Nebo treba toho kneze na Youtube. Ma kvanta videi a nekde u prvnich videi zacina od uplnyho zacatku.
Prefouknuti je doslova prefouknuti. Foukas do whistle vic. Kdyz jsem zacinal, tak mi vubec nesly tony od horniho G vejs. Az mne na nejakou dobu chytla myslenka jestli nemam nejakou vadnou whistle. Nemel jsem
V tabulaturach se ten prefuk znaci prave tim pluskem, protoze obe oktavy maji stejny prstoklad a neslo by to jinak poznat. Vyjimku tvori Dcko, kde se horni (resp prostredni) da zahrat prstokladem >OXXXXX (namisto >XXXXXX jako u spodniho D) kde jen tim zvednutim prstu z nejvyssi diry tam to prostredni Dcko spadne samo.
Jinak az budes narazet na notace, tak trochu pozor, standardni ABC notace ma znacenou spodni oktavu velkymi pismeny a horni je malymi pismeny (t.j. obracene nez mas v ty tabulature).
Kdyz clovek nezakryva spravne dirky co zakryvat ma, tak whistle obvykle vyluzuje skreky namisto tonu (hodne casty ze zacatku).
Cena irsky fletny (jako fakt fletny, ne whistle) je vazne raketa. I u ty diatonicky, co nema ty doplnujici klapky pro plnou chromatiku.