Míchání a ear fatique

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
temnyrytir

Re: Míchání a ear fatique

Příspěvek od temnyrytir »

Kalmek píše: 7.04.2021 8:02 Takže si myslíš, že to bude nejspíš zvukovka?
Pořiď "sprostě" od Thomanna nějakou externí zvukovku (pokud dobře chápu že veškerý zvuk bude opravdu zpracováván mimo PC) a pokud pomůže, necháš si jí, pokud ne, vrátíš.
USB interfacem myslim usb zvukovku (interni nepouzivam).
Zkousel jsem nasledujici:
Behringer UM2
AKAI EIE PRO
Steinberg UR12
LINE6 UX1

Ja si osobne myslim, ze by mohl byt problem intelackej chipset, kterej ma problemy s interferenci usb3. Stary PC bylo AMD a melo usb2.0 . Zadnej starej kram ted nemam k dispozici, abych mohl overit. Tot bude moje dalsi patrani.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jako vážně až takhle? To už mi přijde jak povídačky na hifi fórech, kde se řeší, jaký zvuk má který chipset.
Vždyť je to jedno ne? Zvuk tvoří převodník ve zvukovce z jedniček a nul a ty jsou přece vždy stejné.
Takže za mne hledat spíše nějaký problém v mixu, nějakou latentní frekvenci, která sama o sobě nedělá nic moc, ale v součtu udělá paseku a unaví uši.
Zkoušel jsi tuto konkrétní píseň exportovat i na jiném stroji, abys eliminoval chybu v HW? Třeba by se pak projevil stejný výsledek a poukázalo by to na problém aranže, kde nástroje nevhodně interferují a vznikají odečtové tóny apod.?
temnyrytir

Hendrek píše: 7.04.2021 8:30 Jako vážně až takhle? To už mi přijde jak povídačky na hifi fórech, kde se řeší, jaký zvuk má který chipset.
Vždyť je to jedno ne? Zvuk tvoří převodník ve zvukovce z jedniček a nul a ty jsou přece vždy stejné.
Takže za mne hledat spíše nějaký problém v mixu, nějakou latentní frekvenci, která sama o sobě nedělá nic moc, ale v součtu udělá paseku a unaví uši.
Varim z vody, kdyz uz jsem vyzkousel vsechno, tak patram a nic jinyho me nenapada. S logikou to uplne nesouvisi, jestli mi rozumis :).

Prave, frekvence. Neco ji musi vyrabet a ja nemuzu prijit na to, co to je (kdyz jsem vyloucil nahrane fyzicke nastroje).

Ano zkousel jsem jeste jiny notebook a stolni pc - vse intel s usb3 :).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dělá to jen tato píseň? Pak by to mohl být právě problém aranže, tedy toho, co nástroje hrají a jak se jejich hlasy proplétají a sčítají/odčítají.
temnyrytir

Hendrek píše: 7.04.2021 8:39 Dělá to jen tato píseň? Pak by to mohl být právě problém aranže, tedy toho, co nástroje hrají a jak se jejich hlasy proplétají a sčítají/odčítají.
Ne,dela to vse, co vytvorim od doby, co jsem vymenil PC. Ruzna nastaveni, pluginy. Nejdriv jsem myslel, ze to dela kytara a snimace zachytavaji co nemaji (v dobe vymeny pc jsem menil i kytaru), pak jsem daval vinu zvukovce. No a nyni, po cca roce a pul, kdyz jsem vse vymenil a zkusil, tak jsem vytvoril projekt jen ciste midi nastroje a ejhle, porad to same. Orezy kytar a vyrezy frekvenci jsem zkousel tez, ale nic co by nejak vyrazne pomohlo (na ukor vysledneho zvuku).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno. Pokud to jde - udělal bych jednoduchý pokus:

- projekt, který zvukově dělá problém na aktuálním počítači
- tentýž projekt vzít na jiný počítač, kde nedělá problém. Podstatné je, aby v projektu nebyly věci, které nepůjdou otevřít na druhém počítače (licenční FX a podobně). Ideálně nějaké "surové" audio, případně jen interní FX z DAW
- na obou počítačích udělat render mixu (tím se z procesu "vyviní" zvukovka i poslech)
- oba výsledky porovnat (klasicky: načíst do nového projektu do dvou stop, jedné otočit fázi, poslechnout).

Výsledek bude případný rozdíl, který do toho bude vnášet HW počítače. Z přístupu (nejen) mojí logiky bude výsledkem ticho. V tom případě se bude jednat buď o placebo nebo problém poslechu. Pokud ale vezmeme v úvahu tvoje tvrzení, že jiné mixy ti na aktuálním počítači nijak nevadí, tak za splněného předpokladu, co jsem popsal výše, se bude jednat jen o placebo.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 7.04.2021 9:56, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
temnyrytir

pavlii píše: 7.04.2021 9:56 Mno. Pokud to jde - udělal bych jednoduchý pokus:

- projekt, který zvukově dělá problém na aktuálním počítači
- tentýž projekt vzít na jiný počítač, kde nedělá problém. Podstatné je, aby v projektu nebyly věci, které nepůjdou otevřít na druhém počítače (licenční FX a podobně). Ideálně nějaké "surové" audio, případně jen interní FX z DAW
- na obou počítačích udělat render mixu (tím se z procesu "vyviní" zvukovka i poslech)
- oba výsledky porovnat (klasicky: načíst do nového projektu do dvou stop, jedné otočit fázi, poslechnout).

Výsledek bude případný rozdíl, který do toho bude vnášet HW počítače. Z přístupu (nejen) mojí logiky bude výsledkem ticho. V tom případě se bude jednat buď o placebo nebo problém poslechu. Pokud ale vezmeme v úvahu tvoje tvrzení, že jiné mixy ti na aktuálním počítači nijak nevadí, tak za splněného předpokladu, co jsem popsal výše, se bude jednat jen o placebo.

P.
Dekuji za radu. Bohuzel aktualne nemam PC, kde by mix problem nedelal. Mam 2 ntb, oba stejny chipset. Sehnal jsem LUBOSH, ktery mi projekt vyrenderuje na svem pc a uvidime, pak dam vedet. Zatim asi vic nevymyslime.
temnyrytir

Děkuji LUBOSH za testování a pomoc najít příčinu problému.

Porovnáním renderů z jiného PC jsme nenašli problém.
Takže ano, není problém v HW, ale v mixu - kytary jsou dost ostrý a díky mojí přílišné citlivosti to nedělá uším dobře.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Dík za shrnutí a zpětnou vazbu!

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Jen doplním ohledně té otočení fáze. Ty projekty se úplně "nevynulují" A protože mi to nedalo tak jsem zkusil z otevřeného projektu udělat hned za sebou 2 stejné exporty. Řekněme export A a B. A výsledek stejný. Odečte se basa, částečně bicí a některé úseky kytar. Takže nastala klasická porovnávačka ve dvou stopách a je to opravdu stejný.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - zvláštní. Čekal bych identický výsledek. Chceš říct, že se liší nějakým způsobem i dva po sobě jdoucí exporty téhož projektu (na stejném počítači), aniž by se něco změnilo? To se mi ale opravdu nechce věřit....

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Přesně tak, 2 identické exporty na stejném počítači. Dle mé spekulace by to mohlo být tím, že celý projekt byl vytvořen ve VSTi. VSTi se snaží něco jako napodobit člověka a dává tam nějaký nepřesnosti. Jinak mě nic moc nenapadá. A na kytarách bylo dost delaye tak jestli s tím taky nesouvisí.
OT: byl jsem na ezone. Jestli taky za to nemůže vzorkovací frekvence, protože byla jenom 44,1 kHz. :lol:
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D hahahaha. No zajímavý tip.....kytary taky VSTi? To asi ne.... ale pokud bude v daném VSTi nebo FX modulační efekt nebo - jak píšeš - zlidšťující (bicí mívaj něco jako "humanize"), tak si to dokážu vlastně představit, protože u modulace zhusta není zajištěno shodné spouštění (to by musela být nastavená synchronizace třeba) a u "humanize" už vůbec ne, to je fakt prvek náhodnosti.

Přesto by z těch reziduí mělo být jasné, o co případně jde, takže takový hrubý test svojí vypovídací hodnotu podle mého má.

Jo a k EZ :-D já si to stejně zkusím, jinak budu za Pepíka (nesnáším plácání o věcech, které jdou relativně snadno vyzkoušet). Ale musím se nejdřív něco naučit zabrknkat 8-) což je s mým časem/věkem/výmluvami na záležitost fakt delší než 1-2 odpoledne. Tak jako tak statická věc, jakou S/R bezpochyby je, by to prznila v každém ohledu stejně, čili 44.1 za to opravdu nemůže :-D

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

I ta kytara je VSTi. Šlo o to udělat rychle něco.
K EZ - kdysi jsem to chtěl taky zkusit a mám určitě někde v počítači rozdělaný projekt ani už nevím kde ho mám a v jaké sample rate. Jestli 96 nebo 192kHz. Jen si pamatuju, že mi nějak rychle ubýval výkon CPU :lol:
A s tím zabrnkáním tak jsem na tom podobně. A musical mode v Cubase 11 je pro mě dotažen k dokonalosti. Akorát, že to zase odskáče CPU :lol:
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

k tomu vynulovani se - treba zrovna u bicich vst byva ze i kdyz je to jen jednoduchy kick se stejnou velocity a vsim moznym, bude znit trochu jinak, neni to ani tak uplne humanizace, ale je tam treba 3-5 zvuku toho kicku na plno, tak se to nejak strida a pri renderu to vyleze pokazdy jinak
kazdopadne v tom pripade by mozna bylo nejlepsi vyrenderovat kazdou stopu samostatne, pak to smichat jen jako audio tracky, ale to uz je docela dost srani :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo - ale jak píšu, nepředpokloádám, že by to byly majoritní věci (ve vztahu k tomu, co se tu hledalo za problém).

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“