drahý epiphone, levný gibson
Pravidla fóra
Re: drahý epiphone, levný gibson
Zdravím , četli jste?
https://gear-vault.com/les-paul-gibson-vs-epiphone/
nejvíc mně zaujalo toto:
Leonus says:
June 3, 2016 at 12:28 am
This is so old idk if anyone will read it, but here goes.
I work on guitars for a living. I have held and played and tinkered with scores and scores of very expensive gibbys and very cheap epis and all in between.
As of right now, and i hate to say it, epis are better than gibsons. Period. Im talking about the high end epis here not the super cheapos.
The hardware is equal or better. The one place you would think gibson was superior is in the hand carved bone nut…but whoever is carving them these days sucks, and the bone is of poor quality. Soft and quickly worn down.
The finish on an epi is better. If you think nitro gives a better tone you know squat.
The fretwork is better. A new gibson lp has the feets ending short of the binding where the binding makes the edge of the fret instead of undercutting the frets. Pure garbage. After a short time of playing little notches wear out of the plastic with hideous results. Then you get to pay someone like me another 2 or 3 humdred bucks to refret you gobson the way they do the epis in the first place.
The setups are equal or better. I have seen many gibbys over 3 grand with pickups so high they hit strings and nuts so low open strings buzz.
Right now if you gave me a 3000 gibson, id sell it to some brand snobby collector shmuck, buy a couple of nice epis, and pocket 2 grand.
https://gear-vault.com/les-paul-gibson-vs-epiphone/
nejvíc mně zaujalo toto:
Leonus says:
June 3, 2016 at 12:28 am
This is so old idk if anyone will read it, but here goes.
I work on guitars for a living. I have held and played and tinkered with scores and scores of very expensive gibbys and very cheap epis and all in between.
As of right now, and i hate to say it, epis are better than gibsons. Period. Im talking about the high end epis here not the super cheapos.
The hardware is equal or better. The one place you would think gibson was superior is in the hand carved bone nut…but whoever is carving them these days sucks, and the bone is of poor quality. Soft and quickly worn down.
The finish on an epi is better. If you think nitro gives a better tone you know squat.
The fretwork is better. A new gibson lp has the feets ending short of the binding where the binding makes the edge of the fret instead of undercutting the frets. Pure garbage. After a short time of playing little notches wear out of the plastic with hideous results. Then you get to pay someone like me another 2 or 3 humdred bucks to refret you gobson the way they do the epis in the first place.
The setups are equal or better. I have seen many gibbys over 3 grand with pickups so high they hit strings and nuts so low open strings buzz.
Right now if you gave me a 3000 gibson, id sell it to some brand snobby collector shmuck, buy a couple of nice epis, and pocket 2 grand.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
No, asi takhle: v tom povídání je určitá dávka pravdy, asi hlavně co se týče celkového zpracování a estetického dojmu, pokud tedy člověk tíhne k tomu mít věci jakoby pěkně dodělané a blýskavé. Ano, některé HW komponenty jsou v zásadě shodné a fungují, tedy alespoň u trochu vyšší ligy Epi, dobře - ladící mechaniky Grover, slušný struník, kobyla, atd. Méně kvalitní jsou většinou snímače a elektrika celkově, kromě úplné špičky ledovce. Seřízení, hrany pražců, lemovky, vykládání - ano, může to na první pohled u Epi budit zdání vyšší kvality a pečlivosti než u levných Gibsonů. Je pravda, že některé Gibsony bývají odbyté a třeba i neladí. Budiž... Co si ale rozhodně nemyslím, je to, že poly finiš na Epi je lepší než nitro na Gibby. Odolnější jistě, kytara vypadá pořád perfektně, ale většinou chybí jakási hloubka a hlavně proměnlivost v čase. O dýchání nástroje mluvit nebudu, stohy papíru již byly popsány... Hlavně si ale pořád, po několika zkušenostech s oběma tábory, myslím, že Gibby hrají lépe. Rozhodně jinak, to mám ověřené při nahrávání i naživo. Z Gibsonů (aspoň těch, co jsem měl, ale věřím, že to platí celkem obecně), leze přesně frekvenčně nasměrovaný zvuk, který se krásně prosadí a spektrum nezaseká ulravysokými a ultranízkými frekvencemi, které kytarista vlastně nechce. Zároveň jsou tóny vycházející z Gibsona (při stejných snímačích, strunách, atd.) preciznější, lépe definované a na svém vymezeném písečku barevnější. Epiny znějí víc širokopásmově, cinkavě a zároveň nabasovaně. Nevím, jestli je to dřevem, jenom tenkou vrstvou javorové dýhy na LP místo poctivé fošny, netuším, ale mám to osobně asi tak 5x potvrzené. Pro zajímavost, shodou okolností jsem nedávno pořídil nejvyšší model staršího Focus LP Custom, od pohledu v podstatě stejná úroveň jako Epi LP Custom, a v porovnání s mým Gibson LP Studio opět stejná písnička, při zcela stejných snímačích a aparátu. Ono je to slyšet už nasucho - hraje to pěkně, ale dost jinak, podle mne rozhodně ne lépe. A už mlčím...
Osobni zkusenost nemam a nechci nic vyvracet ani potvrzovat, ale bavi me slepe testy typu Andertons.
Jo, ty jsou zábavné, akorát si fakt nemyslím, že by Rob nebo Cap naslepo nepoznali, jestli v ruce drží Epi či Gib, takže bych ty momenty závěrečného překvapení bral trochu s rezervou...
Nic proti Epinám, jsou to zajímavé nástroje a mají rozhodně svoje místo, je mi líto těch, které jsem prodal a už si na ně nemůžu zahrát, ale celkově mi ten Gibson (a to není nic zas tak extrovního) dělá prostě lepší službu, i když jsem škudlil a za tu cenu bych měl raději tři různé epifonky...
Nic proti Epinám, jsou to zajímavé nástroje a mají rozhodně svoje místo, je mi líto těch, které jsem prodal a už si na ně nemůžu zahrát, ale celkově mi ten Gibson (a to není nic zas tak extrovního) dělá prostě lepší službu, i když jsem škudlil a za tu cenu bych měl raději tři různé epifonky...
Ahoj , takže všeobecný konsensus je , že i kdyby někdo vzal tu nejvyšší řadu Epiphone, s topem z javoru a ne s dýhou (prý takové modely jsou), odřel z ní lak a dal nitro , dal tam ty nejkvalitnější snímače na daný styl, nejkvalitnější elektroniku a hardware, pořád by mělo navrch i Studio, natož Standard či Custom shop od Gibsonu?
To mi přijde docela jako magie.
Ale může to tak být a pak by bylo zajímavé vědět proč.
Kvalita - rezonantnost dřeva?
Jasně, každá kytara je individuální nástroj.
Zajímavě podané video se dvěma hodně zvukově rozdílnými Gibsony je tady.
https://www.youtube.com/watch?v=n4puGOEmGjs
To mi přijde docela jako magie.
Ale může to tak být a pak by bylo zajímavé vědět proč.
Kvalita - rezonantnost dřeva?
Jasně, každá kytara je individuální nástroj.
Zajímavě podané video se dvěma hodně zvukově rozdílnými Gibsony je tady.
https://www.youtube.com/watch?v=n4puGOEmGjs
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
Pěkné video, dík. Jak bylo mnohokrát řečeno - výběr dřeva, finiš, komplementární snímače, dodržení výrobních postupů, technologií, geometrie, seřízení, nastavení, herní styl - ufff, je to vlastně jen pár maličkostí 
Čau všem. Uvažuji o koupi bazarového Epi LP Std. nebo Custom. (nad tvarem hlavy zavřu obě oči!).
Je nějaká obecná shoda, který ročníky jsou lepší, který horší?
Vidim např. https://hudebnibazar.cz/epiphone-les-paul-96/ID569691/
A napadá mne, že r. ´96 je slušný vintage! Co současná nová Čína? Kamarád koupil jejich SG a je parádní, ani nepadá na (zvětšenou!) hlavu!
Dík za názory!
A napadá mne, že r. ´96 je slušný vintage! Co současná nová Čína? Kamarád koupil jejich SG a je parádní, ani nepadá na (zvětšenou!) hlavu!
Dík za názory!
Naposledy upravil(a) torst dne 13.01.2024 16:51, celkem upraveno 1 x.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Měl jsem z 96 korejku Epi Custom, viz obr., moc pěkná kytara, palisandr jak na Gibsonu z té doby, poctivě udělaná, skvělá do ruky a pěkná na pohled. Na můj vkus trochu plošší profil hmatníku. Nevím proč by Standard z té doby měl být horší, vypadá krásně a cena je příznivá, snímač a mechaniky si určitě doladíš, já bych do ní klidně šel... na druhou stranu čínskej Custom z 2007 měl taky svoje kouzlo, přišel mi dokonce znělejší, ale materiálově odfláknutější...
Něco málo z toho, co vím....torst píše: 13.01.2024 12:38 Čau všem. Uvažuji o koupi bazarového Epi LP Std. nebo Custom. (nad tvarem hlavy zavřu obě oči!).
Dík za názory!
Epiphone dělal svého času dokonce lepší nástroje, než Gibson. Hlavně 60' roky... v 70' pak výborná produkce v Japonsku... 80' a 90' Korea taky super, ale jen továrna Samick.
(Ten nástroj z inzerátu je ale z Fine Guitars - 1996 nebo 2006.)
Za mě však Epiphone skončil rokem cca 1998. Vše po r. 2000, hlavně ta výroba v Číně, Indonésii, Malajsii, atd. je fakt mizérie!!! A ruce pryč.....
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
---------------
dík. co je fine guitars?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Továrna. Ale Samick prý kvalitnější... i já si to myslím.
---------------
---------------
---------------
Tak a už stačí jen na amazonu koupit Gibson logo.
https://www.epiphone.com/en-US/Electric ... stom/Ebony
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Není to tam výslovně uvedeno, ale bude to nejspíš PU lak. Nitro by jim stálo za zmínku.volfi píše: 5.04.2024 14:19 Tak a už stačí jen na amazonu koupit Gibson logo.
Ale jinak souhlas, specifikace a vzhled jak Gibson CS.
Ano je to Polyurethan.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Ze zvědavosti jsem začal hledat (kytaru kupovat nechci) a série inspired obsahuje i LP Standard, cena cca 1200 liber / kurz cca 30Kč a není to PU, ale VOS povrchová úprava (Vintage Original Sheen):
translátor - Epiphone 1959 Les Paul Standard, vyrobený ve spolupráci s Gibson Custom Shop, je neuvěřitelnou rekuperací vzácné vintage klasiky od Epiphone, aktualizovanou tak, aby byla autentičtější a věrnější originálům než kdy dříve. Vyznačuje se mahagonovým tělem s javorovou deskou s AAA plamennou javorovou dýhou, jednodílným mahagonovým krkem s pohodlným zaobleným '59, středním C profilem, dlouhým čepem na krk a tvarem vřeteníku R9 ve stylu Gibson „open book“, VOS Povrchová úprava (Vintage Original Sheen), humbucking snímače Gibson Custombucker, přepínač Switchcraft a 1/4” výstupní jack, hrnce CTS®, kabeláž z 50. let, kondenzátory Mallory, nezkosený pickguard, vintage tunery Epiphone Deluxe s tlačítky Keystone a vintage - stylové hnědé a růžové tvrdé pouzdro. Zahrajte si jeden ještě dnes a připravte se na to, že budete ohromeni!
Bohužel, hmatník laurel.
https://www.guitarguitar.co.uk/product/ ... dard-facto
translátor - Epiphone 1959 Les Paul Standard, vyrobený ve spolupráci s Gibson Custom Shop, je neuvěřitelnou rekuperací vzácné vintage klasiky od Epiphone, aktualizovanou tak, aby byla autentičtější a věrnější originálům než kdy dříve. Vyznačuje se mahagonovým tělem s javorovou deskou s AAA plamennou javorovou dýhou, jednodílným mahagonovým krkem s pohodlným zaobleným '59, středním C profilem, dlouhým čepem na krk a tvarem vřeteníku R9 ve stylu Gibson „open book“, VOS Povrchová úprava (Vintage Original Sheen), humbucking snímače Gibson Custombucker, přepínač Switchcraft a 1/4” výstupní jack, hrnce CTS®, kabeláž z 50. let, kondenzátory Mallory, nezkosený pickguard, vintage tunery Epiphone Deluxe s tlačítky Keystone a vintage - stylové hnědé a růžové tvrdé pouzdro. Zahrajte si jeden ještě dnes a připravte se na to, že budete ohromeni!
Bohužel, hmatník laurel.
Z těch fotek to na mě působí jako polomatný PU lak, nemyslím, že to bude nitro. Další rozdíl bude v tom "maple veneer". Oproti originálu to bude jen tenká dýha. Laurel cpe epiphone snad na všechny kytary, mám to na akustice.cid píše: 6.04.2024 8:46 Ze zvědavosti jsem začal hledat (kytaru kupovat nechci) a série inspired obsahuje i LP Standard, cena cca 1200 liber / kurz cca 30Kč a není to PU, ale VOS povrchová úprava (Vintage Original Sheen):
Bohužel, hmatník laurel.
Všechny Epi mají o něco tenčí tělo než G.
HoSl - té dýhy na topu jsem si všimnul také a mně se to nezdá, jinak popis je jasný. Já mám delší dobu dojem, že se fabriky stěhují jinam, ale musí se to dělat pomalu. Proč se to děje nebudu rozebírat, protože bych šířil dezinformaci. 
Torste, máš jistotu, že serie inspired to má také tak? Já jsem to ještě detailně nehledal. Ta serie má i long tenon?
Torste, máš jistotu, že serie inspired to má také tak? Já jsem to ještě detailně nehledal. Ta serie má i long tenon?
cid: Samozřejmě nemám. Jen upozorňuji, že doteraz to takto u všetkých LP bolo.
Ještě jeden odkaz na stručné video a končím. Titulky jdou nastavit v češtině a nemám účet na YT. Solidní fošna a na bílou jsem "ujetej":).
https://www.youtube.com/watch?v=CTES5L_ZekY
https://www.youtube.com/watch?v=CTES5L_ZekY