Kytary Martin

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
himself

Re: Kytary Martin

Příspěvek od himself »

No tak to je nádherný počin! Slint :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jelikož se s Ondrou znám, tak jen dodám, že všechno hrál trsátkem BlueChip CT 55, a nahrávalo se na mikrofony AKG C 414 B-ULS TLII na díru shora a Beyerdynamic M 201 TG u patky nástroje, a směrováno rovněž na díru.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Nádhera! Ondra je Pan muzikant. Bluegrass mám dost naposlouchaný a on už jede tu ligu výjimečných.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Japhy píše: 18.11.2021 10:30 Jo, to je ta chuděra od bráchu Whiteovic co přežila i průstřel vzduchovkou. :mrgreen: Na tu se nahrálo neuvěřitelný kvanta skvělý muziky. Jak od Clarence tak od Tondy.
Jo, ta toho zažila ...

https://bgcz.net/stripky/martin-d-28-c- ... eh-kytary/
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Tak na cestě je další, poměrně netradiční kousek do mojí skromné sbírky a vypadá, že by se v ní mohl i trochu ohřát.
Martin vyráběl v letech 1981 - 1997 série vykrojených "osmadvacítek", Dreadnought se jmenoval DC-28 a Orchestra MC-28. Tyto kytary měly i nějaké úpravy žebrování a byly určené (samozřejmě nejen) pódiovým hráčům, kteří uvítali svobodný pohyb v celém rozsahu hmatníku. Modely byly odvozeny od standardních D-28/OM-28, čili kombinace smrk/palisandr, ebenový hmatník a kobylka, stejný styl zdobení a lemování apod. MC-28 se navíc až do roku 1996 vyráběla s oválným rezonančním otvorem, což sice skýtalo výjimečné zvukové vlastnosti, ale po estetické stránce to pro každého nemusel být úplně ten pravý šálek čaje.
No a mě se podařilo na Reverb.com sehnat jeden kus (MC-28) vyrobený podle vč. v lednu 1997, který už má běžný kulatý rezonanční otvor a navíc "zlaté" mechaniky, které se mi líbí víc, než chromové. Takže se uvidí, ale věřím, že tato 25 let stará kytara z 90. let, kterým se někdy říká "second golden era", mě nezklame.
Ovšem je tu jedna věc, která mě opravdu dostává do kolen a tou je asi už naprostý kolaps České pošty při odbavovaní zásilek ze zahraničí. Mám tam přes měsíc jeden nástroj a ten z nich za boha nedokážu dostat. Celé je to okořeněné tím, že kvůli Covidu zrušili možnost osobního vyzvednutí v Praze a že nikdo a za žádných okolností nebere telefon na jejich infolince. Různé doklady jsem jim posílal už třikrát, tak jsem už rezignoval, obrnil se trpělivostí a čekám, čekám...
Přílohy
zwjelgwm4h9ri8xzoabe.jpg
yscj1ftw067amjzrjpgt.jpg
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

dyk s tím oválem to právě vypadá super!
aspon něco zajímavějšího po těch staletich konzervativnosti :)
https://www.guitar-list.com/martin/acou ... in-000c-16

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

:D Ale já jsem konzervativní.... :D
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

...a navíc, když například, Martin vyrobí za dvacet let dejme tomu 1 000 000 kytar a z nich je (zase dejme tomu) 10 000 kusů série nástrojů s oválnou dírou, je to svým způsobem rarita. Ale když se v této sérii vyskytne 500 ks nástrojů s kulatou dírou, není to náhodou ještě větší rarita? Aha... :?: :shock: :!: :D
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Tak tedy pokud by to někoho zajímalo, měl bych tu po konzultaci s C.F.M. upřesňující informace k modelu MC-28. Za dobu jejich výroby (1981 – 1997) se jich vyrobilo jen 1 116 ks. Píšu jen, protože i když se v této době (konkrétně po roce 1992) již pomalu rozjížděla výroba v mexické továrně, i tak v tom období Martin vyrobil cca 580 000 kytar, takže jedna CM-28 vycházela asi na 500 ostatních. Do roku 1992 se model vyráběl s oválným rezonančním otvorem, zbytek času až do ukončení výroby se už dělal jen standardní kruhový rezonanční otvor. Takže modelu MC-28 s kulatou díru se vyrobilo asi 350 – 400 ks. Není to tedy žádná rarita, ale proti ostatním modelům vyráběným v desetitisícových sériích jich bude 25 let od ukončení výroby v „aktivní službě“ asi už jen docela málo, konkrétně na internetu se mi podařilo najít zmínku jen o dvou nástrojích a to včetně toho mého…
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

a v čem má být ten zvukový přínos oválného otvoru?
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Konkrétní přínos nevím, píše se o výborném zvuku a vhodnosti pro živé vystupování, ale to by se muselo vyzkoušet a porovnat, ale asi to bude trochu náročnější na výrobu. Taky jsem někde četl stesky muzikanta, který tu kytaru při koncertech vycpával košilí, protože neměl oválný špunt na ucpání díry proti zpětné vazbě. Ty kytary měly Scalloped Bracing a to se 80. a 90. letech ještě tolik nepoužívalo, dnes už mají zeslabovaná žebra skoro všechny modely kromě elementární D-28. Uvidíme, největší strach mám pořád z České pošty, jednu kytaru tam mám už 41 dní a není boha, jak se s nimi nějak zkontaktovat. Uvažoval jsem i o poštovním ombudsmanovi (existuje), ale odpověď prý do šedesáti dní...
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Tak kytaru mám doma, ale tentokrát byl stav horší, než jsem čekal a to i s přihlédnutím k faktu, že je stará 25 let. Prodejce stav označil jako GOOD, ale já bych ho označil spíš FAIR. Bude se muset přesadit krk, samozřejmě přepražcovat, na několika místech dolepit lemování korpusu a provést různé retušovací práce, protože stop používání je na kytaře opravdu hodně. Ale na druhou stranu je to pořád "osmadvacítka" OM a tyto modely rozhodně patří k nejlepším a nejžádanějším Martinům vůbec. Navíc provedení MC má proti současnému OM výkroj, zlacené mechaniky Martin (Schaller), šířku 0. pražce 43 mm, velký Drop Shape Pickguard jako Dreadnought a možná ještě nějaké maličkosti. Byly na ní nějaké shnilé struny, ale když jsem kytaru naladil, i přes hluchotu strun bylo znát, že bude po zvukové stránce skvělá.
Budu ji teď cca tři týdny ozdravovat při příznivé vlhkosti a teplotě vzduchu a zatím jsem se vrhl na kufr, který vypadal, jako by stál dva měsíce někde u kontejneru. Hlavním nedostatkem byly úplně rezavé zámky, ale překvapivě se mi docela brzy povedlo na Aliexpress.com sehnat stejné a nové za necelých 8 Eur i s poštovným (4 ks), takže ty staré jsem odstranil rozbruskou a teď budu čekat na zásilku. Samozřejmě musely ven i oba polystyrénové výlisky s chlupatinou, ve kterých je kytara uložena, ale i to se více méně povedlo, aniž bych je nějak zásadně poškodil.
Odhaduji, že si brnknu na hotovou kytaru tak za dva měsíce, ale to vůbec nevadí, i cesta může být cíl...
Naposledy upravil(a) Šimkojc dne 23.02.2022 14:37, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak to rozhodně, zvlášť po tom celním martyriu
ale kdo si hraje, nezlobí :)
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Teď mi dochází, že když má tahle kytara 0. pražec 43 mm, tak to vlastně není OM, ale 000...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Šimkojc píše: 23.02.2022 15:23 Teď mi dochází, že když má tahle kytara 0. pražec 43 mm, tak to vlastně není OM, ale 000...
To není pravda. Rozdíl mezi 000 a OM je toliko pouze v menzuře. Např. moje 00028EC měla nultý pražec 44,5mm.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Spíš jde o to, jestli se OM dělaly jen a pouze 1-3/4".
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Úplně tak jednoduché to není. Rozdíly jsou kromě menzury a šířky nultého pražce ještě v rozteči E1/E6 na kobylce (2 5/32" resp. 2 1/8") a v tloušťce žeber (1/4" resp. 5/16"). K tomu "třínulky" mívají standardní velký pickguard jako Dreadnought a OM má svůj spešl menší bryndáček. Ale postupem času se vyvinuly i jakési hybridy a délka menzury tak zřejmě zbyla jako jediný opravdový rozlišovací znak. Např. aktuální 000-15 má krk 43 mm a tenčí 5/16" žebra, ale 000-18 už má 44,5 a žebra standardní tloušťky 1/4"...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Porovnával bych stejnou řadu. Když si vezmu 000-28 a OM-28 tak se liší v menzuře (24.9 vs 25.4", což bude asi ten největší vliv) a v brace size (tloušťka žeber 5/16 vs 1/4", spíš menší vliv). Ostatní řady už se mi srovnávat nechce, ale řekl bych, že to bude podobné.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Nakonec ta moje kytara MC-28 je čistokrevná 000. Dlouhá menzura, úzký 0. pražec, velký pickguard apod. V zásadě je to jedno, ale pořád mám radši, když se věci nazývají pravými jmény...
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Tak na cestě z Japonska je další Martin, tentokrát model 000-1 z roku 2003. Mimochodem je zajímavé, jak velká je nabídka ojetých Martinů právě z Japonska, je to minimálně 80% všeho a i když se v Japonsku bluegrass a country hraje, ukázky na Youtube.com jsou spíš tristní a je jich málo. Je sice běžnou praxí, že jednu kytaru, která je vystavená někde v kamenném obchodě, nabízí na eBay.com víc prodejců, případně existují mutace stejného inzerátu v různých měnách (USD, AUD, CAD apod.) ale i tak celková čísla výrazně převyšují nabídku nástrojů z USA, o jiných zemích nemluvě.
Ale zpět ke kytaře. Model 000-1 se sice vyráběl 12 let (1994 - 2006), ale evidentně se jich moc nevyrobilo/nedochovalo, protože aktuálně se na dvou hlavních prodejních portálech Reverb.com a eBay.com nabízejí jen asi tři kusy a to ještě pouze ve variantě 000-1R, tedy s palisandrovými luby a zadní deskou. Palisandrové provedení je standardní polomasiv, tedy luby a zadní desku má z překližky, ale mahagonové provedení má zadní desku masivní a překližkové jsou jen luby. Jinak je to v podstatě standardní "třínulka" s běžnou dlouhou menzurou 25,4" a ořechem 43 mm. Některé designové prvky jsou z vyšších modelů, např. výložka na spoji polovin zadní desky je D18 style, rozeta je D28 style, žebrování je A frame X non scalloped, povrchová úprava satin atd. Z řadových modelů by se kytara dala asi nejblíže přirovnat k 000-15, hlavním rozdílem je smrková přední deska a lemování korpusu.
Právě mi volal Fedex ohledně celního řízení, tak se to snad nikde nezasekne, to co jsem posledně zažil s Českou poštou bych už nechtěl zažívat znovu...
Přílohy
s-l1600.jpg
s-l1600 (1).jpg
Naposledy upravil(a) Šimkojc dne 12.05.2022 12:22, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“