Kytara a vlhkost vzduchu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
rocky77

Re: Kytara a vlhkost vzduchu

Příspěvek od rocky77 »

Anvil píše:Vhkost vzduchu pro kytaru je dobré držet na úrovni, která je dobrá i pro člověka. Ono když máš vlhkost 40 nebo na druhé straně 70+, tak se taky nedýchá nic moc (těch 50-60 je akorát).
Tohle bude dosti subjektivní...teď v zimě mám v paneláku 30 %, v létě třeba i 65 % a nemohu tvrdit, že bych i při takto velkém rozptylu pozoroval nějaké změny v dýchání :D A to ani v těch krajních hodnotách...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Anvil

Příspěvek od Anvil »

rocky77 píše:
Anvil píše:Vhkost vzduchu pro kytaru je dobré držet na úrovni, která je dobrá i pro člověka. Ono když máš vlhkost 40 nebo na druhé straně 70+, tak se taky nedýchá nic moc (těch 50-60 je akorát).
Tohle bude dosti subjektivní...teď v zimě mám v paneláku 30 %, v létě třeba i 65 % a nemohu tvrdit, že bych i při takto velkém rozptylu pozoroval nějaké změny v dýchání :D A to ani v těch krajních hodnotách...
OT: Jasně že subjektivní, jako všechny názory (nejden zde). Ale subjektivně, my s věčnou smrtelnou chorobou mužů -rýmečkou - jsme na to citliví :)
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ono jde totiž hlavně o to, že je to dřevo sušeno právě tak, aby byla jeho vlhkost v rovnováze s běžnou pokojovou vlhkostí, příjemnou pro člověka. A začne se hýbat, když se ta vlhkost výrazně změní. Tomu dřevu samotnému neublíží změna vlhkosti (pokud není tak rychlá a výrazná, aby to dřevo prasklo). Kytaře ublíží změna objemu toho dřeva, tedy jeho bobtnání nebo sesychání oproti stavu, ve kterém byla vyrobena.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

woro90-1 píše:Ono jde totiž hlavně o to, že je to dřevo sušeno právě tak, aby byla jeho vlhkost v rovnováze s běžnou pokojovou vlhkostí, příjemnou pro člověka. A začne se hýbat, když se ta vlhkost výrazně změní. Tomu dřevu samotnému neublíží změna vlhkosti (pokud není tak rychlá a výrazná, aby to dřevo prasklo). Kytaře ublíží změna objemu toho dřeva, tedy jeho bobtnání nebo sesychání oproti stavu, ve kterém byla vyrobena.
Vlhkost dřeva při výrobě se právě hodně liší, podle toho v jakém podnebí dřevo zrálo.
Jsou případy, kdy špičkové kytary přestávaly v Evropě "záhadně" hrát.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

To se prestehuju s kytarama do Ciny a budu cumet jak budou najednou hrat :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

...EDGE... píše:To se prestehuju s kytarama do Ciny a budu cumet jak budou najednou hrat :D
Ty máš kytary z Číny ? :shock:
Tam to dělalí ze starých palet, tak vlhkost neřeš.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

shoooter píše:Ty máš kytary z Číny ? :shock:
Aha! Takhle je to! Já myslel, že to dělají z bedýnek od olejovek, protože to má takovej zavináčovej zvuk...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
...EDGE...

shoooter píše:
...EDGE... píše:To se prestehuju s kytarama do Ciny a budu cumet jak budou najednou hrat :D
Ty máš kytary z Číny ? :shock:
Ano, dve ze tri jsou made in China. Nemam pocit ze by byly delane ze starych palet, akustika zvlast ne.
golf33

Příspěvek od golf33 »

Proč většina lidí žije v iluzi, že co je z Číny je automaticky šmejd? Mám spíše problém s prací dětí, ale některé výrobky jsou kvalitní. To samé Polsko. Co je z Polska, nemá cenu zlámané grešle. Zahoďte předsudky, já mám polskou akustiku a nedám na ni dopustit. Vyzkoušejte a pak hodnoťte.
Omlouvám se za spam, ale nějak mi prdly nervy :D
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnB4H_zJ6U
shoooter

Příspěvek od shoooter »

golf33 píše:Proč většina lidí žije v iluzi, že co je z Číny je automaticky šmejd?
Že by proto, že z Číny se vozí věci kvůli nízké ceně, a s vědomím, že je to šmejd?
To není předsudek, to je fakt! Potud čistě obecně.
A čistě konkrétně, čínské kytary fakt nepatří k tomu nejlepšímu. Máš Furchy, čekal bych, že to víš.
golf33

Příspěvek od golf33 »

Nemyslím, že všechny kytary z Číny jsou šmejdy, samozřejmě, že nejnižší cenová kategorie asi nebude nejlepší a nejvyšší kvalitu taky nebudou umět, protože jim chybí tradice a zkušenosti. Ale musí se jim nechat, že jsou mezi nimi šikovní lidé, kteří z kvalitního materiálu udělají kvalitní výrobek, pokud zákaznikovi nejde jen o co nejmenší náklady. V naší republice taky nejsou jen samí zloději, jak si to o nás myslí v cizině.

To, že mám Furchy je tím, že mě prostě oslovily a pokud můžu, podporuju naše výrobce. A jak říkám, mám i kytaru z Polska a je hodně dobrá. Ruku na srdce, kolik z Vás by jí dalo šanci, kdyby u ní ležela v obchodě cedule Made in Poland? Myslím, že většina by ji obešla obloukem. :) Já to nemyslel nijak zle, jen mě štve, že když je něco z Číny, je to automaticky šmejd.
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnB4H_zJ6U
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Máš samozřejmě pravdu.
Bohužel označení "číňan" se ve spoustě oborů (např. včera mluvil v televizy letecký modelář), zažilo pro věc špatné kavality. A často to ani nemusí být vyrobeno v Číně. Jediné pro je cena. To nevzniklo předsudky, ale zkušenostmi.
Před pár lety jsem si koupil za 30.000,- Taylora, a první co na mne po otevření vypadlo, byl papírek Made in China - to bych vraždil. Kytara se ale vyrábí v USA, čínský je jen kufr. Ale stejně.
...EDGE...

Tak jsi ho nelitostne poslal po Vltave a sel si koupit kvalitni Americky?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

...EDGE... píše:Tak jsi ho nelitostne poslal po Vltave a sel si koupit kvalitni Americky?
Prodal jsem to komplet, teď mám Martina v českém kavalitním kufru Shuster.
http://www.shuster.cz/e-shop/rada-profi ... mbo-2.html
Pokud je možnost dávám vždy přednost českým výrobkům.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

golf33 píše:. A jak říkám, mám i kytaru z Polska a je hodně dobrá. Ruku na srdce, kolik z Vás by jí dalo šanci, kdyby u ní ležela v obchodě cedule Made in Poland?
Kdyby nad tím nápisem byla značka typu Mayones, tak bych po té polské kytaře hned skočil (teda - kdybych na ní měl...) :wink:

(Pointa: jak jsem již psal na mnoha místech - nejde mi o zem původu, ale o kvalitu konkrétního kusu...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

shoooter píše:
...EDGE... píše:
shoooter píše:Před pár lety jsem si koupil za 30.000,- Taylora, a první co na mne po otevření vypadlo, byl papírek Made in China - to bych vraždil. Kytara se ale vyrábí v USA, čínský je jen kufr.
Tak jsi ho nelitostne poslal po Vltave a sel si koupit kvalitni Americky?
Prodal jsem to komplet, teď mám Martina v českém kavalitním kufru Shuster.
http://www.shuster.cz/e-shop/rada-profi ... mbo-2.html
Pokud je možnost dávám vždy přednost českým výrobkům.
A kdyby ti papírek made in china nevypadnul tak by jsi žil v domnění že je to americké? Kdyby před tebe postavili dva naprosto stejné kufry a o jednom z nich ti řekli že je z USA, jaký by sis vybral? :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

jakub.kubaaa píše: A kdyby ti papírek made in china nevypadnul tak by jsi žil v domnění že je to americké? Kdyby před tebe postavili dva naprosto stejné kufry a o jednom z nich ti řekli že je z USA, jaký by sis vybral? :lol:
Jsi úplně mimo. Šlo o to, že při rozbalování kytary z USA vypadl papírek Made in China.
Jinak ten kufr nebyl špatný - nějaká překližka, strašně těžký, ale dobrý.
Pokud by Taylor dělal DN-3 v Číně (Mexicu apod.), tak bych si ji skutečně nekoupil. Vybral bych buď jinou řadu, nebo jinou značku (USA, Kanada apod.).
Čínských věcí (rozuměj - šmejdů) máme všude kolem dost.
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Ano a když se rozhlídneš ještě víc, tak tu najdeš neméně počet věcí Made in China (a podobných výrobních zemí), které jsou kvalitní :P

Když se podíváš na ulici, tak (troufám si tvrdit), že každý 7. člověk chodí v kvalitních (bez ironie) botech vyrobených v Číně apod. (rozuměj Nike, Adidas, atd atd.) Oblečení jakbysmet.

Stejně tak drtivá většina mobilů je z Číny, notebooků z Číny, televizí z Číny atd atd atd atd...

Nesnáším tyhle trapný klišé. V současném globalizovaném světě je už úplně jedno, kde bylo co vyroben, ale záleží jen na tom, jak to bylo vyroben a jakými testy následně prochází. Současný svět vyrábí spotřební zboží, takže jestli se něco porouchá do několika let, tak to není tím, že je to z Číny, ale je to tím, že chtějí, abychom si kupovali nové :P

Ale už je to hrozný offtopic. Abych se vrátil k té vlhkosti. Bydlím v paneláku, vlhkost nevím a osobně taky používám jen kůru z pomeranče, či mandarinky. Nakrájím to na menší kousky, strčím do nějaký síťky a vrazím to do ozvučnice. Dělám to v zimě pokaždé, když si na to vzpomenu :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

TheRendy píše: Nesnáším tyhle trapný klišé. V současném globalizovaném světě je už úplně jedno, kde bylo co vyroben, ale záleží jen na tom, jak to bylo vyroben a jakými testy následně prochází. Současný svět vyrábí spotřební zboží, takže jestli se něco porouchá do několika let, tak to není tím, že je to z Číny, ale je to tím, že chtějí, abychom si kupovali nové :P
Bohužel tak to není.
To že se kvalita produkce liší u stejného výrobce podle regionu závodu je obecně známý fakt. Počítá se s tím i při přesunu výroby. Rovněž i spousta značek měla problém s kvalitou a prodejností po přesunu výroby do Asie (Mexika, východní Evropy apod.). Při výrobě se používají i místní suroviny, některé procesy ovlivní i podnebí, takže ani objektivně se to shodně vyrobit nedá. Přesun výroby do Číny má jediný důvod - úspory, a úspory jsou vždy o kompromisech. A já nechci kupovat kompromisy.
Spousta značek v Číně nikdy vyrábět nebude (maximálně obaly, manuály apod.), protože ví, že by je to položilo.
V Číně se možná dělají kvalitní boty, ale že by byla vyhlášená kvalitou hudebních nástrojů jsem fakt neslyšel.
Ale hlavně, když dám za kytaru 30.000,- vyberu si dle svého přesvědčení. A většina lidí ať si kupuje co chce. To není klišé.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Máte někdo zkušenost, jak dlouho trvá, než se kytaře, držené zřejmě ve vlhkém prostředí, podaří vrátit do "normálního" stavu?
Abych to uvedl, koupil jsem si kytaru, která má, jak jsem zjistil dle odkazů shoootera (díky!), poměrně silně vyklenutou zadní desku směrem ven. Což by měla být známka toho, že kytara je převlhčená. Snažím se ji držet venku (bydlím v paneláku, teď mám vlhkost cca 30 - 35%) a taky mít otevřený kufr. Nějaké další náměty, co s tím? Díky.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“