Strach z koupení el. kytary a celkového procesu zlepšování se

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Kytarista
Nový uživatel

Re: Strach z koupení el. kytary a celkového procesu zlepšování se

Příspěvek od Kytarista »

Jdi do toho proboha. Mě rodiče řekli, že ve školce jsem byl na testech a prý nemám hudební sluch (blbost). Pak na gymplu mi kamarád co hrál na trubku a kytaru řekl, že je to těžké to hraní. Rodiče mi rozmlouvali nákup kytary a já vůl na ně dal. Pak přišla rodina, práce atd., pořád bylo něco důležitější. A teď mi je 45 a už nebo spíše teprve rok hraji. Koupil jsem si slušnou kytaru, kombo atd. a každý den cca hodinu poctivě cvičím a hraju si pro radost a jsem šťastný. Jen mi jen líto, že jsem s tím nezačal v 15 jako ty. Ten čas už nevrátím... prostě kup kytaru - napiš Ježíškovi nebo běž na brigádu a pak hrej a výdrž, úspěchy se dostaví.
Naposledy upravil(a) Kytarista dne 29.10.2020 18:59, celkem upraveno 1 x.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dobrý příklad.
Kolik děcek chodí na brigády aby našetřili na iphone, který jim z mého pohledu do života moc nedá. Za ty prachy je slušná výbava do začátku.
Bohuslav1976
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohuslav1976 »

Ahoj, souhlasím s Kytaristou - jít do toho stůj co stůj, dnes to pro začátečníka není o velkých výdajích .. taky mi je 44 let (jako kytaristovi) a mám první kytaru pár dní :DDD Někdy před měsícem jsem si kytaru půjčil od kamaráda a drží mě to i přes to, že mi to vůbec nejde :))) Měl jsem dříve to samé, rodiče rozmlouvali a odradili mě.
Nakonec rodina, povinnosti, práce, děti a v listopadu jsem se rozhodl a šel do toho. Manželka mě podporuje i před depku :)) kterou prožívám (nejde mi nic, nehraje to, rytmus katastrofa) - ale jak říká rodina "ty bys chtěl všechno hned, tak vydrž" ,ale některé akordy jako Faad9 nebo F) nedokážu vůbec dosáhnout prsty :( (na ně jsem si vzpomněl, jelikož jsem si na nich vylámal zuby zrovna dnes).
Omlouvám se za možná i špatnou záložku.
starypard

Příspěvek od starypard »

Nu, zmínil jsi nějaké akordy .... že se ti blbě hrajou. Nikdo tě ale nenutí k tomu, abys je hrál tak, že se ti budou blbě hrát. NIKDY nehraj něco tak, jak je to někde nakreslené v nějaké příručce, v nějakých TABech, akordovníku, dokonce ani v notové osnově. Najdi si jednotlivé tóny, poslouchej, zjisti, které jsou do té harmonie, do té písně, do toho příběhu, o který jde, důležité, hraj jen ty. Dokonce časem zjistíš, že lidské ucho, mysl a emoce, fungují tak, že když něco vynecháš, ale kolem (mimo to) hraješ něco dalšího, správného, mysl, uši, si to domyslí. Třeba to, co se ti nepohodlně hmatalo. Mimoto, každý akord lze zahrát "v obratech", tedy jinak přeskládat tóny, o oktávu či jinak, také se místo tónu dá hrát něco harmonického k němu, zase si to mysl domyslí, kolikrát to zní líp. NIKDY se nefixuj na malovánky akordů a na přírušky a názvy souzvuků. Vždy hraj MUZIKU.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jj, super, ale nez zacnes ezotericky filozofovat jak starejpard,
tak se par akordu nejdřív nauč podle těch nudných přiruček
F je klasicke první síto, které odděluje zrno od plev :)
vsichni jsme si tim prosli a nakonec to neni takova katastrofa
ostatne spousta pisnicek jde ze zacatku hrat i bez F ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Bohuslav1976
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za rady, však vydržím :D když už jsem si koupil tuhle krásku a plním si klukovský sen :D
FENDER SQUIER Affinity HSS Pack LRL
FENDER SQUIER Affinity HSS Pack LRL
Vím, že je přede mnou dlouhá cesta, první akordy, rytmus, první písnička ... někde jsem slyšel "začít není nikdy pozdě", zatím je hlavně slyšet hodně "keců" - že jsem se na starý kolena asi zbláznil, ale jak sem psal v prvním řádku, plním si klukovský sen. :D

edit: funkční obrázek
Naposledy upravil(a) Bohuslav1976 dne 10.02.2021 0:51, celkem upraveno 1 x.
jastud

Příspěvek od jastud »

Tuhle krasku si asi nikdo neprohlidne... Chtelo by to funkcni odkaz.

Kazdy ma jine dispozice. Mne trvalo rok nez jsem se odvazil zahrat Stanky pred lidma. Nekdo totez zvladne za tri tydny. Chce to trpelivost.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Na Stánky bych nenašel odvahu ani teď, bez ohledu na kvalitu přednesu bych od svých kamarádů muzikantů dostal na budku. :-)
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
jastud

Příspěvek od jastud »

To jsou tvi kamaradi muzikanti pekny hovada. Vy jste nikdy nehrali soutez o nejdebilnejsi pisen? Ja se pravidelne umistoval na prednich prickach s Ptacaty (na kolejich stala a za uchem kvet..) :-)

A prvni co jsem ve skutecnosti hral pred lidma bylo tusim Jednou mi fotr povida... Ve Stancich je totiz jedno barre :-)
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
eňoňůňo
Nový uživatel

Příspěvek od eňoňůňo »

Bohuslav1976 píše: 5.02.2021 18:57 některé akordy jako Faad9 nebo F) nedokážu vůbec dosáhnout prsty :( (na ně jsem si vzpomněl, jelikož jsem si na nich vylámal zuby
S tímhle bych byl dost opatrný. Kdysi jsem se připravoval na jazzový koncert, a tak dlouho mi ty akordy nešli do ruky (i přes lehkou bolest), až se z toho vyvinul záňet šlach. Potýkal jsem se s tím desítky měsíců (pod dozorem lékařů). Všechno se časem poddá, ale chce čas!
torst

Příspěvek od torst »

Barre je oříšek. Cvičit ale opatrně. Taky znám kluka, kterej přecvičil a dostal zánět šlach.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

takže jako bacha, cvičení barré způsobuje zánět šlach? Nebo co tím chtěl básník říct?
Já zas znam stovky lidi, kterým cvičení barre nezpusobilo nic 😜

Zacatecnik si chce na stare kolena plnit sny a zahrat si par pisnicek (parada!) a tady na neho hned vyrukuje pard s ezopy*čovinama a torst se zanetem šlach. Podpora jak noha "👍"
My tady víme, že pard je dlouhodobě neusnášeníschopný a podobné cancy mele furt, a ze torst typicky "argumentuje" extrémy vytrženými z kontextu, ale jak to ma vědět nováček?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
dream7000

Příspěvek od dream7000 »

ja ked vidim gitaristov gitara na vajcach skoro na kolenach a hra ako maly boh.......asi má tie ruky ako chobotnica chapadla...ale super napad, hrat hrat a kaslat na vek.....
starypard

Příspěvek od starypard »

torst píše: 7.02.2021 15:26 Barre je oříšek. Cvičit ale opatrně. Taky znám kluka, kterej přecvičil a dostal zánět šlach.
Hmm, jeden takovej kluk byl u mne doma - v zrcadle. Když jsem si splnil sen a začal hrát na strata (po jinejch kytarách), do tejdne jsem měl nádhernej zánět levýho zápěstí. Ruka nebyla úplně zkurvená, zhruba do měsíce to nějak přešlo, ale dával bych si bacha. Všechno je blbym postavením ruky vzhledem ke konkrétnímu krku a kytaře. Vopatrně.
himself

Příspěvek od himself »

A Mistr Tommy zase rikal "just go through the pain" :)
starypard

Příspěvek od starypard »

JJ, to zkoušelo pár z nás. Když hraješ rok na kytaru, která ti nesedne, ještě k tomu ji držíš blbě, protože se chceš někomu podobat, ještě k tomu jsi zarputilej a nevyhovíš sám sobě, své anatomii, a hraješ blbě i to, co se dá hmatat docela pohodlně, a děláš to hodiny denně, den za dnem, protože jsi nadšenej a splašenej, pak si třeba rok nezahraješ. A nejen to.
Zánět karpálů mají i řemeslníci, běžně. Stačí si blbě stoupnout k mašině (třeba kvůlivá bordelu v dílně, divně umístěnému stroji, nevšednímu tvaru obrobku, který držíš v ruce, opakovaný pohyb, jenž se nepříliš slučuje s anatomií, plus blbé osvětlení, takže to ještě podvědomě směruješ jinam, plus nikoliv nové řezné nástroje či brusné materiály, větší přítlaky, plus větší zakázka, která se nutně musí, přece, dodělat do rána .... ) a seš na tejden, čtrnáct dní, v prdeli.
Naposledy upravil(a) starypard dne 7.02.2021 21:24, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

starypard píše: 7.02.2021 19:24
torst píše: 7.02.2021 15:26 Barre je oříšek. Cvičit ale opatrně. Taky znám kluka, kterej přecvičil a dostal zánět šlach.
Hmm, jeden takovej kluk byl u mne doma - v zrcadle. Když jsem si splnil sen a začal hrát na strata (po jinejch kytarách), do tejdne jsem měl nádhernej zánět levýho zápěstí. Ruka nebyla úplně zkurvená, zhruba do měsíce to nějak přešlo, ale dával bych si bacha. Všechno je blbym postavením ruky vzhledem ke konkrétnímu krku a kytaře. Vopatrně.
Pravda, že jsem to trochu smixoval. Můj známý to neměl od barre, ale od prstokladů-stupnic.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Parde, ja tomu uplne verim. Ale taky vim, jak jsem mordoval F bare na hnusnou neserizenou ceskou dvanactku. A dnes to neumacknu! :)
Bohuslav1976
Kontaktovat uživatele:

starypard píše: 5.02.2021 22:32 Nu, zmínil jsi nějaké akordy .... že se ti blbě hrajou. Nikdo tě ale nenutí k tomu, abys je hrál tak, že se ti budou blbě hrát. NIKDY nehraj něco tak, jak je to někde nakreslené v nějaké příručce, v nějakých TABech, akordovníku, dokonce ani v notové osnově..................
Ale, zrovna tohle asi není správná cesta. Začnu jedním akordem, pak druhým, třetím atd.? To můžu dle mého úsudku, pak drnkat na kytaru jak chci a cvičit nemusím vůbec.
Je to jen můj názor, možná špatný - chci mít dobrý pocit, že něco umím a ne myslet na to kde jsem co "ošulil", stejně by mi to nedalo. Tedy aspoň teď na začátku, příkladem budiž akord A a E zatím mi nejdou měnit tak jak bych si představoval a :lol: zdálo se mi o tom, vstal jsem a zkouším :lol: a to je nyní hodina po půlnoci :D
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Asi tak. Makej na tom a vem si příklad z těch, co si tím už prošli a nakonec třeba napsali ňákou příručku nebo tab...podle pardonávodu bys nakonec mohl hrát něco, cos úplně nechtěl :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“