ENGL Retro Tube

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
DL
Kontaktovat uživatele:

Re: ENGL Retro Tube

Příspěvek od DL »

Nero píše:...
Jen doplním svoje postřehy:

Čistý kanál je rozporuplný. Pěkný čistý zvuk. Tečka. Overdrive? Bez šance. Těšil jsem se na ten zvuk na hraně, kdy se dá dynamikou vykouzlit jak křišťálově čistý zvuk, tak i pěkný živý zkreslený. Ne. První kanál nekreslí, jak by to bylo ideální. Je jen solidní čistý a dlužno podotknout, že nepříliš dynamický. Klidně bych ho přirovnal k Fireballu.

Zkreslený kanál zklamal. Nebudu opisovat to, co psal Nero. Umí to pořádně jeden zvuk. To znamená gain max do 5/10 a nebo 1/10 + gain boost. Víc gainu už jen přidává špínu a kusy rozbitého skla. Ani druhý kanál nereaguje na pravačku tak, jak byste za svých 40 tisíc asi čekali.

Nakonec jsme skončili na obou kanálech s prakticky totožným EQ:
Treble 6/10, Middle 10/10, Bass 3/10 + Tone/Bright ON.

Souhrnně řečeno:
Retro mě vyloženě zklamalo. Za 40 tisíc je to opravdu málo muziky. Dva-tři použitelné zvuky a žádný reverb. Zajímalo by mě, jak by obstálo v porovnání se starou řadou Classic. Odhaduji, že by to byla minimálně trapná plichta aparátů s cenovkou 40 a 20k. Retro je klasický Engl, který se snaží tvářit jako JCM800, Plexi, Laney Supergroup a já nevím co ještě. A nakonec neumí nic.

Vintage špinavý šťavnatý dynamický zvuk a suchý čistý moderní ENGL charakter prostě stojí nesmiřitelně proti sobě a vypadá to, že vždycky bude muset jeden z nich ustoupit. A Retro je toho bohužel názorným příkladem.

Plusové body lze připsat jen za zmíněné separátní volume a master a zabírající EQ.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

DL píše: Plusové body lze připsat jen za zmíněné separátní volume a master a zabírající EQ.
...a za na několika předešlých stránkách propíraný design :)
Die Hard or Die Home
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Zajimave postrehy a skvela "miny recenze", takze asi jenom dik chlapi :wink:
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ted tady presne chybi tlacitko +1, karma nebo neco podobnyho :)
Zblbnut Facebookem uz jsem tady parkrat i hledal Like tlacitko.

Kazdopadne diky!
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Fajn recenze, taky pochvaluju.
Napadl mě jen dotaz, který mě trknul, když jsem zkoušel v Ově ten Orange Rockerverb MKII:
Může fakt, že ti to v obchodě hraje nějak "nedobře" být způsoben tím, s jakýma překupníma elektronkama to tam přistaví? Myslím tím, že by to s normálníma elkama po výměně za nové, normální, hrálo lépe a tudíž byl ten dojem ze zkoušení v obchodě značně zkreslený?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pánové, nemáte zač. Myslím, že za mě i DL můžu říct, že se rádo stalo :wink:

Akorát bych nesouhlasil s tím, že čistý na Retru zní jak na Fireballu - na Retru zní podle mě líp. Ale stále to nebude nic pro lidi, co na čistý kladou velké nároky.

Pokud jde o elektronky, tak jsem na ně koukal a jsou tam nějaké englovské (netuším teda, koho rebrandujou). Nicméně jsem s továrníma lampama zkoušel všechny možné Engly a neřekl bych, že problém byl v nich. (Prodavač říkal, že se na aparát už nějakou dobu hrálo - sám ho prý dost zkoušel a před námi ještě jeden zákazník ho taky nějakou dobu trápil. Lampy asi nebyly úplně zajeté, ale zas tak velký rozdíl to nebude.) Jestli bych u toho Retra chtěl hledat nějakou výmluvu, proč to nehrálo tak dobře, tak spíš bych obviňoval box s V30, které k tomu asi nebudou nejlepší. Nicméně ani to nebude mít takový vliv, aby to s jinýma reprama najednou hrálo 2x líp.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Nero píše:Akorát bych nesouhlasil s tím, že čistý na Retru zní jak na Fireballu - na Retru zní podle mě líp. Ale stále to nebude nic pro lidi, co na čistý kladou velké nároky.
K tomu čistému. Souhlasím, že to není JAKO na Fireballu. Ale je to ten Engl čistý zvuk. FB mi zněl (aspoň co si pamatuju) brilantněji, cinkavěji, méně spodků. Retro je tlustší, ale tak ... nemotorně tlustší. Proto ty stažené basy.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

V obchode spis budou mit obrovsky vliv prostory. Treba ta kabinka v brnenskych kytarach mi prijde totalne zahlusena a akusticky mrtva. O zkouseni normalne mezi regalama ani nemluve.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Včera jsem byl v Brně v kytarách a jasné, že jsem neodolal toho Engla vyzkoušet. Všechno podstatné napsali už Nero a DL. Příjde mi to jako snaha Englu udělat osmikilo, ale ta jejich příchuť se tam nezapře. Box s Greenbackama nebo G12H30 by tomu určitě pomohl. Osobně bych asi nenašel důvod, proč si odnést domů Retro Tube místo Blackmore, který s minimem korekcí hraje líp na čistém i na zkresleném kanálu, Zkoušel jsem to na tom SG co tam bylo i na svém musicmanovi a zvuk byl pořád nějaký plochý, neprůrazný a podle reakce prodavače jsem asi nebyl jediný, kdo na ten aparát tak reagoval...
Na tu zkušebnu bych to nesváděl, tam problém nebyl.
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Engl doplnil Retro řadu o 50W kombo.

http://www.englamps.de/index.php?id=37& ... neBypass=1
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“