Výměna snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
torst

Re: Výměna snímačů

Příspěvek od torst »

Proč je bazar tak plný továrních snímačů z Jacksonů? Opravdu jsou tak zlé? Mám spadeno na jednoho Dinky, mám v šuplíku Duncana, ale tovární keramiky u kobyly mi většinou vyhovují.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Měl jsem 2 Jacksony z 90. let JDR-94 a JDX-94 a ty snímače byly konstrukčně špatně. Baseplate byla z niklované oceli, což funguje je jako zkrat pro magnetické pole z magnetu, a ještě brumí jako čert naindukovaný ruch z éteru. Magnet byl navíc křivý do luku, jen zapečený nebroušený, takže se dotýkal jen několika pólových nástavců. Výsledek tristní. Pak jsem přendal magnety z něčeho jiného, předělal na čtyřdrát a vyrobil nové nemagnetické baseplaty a hned z toho byl průměrný obyčejný snímač, leč konečně použitelný.
Novější jacksony už tyto neduhy snad nemají, sto jí zato to prověřit.
torst

Příspěvek od torst »

dík.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

uvazuju u upgradu snimacu na sve vole ... mam HSS set Vola Fire-Ice .. nejak nedokazu posoudit jak hodne jsou dobre .... spatne nejsou, to vim ...

otazka zni - chtel bych asi BC (Bare Knuckles) a nebo Lundgrens ... jsou tyhle znacky/snimace opravdu tak dobre ? je tam fakt takovej rozdil ve zvuku ze to ma cenu a smysl, pokud upgraduju ze snimacu, ktere nejsou samy o sobe uplne strasne ?

mam 25.5" sedmicku a trosku bych rad nejakej cistsi a vic "pronounced" zvuj na te nejsilnejsi strune .. je to moje prvni sedmicka, nemam s tim velke zkusenosti .. pripada mi, ze ten soucasnej snimac nema uplne cistej zvuk v tech hlubokejch tonech ...

samozrejme upgrade HSS na takovehle snimace je hromada penez .. ptam se i proto ...

ps. delam to z radosti, zadna krec ... jsem strasne spokojenej se svou soucasnou hlavni kytarou a rad bych ji nejak vylepsil a dal ji neco k vanocum ...
Moon

Příspěvek od Moon »

Já mám s Bare Knuckle ty nejlepší zkušenosti. Porovnáno se Seymourem, Fralinem, Lollarem. ( v mém případě baskytara !!! )
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
innerself

Příspěvek od innerself »

lt.dan píše: 7.11.2025 10:59 ... jsou tyhle znacky/snimace opravdu tak dobre ? je tam fakt takovej rozdil ve zvuku ze to ma cenu a smysl, pokud upgraduju ze snimacu, ktere nejsou samy o sobe uplne strasne ?
Z mojí zkušenosti existujou pouze 2 snímače, který rapidně změní zvuk. Protože u pasivů to svojí konstrukcí ani neni možný, tak se jedná o aktivy, který maj vlastní preamp. I tak to neplatí o všech aktivech, který se naopak drží toho, že zní hodně blízko pasivum. Ty snímače, který absolutně změní zvuk, jsou Seymour Duncan AHB-2 Metal a EMG Alexi Laiho set. Tam to teda dělá hlavně ABQ EQ/Boost, takže to taky neni zásluhou snímače. Ostatní věci si jsou fakt podobný, že to udělá změnu maximálně 2%.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

inner: Tak to je zábavné. Já skoro celou kariéru kašlal na snímače, protože na základě zkušeností mi všechny pasivy hrály + - stejně, značkový měly jasnější výšky, některý přidaly trochu basy, ale nic, co bych nedorovnal EQ na zesíku. Charakter kytary se NIKDY nezměnil. Až před pár lety jsem koupil LP s Duncanem SH-4 u kobyly a ten tak basoval, že se zvuk zahlcoval k nepoužitelnosti. Výměna za staré neznámé slabounké Dimarzio a paráda !
No a moje letité RG 470 jsem mohl vzít do kapely až ve chvíli, kdy jsem osadil Cort Bluebucker, čočkové póly. Po předchozí zkušenosti s levnou Cortkou s týmž snímačem, která hrála a hraje kua dobře! Prostě ty RGsoidy s tenoučkýma krkama nemají basy a nezametaluješ si na ně. Ale když na ně dáš podobný snímač, je to okamžitě změna k požadované poloze. Civěl jsem jak puk, to se mi před tim nestalo.
Zkusmo jsem zkusil na RG namontovat Duncana SH-6, prostě značka!, ale všechno špatně, pichlavej zvuk bez masa a spodků. Ten Bluebucker je zázrak!
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo určitě to nějakou změnu udělá. Ale oproti mnou zmíněnejch modelů to fakt takovej skok neni. Já popravdě jsem se vždycky vrátil k osvědčený klasice SH-4, kde mi ten snímač fungoval nejlíp a třeba oproti EMG 81 měl tělo. Dokonce i třeba EMG 85 u kobylky mi vyhovuje víc jak EMG 81. Taky změna, ale ne tak výrazná jak od těch, co jsem psal. Tam to je taková změna, jako kdyby před to dal člověk nějakou krabičku, která mění charakter.

Když jsem v minulosti zkusil Gibson LP Studio s 498T (kytara druhýho kytaristy z kapely), tak to hrálo taky fakt jinak oproti ostatnim. Těch odlišností bylo několik a docela trvalo, než jsem je odhalil. Všude okolo mě jsem měl kytary s 25,5 palcovou menzurou, FR kobylkou a 500k volume + tónová clona (pro pasivy). Gibson měl v prvý řadě krátkou menzuru (typickou pro LP) a proto to i na sucho hrálo jinak. Dále to byla TOM kobylka a 240K volume + 500k tónová clona. Je asi fakt, že právě 498T snímač funguje s tou nižší hodnotou poťáku perfektně, ale i s kytarama s FR na dlouhý menzuře a 500k poťákama funguval standardně jako ostatní a rozdíl tam byly právě ty 2%, který jsem popsal.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

lt.dan píše: 7.11.2025 10:59 mam 25.5" sedmicku a trosku bych rad nejakej cistsi a vic "pronounced" zvuj na te nejsilnejsi strune .. je to moje prvni sedmicka, nemam s tim velke zkusenosti .. pripada mi, ze ten soucasnej snimac nema uplne cistej zvuk v tech hlubokejch tonech ...
Singly bych neřešil vůbec, máš tam slušné alnico středně vinuté, tam není moc co vymýšlet. Víc změny udělá vvzdálenost od strun, s tím si vyhraj. Možnost vyměnit krkový S za dualrail na táhlá sóla...

Kobylkáč máš alnico silný, ale ne extrémně silný, takže věřím, že tu artikulaci má. Pokud bys chtěl víc čitelný artikulovaný zvuk, měl bys jít po trochu slabším vinutí, pod 10k. Což to zase bude ztrácet basy. Můžeš zkusit něco hodně jiného v obou směrech, převinutý keramický 16k, nebo slabší A2 kolem 8k. Jeden z nich bude průser, jeden ti třeba sedne, to ví jen tvoje uši.
Každopádně bez kovového krytu. Jestly kryt máš, dá se zvážit odkrytování.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já bych přidal svou docela novou zkušenost s výměnou snímačů. Je to tedy z trochu jiného soudku (úplně jiný typ zvuku).
Měnil jsem singly na teleti HB TE-52 za RM pickups, RT-1n Custom ke krku a RT-6 ke kobylce. Když jsem se tady s tím chlubil, někdo (snad Abu?) se mě ptal, proč tam ty snímače vůbec měním, když konkrétně TE-52 tam má ty původní dobré.
Při různém hraní si se zvukem jsem zjistil, že "ano i ne". Předesílám, že nehraju hi-gain, nejčastěji spíš slabý crunch nebo v poslední době hlavně "hodně nakrmený" (saturovaný) clean. V těchto zvucích je změna k lepšímu poznat opravdu hodně výrazně. Zvuk je takový širší, barevnější, plnější - prostě fakt o hodně lepší. Při přechodech na zkreslené zvuky jsem zjistil, že čím více gainu, tím mi připadá to zlepšení zvuku méně výrazné - takže kdybych hrál hodně zkreslené zvuky, tak by ta výměna snímačů asi opravdu neměla smysl. Jenže, jak už jsem napsal, pohybuju se hlavně na opačném konci zvukového spektra, takže tu výměnu považuju za opravdu dobrou investici.
Výměna snímačů má podle mě smysl v levných "budget" nástrojích, kde výrobce šetří na osazení (a snímače bývají v tomhle bohužel první na řadě), což ovšem není případ lt.dana. Nebo se vyplatí tehdy, když člověk už přesně ví, co chce. Tady to ovšem může vyjít perfektně - nebo se člověk může za dlouhé peníze taky perfektně spálit. Jako odstrašující příklad bych uvedl svou zkušenost s basou: do (už tehdy starého, jde o rok 92 nebo 93) US Precla jsem si za na tehdejší dobu nemalé peníze (nějakých 3500+) koupil aktivní snímač Seymour Duncan APB-1, namontoval - a zjistil, že je to úplně k ničemu. Zvuk byl krásně čistý, zvonivý a "hifi ušlechtilý", nicméně ta typická hutná vrnivost Precla šla úplně do kytek. Prostě "čistá chemie" :D Takže původní snímač zpět, tenhle (tehdy neexistovala žádná možnost vrácení) do šuplíku... Příběh tedy nakonec happy end má, ten snímač se neuvěřitelně "našel" v bezpražci - a je tam pořád.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

kmensik píše: 15.11.2025 16:26 Víc změny udělá vvzdálenost od strun, s tím si vyhraj.
++++
Každopádně bez kovového krytu. Jestly kryt máš, dá se zvážit odkrytování.
jeee, dik moc za radu ... ja nevim, ja jsem nikdy na zadny kytare snimac s krytem nemel .. na ty Vole je ten humbucker fakt schovanej ... vzdycky jsem si selskym rozumem rikal, ze ten kryt proste logicky musi mit celkem velkej vliv na zvuky ...

co se tyce ty vejsky snimacu, tak to jsem tak nejak trochu ladil na zacatku ... mam tendenci prave davat snimace o trosku niz (a z kopce, na konci s vysokejma strunama jeste o dve otacky niz nez nizke), aby ten zvuk byl cistsi, takze bych rekl ze vejska u me asi nebude uplne problem, ale muzu to zkusit dat jeste trosku niz (pokud se nepletu tak pronounced sound je dat ten snimac nize, kdyz ho dam vejs, tak je to proste vic muddy)

edit: ted jsem guglil ten cover a nasel jsem, ze kvalitni niklovej cover by mel mit vliv naprosto minimalni ...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“