Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Láslo

Re: Ukulele

Příspěvek od Láslo »

Chtěl bych trochu ovlivnit zabarvení zvuku lanikaie pomocí strun.Nemáte někdo zkušenosti s určitým tipem strun a jejich zvukem? Chtěl bych trošku jasnější a zvonivější zvuk. Jinak výběr strun na ukulele je u nás katastrofa. Zatím jsem moc druhů nenašel a o nějakém popisu o zabarvení materiálech a podobně nic moc.Má někdo nějaké tipy?
Má někdo zkušenosti s "aluminiovou strunou C "?
http://www.hudebnishop.cz/hudebni-nastr ... ulele.html
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Sungha Jung na Ukulele:
http://www.youtube.com/watch?v=AJraj82Q ... ure=relmfu
a jeho kytarova verze:
http://www.youtube.com/watch?v=tsmtekPP ... re=related
Co ten kluk vezme do ruky, to zacne zpivat
:wink: kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zdar ukulelisti.
Tak jsem se také stal ukulelistou a to díky BATON ROUGE Ukulele U3B.
Mám ho asi týden a mám s ním drobný problém. Pokaždé ho musím před hraním naladit, protože mi vždy povolí struny. Tím nechci říct, že bych normálně před hraním neladil, ale struny, které jsem měnil, si asi ještě nesedly a stále povolují. Jak dlouho by mělo normálně trvat, než se to ustálí?
Týden se mi zdá celkem dlouhá doba. navíc to dělají jen 3 struny (E, H, D). G je v pohodě. Tak by mě zajímalo, kde mohl udělat soudruh při výměně strun chybu? Dík za případné konstruktivní tipy.
P.S.: Struny měnit umím, mám zkušenosti z basy i el. a ak. kytary, ale na tom uku to prostě povoluje :(
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

No to trvá i déle. Mě se teď na Lanikai LU6 usadili struny po měsíci od koupi a to jsou Aquila, takže jsem je nevyměňoval. Záleží tedy na kvalitě strun natažených na nástroji, jestli na to hraješ a jak často a také na kvalitě nástroje (ladící mechanika-u těch nejlevnějších nástrojů si struny "nesednou" nikdy :D protože se nedají naladit vůbec).
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Aha, tak měsíc počkám a uvidím :)
Struny jsou původní + nová D je D'ADDARIO, a předpokládám, že se to snad usadí, protože s Géčkem jsem nic nedělal a to drží pěkně. Dával jsem nové D, protože jsem ukulele dostal jako dárek, a darovatel chtěl uke před darováním naladit a D se snažil naladit o oktávu výš a ruplo mu :D.
Nylonové struny jsou pak původní, nasazoval jsem je akorát znovu, protože povolovaly, ale to dělají i teď, po znovunasazení.
...no, jak říkám, počkám měsíc a uvidím.
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Zdravím.

Nikdy jsem na žádný nástroj nehrál a chtěl bych začít s hrou na ukulele. Byl jsem osobně v prodejně Muzikant.cz a tam mi bylo sděleno, že nemá cenu kupovat ukulele, které jde cenou pod 1000Kč. Co je na tom pravdy a případně jaké ukulele vybrat pro absolutního začátečníka?

Viděl jsem na živo toto ukulele http://www.muzikant.cz/kytary-6/dalsi-s ... 113139.php A musím uznat, že to je opravdu odpad a prodávající měl co dělat, aby ho aspoň částečně naladil. Struny byly vychýlené, celkově to nebudilo nikterak dobrý dojem.

Poraďte, děkuji...
Temné ukulele v dáli zní...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Byť ukulelista nováček, potvrzuji, že soprán ukulele pod 1000 Kč raději ne. Dostal jsem jako dárek soprán od Bacha a ihned letěl na reklamačku - prasklá kobylka :(.
Zatím čekám, jak se to vyvrbí, ale tobě radím, připlať si a dej na zde již zmíněné kvalitní značky. Ostatní jistě poradí líp :).
Hans Wydle

Potřeboval bych znát přímo daný model ukulele, který si mám koupit, fakt se bojím, že do toho vrazím peníze a bude to stát za prd. Četl jsem tady, že Stagga nemám kupovat, ale nevím která značka je vyhovující...
Láslo

Příspěvek od Láslo »

Nejsem žádnej odborník, ale zvážil bych místo sopránovýho ukulele koupit koncertní. Ladění je stejné, koncertní má delší menzuru (více pražců) a je o kapánek větší než soprán.Já si koupil nedávno Lanikai ulu 21 ce.Zatím mě uspokojilo. Je se snímačem, ale dělají tento tip i bez snímače.U Houdka je teď mají ve slevě s kosmetickýma vadama za cirka 1600 kč. Myslím, že s tímto nástrojem budeš spokojenej.
http://www.prag-info.cz/_shop/Hohner+La ... 46123.html
Hans Wydle

ta cena mi příjde už docela dost, nestačilo by něco takového http://kytary.cz/lanikai-ulu11/HN099044/ Co můžu od téhle značky očekávat?
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Všechno je o vyzkoušení nástroje a hlavně informovanosti o něm, aby kupující věděl co od nástroje chce (tzn. i druh-velikost-ladění), jak je nástroj uzpůsoben a alespoň trochu teoreticky jak se na něj hraje. Čili malinko před koupí se snažit shánět o nástroji (všeobecně) informace.
Hohner Lanikai bývá slušná, celkem spolehlivá značka, ale chce to zajisté vyzkoušet.
I dráhý nástroj (obecně) může mít skrytou vadu.
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Hans Wydle

Zajdu to omrknout do ostravské prodejny a kdyžtak se pobavím s prodavačem. Jinak díky všem za odpověď 8)
gwyn

Příspěvek od gwyn »

taky jsem vlastníkem Lanikai elektro-akustické koncertky.. a jsem naprosto spokojen, mám i soprán, a s ním jsem také spokojen, ale je pravda, že ten byl za 1500,- rozhodně jsem jedno s ostatními, že pod 1000 nepořizovat nic. a zároveň, fakt je nejlepší si vyzkoušet co a jak hraje.. Obě ukulele mají dost odlišný zvuk. Rozmysli se, co chceš hrát, já se rozhodl experimentovat tak jsem si pořídil i kombo s efektama (Roland micro cube) a musím říct je to nádhera..

ale jinak Lanikai je jasná volba vzhledem ke kvalitě provedení a ceně..
tenson basic ukulele, lanikai elektoakustické, roland micro cube
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

ale jinak Lanikai je jasná volba vzhledem ke kvalitě provedení a ceně..
A také ještě, bohužel, k malému výběru nástrojů u nás. :D
No upřimě, je to lepší, než když jsem před čtyřmi léty kupoval své první ukulele já. :shock:
kristynatrochtova

Příspěvek od kristynatrochtova »

Hans Wydle píše:Viděl jsem na živo toto ukulele http://www.muzikant.cz/kytary-6/dalsi-s ... 113139.php A musím uznat, že to je opravdu odpad a prodávající měl co dělat, aby ho aspoň částečně naladil.
Hans Wydle píše:ta cena mi příjde už docela dost, nestačilo by něco takového http://kytary.cz/lanikai-ulu11/HN099044/ Co můžu od téhle značky očekávat?
Asi takhle; v těchto modelech bude minimální rozdíl. Osobně si myslím, že (i přes to, že je to Lanikai) bude kvalitativně podobný levným Staggům, Harley Bentonům apod. Já mám Stagg US10 a můžu potvrdit, že od toho Lanikai LU11 se opravdu skoro neliší (a to je 2x dražší). Jednoduše řečeno, tyhle nástroje jsou všechny vyráběné v Číně na jednom pásu, akorát mají jiné logo na hlavici.

Takže podle mě tohle vůbec nemá smysl si pořirovat, poohlédla bych se po něčem trochu dražším, třeba to, co tu zmiňoval Láslo by nemuselo být špatné, za ty prachy je to dobrej kauf.
Láslo píše:U Houdka je teď mají ve slevě s kosmetickýma vadama za cirka 1600 kč. http://www.prag-info.cz/_shop/Hohner+La ... 46123.html
Hans Wydle

Dneska jsem se na tu 11ku Lanikai byl podívat a vypadá slušně, sice bude chvíli problém s laděním, protože jsem to nikdy nedělal, ale to se vymaká. Prostě to koupím, vypadá to jako správná volba, akorát se bojím ať mi hned nerupnou struny, ty nylonky jsou fakt něco :)

A třeba o tom nic nevím, ale ty 2 Lanikaie mi příjdou podobné a navíc i vzhledově je ta 11ka hezčí.
Hans Wydle

Jo, nevíte jak je to se strunama, příjdou mi strašně citlivé a bojím se, že je zničím :x
LeeRasS

Příspěvek od LeeRasS »

Odpověď je jednoduchá, neboj. :D Vydrží víc, než si teď myslíš. :wink:
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Hans Wydle píše:Jo, nevíte jak je to se strunama, příjdou mi strašně citlivé a bojím se, že je zničím :x
To jsi nikdy nehrál na silon?
To znamená nemlátit do toho trsátkem jako hluchej do vrat! Takhle jsem právě přetrhl za večer hled dvě struny, když jsem se chtěl vyrovnat zvukově s mnoha nástroji a zpěvem v hospodě.
Od té doby hraju většinou prsty a nehty.
Pořídil jsem si nedávno pro hlasitější účely klipsnový snímač (hledal jsem místo a nejvhodnější je ho cvaknout na hlavu krku, jak se dává ladička) a minikombo.
Jo, a musíš si zvyknout také na to, že intonace souvisí (hlavně u tlustších strun) se stiskem - nedomačkávat struny až na doraz. To si chce vyzkoušet, kdy to ladí a kdy ne. Samozřejmě po perfektním naladění nástroje. :D
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

kiki: snimac je vhodny spis cvaknout nekde okolo kobylky nebo na desku. Na hlavu mi to prijde dost nevhodny (i kdyz pro hospodsky ucely staci)...
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“