Jak snadno vyčistit hmatník?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
shoooter

Re: Jak snadno vyčistit hmatník?

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:a to ho tam natřeš štětečkem nebo tak?
Hadříkem, nechám 1/4 hodiny a potom setřu co zůstane na povrchu. Setřít důkladně, jinak to vylézá ven z pórů (palisandr má takové rýhy) když se natahujou struny. Dřevo si vezme co potřebuje, to se už setřít nedá.
Takhle udržuju i kobylku. Zvlášť eben potom vypadá nádherně.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A pozor na ten hadřík; pokud se začne výrazně zahřívat, raději ho hod z okna. Může se vznítit, ačkoli to riziko není zdaleka takové jako kdybys to nanášel vatou. Proto není dobré házet hadříky od lněného oleje do koše, už tak pár domácností vyhořelo.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

woro90-1 píše:A pozor na ten hadřík; pokud se začne výrazně zahřívat, raději ho hod z okna. Může se vznítit, ačkoli to riziko není zdaleka takové jako kdybys to nanášel vatou. Proto není dobré házet hadříky od lněného oleje do koše, už tak pár domácností vyhořelo.
Vyhořela tak i ta mnou zmou zmiňovaná truhlárna, resp. hasiči označili jako ohnisko požáru lakovnu, kde se právě s tím olejem pracuje.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

woro90-1 píše:A pozor na ten hadřík; pokud se začne výrazně zahřívat, raději ho hod z okna. Může se vznítit, ačkoli to riziko není zdaleka takové jako kdybys to nanášel vatou. Proto není dobré házet hadříky od lněného oleje do koše, už tak pár domácností vyhořelo.
A vyhoří celá bytovka :D když dole ten hadřík chytne :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

shoooter píše:
Bejk píše:a to ho tam natřeš štětečkem nebo tak?
Hadříkem, nechám 1/4 hodiny a potom setřu co zůstane na povrchu. Setřít důkladně, jinak to vylézá ven z pórů (palisandr má takové rýhy) když se natahujou struny. Dřevo si vezme co potřebuje, to se už setřít nedá.
Takhle udržuju i kobylku. Zvlášť eben potom vypadá nádherně.
Lněný olej jde koupit i v lékárně
http://www.lekarna.cz/lneny-olej-100-300ml/
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Je fakt, že to slyším poprvé, že by se používal na nábytek.
Na hmatník a tak, to už jsem slyšel.

A ještě... myslíte si, že by teakový olej splnil ten samý účel? Toho mám v dílně celou pikslu :D na výrobu dýmek natírají se tím skoro ve finální fázi před leštěním.

EDIT: Opraveno :D
Naposledy upravil(a) Bejk dne 6.01.2012 8:06, celkem upraveno 2 x.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:Je fakt, že to slyším poprvé, že by se používal na hmatník.
Na hmatník a tak, to už jsem slyšel.
Takhle zmatlanej v 9 večer ???
Bejk píše:A ještě... myslíte si, že by teakový olej splnil ten samý účel?
To mi taky napadlo, ale proč ??? Proč tam prostě nedat co tam patří?
Kdybych měl kytary za 3.000,- tak budu natírat hmatník třeba olejem z plechovky od rybiček.

Na Wiki píšou "Díky těmto polymerizačním vlastnostem se lněný olej používá samotný nebo ve směsi s jinými oleji, pryskyřicemi a rozpouštědly jako impregnační látka a lak při úpravě dřeva, ....."

A jinak lněný olej je vysychavý a dělá tak nelepivý povrch.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Každej má něco, ty jsi zase "opožděnej" :D (neber to nijak ve zlým, jen o hodinu :D )

Podívám se teda v lékárně. Mě to napadlo jen z důvodu, že oba dělají prakticky to samý a že by mohli posloužit stejně dobře, ale nebudu to pokoušet.
Zatím díky a až mě zase napadně nějaká podobná krávovina tak se zeptám :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:Každej má něco, ty jsi zase "opožděnej" :D (neber to nijak ve zlým, jen o hodinu :D )
21:10 není 9večer, nebo o jakou hodinu myslíš?
Bejk píše: Podívám se teda v lékárně. Mě to napadlo jen z důvodu, že oba dělají prakticky to samý a že by mohli posloužit stejně dobře, ale nebudu to pokoušet.
Zkus napřed drogerii, v lékárně budou panenské oleje, a různé BIO, tzn. dost drahý. Já ho nikdy nekupoval.
Ten teakový olej by asi fungoval, ale budou tam asi nějaké přísady, přecijenom zahradní nábytek venku na dešti a hudební nástroj je něco jiného. Můj Martin je z konce minulého století (r.v. 2000 :-) a nepředpokládám, že se ho někdy zbavím, a za tak dlouhá léta se může lecos projevit, na kondici ebenového hmatníku. Mám tam ještě opravdový eben, né to co tam dávají teď.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:A ještě... myslíte si, že by teakový olej splnil ten samý účel? Toho mám v dílně celou pikslu :D na výrobu dýmek natírají se tím skoro ve finální fázi před leštěním.
Vyrábíš dýmky? Není někde ne webu tvoje práce?
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

ááá zrada, s tím časem se omlouvám. U mého příspěvku je 22:10, fórum vlastně nepočítá se změnou času :).

Ten olej někde zkusím sehnat, uvidíme. Já mám jen palisandrový hmatník, ikdyž bych si ebenový strašně přál :).

S těma dýmkama... nikde na netu je nemám, neumím toho ještě tolik, že bych je musel věšet všude na netu :). Jestli chceš, nějaké nafotím a pošlu ti ukázku třeba mailem- napiš SZ.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:ááá zrada, s tím časem se omlouvám. U mého příspěvku je 22:10, fórum vlastně nepočítá se změnou času :).
Já tam normálně vidím 21:10, a všechny časy se mi zobrazují korektně (teda asi o 6 min. blbě), navíc není šádná změna času, je normální SEČ, to v létě je změna na SELČ.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

tak jsem blázen, pořád tam vidím 22:10, úplně jasně :D
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Vlez si do uživatelského nastavení, tam je na výběr jakej čas chceš používat.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:tak jsem blázen, pořád tam vidím 22:10, úplně jasně :D
Obrázek
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

mtmccox píše:Vlez si do uživatelského nastavení, tam je na výběr jakej čas chceš používat.
Dík, takový věci jsem při registraci vůbec neřešil tak už víme čím to je :)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

mtmccox píše:Vlez si do uživatelského nastavení, tam je na výběr jakej čas chceš používat.
A to to tam není defaultně UTC +1, nebo jak ?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

shoooter píše:
A to to tam není defaultně UTC +1, nebo jak ?
Defaultně tam něco je, ale stejně se to musí každou změnu času na jaře a na podzim přenastavovat ručně.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Defaultně je vždy nastaven správný čas, ale fórum je nastavený tak, aby upřednostňovalo nastavení konkrétního uživatele. Ale to je tu dost off-topic. Řešilo se to už i jinde:

oznameni/letni-a-zimni-cas-t18702.html
hudebniforum-cz/cas-t22785.html
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Zdravím. Mám dosť nevšedný problém, ktorý som doteraz nikdy nemusel riešiť, ale teraz ma začal dosť hnevať.

Asi pred 3 týždňami som si doniesol domov gitarku Ibanez JS1000. Nakoľko je to už dosť profi gitara, tak som sa rozhodol, že sa o ňu budem aj slušne starať a tak som si pri kúpe nových strún kúpil aj aj prípravok, ktorý mi predavač odporučil na čistenie hmatníka.

http://www.jimdunlop.com/product/finger ... onditioner

Doteraz som takéto príparavky nikdy nepoužíval. Tak som prišiel domov, vyčistil hmatník vlhkou handrou, utrel do sucha, naniesol tento prípravok Dunlop, utrel do sucha a nahodil nové struny. Odvtedy mám však s hmatníkom problémy. Hmatník je úplne suchý, vôbec sa po ňom nešmýkajú prsty a tenké 3 struny Elixír po pár hodinách hrania stmavli a tiež zostali drsné. Pritom Elixíry používam už dlho a nikdy som tento problém nemal. Na druhej gitare mám tiež Elixíry a tie aj po dvoch mesiacoch hrania sú krásne čisté (na túto gitaru som ale nenanášal spomínaný prípravok od Dunlopa). Mohli by ste mi prosím povedať, kde sa mohla stať chyba a čo by som mohol s tým hmatníkom urobiť aby som ho dostal do normálneho stavu, lebo takto sa na tej gitare hrá naozaj dosť nepríjemne. Ďakujem.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“