Vaše adaptéry a krabičky

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Tube Guru
Odborník

Re: Vaše adaptéry a krabičky

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, píská, je malý, není náhodou taky spínaný?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moon

Příspěvek od Moon »

Tube Guru píše:taky spínaný?
Hm... :idea: Nestálo by za úvahu zkusit vyrobit mezičlánek mezi zdroj a efekt? Samice/samec a mezi to kond 16V/500M. :?:
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Mevim jestli by jen kondik stacil, to funguje bezpecne u 50Hz z trafa, ze spinanyho leze daleko vic ruseni v celym slysitelnym pasmu a i nad nim, tam by to chtelo asi LC clanek a krome elytu i nejakou keramiku.
Hraju výhradně na šrot.
Moon

Příspěvek od Moon »

Abu píše:Mevim jestli by jen kondik stacil, to funguje bezpecne u 50Hz z trafa, ze spinanyho leze daleko vic ruseni v celym slysitelnym pasmu a i nad nim, tam by to chtelo asi LC clanek a krome elytu i nejakou keramiku.
Hm... rozhodně nechci polemizovat, za zkoušku by to třeba stálo. Jestli kond odfiltruje 50Hz, tím spíš by měl odfiltrovat i to, co je nad tím. To byl jen takový okamžitý nápad, kudy z problému :) Já bych řekl, že by to fugovat mohlo. Uvidíme, jestli se ozve Tube Guru
GK MB 150 S, GK MB 800
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ultimátní řešení je jen ten klasický zdroj (trafo, usměrňovač, kondenzátorový filtr, stabilizátor jako nutnost nevidím, ale ničemu by nevadil). Spínaný (pulzní) napáječ může dělat při používání s audio přístroji neplechu vždy. Obvykle pracují na kmitočtu kolem 40kHz, čili v ultrazvukové oblasti - neměly by být teoreticky slyšet, jenže následkem směšování na nelinearitách (veškeré přechody PN) vzniká spousta dalších rušivých frekvencí, které pak dělají ty potíže. Filtrace typu dolní propust by mohla pomoci za předpokladu, že rušení se šíří jen dráty a ne vzduchem jako rádiové vlny. Co se týká filtrace, stačila by v tomto případě i menší kapacita než 500μF (když by se jednalo o spínaný zdroj), každopádně i s tím paralelním keramickým kondem např. 100nF. Elektrolytické hliníkové mají velký ESR, bylo by možné použít dražší tantalový např. 10μF.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moon

Příspěvek od Moon »

OK. Ale nám basistům teď cpou do zesilovačů už převážně spínané zdroje, ten je v podstatě hned u preampu a nic to nedělá.
GK MB 150 S, GK MB 800
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ono to technicky lze udělat tak, aby to nijak nerušilo (vždyť existují i spínané zesilovače taky asi hlavně pro basu). To ale není případ těch malých napájecích adaptérů; ty jsou udělány tak, aby byly co nejmenší, nejlehčí a nejlevnější :? .
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

Moon píše:Jestli kond odfiltruje 50Hz, tím spíš by měl odfiltrovat i to, co je nad tím.
Samotný kondenzátor nefiltruje nic. Vždycky se musí zapojit s odporem a v lepším případě s cívkou. Zkusit to můžeš, ale musel bys vytvořit dolní propust vyššího řádu, aby to fungovalo spolehlivě, což zase bude mít ztráty. Než vyrábět takový bastl, tak je fakt lepší si pořídit lineární zdroj.
Tube Guru píše:Obvykle pracují na kmitočtu kolem 40kHz, čili v ultrazvukové oblasti - neměly by být teoreticky slyšet, jenže následkem směšování na nelinearitách (veškeré přechody PN) vzniká spousta dalších rušivých frekvencí, které pak dělají ty potíže.
Zkreslením na nelinearitách můžou vzniknout vyšší harmonické, ale ne nižší. Nižší frekvence vznikají v důsledku snižování pracovní frekvence nebo vynechávání pulzů při malém proudovém odběru.
Moon píše:Ale nám basistům teď cpou do zesilovačů už převážně spínané zdroje, ten je v podstatě hned u preampu a nic to nedělá.
Spínaný zdroj v basovém kombu není totéž co spínaný adaptér pro spotřební elektroniku. Proč by ne, když se tím výrazně sníží hmotnost i cena. Stejně tak i digitální efekty zvládnou bez problémů napájení spínaným zdrojem.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pravda, pravda, jenže na nelinearitách nedochází pouze ke zkreslení, ale i k směšování a interferenci s jinými kmitočty a zde už nižší kmitočty spadající do akustického pásma vzniknout mohou a vznikají :? .
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Kde se tam berou ještě jiné kmitočty než ten pracovní? Viděl jsi někdy schéma nějakého spínaného zdroje? :D
www.microdesignum.cz
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Že by elektromagnetickým polem? :) Jestli ještě bude následovat otázka, tak už nebudu namáhat klávesnici jen proto, že se někomu nechce nebo neumí získávat informace. Ono vidět nějaké schema, ještě neznamená chápat v celé šíři problematiku. Teorie elmag. pole je velmi zajímavá, ale je to tak trochu těžko uchopitelná "duchařina", takže se ji hodně lidí odmítá věnovat a věří jen "drátkům".
bambas

Příspěvek od bambas »

Teorii elmag.pole mi ani nepripominej, na ZCU jsem toho mel dost. Sice zajimavy, ale jak pises - kazdopadne i ze schematu a vstupnich hodnot (parametry soucastek, proudu, napeti, atp.) si matne vybavuju, ze sli spocitat vlivy elmag.pole. Ale je pravda, ze to skoro nikdo nedela, resi se to az pri praktickem zapojeni danoho obovodu a jeho mereni. Az na zaklade odchylek "od normalu" se resil vliv elmag. pole.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Tube Guru píše:Že by elektromagnetickým polem?
Kamaráde milý, chápu, že jsi odborník na elektronky, ale v oboru spínaných zdrojů opravdu nerač namáhat klávesnici. Uvádíš tím do omylu čtenáře tohoto vlákna. Už jsem nějaký ten spínaný (i lineární) zdroj postavil a pracuju s nimi denně, taky jsem na nich i leccos změřil. Snižování pracovní frekvence spínaného zdroje do slyšitelné oblasti v závislosti na odběru proudu je přece jasně definovaná záležitost. Jakou v tom hledáš duchařinu? O tom se dá špekulovat možná tak ve tvém oboru, ale jestli tvrdíš, že spínaný zdroj v efektu píská proto, že se do něj indukuje rušivé napětí a interferuje na nelinearitách s pracovní frekvencí zdroje, tak to sorry, ale zřejmě bude potřeba, aby sis doplnil znalosti, než o tom budeš psát a doporučovat jiným, aby hledali informace.
Jiná věc je ta, že spínaný zdroj vyzařuje rušivé frekvence, které pak můžou způsobovat rušení v jiném zařízení. Tady se pak už dá uvažovat o teorii elektromagnetického pole, ale rozhodně to není ten případ, o kterém píše tazatel.
www.microdesignum.cz
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrá, dobrá, když máš tedy tak jasno, jistě pro Tebe nebude problém dát tazateli jasnou odpověď co musí udělat, aby se toho pískání zbavil. Jestli ne, tak si tady jen leštíš ego a ničemu (nikomu) to neprospěje. :?
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Nabízím k zakoupení lineární napájecí zdroj 9V vhodný i pro analogové kytarové efekty. Nepíská.
www.microdesignum.cz
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jsem moc rád, že to nakonec bude "vyřešeno" jak jsem navrhoval 2.9. v 17:52h :) . A teď si rejpnu: tak v tom byl nakonec jen obchodní záměr (prodat zdroj) a tolik zbytečných řečí... :roll: :lol: .
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Teď jsi na to kápnul. Tak dobře, přiznávám, že jsem záměrně způsobil to pískání zdroje, abych pak mohl prodat vlastní nepískací výrobek.
Mimochodem, toto téma se v tomto vláknu řešilo už vícekrát (taky občas s odkazy někam ke mně), ale asi je naivní si myslet, že si každý tazatel pročte celé vlákno, než pak vznese dotaz, proč mu vlastně píská zdroj.
www.microdesignum.cz
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tohle už se nejspíš nikam jinam než k osobním narážkám nevyvine, takže poprosím o vyklizení bitevního pole.
Příspěvky, které nebudou věcné, budu mazat. Vyřešte si to přes SZ, díky za pochopení.
countrymetalman

Příspěvek od countrymetalman »

Moje vintage sestava k jednokanálovým celolampám, vše z 1. roku zahájení výroby (až na ladičku:-) , Japan, no a hraje to...
MyBossVintage.JPG
MIran

Příspěvek od MIran »

countrymetalman píše:Moje vintage sestava k jednokanálovým celolampám, vše z 1. roku zahájení výroby (až na ladičku:-) , Japan, no a hraje to...
MyBossVintage.JPG
Kolik to "sežere" signálu ?
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“