lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Re: lampy, flašky, elektronky
Zdravím páni. Rozhodol som sa, že po 3 a pol roku skúsim vymeniť lampy v mojom aparáte, ale mám nejaké otázky, keďže ešte s výmenou lámp nemám skúsenosti. V aparáte mám koncové lampy EL34 - musím použiť iba tieto lampy, alebo sa môže použiť aj iný typ??? Aký je rozdiel napríklad medzi EL34 a E34L??? Ide o tento aparát: http://www.hughes-and-kettner.com/products.php5?id=96
Prosím o radu.
Mám lampu EZ80 a chci ji použít do zdroje pro malý lampáč. Ale na trafu nemám vyvedenej střed vinudí pro anodove napětí. Jak to mám zapojit? všude jsem našel jen schémata s vyvedeným středem.
Mám lampu EZ80 a chci ji použít do zdroje pro malý lampáč. Ale na trafu nemám vyvedenej střed vinudí pro anodove napětí. Jak to mám zapojit? všude jsem našel jen schémata s vyvedeným středem.
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
no jestli to vynutí pro anodový nemá střed tak to s tou lampou asi moc neusměrníš . ten střed je zpátečka nebo jak to nazvat. v podstatě je to to samí jako když nezapojíš na baterce mínus . a nebo sehnat ještě jednu lampu a zapojit jí jako můstek ale to by asi moc žralo anodový. takže to asi budeš muset usměrnit klasickým můstkem s diod ....rudie píše:Prosím o radu.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Tak v tom případě musím pořešit, jak srazit anodové napětí z cca 350ti na max 300....ale to už pastří do jiného vláknacore88 píše:no jestli to vynutí pro anodový nemá střed tak to s tou lampou asi moc neusměrníš . ten střed je zpátečka nebo jak to nazvat. v podstatě je to to samí jako když nezapojíš na baterce mínus . a nebo sehnat ještě jednu lampu a zapojit jí jako můstek ale to by asi moc žralo anodový. takže to asi budeš muset usměrnit klasickým můstkem s diod ....rudie píše:Prosím o radu.
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
no já by sem těch 50V moc nehrotil uvidíš kolik to bude po zatížení ? těch 350V to leze z trafa nebo je to už usměrněný . jestli ti leze 350V tak to je po usměrnění cca 500V to už budeš muset předělat zdroj . najdi si PSU Desinder II jak radil lunchie a bude to v pohodě.rudie píše:Tak v tom případě musím pořešit, jak srazit anodové napětí z cca 350ti na max 300....ale to už pastří do jiného vláknacore88 píše:no jestli to vynutí pro anodový nemá střed tak to s tou lampou asi moc neusměrníš . ten střed je zpátečka nebo jak to nazvat. v podstatě je to to samí jako když nezapojíš na baterce mínus . a nebo sehnat ještě jednu lampu a zapojit jí jako můstek ale to by asi moc žralo anodový. takže to asi budeš muset usměrnit klasickým můstkem s diod ....rudie píše:Prosím o radu.

Muzes pouzit hybridni usmernovac:

Ze dvou normalnich pul vlnnych usmernovacek mustek neudelas, prodoze ty 2 diody maji jednu spolecnou katodu. Sam to hodlam takhle u ampu co ted stavim udelat.
Nebo to muzes srazit normalne odporama, budes tam mit pocitam 1xel84 a 1xecc83, tzn celkove to bude zrat pri tech 300V tak kolem 50mA, potrebujes srazit 50V R = U/I = 1kOhm. P=U*I=50*0,05= 2,5W, takze tam das pro jistotu 2x 2K/5W paralerne, nebo 2x 500R/5W seriove.

Ze dvou normalnich pul vlnnych usmernovacek mustek neudelas, prodoze ty 2 diody maji jednu spolecnou katodu. Sam to hodlam takhle u ampu co ted stavim udelat.
Nebo to muzes srazit normalne odporama, budes tam mit pocitam 1xel84 a 1xecc83, tzn celkove to bude zrat pri tech 300V tak kolem 50mA, potrebujes srazit 50V R = U/I = 1kOhm. P=U*I=50*0,05= 2,5W, takze tam das pro jistotu 2x 2K/5W paralerne, nebo 2x 500R/5W seriove.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Všechno se dá nastavit. Samozřejmě si/ti někdo musí nastavit správně bias... (nemám tady teď schéma k Trilogy, ale u Triampu je to stejně, jako všude jinde). Takže můšeš použít i jiného výrobce (=musí se to akorát nabiasovat).Ivan.ps píše:Zdravím páni. Rozhodol som sa, že po 3 a pol roku skúsim vymeniť lampy v mojom aparáte, ale mám nejaké otázky, keďže ešte s výmenou lámp nemám skúsenosti. V aparáte mám koncové lampy EL34 - musím použiť iba tieto lampy, alebo sa môže použiť aj iný typ??? Aký je rozdiel napríklad medzi EL34 a E34L??? Ide o tento aparát: http://www.hughes-and-kettner.com/products.php5?id=96
Zajímavější je otázka jestli L nebo klasiku, podle mne bys musel říct, jak se na tvým zvuku podílí konec. Tj. jestli cítíš, že už začne zpívat konec (třeba při sólech), nebo jestli hraješ v podstatě zkreslení jen preampem. L-ka mají jiný průběh, nelimitujou tak brzy a jdou níž, než klasika, jsou tedy (ber to s rezervou) vhodnější pro preampový zkreslení, zatímco klasiky jsou fantastický v tom typickým kousnutí ve středech při limitaci... všechno závisí na tvých prioritách a jak si svůj zvuk stavíš. (samozřejmě tady mám oba zástupce, ale já ve svým rigu preferuju klasiku
Lukus píše:Muzes pouzit hybridni usmernovac:
Diky přesně tohle jsem hledal
sakra na tuto sem si nevzpomnělrudie píše:Lukus píše:Muzes pouzit hybridni usmernovac:
Diky přesně tohle jsem hledal

Srazi to stejne jako ta dana elektronka zapojena normalne + ty 2 diody.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
takže ten výslednej pokles by moh bejt dejme tomu polovční něco přidaj ty diody . Ano/ne ?Lukus píše:Srazi to stejne jako ta dana elektronka zapojena normalne + ty 2 diody.

Ted te moc nechapu. Jestli jak pises ta tvoje lampa srazi 20V, tak tady v tomhle zapojeni taky srazi tech 20V a jeste + ty 2 diody srazi kazda asi 0,7V. Takze to mas asi tech 21,4V.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
A smím se zeptat, jakou má tohle usměrnění výhodu/nevýhodu?
když sem stavěl ten svuj zesík tak sem nad tim dlouho koumal v PSU desingeru . když sem si s tim prográmkem hrál tak sem tam porovnával usměrnovací elektronku s dvěma diodama . napětí po usměrnění diodama bylo vždicky o cca těch 20V vyšší než když sem to usněrňoval lampou . kuli tomu sem tam kupoval i silnější trafoLukus píše:Ted te moc nechapu. Jestli jak pises ta tvoje lampa srazi 20V, tak tady v tomhle zapojeni taky srazi tech 20V a jeste + ty 2 diody srazi kazda asi 0,7V. Takze to mas asi tech 21,4V.

Chova se to stejne jako normalni zdroj s elektronkou, akorat to muzes pouzit u trafa bez CT. Nema to zas tak moc nevyhod (kdyz nepocitas celkem narocne zhaveni a potrebu tlumivky), jen se chova jinak nez zdroj s diodama. Zalezi co od toho sveho zdroje ocekavas. Elektronka ma celkem velky vnitrni odpor, ktery vyvolava velky ubytek napeti, ktery roste s proudem. Tzn. cim vice proudu z ni odebiras, tim mene napeti ti dava, proste mekky zdroj. Ubytek na polovodicove diode je naopak maly a s proudem skoro neroste, tudiz se hodi tam, kde chces aby byl zdroj tvrdy.Pikus píše:A smím se zeptat, jakou má tohle usměrnění výhodu/nevýhodu?
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Hele a kam s tou tlumivkou? a jaké hodnoty vubec? žadnou doma asi nemam totiž.Lukus píše:Chova se to stejne jako normalni zdroj s elektronkou, akorat to muzes pouzit u trafa bez CT. Nema to zas tak moc nevyhod (kdyz nepocitas celkem narocne zhaveni a potrebu tlumivky), jen se chova jinak nez zdroj s diodama. Zalezi co od toho sveho zdroje ocekavas. Elektronka ma celkem velky vnitrni odpor, ktery vyvolava velky ubytek napeti, ktery roste s proudem. Tzn. cim vice proudu z ni odebiras, tim mene napeti ti dava, proste mekky zdroj. Ubytek na polovodicove diode je naopak maly a s proudem skoro neroste, tudiz se hodi tam, kde chces aby byl zdroj tvrdy.Pikus píše:A smím se zeptat, jakou má tohle usměrnění výhodu/nevýhodu?
Tlumivku cim vetsi tim lepsi, ale zase s mirou
. Vetsinou se dava tak 3-10H. Kam ji das zalezi jakou sezenes. Dulezity je proud a pevnost izolace, mela by mit rozumnou rezervu oproti napeti, ktere na ni privedes.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
když tam dášněco jako je tady tak to bude oka
http://www.ax84.com/static/corepoweramp ... ematic.pdf
http://www.ax84.com/static/corepoweramp ... ematic.pdf

je ta tlumivka opravdu nutná? Asi je to blbost, ale nedalo by se to namotat doma?
asi tam bude hodně závitů že
Dnes mi přišly součástky a nemužu si ted koupit pomalu ani odpor, protože jsem bez peněz, tak pokud se to bez tlumivky neobejde, dám tam zatím můstek...
Edit: poptam se jeste mistru ve škole jestli by se něco nenašlo, ale jinak to vidim zatím na mustek.
Edit: poptam se jeste mistru ve škole jestli by se něco nenašlo, ale jinak to vidim zatím na mustek.
no když to usměrňješ jen lampou tak ta tlumivka že prodlužuje životnost tý usměrnovací lampy. tlumivka docela dobře filtruje různý ruchy a brum.je to zásobárna el. mag energie. dalo by se říct že je to elektro mgnetickej kondenzátor ale to neni uplně přesný přirovnání. jestli jí zatim nemáš tak to postav bez ní ta lampa by to měla chvíli ustát. jinak jestli víš jak a máš na čem tak si tu tlumivku klidně udělěj doma.rudie píše:je ta tlumivka opravdu nutná? Asi je to blbost, ale nedalo by se to namotat doma?asi tam bude hodně závitů že
Dnes mi přišly součástky a nemužu si ted koupit pomalu ani odpor, protože jsem bez peněz, tak pokud se to bez tlumivky neobejde, dám tam zatím můstek...