Co musí umět sólista?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Br tak to přesně nesnáším, zní to jak z nějaký starý videohry
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dariel »

rasomaso píše:Teď se mi vybavily dvě videa na youtube...
http://www.youtube.com/watch?v=pAAzwbULKc0
http://www.youtube.com/watch?v=7rGNk2EQhFQ
myslim že je to jasný... :wink:
Všimli jste si toho obrovského feelingu v tom prvním videu? :lol:
To druhé mi zní nějak....nehendrixovsky.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Když vidím tyhle rychlíky, vždycky se mi vybaví jedna věc z fyziky/biologie:

Lidské ucho je dobře schopno vnímat 2 zvuky od sebe oddělené prodlevou 0,1 sekundy. Tzn hrát víc než 10 not za sekundu vlastně stejně nemá smysl :roll:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
moribundus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moribundus »

Každopádně doporučuju mít zmáklé pentatoniky. tím mám na mysli 5 obrázků na hmatníku a vědět který je durový a mollový. Tím bych začal. Pak se ti určitě nestane, že sáhneš vedle. Ikdyž jak říkáš, když se netrefíš, vždycky stačí zachovat klidnou hlavu, protože správný tón je vedle :-) Pak už záleží na tobě jak to budeš frázovat. Dá se tam vymyslet spousta pěkných věcí a nakonec zjistíš, že i Floydi maj hodně sól jen v pentatonice o Kiss ani nemluvě.
No a pak mi docela dobré umět harmonizovat jednotlivé stupně dur a moll stupnice :-) Dost ti to usnadní. Jednoduchej příklad: máš hrát na harmonii Amoll, Dmoll, Fdur. Než bych lítal po hmatníku jak zběsilej a honil v pentatonikách ty akory, tak bych tam hrál Cdur(Amoll) Samozřejmě když budeš hrát přesně na ty akordy, víc přiznáš tu harmonii, ale není to tak uvolněný. Teda aspoň mě to daleko víc svazuje v improvizaci neb musim myslet co následuje za akord. To jsem se zas rozkecal :D Toť vše z mého pohledu.
P4WELL

Příspěvek od P4WELL »

Vážení pánové,
Sólista musí hlavně dobře vypadat !!!, kytaru (pouze GIBSON/FENDER jinak to není kytara), musí mít pověšenou proklatě nízko na popruhu s lebkama a ta musí barevně ladit s jeho oblečením.
Vhodný doplněk při sóle je třeba cigareta v koutku úst (u nekuřáků párátko). Neměl by zapomínat na kožené nátepníky s ostny (tzv. potítka)a okolo pasu by měl mít připnut pás s náboji.
Kytarista musí mít dobrou fyzičku a umět běhat z jednoho konce podia na druhý otáčeje si při tom s kytarou na popruhu okolo těla (vysílačka nutná)
Je nutné aby měl během hraní odhalenou libovolnou část těla která však musí být náležitě potetována a na obličeji a uších musí být zavěšeno alespoň čvrt kila kovu v podobě kroužků a malých ostnů.
Jinak to prostě není kytarista a už vůbec ne sólista :lol:
romcx75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romcx75 »

P4WELL píše:Vážení pánové,
Sólista musí hlavně dobře vypadat !!!, kytaru (pouze GIBSON/FENDER jinak to není kytara), musí mít pověšenou proklatě nízko na popruhu s lebkama a ta musí barevně ladit s jeho oblečením.
Vhodný doplněk při sóle je třeba cigareta v koutku úst (u nekuřáků párátko). Neměl by zapomínat na kožené nátepníky s ostny (tzv. potítka)a okolo pasu by měl mít připnut pás s náboji.
Kytarista musí mít dobrou fyzičku a umět běhat z jednoho konce podia na druhý otáčeje si při tom s kytarou na popruhu okolo těla (vysílačka nutná)
Je nutné aby měl během hraní odhalenou libovolnou část těla která však musí být náležitě potetována a na obličeji a uších musí být zavěšeno alespoň čvrt kila kovu v podobě kroužků a malých ostnů.
Jinak to prostě není kytarista a už vůbec ne sólista :lol:
jasný vůbec nezáleží na tom, jak kytarista hraje, hlavně aby dobře vypadal. :roll:

http://www.bandzone.cz/beastart

kytara: Schecter Damien 6
AMP: Rockwell Red trip Duo 120w
Box: 412 , 2xV30, 2xG12T-75
Mooer Reecho
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Měl by vypadat jako já!
Obrázek
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

Co musí umět sólista?.............Hrát sám.
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
romcx75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romcx75 »

sólista musí taky hodně dobře improvizovat, což mě moc nejde ale pracuju na tom 8)

http://www.bandzone.cz/beastart

kytara: Schecter Damien 6
AMP: Rockwell Red trip Duo 120w
Box: 412 , 2xV30, 2xG12T-75
Mooer Reecho
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

romcx75 píše: jasný vůbec nezáleží na tom, jak kytarista hraje, hlavně aby dobře vypadal. :roll:
Tady to někdo nepochopil :D
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Sólista by měl umět 3 věci pro pravou ruku
alternate picking
sweep picking
tapping
No a 6 v případě levačky
slide
bend
hammering
flažonety
stupnice
akordy
Die Hard or Die Home
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crowley »

Trao píše:Sólista by měl umět 3 věci pro pravou ruku
alternate picking
sweep picking
tapping
No a 6 v případě levačky
slide
bend
hammering
flažonety
stupnice
akordy
a taky to dát s pořádnou dávkou přesnosti a citu pro melodii dohromady :)
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

alternate picking
sweep picking
tapping
No a 6 v případě levačky
slide
bend
hammering
flažonety
stupnice
akordy

no, nevím, podle mě osobně sweep není nutnej, to je spíš věc vkusu, zatímco trsátkový flažolety a různý harmonie dělaný pravačkou nutný jsou.
a akordy spíš musí umět všeobecně kytarista, a zrovna na sóla potřeba nejsou prakticky vůbec
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Graywolf píše:
alternate picking
sweep picking
tapping
No a 6 v případě levačky
slide
bend
hammering
flažonety
stupnice
akordy

no, nevím, podle mě osobně sweep není nutnej, to je spíš věc vkusu, zatímco trsátkový flažolety a různý harmonie dělaný pravačkou nutný jsou.
a akordy spíš musí umět všeobecně kytarista, a zrovna na sóla potřeba nejsou prakticky vůbec
No pokud neznáš akordy, tak se ti bude blbě sólovat, když nevíš do čeho :D
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Crowley píše:
Trao píše:Sólista by měl umět...
a taky to dát s pořádnou dávkou přesnosti a citu pro melodii dohromady :)
100% souhlas, ale v tomhle případě šlo o technickej základ, přesnost, cit a takovýhle věci, to už je metodika hry...
Technika znamená "CO", metodika "JAK" a zlozvyky "PROČ ZROVNA TAKHLE?"
Die Hard or Die Home
VítekBJ
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od VítekBJ »

Hele, začínám sólovat.. :D To asi dělaj každý, ale ještě nemám eletrickou kytaru, tak to zkouším i na akustické a taky to jde. Naučil jsem se pentatoniky a akordy umím skvěle, ale když chci zahrát nějaké sólo, musím se vdždy držet vlastně pořád rytmu, což v písničkách nebývý, že hraje do každé doby jeden tón. A ještě jedna věc, bojím se jít do basových strun... Nevíte nějak jak na to? Hlavně posloupnost s tím sólem! :mrgreen:
woro90

Re: Re:

Příspěvek od woro90 »

VítekBJ píše:Hele, začínám sólovat.. :D To asi dělaj každý, ale ještě nemám eletrickou kytaru, tak to zkouším i na akustické a taky to jde. Naučil jsem se pentatoniky a akordy umím skvěle, ale když chci zahrát nějaké sólo, musím se vdždy držet vlastně pořád rytmu, což v písničkách nebývý, že hraje do každé doby jeden tón. A ještě jedna věc, bojím se jít do basových strun... Nevíte nějak jak na to? Hlavně posloupnost s tím sólem! :mrgreen:
Doporučuji pro začátek pomalé blues, s backingem z internetu, hodně poslouchat bluesmany, hrát si s tím. A nepřehánět to s rychlostí. Je fajn že zahraješ jako kulomet a ještě pravidelně a v dostatečné harmonii, ale pokud se při tom každou chvíli sekneš nebo to bude skutečně jako kulomet, strojové, budeš umět méně než ten nejposlednější začátečník co umí sotva jeden box pentatoniky a netrefí se trsátkem, ale dokáže do toho dát feeling.

Pokud tu elektrickou kytaru budeš mít až za delší dobu (za více než normální životnost akustických strun), natáhni si na tu akustiku ocelové struny na elektriku, o číslo tenčí než jseš zvyklý (pokud nemáš desítky či méně). Zvuk bude trochu mdlý, ale bude se ti dobře bendovat a bude tam ta kulatost zvuku. Bendy totiž hodně pomáhají dát tomu nějaký výraz, což je přesně to, o co v blues jde. Nejde o techniku ani o rychlost. Stačí se naučit základy. Ale hlavní je, co do toho dáš ze sebe. Nezáleží na tom na co a jak rychle hraješ - záleží na tom, co se tím snažíš sdělit.

A na ty basové struny mám trik - hraj to všechno ve vysokých polohách a uvidíš jak tě to přinutí jít níž :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
VítekBJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VítekBJ »

woro90 píše:
VítekBJ píše:Hele, začínám sólovat.. :D To asi dělaj každý, ale ještě nemám eletrickou kytaru, tak to zkouším i na akustické a taky to jde. Naučil jsem se pentatoniky a akordy umím skvěle, ale když chci zahrát nějaké sólo, musím se vdždy držet vlastně pořád rytmu, což v písničkách nebývý, že hraje do každé doby jeden tón. A ještě jedna věc, bojím se jít do basových strun... Nevíte nějak jak na to? Hlavně posloupnost s tím sólem! :mrgreen:
Doporučuji pro začátek pomalé blues, s backingem z internetu, hodně poslouchat bluesmany, hrát si s tím. A nepřehánět to s rychlostí. Je fajn že zahraješ jako kulomet a ještě pravidelně a v dostatečné harmonii, ale pokud se při tom každou chvíli sekneš nebo to bude skutečně jako kulomet, strojové, budeš umět méně než ten nejposlednější začátečník co umí sotva jeden box pentatoniky a netrefí se trsátkem, ale dokáže do toho dát feeling.

Pokud tu elektrickou kytaru budeš mít až za delší dobu (za více než normální životnost akustických strun), natáhni si na tu akustiku ocelové struny na elektriku, o číslo tenčí než jseš zvyklý (pokud nemáš desítky či méně). Zvuk bude trochu mdlý, ale bude se ti dobře bendovat a bude tam ta kulatost zvuku. Bendy totiž hodně pomáhají dát tomu nějaký výraz, což je přesně to, o co v blues jde. Nejde o techniku ani o rychlost. Stačí se naučit základy. Ale hlavní je, co do toho dáš ze sebe. Nezáleží na tom na co a jak rychle hraješ - záleží na tom, co se tím snažíš sdělit.

A na ty basové struny mám trik - hraj to všechno ve vysokých polohách a uvidíš jak tě to přinutí jít níž :wink:

Díky moc za radu, blues už taky poslouchám a začíná se mi líbit, ale nevím, co myslíš tím slovem kulomet? jako nějak rychle? :roll:
woro90

Příspěvek od woro90 »

VítekBJ píše:Díky moc za radu, blues už taky poslouchám a začíná se mi líbit, ale nevím, co myslíš tím slovem kulomet? jako nějak rychle? :roll:
Přesně tak, ze začátku rychlost víc škodí než pomáhá. A i pak je lepší se soustředit na přesnost a na výraz než na rychlost. Ta přijde sama s tou přesností. A nenech se svazovat přílišnou pravidelností - poslechni si třeba B. B. Kinga jak to hraje. Ovšem musíš trefit přesně ten okamžik za dobou, kdy to bude znít nejlépe. Nezdá se to moc rytmické ale je to perfektní cvičení na orientaci v rytmu.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
VítekBJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VítekBJ »

woro90 píše:
VítekBJ píše:Díky moc za radu, blues už taky poslouchám a začíná se mi líbit, ale nevím, co myslíš tím slovem kulomet? jako nějak rychle? :roll:
Přesně tak, ze začátku rychlost víc škodí než pomáhá. A i pak je lepší se soustředit na přesnost a na výraz než na rychlost. Ta přijde sama s tou přesností. A nenech se svazovat přílišnou pravidelností - poslechni si třeba B. B. Kinga jak to hraje. Ovšem musíš trefit přesně ten okamžik za dobou, kdy to bude znít nejlépe. Nezdá se to moc rytmické ale je to perfektní cvičení na orientaci v rytmu.
Ok, moc díky, to jsem potřeboval vědět. A nemáte nějaký stránky česky, kde to vysvětlujou jak na to?
:D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“