Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp
Pravidla fóra
Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp
K čemu hodiny?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
napriklad aby ti neusiel autobus.
Nějaké zesilovače a bedny jsem postavil, dost jich servisoval a nepočítaně aparátů zvučil na malých i velkých akcích.
Když to shrnu, tak obecně se dá říct, že nejlíp se zvučí "dobrý lampáč".
Zvlášť zkreslené zvuky jsou už od přírody téměř vždy dobré.
Ovšem nové digitální krabičky, jako je například Fractal Axe-Fx Ultra, POD HD Pro X, ale i poměrně levný BOSS GT-100, odvedou slušnou práci - tady ale počítejte s tím, že se hraje "do linky" a nikoliv do kytarového aparátu.
Takže na pódium si vezměte PA bednu a hlavně zapomeňte na "poučky" typu vše do prava.
Pro úplnost dodávám že opravdu, ale opravdu nemám na mysli krabičky typu DigiTech RP50.
Z tranzistorových aparátů se jistě dá taky lecos vybrat - z levných například už nevyráběný Crate GX 65, na klidnější styly Solton Chorus 140, pro divočinu třeba legendární Peavey Bandit.
Z nových se mi docela líbí série RG od Randall.
Jazzmeni rádi sáhnou po Rolland JC-120 a zkušený hráč z něj vydoluje opravdu zajimavé zvuky.
Ještě jsem se nezmínil o tak zvaném hybridu - to je lampa v preampu a tranzistorový konec.
Upřímně - zaposlouchejte se do rozšířeného Marshall řady AVT.
Lampa tam slyšet moc není - asi díky nevhodnému koncovému zesilovači.
Moc jsem jich nepotkal, ale žádný se mi nijak zvlášť nelíbil.
Abych to nějak uzavřel - lampa je lampa, s tranzistorem bývají potíže a s chytrejma krabičkama se teprve učíme zacházet.
Co ale platí napříč všemi technologiemi - je dobré si uvědomit, že na skvělém zvuku aparátu mají neoddělitelný podíl schopnosti toho, kdo hraje...
Když to shrnu, tak obecně se dá říct, že nejlíp se zvučí "dobrý lampáč".
Zvlášť zkreslené zvuky jsou už od přírody téměř vždy dobré.
Ovšem nové digitální krabičky, jako je například Fractal Axe-Fx Ultra, POD HD Pro X, ale i poměrně levný BOSS GT-100, odvedou slušnou práci - tady ale počítejte s tím, že se hraje "do linky" a nikoliv do kytarového aparátu.
Takže na pódium si vezměte PA bednu a hlavně zapomeňte na "poučky" typu vše do prava.
Pro úplnost dodávám že opravdu, ale opravdu nemám na mysli krabičky typu DigiTech RP50.
Z tranzistorových aparátů se jistě dá taky lecos vybrat - z levných například už nevyráběný Crate GX 65, na klidnější styly Solton Chorus 140, pro divočinu třeba legendární Peavey Bandit.
Z nových se mi docela líbí série RG od Randall.
Jazzmeni rádi sáhnou po Rolland JC-120 a zkušený hráč z něj vydoluje opravdu zajimavé zvuky.
Ještě jsem se nezmínil o tak zvaném hybridu - to je lampa v preampu a tranzistorový konec.
Upřímně - zaposlouchejte se do rozšířeného Marshall řady AVT.
Lampa tam slyšet moc není - asi díky nevhodnému koncovému zesilovači.
Moc jsem jich nepotkal, ale žádný se mi nijak zvlášť nelíbil.
Abych to nějak uzavřel - lampa je lampa, s tranzistorem bývají potíže a s chytrejma krabičkama se teprve učíme zacházet.
Co ale platí napříč všemi technologiemi - je dobré si uvědomit, že na skvělém zvuku aparátu mají neoddělitelný podíl schopnosti toho, kdo hraje...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Nevím, jestli to tu už někde není, ale přišlo mi to zajímavé.
Který se vám líbí víc, A nebo B?
Který se vám líbí víc, A nebo B?
Nebudu nic psát, vím jaký je výsledek.
Ale tipl jsem to správně, když jsem to video viděl. Ale údajně to blbě nasnímal, protože v místnosti, kde to hrálo ( nebo potom někde později? ) byly prý rozdíly mnohem menší než na nahrávce.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mno, ampmodeling ale není tranzistor, ne? Signál je "počítán" procesorem, zatímco u tranďáku jde ryze o analogový proces.
To byla jen taková má poznámka vzhledem k názvu tématu.
PS: tipnul jsem si správně
To byla jen taková má poznámka vzhledem k názvu tématu.
PS: tipnul jsem si správně
Jsou vidět (nebo spíš slyšet) tři věci:
1) Když někdo umí hrát je skoro jedno na co hraje.
2) Fender umí hodně dobře simulace svých aparátů (vypozoroval jsem to i na svým G-Dec).
3) Slepý test je stokrát lepší než tuny mojo keců.
Netrefil jsem to, Mustang mi zněl líp než Tremolux.
1) Když někdo umí hrát je skoro jedno na co hraje.
2) Fender umí hodně dobře simulace svých aparátů (vypozoroval jsem to i na svým G-Dec).
3) Slepý test je stokrát lepší než tuny mojo keců.
Netrefil jsem to, Mustang mi zněl líp než Tremolux.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Já si to ani nebudu pouštět. Po zvuku lampu nemusí být vůbec poznat. Ta mrcha od Peavey, co mám teď doma, umí napodobit prdění vytavené lampy velmi věrně. Bohužel prakticky nezávisle na dynamice hraní.
EDIT: Haháh. Nedalo mi to a trefil jsem se.
EDIT: Haháh. Nedalo mi to a trefil jsem se.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Já jsem to taky trefil, ale musím přiznat, že na první poslech se mi víc líbilo áčko. To béčko mi přijde takové zastřenější.
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak, tak simulace zni opravdu hezky, mozna az trosku podezrele moc hezky.
Jde jeste o to jak se to chova z pohledu hrace (volume na kytare, pouziti krabicek,...).
Jde jeste o to jak se to chova z pohledu hrace (volume na kytare, pouziti krabicek,...).
Hraju výhradně na šrot.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Souhlas s Abu. Nasimulovat zvuk dnes opravdu už není problém, ale z poslechu člověk neví, jak se to bude chovat. A přijde mi že to chování, zejména reakce na dynamiku + zkreslovací krabičky, se pořád moc nasimulovat nedá.
Výsledek jsem odhadl, ale jen kvůli tomu, že u zvuku, co se mi zdál lepší, jsem měl podezření, že to bude Mustang, protože by to video jinak postrádalo smysl
Měl jsem ale dojem, že ty zvuky měly docela odlišnou ekvalizaci a právě možná kvůli tomu zněl Mustang (asi většině lidí, jak zmiňuje ve výsledkovém videu) lépe.
Výsledek jsem odhadl, ale jen kvůli tomu, že u zvuku, co se mi zdál lepší, jsem měl podezření, že to bude Mustang, protože by to video jinak postrádalo smysl
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Mustang měl více středů a nebyl tak chlupatý.
Přišlo ti to tak? Já jsem se netrefil právě proto, že mi A přišlo živější, chlupatější, a B plošší, sterilnější. Proto se mi tomu ani nechce věřit. Myslím, že ten hlavní rozdíl se pozná v pocitu při hraní.Bummer píše:Mustang měl více středů a nebyl tak chlupatý.
Jen tak pro srovnani. Tremolux stoji cca. 55000, Mustang 3 V2 asi 8000.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
No já si totiž právě dávno nemyslím, že lampa musí nutně znít lépe, tak jsem se zkusil orientovat spíš podle toho, čím může být zvuk vintage lampáče charakteristický a zrovna to náhodou vyšlo.Fořt píše:Přišlo ti to tak? Já jsem se netrefil právě proto, že mi A přišlo živější, chlupatější, a B plošší, sterilnější. Proto se mi tomu ani nechce věřit. Myslím, že ten hlavní rozdíl se pozná v pocitu při hraní.Bummer píše:Mustang měl více středů a nebyl tak chlupatý.
Zajímalo by mě tedy, jak to nastavovali, protože bych rozhodně neřekl, že se jim povedlo udělat dva stejné zvuky a tedy že Mustang toho Tremoluxe nahradí.
- Wocass
- Kontaktovat uživatele:
Tak podle té ukázky se mi více líbilo áčko, ale něco v tom bude, protože jsem měl mustanga doma nevím jestli to byla 3 nebo 4, ale rozhodně bych ho za engla nevyměnil. Nedokázal jsem si tam nakroutit takovej zvuk abych byl spokojenej a i pocit hraní byl mizernej.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Slyšel jsem to stejně.Fořt píše:Přišlo ti to tak? Já jsem se netrefil právě proto, že mi A přišlo živější, chlupatější, a B plošší, sterilnější. Proto se mi tomu ani nechce věřit. Myslím, že ten hlavní rozdíl se pozná v pocitu při hraní.Bummer píše:Mustang měl více středů a nebyl tak chlupatý.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Mně přišlo B dynamičtější... A kreslilo pořád skoro stejně, Bčko mi přišlo, že se muselo víc říznout a byl tam větší rozdíl podle dynamiky... Takže jsem čekal že B bude lampa
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
ono v těchto diskuzích se řeší jak co kdo simuluje a jak co zní. Já se držím 3 věcí:
- jak se mi líbí zvuk ( to je asi obecný)
- jak se mi na to hraje a hlavně jakou to má odezvu na styl hry - dynamiku
- jak se prosadí ve zvuku skupiny.
To první asi zná každej, ale další 2 body si ani v časopise, ani na YOUTUBE a hlavně v laboratoři nezjistíte.
Obecně mám zkušenosti s tím, že LINE6 (VALVE SPIDER) zní dobře v obýváku, ale na živý hraní to není.
Tranzistor Je pak neprávem odsuzovan hlavně díky snaze výrobců uspořit kde se dá a většinou jsou tranzistory osazeny levnými repro šunty i když se někdy schovávají pod nálepku EMINENE / CELESTION.
Hrál jsem na řadu aparátů HUGHES KETTNER a málo kdo tipoval že je to tranzistor. Ve skupině se hezky prosazoval a ten crunch je pro HK typický.
Hrál jsem na PEAVEY VALVE KING a málo kdo tipoval že hraju na lampu. možná je to lampa,ale ke zvuku JCM 800 to má hodně daleko a neměl jsem z něj dobrý pocit.
- jak se mi líbí zvuk ( to je asi obecný)
- jak se mi na to hraje a hlavně jakou to má odezvu na styl hry - dynamiku
- jak se prosadí ve zvuku skupiny.
To první asi zná každej, ale další 2 body si ani v časopise, ani na YOUTUBE a hlavně v laboratoři nezjistíte.
Obecně mám zkušenosti s tím, že LINE6 (VALVE SPIDER) zní dobře v obýváku, ale na živý hraní to není.
Tranzistor Je pak neprávem odsuzovan hlavně díky snaze výrobců uspořit kde se dá a většinou jsou tranzistory osazeny levnými repro šunty i když se někdy schovávají pod nálepku EMINENE / CELESTION.
Hrál jsem na řadu aparátů HUGHES KETTNER a málo kdo tipoval že je to tranzistor. Ve skupině se hezky prosazoval a ten crunch je pro HK typický.
Hrál jsem na PEAVEY VALVE KING a málo kdo tipoval že hraju na lampu. možná je to lampa,ale ke zvuku JCM 800 to má hodně daleko a neměl jsem z něj dobrý pocit.
trsátko musí přežít i atomovej výbuch