Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Lukus

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Lukus »

Asi 300V, podle datasheetu by to ez81 mela dat. Max DC co potrebuju je kolem 360V pro PI, preamp i koncak jedou na min. Pocital jsem ze mi z te usmernovacky poleze tak 380-390, takze to na tech 360 v poho srazim.

Ted jsem na neco narazil:

Obrázek
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Myslím, že to počítáš úplně blbě. Pokud máš 300V, vytvoříš si umělý střed ( já bych to nedělal ), tak získáš 150V - 0 - 150V. Pak 150 X 1,42 je 213V, krát 0,9 máš cca 192V a mínus úbytek na EZ81, což je kolem 50V
a seš někde u 145V plus mínus po zatížení, v případě kvalitního tvrdého trafa. Trochu málo, ne? Potřebuješ trafo s Ua tak nejlépe 640V se středem, tedy 320V - 0 - 320V, abys byl tam, kde chceš být. Pokud za trafo vrazíš gratz, dostaneš se zase dost vysoko. Dost pravděpodobně kolem 400V, záleží zase na tvrdosti trafáku. Ale zkusit to můžeš. Řel bych, že nákup tohodle trafa zas tak výhodný nebyl.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Ja si myslel ze to trafo CT ma, v popisku bylo 300V CT, takze proto sem ho bral (stalo me 250+posta) a take s tim pocital. Ale vypada to ze to vubec nevadi. Prozkoumal jsem to hybridni zapojeni a plni to presne to, co jsem potreboval. Vytvari to onen sag a o dost to srazi Ua.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

zdravim,
tak abych zase po nějaké době taky trochu přispěl:
dělám teď na aparátku s dvěma přepínatelnými kanály přes footswitch nebo přepínač na předním panelu (2xGAIN,2xCHANNEL VOLUME,1xEQ,1XMASTER VOLUME) + efektovou smyčkou (ta by měla bejt spínatelná taky přes footswitch + bych se chtěl pokusit udělat přepínání seriová/paralelní na zadní panel), zapojení preampu a konce je podle P1 z AX84 (ECC83+EL84), smyčka bude taky lampová (ECC82), anodový napětí mam 285V, 275V, 260V, hraje to pěkně, překvapilo mě množství basů, dneska jsem dodělal to přepínání kanálů, mam to přes relátka a ani to nějak moc "nelupe", takže zatim jsem s tim hodně spokojenej :) když to vyjde, tak bych to zítra moh mít hotové 8)

nějaké to foto:
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 130951.JPG
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 130952.JPG
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 130953.JPG
zatím to tam není moc pěkně poskládané... ale pořád se v tom hrabu, takže až to všechno dodělam, tak to uvnitř upravim a přichytim silikonem k šasi
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak mám dokončeno, všechno funguje jak má 8) přidávám blokové schémátko:
http://img5.rajce.idnes.cz/d0510/3/3487 ... _block.JPG

EDIT:
tak jsem si s tim odpoledne ještě trochu hrál a něco málo nahrál - kamerou při pokojové hlasitosti
http://www.box.net/shared/hffateg08v - info v popiscích :twisted:
St.Anley Tube Amps
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Gratuluju, hraje to moc pekne. Bude to kombo nebo hlava? Podobne to planuju udelat u toho 900kila, gainy a volume kazdy kanal zvlast a EQ a presence spolecna. Ted sem pres vikend vyvrtal sasi, to byl zas porod, 8 der pro patice :roll:. Zitra to jen ohnout a jdu na to. Jen porad nevim jak usmernovat, origo jcm900 usmernuje diodama takze asi taky nakonec pujdu do nich.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Dante

Příspěvek od Dante »

Zní pěkně :D , to je pro Sadama tady z fóra?
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Lukus: díky, prý to bude kombo, ale to už já dělat nebudu 8)
Dante: jj, pro Sadama tady z fóra, čeká už dlouho, tak se snad konečně dočká :twisted:
St.Anley Tube Amps
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak jsem si zkusil udělat přední panel na jeden zesík... normálně 3mm plexisklo, pod tim potisk na papíře - tohle je jen rozdělaná verze, snad už brzo to ale bude v bedně s koženkou :)
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 130966.jpg
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 130965.jpg
St.Anley Tube Amps
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Zdravim, nakonec jsem se k tomu ohybani dostal az v patek, takze tedka prinasim par fotek. Zatim jsem stihl zapojit jen preamp, zatim bez prepinani, dneska bych rad nejak udelal PI a konec. Jeste mam par otazek, prevazne asi na luchiho :lol: , takze:

Grid odpory pro koncove triody 1,5k, ze? Mam ty ruske 6n8s, nakonec jdu do PPP.

Tedka k fixed biasu, meni se neco kdyz pouziju trafo bez stredu na HV vetvi?

No a zbytek sem zapomnel :D , napisu az si vzpomenu. Predem dik
Přílohy
Image709.jpg
Image706.jpg
Image702.jpg
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Toš, vypadá to zajímavě, ale ty díry na poťáky máš od oka, nebo je to klam ? mě příjdou každej jinde, že jsou prostě křivý :D
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Jj, druha a treti z leva byly suro, uz jsem to opravil :D. Jinak tam jsou mezery, prvni dve dvojice jsou pre a post gain pro kazdy kanal, pak mezera a EQ, mezera a presence a oddelene MV pro kazdy kanal.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Takze amp je hotovy, tedka jen zkontrolovat a jdem na to. Jen se chci jeste zeptat, nasel jsem na ax84 thread ohledne toho zdroje pro fixed bias a nevim, jestli jsem to zachapal dobre. Bylo tam schema ale ve spatne kvalite, takze si nejsem jisty. Prikladam schema jak to mam zapojene. Diky za overeni.
Přílohy
bias.png
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

paradni prace. K tomu biasu - cetl jsem k tomu velkou diskusi a tech 180k co tam mas je prilis moc. Merlin psal i nejake vysvetleni proc. Ja se tam ptal, jak to udelat a nakonec jsem dostal par tipu na schemata nejakych marshallu - myslim, ze to bylo jcm900. Takze doporucuju to okopcit z toho (maj tam 56k na misto toho 180k odporu).

http://www.kbapps.com/audio/schematics/ ... -100W.html

Diskuse (ja to teda nakonec udelal, jak me poradili pres ten 70v tap :) )
http://ax84.com/bbs/dm.php?thread=413534

nebo dej hledat cap-coupled bias nebo capacitor coupled bias ...

k tem grid stoppers na koncovych lampach - ja myslim, ze jsem pouzil standard 5k6 a hraje to v pohode.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

já bych měl taky jidnu otazku na BIAS tak sem se nakonec rozhod ze postavit 20W SEL . konkretne toto http://www.ax84.com/static/corepoweramp ... ematic.pdf
u pinu 8 sou TP 1a2 na ne prilozim sondy od multaku a potenciometrm VR1 nastavym 28,28V . je to tak protoze neco mi rika ze je to asi naka blbost mapeti se meri vzdicky proti zemi ne :?:
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Na to sem se prave chtel zeptat. Tu diskuzi jsem nasel, ale nevedel jsem jak si to nakonec vyresil. Nemas nahodou k tomu schema? Nejakou predstavu mam, ale nejsem si jisty. Mam totiz moznost prohodit trafo z toho prvniho ampu co jsem delal, to ma 45V 0,05A vinuti. Vrazil bych tam tohle, je to celkem jedno.

A ty grid odpory, v octoberu jsou prave 5k6 a v 2wpp schematu 1k5, tak sem nevedel ktere. Ted tam mam 1k5, uvidim jak to bude hrat.

Tu schema jak si myslim ze by to mohlo byt:
Edit: Schema mazu, byla to blbost... :D .
Naposledy upravil(a) Lukus dne 10.08.2010 21:05, celkem upraveno 1 x.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Lukus

Příspěvek od Lukus »

core88 píše:já bych měl taky jidnu otazku na BIAS tak sem se nakonec rozhod ze postavit 20W SEL . konkretne toto http://www.ax84.com/static/corepoweramp ... ematic.pdf
u pinu 8 sou TP 1a2 na ne prilozim sondy od multaku a potenciometrm VR1 nastavym 28,28V . je to tak protoze neco mi rika ze je to asi naka blbost mapeti se meri vzdicky proti zemi ne :?:
To tam maji tak zmatecne umistene, tech 28V bys nameril jak pises mezi pin 8 a zemi. Na tom 1ohm odporu (tp1 a 2) meris napeti v mV, coz se rovna proudu katodou v mA. Ted bys tam nameril 100mV.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Lukus> tak to prohod, prece jenom je to jednodussi si to i vypocitat, jake ty odpory potrebujes, abys tam mel bias napeti mezi rekneme -5 a -20 volty.
Koukni se tady

http://mageo.cz/home/LUNCHIE2/SLOCLONE- ... -SCHEM.pdf

doporucuju to hodit do nepajiveho pole pred tim nez to napajis at si muzes poprehazovat ruzne hodnoty odporu (tak jsem to delal ja, neco jsem spocital a pak to promeril, jestli to haze ty hodnoty, co jsem chtel)

ja si to ted pocital pro 40V tap - mam tam 47k (co dum dal mezi 40k a 50k) - 50k lin pot - 10k na zem, coz by me melo dostat nekde do -10V az -30V (pro par 6v6 se potrebuju dostat na cca -20V)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Lukus píše:
core88 píše:já bych měl taky jidnu otazku na BIAS tak sem se nakonec rozhod ze postavit 20W SEL . konkretne toto http://www.ax84.com/static/corepoweramp ... ematic.pdf
To tam maji tak zmatecne umistene, tech 28V bys nameril jak pises mezi pin 8 a zemi. Na tom 1ohm odporu (tp1 a 2) meris napeti v mV, coz se rovna proudu katodou v mA. Ted bys tam nameril 100mV.
no tohle mi vrtalo nejvic hlavou uz vod zacatku sem vtom vydel nakej hacek .takze takze bych to udelal tak ze TP1 necham tam kdeje a TP2 dam na zem .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Nn, to napeti je ti u prdele, jde ti o proud. Kazda jednotliva KT88 ma totiz trosku jiny "vnitrni odpor", tudiz abys ji pri napeti tech 370 hnal 100mA, bude kazda potrebovat nastavit trosicku jiny katodovy odpor (ten nastavujes tim potakem). Jiny odpor pri konstatnim proud = jine napeti mezi pinem 8 a zemi. U jedne to bude treba 28,6, u dalsi treba 29,5V. Obema ale potece stejny proud a budou mit i stejne Ua.

Jo a diky lunchie, uz jdu na to.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“