně. Určitě je to dost jedinečný zvuk, navíc to repro hraje strašně dospěle a člověk má skoro pocit, že 112 bedna zní stejně dobře jako 212 s "obyč" repráky.

To nové Alnico Cream někdo nezkoušel?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

presne tak, pocitove to hraje jak vetsi benda. mam to v 1x12 openback z masivu (ktery ma podle me nulovy vliv na zvuk) a jsem fakt spokojenej. kapela si co se logistiky tyce ulevila (uz netaham 1960A s V30) a zvuk je fer. na dlouhou dobu neresim nic (pokud mi nespadne do cesty nejakej starej nemeckej kram za par korun).
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Čéče, pokud bys měl někdy v budoucnu pocit, že ten Altec 417-8H potřebuješ vyměnit v boxu za nějaký ten Celestion, rád ho od Tebe koupím. Je to určitě jeden z nejlepších reproduktorů, co jsem kdy měl v ruce. A že jich bylo...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ten nikam nepujde :) naopak bych jeste rad nejaky dosehnal. Dost me stve, ze jsem od toho pana tehdy nekoupil i ten druhej (mel dva a chtel za ne hrozne malo penez).
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Před pár týdny jsem jednoho Alteca v kombu poslal do světa, má ho jeden místní diskutér, leč pochybuji, že by se ho chtěl zbavit. Ovšem nebyl už v originálním stavu, místo pozlátka měl na středu textilní kopulku. Ovšem i tak hraje jako sviňa.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

urcite v daleke budoucnosti chci jeste jeden altec a asi nejake JBL, obcas se na bazaru objevi D140F, coz by snad mela byt 15" varianta D120F naladena vic jako pro basu (to by mi nevadilo).

btw nemas zkusenosti s repry Gauss? mela to byt silnejsi dobova varianta toho altecu, resp hodne lidi se staryma mesama je menilo, nicmene prijde mi, ze ty repra uplne zapadly v prachu dejin.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Poslyš, před časem mi kamarád žijící ve Švýcarsku nabízel právě tu 15´´ verzi Altec a také
Peavey Scorpion 15´´. Mohu se ho zeptat, jestli je to ještě aktuální.
JBL D140 je vyloženě repro na basu, na kytaru se používaly D130F a později verze K130. Dělaly se po světě i různě zdařilé kopie, tak trochu vycházely z K130 i ty 15´´ Peavey ( Scorpion a Black Widow ) ovšem s keramickými magnety, o něco blíž konstrukčně byla repra od RCF, velmi dobré kopie JBL D130F dělali Němci Dynacord Orchestra ( i ve 12´´ verzi )
a pak samozřejmě Tesla dělala v legální licenci kopie D130F pod názvem ARM 9308, což byla vynikající kytarová repra. Jednou jsem srovnával 2 ks ARM 9308 a 1ks JBL D130 a rozdíly byly mezi všemi třemi sotva znatelné.
K140 pak měli v Čechách sourozence pod označením ARM 9408, ale opět, na kytaru to moc nehraje, je to vyloženě takový univerzální středobas vhodný buď na basu, nebo s výškáčem do klávesových komb.

Gauss jsem měl v ruce pouze jeden a to 15´´, pocházel snad z leslie boxu. Nějak jsem ho tehdy nepoužil, ale určitě bych se toho nebál. Holt 15´´ nejsou v módě.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

diky, ale nejakou dobu to jeste aktualni asi nebude :) byt bych to bral. docela me zajimaji ty tesla ekvivalenty jbl, jak je nekde za slusny peniz uvidim, zkusim je
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No, ono jich právě moc není a už vůbec ne nějak levně. Přeci jen to byl obrovský a těžký reproduktor na pouhých 50W. V 90. letech jich byly všude mraky, ale koumáci neváhali a vozili to k Husákovi, Cimbalovi a Štěrbovi, Ti jim vinuli cívky místo na papírovou kostřičku, která byla v originále, na hliník a silnějším drátem, celopapírovou membránu vylepšili textilním závěsem a hned z toho byl 300W středobas do odposlechů, nebo i PA. Ovšem na kytaru už to použít nešlo. Korunu tomu dal Štěrba, který přefrézoval štěrbinu v magnetu, membránu přilepil ke koši přes pestrobarevnou gumu a hned byl na světě basák na 500W, úprava bratru za 2000,- Kč. Že měl citlivost sotva 90dB byla jiná věc. Nejhorší na tom bylo to, že po pár týdnech hraní se stejně cívka umlátila o spodek magnetického systému. Kolik reproduktorů ten cvok takto nenávratně zničil, asi nikdo nespočítá. U Husáka se to hromadilo, ale majitelům stejně zbyly jen oči pro pláč. Každopádně ještě předloni měl Husák originální membrány funglovky a dokonce se daly vybrat některé s nižší gramáží. Opravdu pak hrály stejně jako JBL. Takže seženeš-li trosku s nezničeným magnetem, lze z toho vyrobit originál. Cena byla snad 1000,-.
sada
Nový uživatel

Příspěvek od sada »

Vážení, nechávám si zrestaurovat Vermonu MV3 a rád bych k tomu vybral optimální reproduktor. Chci použití pro blues, jazz. 12W, 6 ohmu. Děkuji za radu.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Pokud se nepletu, tak k Vermoně MV3 se dá zapojit i 8Ω repro(box). 6Ω by asi bylo lepší (tuším že s 6Ω by měl mít zesilovač krapet větší výkon), ale obávám se, že kytarový 6Ω reprák bys sháněl poměrně obtížně.

Jinak o tomto zesilovači je tu celé vláknio komba-zesilovace-reproboxy/stary-zesilo ... 29050.html
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Příspěvek od Rošky »

O něco výše doporučuju jako výtečný repráky na bluesovou muziku Celestion Blackback. Teď je někdo nabízí v bazaru a vypadají docela v dobrém stavu, tak jsem si říkal, že nebude na škodu to sem fláknout. Pro rejpaly dodávám, že taky záleží na tom čím se to krmí, ale to je asi (skoro) každýmu jasný.

https://hudebnibazar.cz/celestion-rola- ... s/ID98285/
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“