Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
faki

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od faki »

Ahojte. Pozorne som si prečítal celú tému a nakoľko nie som elektrotechnik, radšej sa spýtam a nechám si poradiť. Mám kombo Marshall Vintage Modern 2266C s internými 2x12´ Greenbacks(G12C) 16 ohmovými reprákmi zapojenými paralelne. Vzadu na zosilňovači mám 2 výstupy na box, z toho jeden použitý na interné Greenbacky a prepínač nastavený na 8 ohm. Z toho mi jasne vyplýva, že 1/16 + 1/16 = 1/R, čiže 8 ohmov. V budúcnosti si chcem prikúpiť Ex. Box (2x12 alebo 4x12???) s tým, aby mi šli zároveň aj s int. Greenbackmi. Aká kúpa boxu by bola najideálnejšia, ak je možnosť prepínania na kombe medzi 8 a 4 ohmov ?

Príklad 1: Ak by som pripojil ďalší 2x12 box so 16 ohmovými reprákmi (=8 ohm), musím si vzadu prepnúť na 4 ohmy? Dobre som pochopil? Greenbackom, resp. kombu by sa nemalo nič stať, keď doteraz fičali na 8 ohmov...?

Príklad 2 : Box 4x12 pri použití 16 ohm mi vychádza 5,3333.....? Takže stále platí prepínač v polohe na 4 ohmy, alebo radšej použiť z boxu 8 ohmový vstup???

Ďakujem za rady.
FENDER AM Perf Strat HSS RW 3STB, CORT M520 tab, CORT X11 blb, Oscar Schmidt OG8ceB, MARRIS LesPaul, Marshall VM 2266C, Tuner, Dunlop CryBaby Original, Mooer Hustle Drive, FRIEDMAN Dirty Shirley, FX~EHX-SmallStone, JT-AMPS Clean/Boost, MOOER Ensemble King, TCE AnalogDelay, JT-AMPS TBloop, Digitech RP-350
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

V podstatě správně. Nejlépe dokoupit box který pojede celkově na 8 ohm. Ale i s tím 16 ohm by se to mělo snést. V obou případech na aparátu nastavit na 4 ohmy. Sám jsem dřív měl 8 a 16, ale nakonec jsem pro klid duše vyměnil repráky a tak mám obě bedny na 8. Jinak teda trochu OT, ale k otevřenému kombu s greenbacky bych ti doporučil zavřenou bednu se starými G12T75 (ideálně 1936 jcm 900 a starší). Sám to takhle mám ke svému JMP (greenbacky v otevřené a T75 v zavřené bedně) a k marshallu je to geniální kombinace.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Akorát mi příjde, že ten box, co je na 16ohm hraje tiššeji než ten co je v 8ohm. Zkoušel jsem to o víkendu na Stilettu/HOT rockheart a boxy Mesa Stiletto 2x12/8ohm/ a HOT 2x12 s G12H30/16ohm/. Ten V30tkový ho přehrál s přehledem a to nemám nastavení, které by řezalo hlavy. Zvuk samostatných g12h30 mě nadchnul, skvělé rockové repro.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

bubucci píše:Akorát mi příjde, že ten box, co je na 16ohm hraje tiššeji než ten co je v 8ohm. Zkoušel jsem to o víkendu na Stilettu/HOT rockheart a boxy Mesa Stiletto 2x12/8ohm/ a HOT 2x12 s G12H30/16ohm/. Ten V30tkový ho přehrál s přehledem a to nemám nastavení, které by řezalo hlavy. Zvuk samostatných g12h30 mě nadchnul, skvělé rockové repro.
Souhlas, já když měl kombinoval 16 a 8, tak na 16ohmů jeli 100dB repráky a na 8ohmů 97db a nějak výrazně se vzájemně nepřehlušily.
faki

Příspěvek od faki »

Latam píše:V podstatě správně ... k otevřenému kombu s greenbacky bych ti doporučil zavřenou bednu se starými G12T75
Ďakujem pekne.
A k zatvorenému by si mi čo doporučil? :)
Obrázek
FENDER AM Perf Strat HSS RW 3STB, CORT M520 tab, CORT X11 blb, Oscar Schmidt OG8ceB, MARRIS LesPaul, Marshall VM 2266C, Tuner, Dunlop CryBaby Original, Mooer Hustle Drive, FRIEDMAN Dirty Shirley, FX~EHX-SmallStone, JT-AMPS Clean/Boost, MOOER Ensemble King, TCE AnalogDelay, JT-AMPS TBloop, Digitech RP-350
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Tak, pořád to není uzavřené uplně. Spíš bych to otevřel víc a vzal pod to uzavřenou bednu. Nebo nechat takhle...
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Koupil jsem nový aparát (bad cat mini cat, jedna EL84 v konci, master volume), který nemá přepínání impedance na výstupu. Chci se ještě jednou ujistit, že u takovéhohle aparátu nebude problém na 8ohmový výstup připojit 16 ohm bednu (dle mě by neměl, ale nevím, jak se to chová u takovýchhle miniaparátů). Co by se případně dělo, kdybych připojil 5,3 ohmu (16 a 8 paralelně)? Případně, jde na zesilovač dodělat přepínání 4/8/16 bez vlivu na zvuk či hodnotu zesilovače? Díky.
bery.rad.rum

Příspěvek od bery.rad.rum »

Jaky je idealni zapojeni kdyz mam zesilovac Peavey 5150 (lze nastavit 4,8,16 Ohm) a box Randall RS412CV 240W, kterej ma 16 / 4 Ohm... Diky 8)
Štábní Generál
Bandzone: http://bandzone.cz/stabzsco

Příspěvek od Štábní Generál »

Na 4ohmy budeš mít hrubší nezaobalenej zvuk, na 16ohm to bude víc kultivovaný a nebude to takovej nápor na koncák. Aspoň takhle mi to muj táta, nadšenej radioamatér, budiž mu země lehká, vtloukal do hlavy. Škoda každý rány co padla vedle.....
Obrázek
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Zkus to na 16 i 4 a uvidíš. Obecně se mluví o tom, že by se repráky měly spojovat raději paralelně. Tudíž bych očekával lepší výsledek na 4 ohmech (2x16 paralelně, paralelně s 2x16 paralelně :mrgreen: ), ale každý má jiné ucho.
bery.rad.rum

Takze vzdy je lepsi nastavit na hlave i na boxu tu stejnou hodnotu jestli sem to dobre pochopil a nejsem uplne blbej? :D
Štábní Generál

Ubíráš se správnym směrem, nejseš blbej :lol:
Jinak gratuluju k 5150, kouzelná hlava.
Obrázek
bery.rad.rum

Tak to na tom jeste nejsem tak spatne, jak sem myslel :D ... Kazdopadne diky!!!

5150 mam chvili a naprosta spokojenost, hrne jako krava, hodne dlouho menit nebudu 8)
Stamba

Příspěvek od Stamba »

Zdravím, dostal jsem nápad, že bych vyměnil reproduktor v kombu. Ale chci to raději probrat s někým dalším. Mám kombíčko Peavey Valveking 112, 50W, repro 1x 12", 16 ohmů. Kombo samo o sobě hraje dobře, ale když jsem ho měl připojené k boxu, kde byly poměrně kvalitní repráky, tak byl zvuk daleko lepší. Chtěl bych vědět názory ostatních. Případně doporučit nějaký repro. Tato varianta mě napadla hlavně kvůli tomu, že koupit jeden reprák není taková darda jako koupit celej box. Díky za názory a připomínky.
Štábní Generál

VK originál repro má bejt ála greenback, ale to se pracujícímu lidu čínské lidově demokratické republiky moc nepovedlo. Jestli se ti líbí charakter a chceš to jenom zvednout, tak tenhle celestion je to pravý ořechový. 112 jede na 16 Ohm, tak nekupuj nižší hodnoty. Já sám jedu na WGS veteran, zvuk maj něco mezi čínskejma a anglickejma V30, ale nejsou tak hodný jako greenback.

Ještě sem si dovolil ti zkopírovat

SPEAKERS THAT ARE KNOWN TO WORK AND SOUND GOOD WITH VALVEKINGS

Celestion
-Vintage 30 (The good choice for metal and hard rock. Pricey)
-Classic Lead 80
-Greenback
-G12T-75
Eminence
-Texas Heat (Use this for a more for bluesy or American rock sound. Think SRV)
-Man O' War (Good all around British rock, heavy rock and Metal speaker)
-Legend
-Governor
-Private Jack
Lynch V12 (no longer produced)
Warehouse Guitar Speakers
-Veteran 30 (Celestion Vintage 30 clone with the Vintage 30 upper mid spike smoothed out. 60 watts)
-Retro 30 (More articulate version of the Veteran 30 with deeper tighter bottom end. 75 watts output)
-British Lead (Drop in replacement for Celestion Classic Lead 80)
-Green Beret (Celestion Greenback clone. Careful these are only 25 watts. Best in a multi-speaker cabinet.)

edited by sparkeyjames. I can attest that the Texas Heat works well for blues and American rock and is even better
if you remove capacitor C149 in a version 1 VK112.
The info for WGS speakers is grabbed from their website.
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

greenback radši ne, těch 25W bude na 50W zesilovač málo :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Štábní Generál

Tj fakt, nedávno zahlídl vyjádření šéftechnika od Peavey ohledně VK repro, ten je uváděl konstrukčně jako greenback copy. To by jeden kousek nestačil, soráč stamba. Zkusim to vyhrabat, třebas tam ještě bude zmínka o něčem, co by tě nasměrovalo.
Obrázek
Stamba

Příspěvek od Stamba »

Ok. O reprácích toho moc nevím, tak proto se tu hlavně ptám. Zatím projedu ty typy cos mi sem nakopíroval. Jinak bych měl asi dodat, že kombo používám na tvrdší styly, s kapelou hrajem něco jako punkrock a sám si rád doma zahraju třeba něco od slipknot. To jen aby se vyloučili repra který jsou spíš na blues apod. :-)
Štábní Generál

Tak tam neni zmínka o ...konstrukčně ála greenback..., ale že zní jako greenback, jenom maj žhavejší zvuk s brilantnějšíma vejškama :shock: . Což znamená že Peavey support odpovídá marketingový bláboly, a já si z toho udělal tichou poštu. Ještě že Stanley je na stráži, když už sem zas hyperaktivní ... :?

najdeš to na týhle stránce, 29 post, kdyby ses chtěl taky pobavit
http://forums.peavey.com/viewtopic.php?f=19&t=25430
Obrázek
Stamba

Příspěvek od Stamba »

Tak zatím vypadá nejlépe CELESTION VINTAGE 30, jen teda nevím do jaké míry vadí že je to 60 W a já to kombo mám 50 W. Jinak kdyby někdo měl návrh nějakého jiného repra, klidně i z vyšší cenové relace než tento tak jeho návrh uvítám.:-)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“