Smeji se sundat vsechny struny najednou?
Pravidla fóra
Floyd Rose
Trošku odbočím: Když zkouším jiné snímače na kytaře s floydem, tak tam struny nechám, vyndám zezadu pružiny (holýma rukama!), sundám floyda z trnů a dám ho stranou. Po výměně snímače (zabroušení pražců apod.) to dám zpátky, vrátím pružiny, a kytara většinou ladí jako předtím. Quick and easy.
Na elektrice vyněňujte struny jak chcete. Na akustice po jedné, tam se to dřevo trochu dotvarovává, a trvalo by dýl, než se nové stuny usadí.
Na elektrice vyněňujte struny jak chcete. Na akustice po jedné, tam se to dřevo trochu dotvarovává, a trvalo by dýl, než se nové stuny usadí.
Vymena strun
Podle me drevo (krk) reaguje okamzite, staci se podivat na prohnuti krkuWohma píše:Ja sundavam vsecko najednou, abych mohl poradne vycistit hmatnik, ale behem 20 minut tam zas dam novou sadu, takze drevo nestihne nijak zapracovat. Podle me kdyz tam ty struny hned das, tak se nic nedeje :wink: Ono taky zalezi asi na tom, jak silny mas struny a jak moc utahlej pak mas ten krkovej sroub (truss rod).
kdyz na nastroji jsou struny a na prohnuti krku pote co jsou struny sundany a uvidite. At se pan nehneva.
Na Stratu sundavam vsechny struny najednou, ovsem struny povoluji
pomalu a na nekolik etap, pak javorovej hmatnik vycistim (uni Pronto- pruhledna lahev, Pronto ma modrou barvu).
Les Paul delam jinak, necham E1 a E6 proto aby nic neupadlo a nahodou
se me nepohlo nastaveni vejsky. Pak cistim stejnym Prontem ale tmavej
hmatnik pak este napoustim cistrus olejem (Kyser).
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
No tak divam divam a jako ze nic nevidim?Podle me je to individualni vec kdo a jak meni struny... sundam je proste vsechny a je to.A to ze krku ci telu nejak uskodi dvacetiminutove odpocinuti od tahu strun tomu neverim.Podle me drevo (krk) reaguje okamzite, staci se podivat na prohnuti krku
kdyz na nastroji jsou struny a na prohnuti krku pote co jsou struny sundany a uvidite. At se pan nehneva.
krk
Ja to myslel tak ze nevadi kdyz jsou struny sundany treba 20, 30, 40 atd..... minut, ale oponoval jsem, jak psal pan ze do 20 minut se s krkem nic nestane (tedy ze se krk nehne), ja tvrdim ze se hne okamzite, nebo temer okamzite, hned jak se povolej vsechny struny. Aspon tedy u meho Strata to pozoruju, natahuju 10-46.
jen pro zajímavost sada 9tek má tah přibližně kolem 60ti kgpigdestroyer píše:ja to teda delam po jednom, do obalu od nove struny dam starou at je pro jistotu do zasoby, sundat vsechny najednou tak v tom mam bordeltaky by me to zajimalo jesi ty struny maji takovy tah ze je v tom dreve nejake napeti. to by pak podle me byla pitomost odvolavat se na 20 minut ze to nezapracuje.. to by se rozjelo hned v prubehu sundavani.. ale myslim ze kytara je tak bytelne udelana ze by to nemelo mit vliv.. ale nevim.
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
kenjiroo píše:jen pro zajímavost sada 9tek má tah přibližně kolem 60ti kg
to je podlě mě blbost, není to moc? viděl sem někde dadarka že vydrží váhu myslím 8 kilo jedna struna, ale dohromady nedaj 60kg nebo jo??? jako věřím ti že je to pravda když to říkáš ale nezdá se mi to možný
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Ja som tiež zvykol dávať dole všetko naraz, ale odkedy mam ABR-1 kobylku dávam to po jednom, pretože ako som ich dal naraz dole všetky, som si nepamatal v akej výške som ju mal (lahko sa posunie) a musel som to znova nastavovať a ladiť celé
. Ale som zastánca toho, že za tých 5-15 minút to drevo nemôže zapracovať. Krk je viac ohnutý ked má natiahnuté struny, to je pochopiteľné. Drevo nepracuje tak rýchlo.
Co se týče tahu strun - D'Addaria mají vzadu na obale napsaný nějaký tah, mám pocit že je to tah normálního ladění EADGHE na menzuře 650, pro A=440Hz, ale teď to po ruce nemám. Jedenáctky snad okolo 75kg 
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Ze stejného zdroje sem čerpal i jáworo90 píše:Co se týče tahu strun - D'Addaria mají vzadu na obale napsaný nějaký tah, mám pocit že je to tah normálního ladění EADGHE na menzuře 650, pro A=440Hz, ale teď to po ruce nemám. Jedenáctky snad okolo 75kg
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
Když kytarář mění pražce (byl sem u tohoSaul píše:to že ta struny vydrží tu zátěž, neznamená, že jsou v takovém tahu struny napnuty. To je naprostá hloupost
a vůbec.... je to blbost. s krkem se nic nestane.Myslíte si snad, že když kytarář mění pražce, tak vám krk udělá luk?!? Blbost.
hele myslíte že se může nechávat kytara delší dobu bez tenkýho éčka? Já jsem před pár tejdnama prdnul strunu na stratu, tak jsem jedinou co jsem měl musel vzít z Ibanezky a pak už tam žádnou nedal... jak moc to škodí? 
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Raso s tim rychle něco udělej, ta nejtenčí struna má obrovskej tah a jak tam ted neni, tak zhruba po 62,5 hodinach praska krk a většinou se spustí i déšť a jsou povodněrasomaso píše:hele myslíte že se může nechávat kytara delší dobu bez tenkýho éčka? Já jsem před pár tejdnama prdnul strunu na stratu, tak jsem jedinou co jsem měl musel vzít z Ibanezky a pak už tam žádnou nedal... jak moc to škodí?
hih no sem se nechal unést
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Re: Smeji se sundat vsechny struny najednou?
Zdar lidi. Mám takovej menší problém. Včera mě praskla struna tak sem je už sundal všechny a že si dneska zajedu koupit nový. Pak sem narazil na tenhle topick a zacal sem mít strach ze to může udělat něco s krkem tak sem je tam honem dal zpátky a kdyz je naladím tak to u nultýho pražce je nalepený skoro na hmatknících a děsně to drnčí.... nevíte co s tím??
V tvém vlastním zájmu bych tu otázku ještě přehodnotil, nebo si tu na tobě někdo pěkně smlsne (vlastní zkušenost).
A jinak ne, krku se bez strun nestane nic. Maximálně se trochu narovná. Takže možná proto ti to trochu drnčí. Buďto to za chvíli přestane (krku to chvíli trvá než se přizpůsobí) a nebo si musíš pohrát s jeho výztuhou.
A jinak ne, krku se bez strun nestane nic. Maximálně se trochu narovná. Takže možná proto ti to trochu drnčí. Buďto to za chvíli přestane (krku to chvíli trvá než se přizpůsobí) a nebo si musíš pohrát s jeho výztuhou.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
Krku se opravdu nic nestane když ho necháš bez strun. V případě, že by struny měly být sundaný dlouhodobě tak bych osobně povolil výztuhu krku. Jinak o nic nejde. To že ti to teď drnčí...? To se dalo čekat praskla ti struna, tzn. máš ta o jednu míň => menší tah strun => více prohnutý krk do tvaru sudu.... Až tam dáš nový struny tak se to srovná a když ne tak si pošteluješ výztuhu krku.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Jo díky.. no dneska sem tam dávla ty nový struny a bohužel po prvné a co neudělám. Asi se ty struny na basu musí ze začátku nenechávat moc naplí a ono mě prasklo ecko
. Pěkně sem se pak nasral ale aspoň už vím co sem udělal za chybu. V pondělí pojede kamoš do brna tak mě tam skočí do obchodu... aspon budu mít nějaký nahradní