Vysoký dohmat
Pravidla fóra
Re: Vysoký dohmat
to je možné. Bylo to jen u jednoho nástroje.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zdravim,
dostal se mi do ruky novej Furch blue G-CR , je primo z vyroby, takze jeste neni rozehrana, i kdyz je to cedr, takze nejake rozehrani necekam, zvuk ujde ,ale preci jen je to nizsi rada a jeste cedr, takze ty vysky tam uplne nejsou , ale to je jedno, co me ale nejvic vadi je ze je ta kytara hrozne jakoby ztuhla a tvrda , nevim jestli to popisuju temi spravnymi slovy, snad me pochopite. Vsiml jsem si, ze dohmat je strasne vysoko (nebo nevim nerozumim tomu nejak zvlast, ale myslim ze je kdyz to srovnam s ostatnima kytarama co mam), pokud struny nezmacknu opravdu velkou silou, tak to proste nezni . Proto se ptam pomohlo by snizeni dohmatu? Nevim jak to ma Furch nastavene z vyroby, ty dohmaty, ale tohle mi prijde fakt dost vysoko. Jsem trochu na rozpacich jestli si ji nechat a nechat to postelovat a nebo ji vratit.
dostal se mi do ruky novej Furch blue G-CR , je primo z vyroby, takze jeste neni rozehrana, i kdyz je to cedr, takze nejake rozehrani necekam, zvuk ujde ,ale preci jen je to nizsi rada a jeste cedr, takze ty vysky tam uplne nejsou , ale to je jedno, co me ale nejvic vadi je ze je ta kytara hrozne jakoby ztuhla a tvrda , nevim jestli to popisuju temi spravnymi slovy, snad me pochopite. Vsiml jsem si, ze dohmat je strasne vysoko (nebo nevim nerozumim tomu nejak zvlast, ale myslim ze je kdyz to srovnam s ostatnima kytarama co mam), pokud struny nezmacknu opravdu velkou silou, tak to proste nezni . Proto se ptam pomohlo by snizeni dohmatu? Nevim jak to ma Furch nastavene z vyroby, ty dohmaty, ale tohle mi prijde fakt dost vysoko. Jsem trochu na rozpacich jestli si ji nechat a nechat to postelovat a nebo ji vratit.
No vždyť to sám píšeš. Jestli je dohmat vysoko, tak se na ni blbě hraje. A snížení to vyřeší (pokud to půjde). Takže pokud ti to stojí za tu práci se sháněním kytaráře atd., jdi do toho.
obecná situace v dohledné době asi těžko bude lepší, spíš naopak
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prij ... abi-149718
zní to sice blbě po letech zákaznického vyfrčování nad každým pididetailem,
ale momentálně je možná efektivnější něco vzít a poladit než čekat x měsíců na něco lepšího...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prij ... abi-149718
zní to sice blbě po letech zákaznického vyfrčování nad každým pididetailem,
ale momentálně je možná efektivnější něco vzít a poladit než čekat x měsíců na něco lepšího...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Splehlivyho kytarare v Brne nastesti mam , bez toho bych se vzhledem k tomu ,ze mam vice kytar a hraju na ne hodne , behem lockdownu neobesel , protoze ja jsem kopyto a na co sahnu to zku**im takze uz se nepoustim do zadnych takovych akcihimself píše: 8.04.2021 7:51 No vždyť to sám píšeš. Jestli je dohmat vysoko, tak se na ni blbě hraje. A snížení to vyřeší (pokud to půjde). Takže pokud ti to stojí za tu práci se sháněním kytaráře atd., jdi do toho.
Zkontroluj 3 věci:
- změř výšku strun nad 12 pražcem (max je 3mm u silného, a 2,5mm u tenkého), na G spíš méně.
- relief krku (musí být mírné prohnutí)
- sílu strun, jestli jsou tam .013, tak prostě mají vyšší tah a budou tvrdší. Hlavně některé značky jsou pocitově tvrdší. Z výroby by tam ale měli být .012 Elixir PhBr.
Mohlo se změnit něco vlhkostí. Tedy struny asi ne.
Co to znamená "dostal se mi do ruky novej Furch blue G-CR , je primo z vyroby"?
Je to tedy nové, koupené od prodejce, nebo to někdo měl, nebo jak?
- změř výšku strun nad 12 pražcem (max je 3mm u silného, a 2,5mm u tenkého), na G spíš méně.
- relief krku (musí být mírné prohnutí)
- sílu strun, jestli jsou tam .013, tak prostě mají vyšší tah a budou tvrdší. Hlavně některé značky jsou pocitově tvrdší. Z výroby by tam ale měli být .012 Elixir PhBr.
Mohlo se změnit něco vlhkostí. Tedy struny asi ne.
Co to znamená "dostal se mi do ruky novej Furch blue G-CR , je primo z vyroby"?
Je to tedy nové, koupené od prodejce, nebo to někdo měl, nebo jak?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Cevil: diky, jsou tam na 95% 12ky elixirky , jako kazdopadne uz je to lepsi nez prvni hodinu vcera, to jsem byl trochu zklamanej. A ano je to fungovka nova .
Nad 12.prazcem je to pul centaku mozna i malinko vic
Nad 12.prazcem je to pul centaku mozna i malinko vic
Tak to je špatně, je třeba zkontrolovat někým kdo tomu rozumí. Tohle by neměli vůbec pustit z prodejny.
Z výroby šla předpokládám v pořádku, takže by to mohla dělat vysoká vlhkost (zvedne se deska), což v zimě není moc pravděpodobné, nebo prohnutý krk (povolený truss rod).
Bude nejspíš stačit seřízení.
Z výroby šla předpokládám v pořádku, takže by to mohla dělat vysoká vlhkost (zvedne se deska), což v zimě není moc pravděpodobné, nebo prohnutý krk (povolený truss rod).
Bude nejspíš stačit seřízení.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Je to levacka, vzdycky si rikam, ze ty levacky muzou byt z vyroby trochu "osizeny" ,protoze to tam s nejvetsi pravdepodobnosti nema kdo vyzkouset na to adekvatne zahrat , respektive ani nevim ,jestli to tak funguje, ze na nove vyrobenou kytaru hrajou ,aby vyloucili mozne nedostatky a zavady, ale u tech levacek asi moc ne no 
O dohmatu se tady už napsalo dost, stačí pohledat. Nad 12. pražcem je doporučené nastavení pro akustickou kytaru 2,0 - 2,5 mm pro strunu E6 a 1,5 - 2,0 mm pro strunu E1 (mezera mezi vrcholem pražce a spodkem struny). Nevěřím, že by někdo pustil do prodeje kytaru s dvojnásobkem těchto hodnot...
Jo mas pravdu, abych neskodil Furchovi, blbe jsem to zmeril, bylo to kolem 3mm, moje ostudaŠimkojc píše: 8.04.2021 11:28 O dohmatu se tady už napsalo dost, stačí pohledat. Nad 12. pražcem je doporučené nastavení pro akustickou kytaru 2,0 - 2,5 mm pro strunu E6 a 1,5 - 2,0 mm pro strunu E1 (mezera mezi vrcholem pražce a spodkem struny). Nevěřím, že by někdo pustil do prodeje kytaru s dvojnásobkem těchto hodnot...
To JakubSP
Furch je zkrátka na dohmat trochu "tvrdší", rozhodně pokud je hráč zvyklý na nástroje s užším krkem, může být první dojem z dohmatu rozporuplný. U tvrdých kytar jsem to povětšinou řešil výměnou strun za "tenčí", zpravidla jsem 12 Elixíry na pár týdnů vyměnil za 11 Addaria (jsou pocitově spíše něco mezi 11 a 12), zvykl si na krk a pak se vrátil k původním elixirům. U posledního "současného" Furcha jsem nakonec seznal, že nejlépe se mi hraje s 11 Elixírem a nechal si to u kytaráře seřídit na konkrétní struny. Furch má zkrátka specifický tvar krku a je třeba si chvíli zvykat (ale to platí u každého nástroje, pokud měníš i značku - třeba Taylora jsem kvůli mé neschopnosti zvyknout si na hmatník vrátil). A neboj, ty výšky budou i u toho cedru, jen co ty D,A,E struny trochu ztratí elixírské bzučení. Prvních 20 hodin hraní bude dominovat to bzučení, které je tím cedrem trochu umocněno. Prostě hrej a zvykej prsty na novou "plochu". Neboj, cedr má ve finále nádhernou kulatou barvu a když chceš víc cinknutí na výškách, tak zahrej blíž ke kobylce.
Prskyn
Furch je zkrátka na dohmat trochu "tvrdší", rozhodně pokud je hráč zvyklý na nástroje s užším krkem, může být první dojem z dohmatu rozporuplný. U tvrdých kytar jsem to povětšinou řešil výměnou strun za "tenčí", zpravidla jsem 12 Elixíry na pár týdnů vyměnil za 11 Addaria (jsou pocitově spíše něco mezi 11 a 12), zvykl si na krk a pak se vrátil k původním elixirům. U posledního "současného" Furcha jsem nakonec seznal, že nejlépe se mi hraje s 11 Elixírem a nechal si to u kytaráře seřídit na konkrétní struny. Furch má zkrátka specifický tvar krku a je třeba si chvíli zvykat (ale to platí u každého nástroje, pokud měníš i značku - třeba Taylora jsem kvůli mé neschopnosti zvyknout si na hmatník vrátil). A neboj, ty výšky budou i u toho cedru, jen co ty D,A,E struny trochu ztratí elixírské bzučení. Prvních 20 hodin hraní bude dominovat to bzučení, které je tím cedrem trochu umocněno. Prostě hrej a zvykej prsty na novou "plochu". Neboj, cedr má ve finále nádhernou kulatou barvu a když chceš víc cinknutí na výškách, tak zahrej blíž ke kobylce.
Prskyn
Můj Vintage 1 má z výroby 3 a 2,5 mm. Je to ale řada, která předpokládá razantnější hraní. To beru jako maximum. Čekal bych, že na jiných řadách bude níž. Ale logicky dolů to jde snadno, zpátky je to problém, tak to asi nastavují takhle.Jakub5P píše: 8.04.2021 13:13Jo mas pravdu, abych neskodil Furchovi, blbe jsem to zmeril, bylo to kolem 3mm, moje ostudaŠimkojc píše: 8.04.2021 11:28 O dohmatu se tady už napsalo dost, stačí pohledat. Nad 12. pražcem je doporučené nastavení pro akustickou kytaru 2,0 - 2,5 mm pro strunu E6 a 1,5 - 2,0 mm pro strunu E1 (mezera mezi vrcholem pražce a spodkem struny). Nevěřím, že by někdo pustil do prodeje kytaru s dvojnásobkem těchto hodnot...![]()
Spíš se mrkni na ořech, ten jsem měl seřízenej blbě. Zkus dát kapo na 1. pražec jestli se ti hraje líp. Tipuju, že to bude tím ořechem.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Mně přijdou některé kytary fakt tvrdé a místo hraní se s nimi spíš peru. Vždy to skončilo tak, že jsem kytaru raději prodal. A bylo jedno, jestli byl dohmat mírně vyšší nebo nižší.
To ale většinou není případ Furcha, na kterou se hraje dost pohodlně.
Kupodivu nejpohodlnější kytara, na kterou jsem hrál, nebyl Taylor, který na to má marketing, ale Gibson SJ200EC. A to mám vůči zančce Gibson ohromné předsudky.
To ale většinou není případ Furcha, na kterou se hraje dost pohodlně.
Kupodivu nejpohodlnější kytara, na kterou jsem hrál, nebyl Taylor, který na to má marketing, ale Gibson SJ200EC. A to mám vůči zančce Gibson ohromné předsudky.
Tak fyzika je exaktní. Stejné struny, dohmat, reliéf a menzura dělají objektivní tvrdost strun (samozřejmě ladění).
Zbytek už je subjektivní - šířka krku, profil, rozteč strun atd. Co nevyhovuje jednomu, bude klidně sedět jinému - anatomicky jsme každý unikát.
Zbytek už je subjektivní - šířka krku, profil, rozteč strun atd. Co nevyhovuje jednomu, bude klidně sedět jinému - anatomicky jsme každý unikát.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Bohužel u všech Furchů (za posledních 14 dní jsem montoval 4 elektroniky do Furchů) vysoký dohmat a nic moc s tím nejde, důvod neznám, můj Gibson má poloviční výšku strun nad 12 pražcem. A to jako bluesman nejsem na vyšší dohmat moc háklivý.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
prvá vec, čo som na gitare od Furcha urobil, bolo zníženie dohmatu, naozaj boli struny na môj vkus vysoko. Jednoducho som zbrúsil kobylkový plátok, stále mám aj gitary, ktoré majú ešte nižší dohmat, ale už sa na tom dá v pohode hrať.
Co to znamená, že s tím nejde nic udělat?džetro píše: 8.04.2021 15:17 Bohužel u všech Furchů (za posledních 14 dní jsem montoval 4 elektroniky do Furchů) vysoký dohmat a nic moc s tím nejde, důvod neznám, můj Gibson má poloviční výšku strun nad 12 pražcem. A to jako bluesman nejsem na vyšší dohmat moc háklivý.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Snížím li na kobylce bude drnčet ve vyšších polohách, Jde to snížit jen trochu.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Seřídit se dá skoro všechno (tedy pokud není zvlněný hmatník), v dnešní době se už málokdy povede kytara s tak špatně nasazeným krkem, aby nepomohlo na jednu stranu podlepení sedlového pražce v kobylce, nebo na druhou stranu ubroušení kobylky na takovou tloušťku, aby sedlový pražec z kobylky vystupoval aspoň 2 mm. Jenže ono se to seřizování často děje jen kroucením šroubu výztuhy v krku a to je cesta do pekel.
Nicméně seřizoval jsem nedávno zakázkového Furcha (cenovka tuším 137 500 Kč) a všechny struny měly na 12. pražci akci do 2 mm, takže výšky byly v pohodě, ale basy už drnčely. Musel jsem udělat nový sedlový pražec s progresivní výškou strun. Ale jinak byla ta kytara super...
Nicméně seřizoval jsem nedávno zakázkového Furcha (cenovka tuším 137 500 Kč) a všechny struny měly na 12. pražci akci do 2 mm, takže výšky byly v pohodě, ale basy už drnčely. Musel jsem udělat nový sedlový pražec s progresivní výškou strun. Ale jinak byla ta kytara super...