Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Ahá... no je vidět že v tomle oboru (okolo lampovejch zesiku) mam jeste hodne co studovat..
já právě myslel že když se zapojí menší impedance tak to ma negativni vliv na sekundar trafa a kdyz vetsi tak zase na primar trafa ( nebo obracene? nevim ted.. moudrejsi opravi
) a vzhledem k tomu ze to je takovej spurk starej bych to nerad nejak trapil... tedkon pres to hraju na kytaru a facha to pekne. Uplně puvodne sem si myslel že při zapojení vetsi imepedance pouze omezim hlasitost výst. sign. pak sem zjistil to s tim trafem tak nevm prave...
Jo ty máš na mysli lampové rádio? No tak o tom jsem nemluvil, samozřejmě. Tam by to sedět mělo a klidně tam může být odbočka právě na takovou impedanci. 
EDIT: Kvalitní lampáče umožňují i třeba 16-ohmový box na 8-ohmový výstup za cenu menší změny zvuku.
EDIT: Kvalitní lampáče umožňují i třeba 16-ohmový box na 8-ohmový výstup za cenu menší změny zvuku.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Tak to jo. .
to sem se nejspis zapomel zminit no..
a právě že tam sou takle i ty repra a byla mi divna teda ta vysledná impedance.. pochybuju ze kdyz je to cca 50 až 60 let starý že tam bude tak kvalitní trafo..
už sem si myslel, že sem se dozveděl nějakej blud.. 
To tu neříkej moc nahlas.tronik píše:pochybuju ze kdyz je to cca 50 až 60 let starý že tam bude tak kvalitní trafo..
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
lampový rádia maj většinou udělanej sekundár na něco kolem 3 ohm - vycházim z toho co jsem na těch výstupáčkách většinou naměřil a taky z toho že většinou byl jeden reprák uvnitř, kterej měl třeba 4 ohmy + bylo možný připojit další 4 ohmovej, a i tak to fungovalo
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
a já si celou dobu myslel že když připojíš ten externí box tak odpojíš ty vnitřní...
ty hrajou furt teda jo? po tom všem co sem se dočet jak je to duležitý sladit kuli tomu trafu bych se docela bál s tim experimentovat ... nevim no... tady zase zjistuju ue je to tomu radiu celkem šumák.. 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
nevim jak u toho tvého rádia, ale u mě se původně ten externí připojoval paralelně k tomu uvnitř
St.Anley Tube Amps
Stanley06 - máš recht
je to tak a když teda budu mít jednu technickou.. kdybych tam vyved mj. výstup na sluchátka tak nevim jak by to bylo udělany s tou impedanci.... jak je to třeba u lampovejch zesiku? taky maj vystup na sluchatka ne? jenže pak nevim jesli tam takovy muzu zapojit jedny mam s impedanci dokonce 32 Ohmu (mušle) a to bych to asi oddělal kdybych je tam připojil co? Všude se píše že je to jasny 4 ohmy na 4, 6 na 6, 8 na 8, ale jesli sem to pochopil spravně, tak tomu radiu je teda asi celkem jedno jakou mu připojim zátěž... (tak mě opravte jesli to tak neni, protože si sam myslim, že to je kravina.. díky
)
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Lampový zesíky přímo nemaj výstup na sluchátka (nebo jsem to zatim jen neviděl) pokud tam nějaký výstup na sluchátka je, bude to udělané přes extra obvod (zesilovač + nějaká simulace repra aby to netrhalo hlavu). Jen tak na výstup lampáče sluchátka nepřipojuj 
St.Anley Tube Amps
ja si to myslel... a v predchozim prsipevku sem se nevyjadril presne nemyslel sem přímo zesilovače ale spiš lampový komba (abych byl přesnější prostě ne hlavu) ale tam to bude nejspis pres ten nejakej obvod no... a nevíš náhodou jak by se to udělalo? Už dávno sem koukal na tvoje vlakna a vytvory a klobouk dolu jako..
tak myslim ze bys s tim moh mit trochu zkusenosti..
(akorát teda nevim jesli tady tedkon nezasiram vlakno protoze uz tu resim trochu neco jinyho no..)
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Kombo nebo hlava, to je fuk
řešením je to o čem už jsem psal:
- vytáhnout si signál z preampu (třeba těsně před vstupem do koncového zesilovače),
- vypnout konec (aby nedošlo k poškození pokud bys neměl mít připojený repro),
- pokud to chceš na zkreslené zvuky bude to chtít nějakou emulaci reproduktoru (např.: http://www.runoffgroove.com/condor.html)
- sluchátkový zesilovač (něco s LM386).
Tohle je takový nejjednodušší analogový řešení, těch emulátorů i sluchátkových zesilovačů je mraky a můžeš si s tim dlouze experimentovat.
Pak lze ještě hraní do sluchátek řešit přes "impulzy", kdy se dosahuje asi nejlepších výsledků, SW IR loadery jsou dostupný jako VST pluginy, pár firem už dělá i HW řešení v podobě třeba krabičky. Ale je to celkem složitá věc, určitě ne abys to jen tak udělal doma a zabudoval do komba
- vytáhnout si signál z preampu (třeba těsně před vstupem do koncového zesilovače),
- vypnout konec (aby nedošlo k poškození pokud bys neměl mít připojený repro),
- pokud to chceš na zkreslené zvuky bude to chtít nějakou emulaci reproduktoru (např.: http://www.runoffgroove.com/condor.html)
- sluchátkový zesilovač (něco s LM386).
Tohle je takový nejjednodušší analogový řešení, těch emulátorů i sluchátkových zesilovačů je mraky a můžeš si s tim dlouze experimentovat.
Pak lze ještě hraní do sluchátek řešit přes "impulzy", kdy se dosahuje asi nejlepších výsledků, SW IR loadery jsou dostupný jako VST pluginy, pár firem už dělá i HW řešení v podobě třeba krabičky. Ale je to celkem složitá věc, určitě ne abys to jen tak udělal doma a zabudoval do komba
St.Anley Tube Amps
Super díky moc... s tema sluchátkovejma zesilovačema už mám trošku zkušenosti no... dřív sem se o to celkem zajimal sou docela jednoduchy..
a o tech VST pluginech si určo ještě něco zjistim.. 
- DaveFarmer
Rychlej dotaz, na půdě sem vyhrabal starou bednu s Tesla reprákem kterej má značenou impedanci 5 Ohmů a chtěl bych ho ze zvědavosti píchnout pod můj kytarovej zesilovač, kterej má ale nejmenší výstup na 8 Ohmů, bojim se abych něco neodpálil. Díky
Jazzmasters & Post-rock & Shoegazing
Zdar, že hodláš zapojit 5Ω repro do 8Ω výstupu je celkem v pořádku za předpokladu že: 1. je ten 5Ω reproduktor schopný bez poškození vyzářit výkon Tvého zesilovače tzn. je na něm uveden příkon [W], který je větší než výkon [W] zesilovače.
2. to "vydrží" koncová(é) elektronka(y) v zesilovači. Ty to však většinou vydrží, v nejhorším případě jí (jim) o něco zkrátíš životnost.
Jestli máš zesilovač 100W a ten reprák má 5W, raději to nezkoušej, naproti tomu má-li Tvůj zes výkon 5W a repro třeba taky 5W (nebo víc), nic fatálního se nestane. Uvést pouze impedanci reproduktorů bez jejich příkonu k přesnému zodpovězení otázky nestačí
.
2. to "vydrží" koncová(é) elektronka(y) v zesilovači. Ty to však většinou vydrží, v nejhorším případě jí (jim) o něco zkrátíš životnost.
Jestli máš zesilovač 100W a ten reprák má 5W, raději to nezkoušej, naproti tomu má-li Tvůj zes výkon 5W a repro třeba taky 5W (nebo víc), nic fatálního se nestane. Uvést pouze impedanci reproduktorů bez jejich příkonu k přesnému zodpovězení otázky nestačí
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- DaveFarmer
Díky díky
No to kdybych věděl ...je to přesně tento reproduktor http://nf.duseknet.com/2AN63350.htm
Jazzmasters & Post-rock & Shoegazing
no ja sem z toho repra teda nic nevyčet..ale co mám já ty moje jak sem tady psal ( komba-zesilovace-reproboxy/pres-co-hrat ... 87-20.html ) tak ty maj vykon 5W a mužu říct že bych to k tomu kombu rozhodně nezkousel (jesli maš teda výkon 20W+ např.) ono ty moje repraky maj dost jen když tam pripojim tu kytaru... podle mýho to je proste tim že z kytary leze větší signál než z přenosky magnetofonu ( jelikož je to prip. na jeho vstup) a tudíž sou i ty repra na hraně svýho max. výkonu... když dám max volume tak to trošku kreslí což naznačuje samo o sobě velikost vstup. sign.
No nic sem tim chtěl proste jenom říct že ty repra co tam sou nebudou špatny ale taky nebudou mít moc velkou výkonovou rezervu... záleží taky z jakyho je to radia když to zjistíš tak se koukni jakej má výkon ale fak záleží jak výkonej máš zesík
No nic sem tim chtěl proste jenom říct že ty repra co tam sou nebudou špatny ale taky nebudou mít moc velkou výkonovou rezervu... záleží taky z jakyho je to radia když to zjistíš tak se koukni jakej má výkon ale fak záleží jak výkonej máš zesík
davefarmer: vizuálně mi to silně připomíná repra, která se dávala do velkých tlampačů, sám jsem jedno takové vykuchal. Co je zač ten tvůj zesák?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Zdar, jo filo01 má pravdu, je to opravdu reprák z tlampačů jaké byly např. ve třídách ve škole. Jeho datasheet nemám, ale počítej s tím, že "zvládne" bez poškození 3 až 5W. Musel bys mu opatřit nějakou ozvučnici (nouzově třeba jen deskovou), bedýnka by byla samozřejmě mnohem lepší. Jestli máš Orange 30W, tak je jeden tento reprák proklatě málo, chtělo by to alespoň 2. Při sériovém zapojení budeš mít výslednou impedanci 10Ω, to pak můžeš poměrně bezpečně připojit do 8Ω výstupu zesilovače. Pokud zapojíš jen jeden tento reproduktor, budeš muset "hlídat" výkon a moc to netavit, protože by se mohla přepálit kmitačka reproduktoru a následně by došlo k průrazu izolace výstupního trafa.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Zdravím, chci vyměnit reprák v kombu Laney CUB12R. Teď je tam 8-ohmový reprák. Doma se mi válí slušný reprák, který má ale 16 Ohmů. Je možné ho tam hodit místo toho původního, třebaže ten původní má 8 Ohmů? Ptám se z toho důvodu, že u komba je i výstup do boxu - tam je podle manuálu možné zapojit jak 8-ohmový, tak 16-ohmový box.
Odkaz na manuál - na straně 7 je schéma zapojeníManuál píše:EXTENSION CABINET: Use to connect an 8-16 ohm extension cabinet.