Jen doplním svoje postřehy:Nero píše:...
Čistý kanál je rozporuplný. Pěkný čistý zvuk. Tečka. Overdrive? Bez šance. Těšil jsem se na ten zvuk na hraně, kdy se dá dynamikou vykouzlit jak křišťálově čistý zvuk, tak i pěkný živý zkreslený. Ne. První kanál nekreslí, jak by to bylo ideální. Je jen solidní čistý a dlužno podotknout, že nepříliš dynamický. Klidně bych ho přirovnal k Fireballu.
Zkreslený kanál zklamal. Nebudu opisovat to, co psal Nero. Umí to pořádně jeden zvuk. To znamená gain max do 5/10 a nebo 1/10 + gain boost. Víc gainu už jen přidává špínu a kusy rozbitého skla. Ani druhý kanál nereaguje na pravačku tak, jak byste za svých 40 tisíc asi čekali.
Nakonec jsme skončili na obou kanálech s prakticky totožným EQ:
Treble 6/10, Middle 10/10, Bass 3/10 + Tone/Bright ON.
Souhrnně řečeno:
Retro mě vyloženě zklamalo. Za 40 tisíc je to opravdu málo muziky. Dva-tři použitelné zvuky a žádný reverb. Zajímalo by mě, jak by obstálo v porovnání se starou řadou Classic. Odhaduji, že by to byla minimálně trapná plichta aparátů s cenovkou 40 a 20k. Retro je klasický Engl, který se snaží tvářit jako JCM800, Plexi, Laney Supergroup a já nevím co ještě. A nakonec neumí nic.
Vintage špinavý šťavnatý dynamický zvuk a suchý čistý moderní ENGL charakter prostě stojí nesmiřitelně proti sobě a vypadá to, že vždycky bude muset jeden z nich ustoupit. A Retro je toho bohužel názorným příkladem.
Plusové body lze připsat jen za zmíněné separátní volume a master a zabírající EQ.